Превозване на велосипед с кола

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Превозване на велосипед с кола

Мнениеот Amidala » Чет Апр 18, 2013 9:52 pm

Здравейте,

Тъй като топлите дни идват и тенденцията е разходките да се увеличават, бихте ли могли да ме посъветвате, какво приспособление ще ми е необходимо, за да превозвам колелото (може и две колела) с колата? Виждала съм, че някои ги слагат отзад на нещо като стойка - как се казва този уред?
Amidala

Рейтинг: 1185

Re: Превозване на велосипед с кола

Мнениеот Admin » Чет Апр 18, 2013 10:18 pm

Нарича се багажник за велосипеди и се предлагат най-различни видове - за покрива (закрепват се върху напречни греди), за отзад със закрепване на теглич, на задната врата/капак, на резервната гума (при джипове) и т.н.
Има и разнообразие в цените - обобщено мога да кажа, че ако ще го ползваш сравнително рядко (1-2 пъти месечно), може да си вземеш и някой от по-евтините, но ако ще го ползваш често (1-2 пъти седмично), качествен багажник, макар да е скъп, ще ти спести много главоболия и време. Аз лично мога да препоръчам безрезервно марката Thule - имам три такива багажника, а покрай приятели съм имал досег с още няколко модела. По евтините им багажници за закрепване на теглич/задна врата са от порядъка на 250 лв. Специално за задна врата е хубаво да се тества на място преди покупката дали ще пасне на съответния автомобил.
Най-разпространената по-евтина алтернатива е Peruzzo с цени за подобен тип багажници около 80-150 лв., но определено не могат да се мерят с Thule по качество и "пипнатост" на детайлите, материалите и т.н.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот zafirovp » Чет Апр 18, 2013 11:46 pm

И ако си с нова кола да знаеш, че тези Peruzzo ще ти нагънат багажника ако качиш повече от едно колело. :banghead:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот Amidala » Пет Апр 19, 2013 8:30 am

Благодаря за информацията. От така изложените впечатления, със сигурност ще взема на Thule. Сега прегледах в сайта на Ескадра различните разновидности и изборът става труден - не знам дали да взема такъв за отзад или такъв за отгоре. Трябва да се види на място. Автомобилът ми е джип, вие какво бихте препоръчали от гледна точка на опита, който имате?
Amidala

Мнениеот Insight » Пет Апр 19, 2013 8:45 am

Amidala написа:Благодаря за информацията. От така изложените впечатления, със сигурност ще взема на Thule. Сега прегледах в сайта на Ескадра различните разновидности и изборът става труден - не знам дали да взема такъв за отзад или такъв за отгоре. Трябва да се види на място. Автомобилът ми е джип, вие какво бихте препоръчали от гледна точка на опита, който имате?

За джип бих взел за отзад, ако има теглич - за теглич. На покрива щръкват много високо колелата и повишаваш риска да събереш някой клонак или мост с тях.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот doodko » Пет Апр 19, 2013 8:51 am

Здравей! Аз съм с джип и бих ти препоръчал багажник отгоре, върху покрива на колата. Имах един, който се монтираше отзад с едни каиши (Venezia май беше моделът/марката, не помня вече...) и ми направи разни поразии на задната броня (с две колела натежаваше и задната броня се огъваше, особено при по-горещо време и дълъг път). Откакто си купих Thule, нямам никакви грижи. Бързо се слагат (и колелата, и багажниците) и изглеждат много стабилни, дори когато карам с над 100 км/ч. И за шведската стомана се потвърдиха всички суперлативи - шибна ме една бариера, но по багажника няма абсолютна никаква следа, за да се види къде точно ме е ударила. :smash: Единственотото, което се счупи е един от свързващите елементи между рейките на колата и самия багажник (тук е мястото да похваля Escadra, които реагираха много бързо и гъвкаво, и ми доставиха 1 брой, че иначе вървят в комплект по 4). :clap:
Малко се отплеснах, но моят съвет е да дадеш малко повече пари и да отидеш с колата в Escadra или SLS, там на място ще решиш, след като те посъветват от магазина. Има някои тънкости, например не на всички коли могат да се монтират багажници отзад ако нямат теглич или пък ако нямаш рейки отгоре става доста по-скъпо, така че - на място е най-сигурно. И след като си с джип, ако се спреш на багажник на покрива, виж да не ти е прекалено високо да катериш колелото отгоре!
:beer:
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот Yeti » Пет Апр 19, 2013 9:44 am

