Идеи за родопски пътечки - Кърджали - Асеновград

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Идеи за родопски пътечки - Кърджали - Асеновград

Мнениеот rocked scientist » Пет Авг 30, 2013 9:57 pm

Привет,

Разгърнал съм една карта на Родопите и се чудя има ли някакви подходящи маршрути с подобен вектор - от Кърджали към Асеновград.

Поразгледах теми като тази - http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=6&t=1732, описваща една дълга обиколка от Пловдив, през Лъки, Родопското конче, Караджов камък и предполагам по пътя през Добростан обратно към Пловдив.

Разказът за Перпендикулярна вселена 5 http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/1548-travel062-pu5 също е доста обещаващ в частта си около Кърджали.

Чудя се има ли някакъв маршрут, по който да може без сериозно гърчене за един ден да се стигне от Кърджали до района на х. Свобода? За момента по картите откривам път от Кърджали, покрай яз. Кърджали, река Боровица и така до с. Безводно. Но от там има ли някаква пътечка (караема/бутаема, няма значение), която да стига до с. Планинско? От там до Родопското конче ми се струва, че отново има път, или бъркам? Визирам този път, който отива към с. Белица и Лъки. Тази тема http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=110267 ме обнадеждава, че може да се вземе разстоянието от х. Свобода до Асеновград за един ден, но не знам с какво темпо.

Другата опция, която обмислям е отново от яз. Кърджали, по р. Боровица, но с продължение на север, към с. Средска, с. Бороско, с. Паничково и от там към Сини връх. Този вариант ми се струва не чак толкова панорамен, но все пак приемлив.

Молбата ми е ако някой има опит с пътеките на север или запад от Кърджали, в посока или към х. Свобода, или към Паничково/Ночево, да сподели опита си. Също се чудя мечките до каква степен са активни в тези райони, че околко Родопското конче май има хранилки за мечки :D А има ли възможност да се нощува между Кърджали и Асеновград? Такива ми ти работи. Някакви идеи?
Аватар
rocked scientist

Рейтинг: 1317

Re: Идеи за родопски пътечки - Кърджали - Асеновград

Мнениеот Yavkata » Съб Авг 31, 2013 11:58 am

Значи горе-долу е ясен района в който искаш да караш, но малко остава неясно какъв е терена който търсиш. Примерно би предпочел да "удариш" по пътя през Белица, та до Асеновград по асфалта, или ще търсиш планинското минаване през Кончето- Сини връх- Беланташ-Марциганица-Асеновград. Първото може и донякъде да се включи в категорията "без гърч", ама второто си е доста сериозно.
Колко дни си си отпуснал, имаш ли навигация? Има опции за спане по къщи за гости , на няколко места. Мечките недей да ги мислиш, сега яко набиват горски плодчета. Много е благодатен района, много каране има в него и аз лично бих го разпределил карането в три дни, за да не стане изгърчено.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот rocked scientist » Съб Авг 31, 2013 7:54 pm

Yavka,

Навигация имам под формата на Orux maps за телефона + картите от Bulgarian Mountains. Проблемът е, че не намирам маркирана пътека между селата Планинско и Безводно, а в същото време попаднах на разказ за пешеходци, минавали уж по някаква пътека там - http://watchtowerman.blog.bg/turizam/2007/10/14/prehod-rodopi-s-planinsko-vr-chiliaka-s-bezvodno-s-komuniga.120986. Има ли я наистина пътеката, защото на кратата има някаква пътека, пък на GPS-a няма. Може липсата при GPS-а да се дължи на това, че нямам карта за източните Родопи, знам ли.

Иначе асвалта определено е в категорията "без гърч" ама за нанадолнищата ми е и "без кеф", така че по-скоро разглеждам вариантите по пътека/черен път през кончето. Трябва да отблежа и че не съм с трактор, а с обикновено hardtail колело, към което смятам да си привържа палатката, така че супер техничните пътеки по-скоро бих ги бутал.

