Всеки трети велосипедист е глобен от КАТ

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Всеки трети велосипедист е глобен от КАТ

Мнениеот puleto » Съб Авг 17, 2013 8:53 am

Добре де колеги ама нещо пак не разбрах: Има ли някой тук във форума който е глобен и защо. Кой е от тези всеки трети?
Законът е да се спазва и това е ясно.
Законът е тъп и нелеп и това е ясно.
Никой пешеходец или дете не го чете и това е ясно.
Нарушавам го с кола, пеша с колело и това е ясно.
Санкциониран съм само за кола. Като друг участник в движението никога. Та кой е глобен и защо? Тука всички сме печени велосипедисти и ми е интересно да знам кой е глобен. Затова по- нагоре писах, че статията е измислена. И трафика на велосипедисти като се е увеличил никъде не пише в сравнение с кога. Поздрав.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот rock » Съб Авг 17, 2013 10:27 am

Винаги спазвам правилата, както и изискванията за техническите изисквания към велосипеда. Дори смятам, че са с една идея занижени в България. И наистина има големи идиоти велосипедисти, заради които попадам и аз в опасна ситуация. Например вчера карам си аз плътно вдясно по посока на движението и срещу мен си кара някаквъв най-невъзмутимо и даже не са отмества. Или пък настигам други, които се движат успоредно по платното и си говорят. И в двата случая, за да изпреваря колегатите съм длъжен да напусна сравнително безопасната траектория и да навляза в трасето по което се движат автомобилите. За съжаление, всеки ден чета трагичната статистика за блъснати велосипедисти, като обикновено винате е тяхна или по равно с шофьорите на МПС-та.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот Alpina » Съб Авг 17, 2013 3:08 pm

"puleto", не знам дали ти прави впечатление това, че тук е форум за планинско колоездене?
Знам че е трудно да се проумее от някои хора, макар името на самият форум и страница, но какво да се прави - мат'риал.

Тук пишешите са само малка част от велосипедистите в България. Естествено - едва ли някой знае колко точно са те, така че това "всеки трети е глобен" е "малко" пресилено,
но не е като да няма такива. Пък от мат'риала по улиците зависи дали няма да затегнат мерките спрямо нас и това да ни спират да се превърне в редовна практика.

Мен лично, през "стажа ми" по градските улици, са ме спирали 3 пъти за проверка. Единият сам спрях за да помоля патрулка да предприеме сакнции срещу автомобил,
който ме беше освиркал - първо ме провериха и тогава се заеха с него. :)

Не съм бил глобяван, защото няма за какво - е да, не се заяждаха за липса на звънец, но другите неща май ги покривам. :)
Единия път бях и без каска, но тогава просто беше паспортна проверка + разпитваха от къде имам колелото и мога ли да го докажа. :)

Законите са тъпи? Всеки над тях си мисли че е така, разбира се - без закони вероятно щеше да реве за липсата им, но ако у пречат - Африка не е далеч.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Съб Авг 17, 2013 4:02 pm

Не мога да разбера защо пък всяка критика към закона се приема, че видиш тоя дет критикува не искал да го спазва .... Пак крайности.
Да, със сегашния може да се живее някак. Ама да твърдите че е адекватен на днешната ситуацията по улиците ни или че би имал перспектива да регулира и за в бъдеще тепърва нарастващия брой градски велосипедисти ... оптимистично :dontknow:

По някои от белите държави велоалеята е на тротоара и по нея си се кара доста бързо и със или без светофар колоездача има предимство пред МПС. Велоалеята пресичаща пътя е със статута на пешеходна пътека, само че никой не те кара да спираш, слизаш и буташ по нея. Така че оправданията за това, как ти изскочил изневиделица колоездач хитч не важат.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот Alpina » Съб Авг 17, 2013 5:07 pm

outfaced написа:Велоалеята пресичаща пътя е със статута на пешеходна пътека

Изображение

outfaced, защо се правиш на...? Това е безумен пример. :D :D

Когато има велоалея, успоредна на пешеходната пътека, си се съобразяваш с това, че може да минава велосипедист и съответно това, че трябва да огледаш много по-широк периметър.
Тя за това е там - за да даде на велосипедистите право, което нямат - не е трудно за схващане, нали?
Има ли само пешеходна пътека - тя е само за пешеходци.