Понеже в горните постове един препоръчва за отгоре, друг за отзад, ето плюсовете и минусите на всеки един, пък човека да си прецени:
Аз например ползвам такива за покрива поради една основна причина – ползвам ги твърде често, поради което ми стоят постоянно на колата, свалям ги единствено зимата за да монтирам ски багажника и така ги въртя. С багажник на задната врата това няма как да стане. За целта обаче трябва да имаш греди, които ако в момента нямаш допълнително ще ти оскъпят покупката. Минус на тези багажници е, че доста влошават аеродинамиката на колата, вдига се разхода, има някако ограничение на скоростта, което не си спомняам как беше. Оделно ако е висока колата може да е неудобство.
Ако пък имаш теглич помисли за такъв отзад. В сайта дето си посочил гледам, че за около 200 лв има варианти за 3-4 колела, което ти излиза по-евтино на практика. Тези обаче не можеш да ги монтираш пролетта и да ги махнеш зимата, което е един от минусите им. При тях пък го няма проблема със завишения разход, аеродинамика и т.н. Ама пък колелата се цапат повече ако е кално :D
Тези, които се монтират на задната врата са третия вариант... признавам си, че от тези съм ползвал само от евтините марки, но за мен лично са доста неудобни. Може би си е някакъв мой си предразсъдък, но са ми трудни за монтаж, случвало се е да жулят боята и т.н. Пак подчертавам, не съм ползвал такъв на Туле, така че не приемай за 100% достоверно мнението ми.
П.п. и да – Thule e марката :D В СЛС-а на Черни връх също ги продават, провери и там.
Последна промяна Yeti на Пет Апр 19, 2013 9:58 am, променена общо 1 път
Аватар
Yeti

Рейтинг: 1397

Мнениеот subritual » Пет Апр 19, 2013 9:46 am

На теглич или друго твърдо укрепване отзад е най-удобно. Хубави са тези с релси, в които лягат гумите.
Ако е от другия тип, обърни внимание на разстоянието и опциите на двете рамена, на които се закача рамката. Има велосипеди с различна геометрия, а вероятно ще ти се наложи да качваш и други (с заден шок, по-малки рамки)
Успех с избора и да се похавлиш после :agree:
Инак, ето и някои от многото теми, които излизат с търсачката :idea:

http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=113686&p=918352&hilit=%D0%B1%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA#p918352
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=113686&p=918352&hilit=%D0%B1%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA#p918352
http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=83505&hilit=%D0%B1%D0%B0%D0%B3%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B8%D0%BA#p708160
Аватар
subritual

Мнениеот Ивайло » Пет Апр 19, 2013 10:15 am

След като става въпрос за джип, предполагам с обширен багажник, за мен най-бързият и практичен вариант за един, та дори и за два велосипеда, е в багажника. Изисква сваляне на каплите, но то не е по-неудобно и бавно от поставянето на колелото на външен багажник. Ако е достатъчно широк багажника, дори остава място и за друг багаж :)
Аватар
Ивайло

Рейтинг: 1482

Мнениеот taurus13 » Пет Апр 19, 2013 10:31 am

Най-практични са задни багажници, на които велосипедите стъпват на релси, тъй като геометрията на съвременните велосипеди отдавна е далеч от класическата трапецовидна форма. Те обаче не са безопасни откъм инциденти с удар отзад. В това отношение горните са по-добри, но пък те вдигат разхода, намаляват скоростта и може да бъдат закачени в град/село с ниски дървета покрай пътя. Задните е най-добре когато стъпват на теглич, но и да е на бронята, проблема с тежестта и огъването и се решава с подходящо укрепване ако имате горни релси на колата - с няколко ремъка, тежестта се поема от релсите. При задните багажници има и друг дерт - някой закриват светлините и номера на колата, за което пътна полиция е склонна да прави от забележки до актове.Отделно, че действително е кофти за вас, ако не ви се виждат светлините. При мен понеже го има тоя проблем, та сега съм взел едни комбинирани светлини за ремарке, които ще монтирам на една рейка и ще включа към куплунг за ремарке, така че да имам изнесени светлини най-отзад.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Morpher » Пет Апр 19, 2013 12:46 pm

Има багажници, които си вървят с комплект светлини и място за номер. Моя е такъв, но още не съм стигнал до номер от мързел. Мисля все пак, че ще е удачно, да си направя, заради господата от КАТ, че ще има :deal: :D
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот Alpina » Пет Апр 19, 2013 3:14 pm