Дните могат да станат преспокойно и три. Каква междинна точка за преспиване би предложил? Чувал съм за ловен дом Аква тепе, покрай връх Аква тепе, но на хартиената карта ловния дом не го намирам - отбелязан е само върхът. Виждам го с GPS-a, пък не намирам негови координати из мрежата. Другото ми основно колебание е дали да направя спускането през с. Мостово, да се кача до х. Марциганица и от там през х. Безово към Асеновград, или да обиколя Белинташ, Караджов камък и от там да ползвам пътя към Добростан...

Не съм изключил напълно и варианта за минаване от яз. Кърджали на север, горе-долу успоредно на пътя Асеновград-Кърджали, но по пътеки/пътища през планината.

Реално бутане, носене, храсти и такива неща не ме притесняват. Притесняват ме по-стръмните спускания вече към Асеновград от гледната точка на багажа за 2-3 дни, както се очертава, който май ще ми попречва чат пат. Наясно съм само с пътеката от х. Марциганица до Бачково, която е адски красива и добре маркирана, но определно знам, че не става за каране, поне за мен.
Аватар
rocked scientist

Мнениеот Yavkata » Нед Сеп 01, 2013 5:31 am

Пътека има даена на офроудкартата, и ще гледам да тия метна. За съжаление не съм я минавал, и не знам в какво състояние е. До Акватепе си е ясно, че е бутане и носене, ама поне не е кой знае колко дълго. Ловния дом си го има в дъното на поляната, северно от в.Акватепе, но не знам дали ще можеш да го ползваш за приютяване. Опция е и хижа Сини връх. Тъй като аз спя предимно на палатка или чували , много не съмо бръщал внимание на настаняването.
Трактор за там не ти е нужен. Ако избереш варианта с минаване след Акватепе през Караджов камък и спускане към Мостово, имаш алтернативата от черен чакълест път или доста технични пътечки почти без сцепление. В началото и до Караджов камък има един проблемен участък , дето се губи и маркировката. Пътечката по билото водеща към Сини връх и Беланташ, определено пък си заслужава повече. Маркировката е добре, пътеката е разчистена и повечето ще си я караш.За другия етап, по спомени, имаше един сравнително кратък участък от пътеката към Бачково , който не става за каране.
При другия вариант с минаване по билото, си спомням за някво чакълесто спускане до една варница, малко преди Асеновград. Ще ти метна по късно линкове с няколко варианта.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот 4getcredo » Нед Сеп 01, 2013 7:06 pm

Между Планинско и Безводно има "равна" пътека, за която си трябват доста сила и техника, за да се кара 100%... но се кара. Тя беше част от 3-тата Перпендикулярна, ако не се лъжа. Аз обаче не разполагам със следа.

Edit: Ето я.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот subritual » Нед Сеп 01, 2013 9:30 pm

4getcredo написа:Между Планинско и Безводно има "равна" пътека, за която си трябват доста сила и техника, за да се кара 100%... но се кара. Тя беше част от 3-тата Перпендикулярна, ако не се лъжа. Аз обаче не разполагам със следа.

Edit: Ето я.

Много яко изглеждаше този рид от пътя над Планинско. Ама не подозирах, че може да се мине. Въображаема ли е пътеката или се ползва от време на време?
Аватар
subritual

Мнениеот 4getcredo » Пон Сеп 02, 2013 6:44 am

Съвсем реална си е. Местните си я използват.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот rocked scientist » Пон Сеп 02, 2013 9:45 pm

Много ви благодаря! Сега остава само да мина по пътеките и да споделя впечатления после.

Изглежда траковете от Перпендикулярните вселени са ултимативният водач на търсещите силни усещания в Родопите. Има ли някое издание на мероприятието, проведено на запад от Чепеларската река? Да планирам нещо и за там с тяхна помощ, въпреки че май в никой случай няма да влезе в категорията "без гърч"? :beer:
Аватар
rocked scientist

Назад към Общ форум