Целта на велоалеите е само една - да осигурят част от пътното платно, която е САМО за велосипедисти. Така, както тротоарите са САМО за пешеходци.
Когато няма велоалея, велосипедистите имат равностойни платна на пътните ленти за ППС. Тя обаче се осигурява, за да им даде допълнително право - "тук е само за мен". :)

Все едно да те питам докато си в Пловдив и пресичаш улиците - оглеждаш ли се и за трамвай?
Не за друго, ама тука има трамвайни линии, успоредни на пешеходни пътеки. :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот rock » Съб Авг 17, 2013 6:40 pm

outfaced написа:Велоалеята пресичаща пътя е със статута на пешеходна пътека...

Абосолютно невярно. Ако ми го покажеш в кой закон е така регламентирано ще си посипя главата с пепел.
Аватар
rock

Рейтинг: 1303

Мнениеот outfaced » Съб Авг 17, 2013 7:42 pm

E чак пък толкова детайли закона не съм чел :).
Пред къщата ми минавах всеки ден по една такава алея, пресичаща отбивка от магистралата без светофар (само знак). Там пешеходци рядко минават, само колоездачи. Колите спираха.

Така или иначе не ми беше това идеята ...

Немския закон, въпреки че е по читав от нашия тая година беше напаснат наново в частта му за колоездачи http://www.br.de/franken/inhalt/aktuell ... ht100.html
А нашия тая му част сигурно не е пипана от хх години. Е няма как да повярвам, че сме сътворили от раз толкова перфектен закон ...
Отделно, че дори и след преработката му в закона остават двусмислия (за даване на сигнал при завиване) и генерални въпроси като колко място трябва да се оставя до колоездача при изпреварване (Seitliche Sicherheitsabstände) и дали трябва или не трябва де е задължително карането по велоалеи (Radwegebenutzungspflicht) върху които продължава да се мисли и спори. А вие се опитвате да ме убедите че нашия закон бил хубав. То в нашия такива теми даже не са засегнати.

Относно бутането ... в немския закон има спомената само, че ако се налага да се кара по тротоара трябва да се внимава за пешеходците или да се намали до тяхната скорост. Такова чудо като слизане и бутане на светофар няма ... ни с алея , ни без.

Нещо интересно - за заинтересованите, ето какви са глобите там ... http://www.br.de/franken/inhalt/aktuell ... ht100.html на края на статията.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот autosvet » Съб Авг 17, 2013 8:28 pm

И как се кара с колело с 3км/ч? Това е скоростта на небързащ пешеходец. Средната скорост на пешеходците с която се изчисляват светофарните уредби е около 4км/ч - 1,2 м/с или около два средни разкрача за 1 секунда.

Ами велоалеята като пресича отбивката и е регулирана със знак, който дава предимство на велосипедиста значи всичко си ок и нищо не противоречи на закона. Дори и в нашия закон е така - щом ти си направо и се движиш по велоалея, то тя е най-дясната лента за движение на пътното платно и завиващия на дясно автомобил трябва да те пропусне. Както написах велосипеда си е ППС докато велосипедиста не слезе и не започне да го бута. Сигналите за завиване са си стандартни и като цяло законите за движение са доста подобни в цяла Европа.

Та и нашия закон за движение си е нормален и просто трябва да се спазва, да се налага спазването му и очевидно да се разяснява на всички ученици още от първи клас по един час месечно.
И мен не ме кефи слизането на пешеходните пътеки, но когато се налага го правя защото престрояването и чакането в най-ляво е доста опасно и някак ще преживея неудобството от слизането.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот xcrider » Съб Авг 17, 2013 8:38 pm

оо да...
10 кинта за каране без ръце
не им завиждам на немците
сигурно и ако гумата ти хлъзне да кръстовище и паднеш, ще те глобят че си попречил/застрашил останалите.
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот cyclopz » Съб Авг 17, 2013 9:19 pm

puleto написа:...Кой е от тези всеки трети?...

Да ти обясня как се пише "по журналистически": "Всеки трети" в случая означава всеки трети от проверените от КАТ велосипедисти. Не всеки трети велосипедист в България. Тоест, ако са проверили трима, глобили са един. Предполагам, че са проверили 50-тина, и са глобили 15. :beer:
Аватар
cyclopz

Рейтинг: 1372

Мнениеот TonyJ » Сря Авг 21, 2013 10:22 pm

Аз пък се чудя кой колоездач им спира на катаджиите? Мен 2 пъти са се опитвали да ме спрат. Излиза дебелото прасе и ми маха с хранилката, аз съм си напълно изряден, имам даже и шибано звънче, но се правя, че не го виждам и си продължавам. Иначе каквито и закони да ни направят, пак няма да сме доволни и ще ги нарушаваме :evil:
TonyJ

Рейтинг: 1360

Мнениеот capola » Чет Авг 22, 2013 5:49 am

Един тираджия ми беше казал, че никога не спира на КАТ - гонели в 1 от 10 случаи.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот puleto » Чет Авг 22, 2013 5:03 pm

cyclopz написа:
puleto написа:...Кой е от тези всеки трети?...