Успех с КАТ Morpher.
Ще се радвам да споделиш какво се е случило след това, защото за момента се прекалено глупави и е голяма греда това, което си решил да правиш! :)
Не за друго, но защото не си знаят правилника и са на принципа "защо да е лесно, след като може да бъде сложно".
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот subritual » Пет Апр 19, 2013 3:29 pm

Ами не е греда, щото в закона си пише...да не задълбаваме повече.Аз обаче си карам така доста време и досега не съм имал проблеми. Даже ми е полезно.. :D Виж, за тва дето казва taurus за светлините, на мен ми е проблем през деня.На тъмно се виждат измежду чарковете.
Аватар
subritual

Мнениеот Morpher » Пет Апр 19, 2013 6:46 pm

Всъщност мислех да си направя номер на някаква пластмаса, защото знам, че в КАТ ще ми отнеме много нерви, ако въобще...
Баща ми кара Сузуки Витара къса база и поради тоталната липса на багажник си направи такъв и кара с него 4-5 години. Поради закриването на номера си напечата върху PVC плоскост с реални размери и цветове. Спирали са го, но в момента, в който видят, че номера на колата и този отзад съвпадат, не казват нищо. Винаги е възможно, да попаднеш на кофти кука де. Аз все се надявам, че след като на него не са му казали нищо за над 10 спирания, значи няма да е голям проблем :)
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот teoedosi » Пет Апр 19, 2013 7:38 pm

Morpher написа:Всъщност мислех да си направя номер на някаква пластмаса, защото знам, че в КАТ ще ми отнеме много нерви, ако въобще...

Това е единственото решение.Вчера бях в КАТ заради един носач за мотопед/или два-три байка/монтиран на къмпера ми ,който също си е оборудван с изнесени светлини,включени в куплунга на теглича.Отговора беше да си направя табела. Процедура за поръчане на трети номер няма.На въпроса -..е как няма,ами ако загубя единя какво правим? -отговора беше пререгистрираме колата и получаваш два нови номера. :D
Като се замисля почти всички международни автобуси имат допълнителен багажник отзад,който е с "рисуван"номер с който кръстосват Европа,и явно не е проблем

ОН топик: по отношение на багажника и аз бях с две релси на покрива,но ми беше много високо и неудобно/ джип Land Cruiser/.Голяма мъка беше да натовариш сам,и сега го смених с едно ТУЛЕ за три байка за теглича,и ми е супер.Проблема е че не мога да отворя задната врата с монтиран багажник,но хубавото е че той се демонтира за секунди.Спирали са ме два пъти с велосипеди отзад,но приказка за частично ограничените светлини и заден номер не са правили, което разбира се не означава че и следващия път ще е така.С багажник на покрива ако автомобила не е прекалено висок,се вкарваш в доста по-малко филми.
За багажник отзад , чистата схема е тази на Taurus с допълнителен номер и светлини,но ТУЛЕ-то в този си вариант,беше бая скъпичък.
Аватар
teoedosi

Рейтинг: 1661

Мнениеот papinu » Пет Апр 19, 2013 8:50 pm

От моя опит и цялостно проучване по темата през годините си изградих представа какви са ми изискванията за велосипедна стойка за кола:
1. Да може да се заключва както велосипеда така и стойката/гредите/...
2. Да има свободен достъп до багажника без велосипеда/ите да пречат.
На тези две важни за мен условия отговарят само два типа стойки:
1. С монтаж на покрива на автомобила
2. С монтаж на теглича на автомобила, но с възможност на платформата да се наклони така, че да може да се отвори задната врата.
И двата варианта имат плюсове и минуси и всеки си решава сам за себе си какво да избере.
При мен вариант 2 отпадна, защото ако се сложи платформа за 4 колелета и сложим на нея 4 байка и като добавим тежестта на самата платформа излиза, че поне 100 кила стърчат извън габаритите на автомобила и то отзад. Това предполага олекване на предницата, което е нежелан ефект. Автора на темата споменава, че е с джип и за него този проблем може би отпада, но за моя миниван аз считам, че не трябва да се пренебрегва. Друг недостатък са самите габарити на платформата - проблеми с паркирането, повече място за съхранените...
Така моя избор бе монтаж на покрива и това са моите стойки: Thule ProRide 591 - силно ги препоръчвам. А за колегите с DH колела мога да препоръчам Thule OutRide 561.
Към автора: направи си преценка стойките какви характеристики и възможности да имат и тогава се ориентирай към марка/модел според бюджета ти - успех :agree:

Освен Thule има и други марки на ниво - примерно Mont Blank. Опита обаче ме направи твърд фен на Thule.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот Amidala » Пет Апр 19, 2013 10:17 pm

Много благодаря за вашата ангажираност по темата. И двата варианта имат своите достойнства.

