Твърде голяма рамка?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Твърде голяма рамка?

Мнениеот djenkov » Чет Май 09, 2013 12:41 pm

Здравейте,

Наскоро си взех Drag Hacker от един колега. Незнаеше какъв е размера на рамката, а пък и аз понеже съм нов във байк средите, не можах да преценя на пръв поглед за това реших да преценя по това колко ми е удобно. На първо каране ми се стори добре, така че реших да го взема. В къщи реших да го измеря с ролетка, и се оказа че колелото е 22", а моята височина е 182/3, като височината от чатала до земята е 82/3.

Знам че подходящата за мен рамка трябва да е около 19", затова и искам да попитам до колко е важно да съм на такава? И имате ли представа от къде мога да купя рамка за този модел, понеже в електронните магазини не виждам рамки за hacker? И възможно ли е да купя рамка от друг drag модел и да я сложа на hacker-а?
djenkov

Рейтинг: 1200

Re: Твърде голяма рамка?

Мнениеот xcrider » Чет Май 09, 2013 11:23 pm

Привет, важно е дотолкова,че да не се налага да стоиш на пръсти, когато си прекрачил рамката(прав). Хубаво е да има поне 5см просвет към горната тръба. Ако караш само градско може да е по малко, но не и да стоиш на пръсти.
Иначе за смяна, понеже сега, до колкото знам, си с normalsize челна тръба - трябва да се съобразиш само челото да бъде пак Normalsize - 1", а не по-разпространения Oversize - 1.125". Освен ако не решиш да подмениш вилка+чашки+лапа.
Най-добре го снимай, за да те уверим, че сега си с 1", а не с 1.125" чело, понеже не е сигурно.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот PtD » Пет Май 10, 2013 2:31 am

djenkov написа: 19", затова и искам да попитам до колко е важно да съм на такава?

Предвид, че цялата геометрия се променя с размера - доста е важно. 20" също може да са добре за по-леко ХС, но 22" са категорично много. Аз съм 180 см и карах 21"... Не беше добре.
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Пет Май 10, 2013 7:16 am

Аз в града карам рамка 21 инча, при ръст 178. По принцип се води, че ми е голяма, обаче на мен ми е удобна. Разбира се за планина е твърде много.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот pascoff » Пет Май 10, 2013 9:42 am

Много зависи къде и как караш колелото. Ако е за града, размера е добре. Ако ще го караш в планината, по-добре си намери друго колело. Няма смисъл да мислиш за смяна на рамката, защото може да се наложи покрай нея да смениш половината останали компоненти. За референция аз съм 185 и градското ми колело е 23,5" а планинското ми е 20".
Днес времето ще бъде преобладаващо над пространството.
Аватар
pascoff

Мнениеот marsa » Пет Май 10, 2013 11:15 am

taurus13 написа:Аз в града карам рамка 21 инча, при ръст 178. По принцип се води, че ми е голяма, обаче на мен ми е удобна. Разбира се за планина е твърде много.
Ами това е малко относително, защото ако рамката е градска/туристическа/шосейна този ръст не може да се съпоставя с такъв на МТБ рамка. Например шосейката ми и новата ми твърда рамка са 57см (22,5'') височина, а дължината им е 56/57см, докато на МТБ рамката ми при височина 48см (19''), дължината е 60см. Не претендирам тия рамки да са с идентична геометрия с всичко на пазара, но ако твоята 21'' рамка не е МТБ, вероятно е по-къса от 22-ката на колегата.

Както taurus13 каза - за градско каране (или разходки в парка) няма да е фатално, още повече че масово хората не спазват куп други настройки. Но ако искаш всичко да е по конец, тази рамка не е за теб.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот djenkov » Пет Май 10, 2013 3:37 pm

Ами първо, мерси за отзивите. Супер комюнити.
Колелото ще е предимно за градско каране. Единствения проблем е че онзи ден ми беше първото каране от сигурно 7-8 години насам, пробвах се да карам по платното, но на няколко пъти се разминавах на 30см. от колите(при положение че съм в платното за автобуси), което ме стресна достатъчно, че да премина към бордюрно каране....но евентуално ще свикна с по-близките разминавания, защото предполагам че е нормално (просто не бях подготвен).

А по отношение на самото колело. Реших че просто по-нататък, когато свикна малко с карането ще си взема по-читаво колело, като ферини р3 или аполон, че може дори и още един клас нагоре. Това ще ми опрости живота.
djenkov

Рейтинг: 1200

Мнениеот mariko » Пет Май 10, 2013 4:23 pm

Това с близките преминавания на коли не е много често по принцип. Ако приемем, че си от София, то бус-лента има май само по Цариградско или някой друг много натоварен булевард, за който не се сещам в момента. Ако си карал там нормално е да ти се прииска да си на тротоара :) . Само каквото и да правиш не карай в насрещното- отвратителна глупост е.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Назад към Общ форум