Да ти обясня как се пише "по журналистически": "Всеки трети" в случая означава всеки трети от проверените от КАТ велосипедисти. Не всеки трети велосипедист в България. Тоест, ако са проверили трима, глобили са един. Предполагам, че са проверили 50-тина, и са глобили 15. :beer:

Така вече съм съгласен. Просто КАТ нямат интерес да спират велосипедисти по принцип. Нито даваме рушвети, (с колата винаги давам), нито могат да ти сложат голямя законна глоба за бюджета, просто нищо. Колегата дет са го глобили 10 лв. за каране без ръце трябва да е благодарен. Карането без ръце е идиотизъм. Поздрав.
puleto

Мнениеот veskoz » Пет Авг 23, 2013 10:07 am

puleto написа:Нито даваме рушвети, (с колата винаги давам)...

Браво!!!
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот puleto » Нед Авг 25, 2013 10:45 pm

veskoz написа:
puleto написа:Нито даваме рушвети, (с колата винаги давам)...

Браво!!!

Ама за кое е "бравото" за да знам кое е одобреното, че така става неопределено.
puleto

Мнениеот subritual » Нед Авг 25, 2013 11:27 pm

Tова е 1000ният ми пост!
Исках да го публикувам в необходимата за това тема, да бъде на място, да бъде специално.
Но не стана- тъй като съм временно умопомрачен, не можах да я открия.
Доста неща научих за тези 5 години. Научих се да чета повече, отколкото да пиша.Иначе, писал съм глупости.
И всичко това се пази! Един ден влизаш за последно,а всичко остава...

Но познах:
subritual написа:Не мога да повярвам, че двама от трима проверени велосипедисти са изрядни. По-бих приел един от двама. :D :beer:
И все по-трудно може да намериш статия без правописни грешки.

Всеки втори велосипедист нарушавал правилата

Какво пророчество.... :rofl: смях, дори зала няма. Има чуждоезични, дето владеят български. Пишат по някой смислен ред, иначе преливаме от пусто в празно. И караме... в природна България, без велотрасета. В свят на компромиси. Безгрижно на моменти, в неизживяно детство.В провинция с дъх на цветя и дим. Със срамна журналистика на първо място!

Простете за :offtopic: -а, но напоследък нямам трибуна.
Аватар
subritual

Мнениеот puleto » Пон Авг 26, 2013 8:20 pm

subritual написа:Tова е 1000ният ми пост!
Исках да го публикувам в необходимата за това тема, да бъде на място, да бъде специално.
Но не стана- тъй като съм временно умопомрачен, не можах да я открия.
Доста неща научих за тези 5 години. Научих се да чета повече, отколкото да пиша.Иначе, писал съм глупости.
И всичко това се пази! Един ден влизаш за последно,а всичко остава...

Но познах:
subritual написа:Не мога да повярвам, че двама от трима проверени велосипедисти са изрядни. По-бих приел един от двама. :D :beer:
И все по-трудно може да намериш статия без правописни грешки.

Всеки втори велосипедист нарушавал правилата

Какво пророчество.... :rofl: смях, дори зала няма. Има чуждоезични, дето владеят български. Пишат по някой смислен ред, иначе преливаме от пусто в празно. И караме... в природна България, без велотрасета. В свят на компромиси. Безгрижно на моменти, в неизживяно детство.В провинция с дъх на цветя и дим. Със срамна журналистика на първо място!

Простете за :offtopic: -а, но напоследък нямам трибуна.

Статията цепи мрака. Съветвам всеки да я прочете. Тъжното е че така се пише за много по- сериозни въпроси...
puleto

Мнениеот galio » Вто Авг 27, 2013 9:03 am

каране в насрещното, минаване на червено и липса на светлоотразители

Карам в насрещното ежевдневно 50-ина метра от 10 км маршрут, минавам на червено доста често на Т-образни кръстовища и нямам нищо светоотразително, защото залагам на активни светлини. Не се имам за опасен участник в движението по никакъв начин.