Покрив: Слагайки велосипеди на покрива, после как ги смъквате? Не ви ли е трудно? Аз лично съм сравнително висока за жена, но въпреки това, тази вечер се протегнах за проба към тавана на колата и ми се струва, че трудно ще стигам и свалям 10-12 кг.

Теглич: В момента, колата ми няма теглич, но бих могла да сложа. Нещата биха изглеждали така. При това положение, ако монтирам багажник за велосипеди на теглича, има ли някаква опасност от одраскване на боята отзад? Ако карам бързо по магистралата, има ли риск да изтърся велосипеда? По какъв начин е захванат?
Amidala

Мнениеот Admin » Пет Апр 19, 2013 10:45 pm

Специално за багажниците на Thule проблеми със скоростта няма (макар че производителят се е застраховал, като е посочил ограничение - не помня 120 или 130 км/ч беше). Всички модели, с които съм имал вземане-даване (мои и на приятели) са карани със скорости от 130 до 180 км/ч без никакви проблеми.
За мен абсолютни фаворити сред моделите на Thule са тези, които се монтират на теглича и са с отделни релси за всеки велосипед и "лапи", които хващат велосипедите. Примерно ето този: http://www.escadra.bg/thule-euro-way-G2-923/i566.htm
Сама виждаш, че при тях цената е доста по-висока, но и екстрите не са малко, пък и на автомобил като този от снимката добре ще му отива. ;)
Относно опасността от одраскване на колата - по принцип няма такава при добре измислените багажници, но все пак задължително е да се пробва при покупката с един велосипед, който да се постави най-отвътре към колата.
Теглич + сравнително скъп багажник си е сериозна инвестиция, но ако ще се ползва често, се изплаща многократно чрез бързото и безпроблемно товарене/разтоварване на велосипедите и с качеството. Моята статистика до момента е, че с трите си багажника Thule до момента съм изминал около 60-70 хил. км по българските пътища, в рамките на почти 8 години, и засега съм сменил само една от гумените каишки на задния и то профилактично.

П.П. Захващането към теглича е със специална скоба, която обгръща топката от всички страни и няма мърдане.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот papinu » Пет Апр 19, 2013 11:02 pm

Amidala написа:Покрив: Слагайки велосипеди на покрива, после как ги смъквате? Не ви ли е трудно? Аз лично съм сравнително висока за жена, но въпреки това, тази вечер се протегнах за проба към тавана на колата и ми се струва, че трудно ще стигам и свалям 10-12 кг.

В предвид, че си дама мога само да те посъветвам да пробваш - при консултанти в магазин или при колеги.

Amidala написа:Теглич: В момента, колата ми няма теглич, но бих могла да сложа. Нещата биха изглеждали така. При това положение, ако монтирам багажник за велосипеди на теглича, има ли някаква опасност от одраскване на боята отзад? Ако карам бързо по магистралата, има ли риск да изтърся велосипеда? По какъв начин е захванат?

Притесненията ти са излишни - ако сложиш платформа на теглича със стойки за велосипеди и тя е на доказан производител няма да се случи нищо нито на колата ти нито на байковете ако спазваш инструкциите за употреба.
И при двата варианта - теглич или покрив - имаш ограничение на скоростта в инструкциите за употреба, което обикновено е 120 км/ч.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот teoedosi » Съб Апр 20, 2013 6:21 am

Amidala написа:Покрив: Слагайки велосипеди на покрива, после как ги смъквате? Не ви ли е трудно? Аз лично съм сравнително висока за жена, но въпреки това, тази вечер се протегнах за проба към тавана на колата и ми се струва, че трудно ще стигам и свалям 10-12 кг.