Трудно си представям как КАТ спират велосипедист - те се виждат доста отдалеч, не ги ли избягвате?
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот Slade » Вто Авг 27, 2013 9:32 am

Напротив крият се зад стълбове и дървета - точно днес видях един пешак да се крие така до тлъст метален стълб.
Случва се и аз да нарушавам и то с цел да се придвижа по-бързо, но не е правилно. Най-малкото децата ще се научат така, а те най-често могат да пострадат. По-добре е да загубим 10-на минути повече, за да се спазим правилата, отколкото да пострадаме или да научим децата да карат в нарушение.
Понякога и с кола е "безопасно" да се мине на червено, но по-голямата част от нас не го правят, нали?
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот galio » Вто Авг 27, 2013 9:39 am

Slade написа:
По-добре е да загубим 10-на минути повече, за да се спазим правилата, отколкото да пострадаме или да научим децата да карат в нарушение.
Понякога и с кола е "безопасно" да се мине на червено, но по-голямата част от нас не го правят, нали?

Деца не уча и 10 мин закъснение за работа не би ми се отразило добре :)

За колите не е точно така, заради разликата в обема - с колело ми трябва ок. половин метър от тротоара и например при десен завой практически никого не бъркам дали пресичам на червено или на зелено. Разбира се, повечето светофари в София държат червено под минута и е откровено глупаво да се бърза, но има изключения.
Аватар
galio

Мнениеот mariko » Вто Авг 27, 2013 9:56 am

Ако се приеме, че каране из квартални улички, които са еднопосочни също е каране в насрещното, ако си в посока, обратна на разрешената, дали броя нарушители сред нас няма да скочи рязко? :D
Аз доста често не спазвам точно това ограничение :dontknow:
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот Slade » Вто Авг 27, 2013 10:00 am

galio написа:
Slade написа:
По-добре е да загубим 10-на минути повече, за да се спазим правилата, отколкото да пострадаме или да научим децата да карат в нарушение.

Деца не уча и 10 мин закъснение за работа не би ми се отразило добре :)

За колите не е точно така, заради разликата в обема - с колело ми трябва ок. половин метър от тротоара и например при десен завой практически никого не бъркам дали пресичам на червено или на зелено. Разбира се, повечето светофари в София държат червено под минута и е откровено глупаво да се бърза, но има изключения.

Деца учиш, щото като се движиш в нарушение из града - те виждат и копират. Това, че си напълно безотговорен е съвсем друг въпрос, а 10 минутното закъснение се компенсира с тръгване 10 минути по-рано.
П.П. Никаква разлика в обем не ми пречи да мина с колата на червено на празно кръстовище или в 1ч през нощта, но НЕ ГО ПРАВЯ, а както гледам и болшинството също седят и си чакат. Разбира се, всяко стадо има мърша.

П.П.П. За десния завой съм съгласен, моето минаване на червено също е било в такива случаи, но вече не го правя поради това, което си написал в последното изречение.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот galio » Вто Авг 27, 2013 10:24 am

Slade написа:Това, че си напълно безотговорен е съвсем друг въпрос,...

П.П. Никаква разлика в обем не ми пречи да мина с колата на червено на празно кръстовище или в 1ч през нощта, но НЕ ГО ПРАВЯ, а както гледам и болшинството също седят и си чакат. Разбира се, всяко стадо има мърша.

Не е коректно да обощаваш, без да ме познаваш или да си виждал как карам.

След 24 часа и преди 6 часа повечето светофари мигат в жълто, с изключение на тези по големите булеварди или места без никаква видимост. Спирането на светофар на кръстовище в тъмните часове е предпоставка за грабеж и понякога просто от трезвомислие следва да се минава на червено.

Педантичното спазване на правилата, без разбирането им, не е благо, според мен.
Аватар
galio

Мнениеот hitar_potter » Вто Авг 27, 2013 2:13 pm

Отностно „бързането“ - редовния ми маршрут в града е от Младост до Семинарията. При най-голямо бързане, минаване тук-там на червено, го взимам за ~21-22 минути. При спазване на правилата и стегнато темпо - ~24 минути. При мързеливо каране, стигам за ~26-28 минути. Та няма особена сметка да се бърза чак толкова, че да се пресича на червено...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот zImage » Сря Авг 28, 2013 9:41 am

hitar_potter написа:Отностно „бързането“ - редовния ми маршрут в града е от Младост до Семинарията. При най-голямо бързане, минаване тук-там на червено, го взимам за ~21-22 минути. При спазване на правилата и стегнато темпо - ~24 минути. При мързеливо каране, стигам за ~26-28 минути. Та няма особена сметка да се бърза чак толкова, че да се пресича на червено...

:agree:
Аз се придвижвам от Люлин 7 до Лозенец — 8.5 км. Рекордът ми, с невероятно бързане, зелена вълна, тук-там минаване на червено е 22 минути. Ако горе-долу бързам и не правя никакви нарушение: 25 минути. Ако карам супер мързеливо (или бавно, защото е валяло): 28 минути. Т.е. 6 минути е разликата между personal best и карам-колкото-да-не-заспя.
При това положение категорично не си струва риска да нарушавам правилата. Е, на едно място в Лозенец карам 300 м. в малка еднопосочна уличка, но иначе ще си удължа маршрута с близо 1 км + изкачване.
We have nothing to fear but fear itself.
Grand Canyon CF SLX 9.9 (2013) + XT M8000 + Stages / 10.0 kg
https://www.olx.bg/ads/user/1pKJ/ / http://app.strava.com/athletes/744869 / http://blog.lifepattern.org/mtb/calendar.html
zImage

Рейтинг: 1971

Мнениеот puleto » Чет Авг 29, 2013 9:11 am

По- нагоре съм писал, че статията е тъпа. Вчера ходих до Яна по новата отсечка на магистралата и имаше две коли на КАТ в различни участъци. Въобще не ми обърнаха внимание че съм с велосипед, както и много други пъти по други пътища. Не мога да повярвам, че някой е глобен. Или е бил много устат или не знам...
puleto

Мнениеот Slade » Чет Авг 29, 2013 10:59 am

Просто е имало акция, нареждане от шефа на КАТ, кампания, както искаш го наречи. Май всяка година има такава и продължава по седмица-две, след което съм завивал (надясно) на червено пред полицаи и изобщо не са ме отразявали - просто в момента си дебнеха по-апетитни мишени (мен могат да ме глобят 20лв за минаване на червено, а шоферите по 50 + 8 точки, ако не са я вдигнали още на 100 кинта глобата). Съответно шанса да получат рушвет от шофьор е доста по-голям.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Alpina » Чет Авг 29, 2013 11:52 am

puleto написа:...Вчера ходих до Яна по новата отсечка на магистралата и имаше две коли на КАТ в различни участъци. Въобще не ми обърнаха внимание че съм с велосипед, както и много други пъти по други пътища...

Понеже няма смисъл да ти отговарям по обичайния за мен начин, ще напиша само - Ха-ха.

Между другото - вчера, заради мен един шофьор се измъкна от глоба... че заради глупост щях да си отвися в районното с часове... :(
Поне след редовно спиране в началото на една велоалея, за което никой велосипедист никога не съм виждал да протестира, едва ли ще продължи да го прави.

P.S. Не спирайте КАТ и разправяйте със службите на реда, когато сте оставили личната си карта вкъщи, защото "ще повъртя малко в квартала" и се окажете леко извън района, в който може да се разкарвате без такава. Защото като ви поискат документ за самоличност и нямате става едно забавно.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот puleto » Вто Сеп 03, 2013 9:33 pm

Това с ЛК е точно така. Да не си носиш ЛК значи си идиот. Бившата ми жена така ходеше на дискотеки и аз няколко пъти я предупредих. Тя ми се изсма че имала някакви права, ама като преспа в дранголника с две проститутки и дойде акъла. Обади ми се да и занеса ЛК, ама аз се "забавих" цяла нощ с едно гадже. С ЛК шега не бива. Ти си "никой" до доказване на противното. Иначе с велосипед не си давам книжката защото тя е за МПС а не за ППС ако въобще велосипеда е такова нещо. ЛК давам и се гордея с нея. (шегувам се за гордеенето)
puleto

Мнениеот DragAirlines » Сря Сеп 04, 2013 10:44 am

puleto написа: Бившата ми жена така ходеше на дискотеки и аз няколко пъти я предупредих. Тя ми се изсма че имала някакви права, ама като преспа в дранголника с две проститутки и дойде акъла. Обади ми се да и занеса ЛК, ама аз се "забавих" цяла нощ с едно гадже.

:offtopic: Това цял сюжет за филм стана... :D
DragAirlines

Рейтинг: 1260

Предишна

Назад към Общ форум