За този автомобил оригинално се монтират направо напречни греди/има едни капачета на лайсните на покрива,но само оригинален от BMW/.Ако зимата транспортираш ски,то на тези греди би могъл да се монтира и ски-багажник ,докато опцията с теглича си е само за велосипеден.Това пък определено си е голямо предимство,което отчасти компенсира неудобството от височината,но пълно щастие няма....Всеки начин си има плюсове и минуси.
Аватар
teoedosi

Рейтинг: 1661

Мнениеот valentin.georgiev » Пет Апр 26, 2013 3:07 pm

Здравейте,
да споделя моя опит с багажниците.
Колата ми е Шкода Октавия Комби.
Използваният багажник е PERUZZO CRUISER:http://screambikes.eu/bg/bagajnik-za-avtomobil-kutii-stoiki/1312-zaden-bagajnik-peruzzo-cruiser-deluxe.html за 3 велосипеда.
Имам го от 2009 г. някъде. До скоро съм го използвал само за едно колело, нямал съм никакви забележки спрямо него.
Захващането за задната врата е с шест каишки с куки в края, достатъчно здраво, ако се опънат добре. Не съм имал проблеми със захващането. Също и колата не е понасяла щети от него. А в началото се чудех как така 2 от коланите ще са хванати за стъклото.
Монтирането му към колата не отнема повече от 5 мин (след натрупан опит с него).
Истината е, че не съм го ползвал много пъти (по няколко пъти в година).
Скоро ми се наложи да кача 3 колела на него и задачата се оказа интересна :dontknow: . А велосипедите не са нещо особено 2х RAM HT2 и един Spesialized HardRock.
С доста усилия и напасване успяхме да си влязат по местата. Извода е, че е много вероятно на този багажник да не могат да се хванат 3 колела, особено ако са "меки". Това за мен бе най- голямата изненада. :bigeyes:
Относно разхода на гориво, ако скоростта е умерена (в упътването пишеше до 90 км/ч :deal: ) разлика не се усеща, но след това става доста осезаема (в текущия случай при движение по магистрала със 120-130 поне 2л/100км повишен разход).

Като заключение мисля, че този багажник е подходящ за не повече от 2 колела и за използване до 1-2 пъти в месеца.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот Ozzie » Пет Апр 26, 2013 5:51 pm

valentin.georgiev написа:Скоро ми се наложи да кача 3 колела на него и задачата се оказа интересна :dontknow: . А велосипедите не са нещо особено 2х RAM HT2 и един Spesialized HardRock.
С доста усилия и напасване успяхме да си влязат по местата. Извода е, че е много вероятно на този багажник да не могат да се хванат 3 колела, особено ако са "меки".

Три "мекици" може и да е трудно да се сложат на такъв багажник. Не съм пробвал. Но три твърдака се слагат без проблем. Предполагам сте ги редили правилно?
Ако на най- вътрешния велосипед кормилото е на ляво, на втория кормилото трябва да е надясно и т.н.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот subritual » Пет Апр 26, 2013 6:33 pm

Проблем идват кормилата на крайните велосипеди.Притискат се, драскат се. И аз ползвам подобен багажник, но каквото и да си говорим този тип е за "неделни" колоездачи.
Аватар
subritual

Мнениеот valentin.georgiev » Съб Апр 27, 2013 7:01 am

Проблема дойде от това, че моят велосипед го хващам за долната тръба и постановката става много крива.
Иначе за подреждането да един на ляво друг на дясно.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот papinu » Пон Сеп 23, 2013 10:54 am

За феновете на багажниците с монтаж на задната врата:
Изображение
Saris Gran Fondo

С този дизайн е решен проблема със закриването на регистрационната табела и задните светлини на автомобила.
Също така отпада досадното обезопасяване на байка и на колата, което отнема много време и нерви всеки път.
Има го в ebay, Amazon и в големите онлайн байкърски магазини в Англия.
Аватар
papinu

Мнениеот nuclear » Пон Сеп 23, 2013 11:17 am

Аз съм с комби и като се наложи просто накланям едната задна седалка и мятам колелото вътре.
А като ходих до Гърция, махнах педалите, гумите и кормилото и колелото се прибра без да свалям седалки.

Просто не ми се занимава с багажници, въздушни съпротивления, ниски клони, катаджии...
Аватар
nuclear

Рейтинг: 1200

Мнениеот subritual » Пон Сеп 23, 2013 1:05 pm

nuclear написа:Просто не ми се занимава с багажници, въздушни съпротивления, ниски клони, катаджии...

На мен пък не ми се занимава с разглобяване и сглобяване на колела.Имам си запазена тапицерия, а багажника монтирам за около 3 мин и махам за около 40 сек.
papinu написа:С този дизайн е решен проблема със закриването на регистрационната табела и задните светлини на автомобила.

Мда, освен това тия фунии изглежда работят като спойлер при по-високи скорости и колата залепва по-добре на пътя :rofl:
Но пък, като се замисля, ако се опиташ да сложиш гума над 2 инча дебела, може би се губи този ефект... :dontknow:
Аватар
subritual

Назад към Общ форум