Напредъка на българския велосипеден десигн

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Напредъка на българския велосипеден десигн

Мнениеот andr » Нед Окт 12, 2008 9:56 am

Изображение

В галерията на Шипка 6 има изложба на български дизайн, която препоръчвам. Но ми извадиха очите велосипедите изложени там. Присъстваха Балкан с изгъзените модели за Метро, както и горното чудо:

Cross Combino

Сигурно първото сгъваемо колело със full suspension, предвидено за градско каране, при монтаж клас Shimano Capreo

Тежеше към 16кг, нищо, че е предвидено да се носи насам натам като е сгънато.

Амортисьора беше пружинен, под всякаква критика.

И на предната дискова и на задната V-brake бяха сложени модулатори, които не позволяват да се блокира колелото (нещо като ABS) - пълно безумие.

Хвала на българския дизайнерски гений![/code]
andr

Рейтинг: 1395

Re: Напредъка на българския велосипеден десигн

Мнениеот SpoileR » Нед Окт 12, 2008 11:20 am

Присъстваха Балкан с изгъзените модели за Метро, както и горното чудо:

Cross Combino

Какво му е? За по малките е ПЕРФЕКТНО! (макар че 16кг, за детско колело не са малко...)

Амортисьора беше пружинен, под всякаква критика.

Като погледнеш колелото като цяло, какво искаш да сложат?
FOX DHX 5.0 ли?

И на предната дискова и на задната V-brake бяха сложени модулатори, които не позволяват да се блокира колелото (нещо като ABS) - пълно безумие.

И защо да е безумие? Доста полезно е бих казал.

Като критикуваш дизайн, поне не навлизай в технически характеристики...

Че не прилича на нищо- не прилича. Ама с дизайна до тук...
Страх ме е от СТРЪМНОТО...
Аватар
SpoileR

Рейтинг: 2000

Мнениеот andr » Нед Окт 12, 2008 11:28 am

Това е колело за възрастни, не е детско.
andr

Рейтинг: 1395

Мнениеот nemo_awp » Нед Окт 12, 2008 1:43 pm

някякво нестабилно ми изглежда ама незнам :dunno: :dunno:
Аватар
nemo_awp

Рейтинг: 962

Мнениеот axelmax » Нед Окт 12, 2008 2:16 pm

окачването пак е на ниво :agree:
"У планину се раджаю ора, а у полье тикве"
Аватар
axelmax

Рейтинг: 1614

Мнениеот fall_out » Нед Окт 12, 2008 4:34 pm

Балканчето е възкръснало :bowdown:
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот Quiz » Нед Окт 12, 2008 7:15 pm

Дизайна на колелото е безумен...снощи имах възможността да го разгледам в детайли и единственото положително качество, което открих (но и то е под въпрос) е това, че може да влезе лесно в автомобил, ако собственикът му си няма багажник.
Аватар
Quiz

Мнениеот blade_2 » Вто Сеп 24, 2013 5:17 pm

andr да изкажа и моето мнение за колелото...
От половин година го имам и мога да кажа, че съм много доволен
1-во размерите на пръв поглед му изглеждат малки, но изобщо не е малко, и изобщо не се движи бавно.
2-ро спирачките с тези модулатори са идеални тъй като хем не може да се пребиеш с предна спирачка, хем гумите не се трият толкова много. За спирането с тях - също е добро, аз спирам с двете едновременно което и при обикновени спирачки е по-добрият вариант за спиране тъй като не се натоварва само едната спирачка а двете се уравновесяват.
3-то амортисьора си е много добре. Изпробвал съм го по спускания, скокове и се държи доста стабилно.

Единствения недостатък на колелото е, че не се сгъва достатъчно и не влиза толкова лесно в кола колкото би трябвало.

За маневреността няма какво да говоря - по-маневрено колело не съм карал за 25г.
В заключение бих казал че това е много добър избор за градско колело.
blade_2

Рейтинг: 1220

Мнениеот galio » Сря Сеп 25, 2013 9:23 am

blade_2 написа:... спирачките с тези модулатори ...

Може ли повече информация? Линкове, едно-друго ... не съм срещал такова нещо понеже никъде :)
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот uBaH » Сря Сеп 25, 2013 9:35 am

Ако става въпрос за същото, то ще да е това:

Пример: http://www.rosebikes.com/article/wcw-flexpipe/aid:39955

или http://www.rosebikes.com/article/shiman ... aid:287831

Взех от тия първите, за велосипеда на приятелката си, преди време, когато беше с вибрейкове. В широката част има твърда пружинка, която опира в накрайника на бронята. Пружинката започва да се свива, ако продължиш да прилагаш усилие при лостчето, след като вече жилото се изпъне в броните. Един вид системата не дава на жилото да се изпъне до такава степен, че да блокира колелото. В зависимост от настройката, все пак може да го блокираш, но в повечето случаи, лостчето трябва да стигне кормилото, за да стане това.
Аватар
uBaH

Мнениеот DragAirlines » Сря Сеп 25, 2013 10:22 am

Напоследък като че ли все повече и повече започва да се говори за тези сгъваеми колялета. Така че Крос може би са направили стъпка в правилната посока, започвайки да разработват тази пазарна ниша (аз поне не знам другите български марки да работят в тази посока). И въпреки всичко, това колело не бих си го купил! Лично мнение, разбира се. :beer:
DragAirlines

Рейтинг: 1260

Мнениеот did » Сря Сеп 25, 2013 10:36 am

Хубаво е да забележите, че темата е от 2008 година и си беше потънала, преди да се регистрира нов потребител blade_2 и още с първия си пост да я изрови с бурни хвалебствия. Намирисва...
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот emoonthemove » Сря Сеп 25, 2013 7:47 pm

blade_2 написа:andr да изкажа и моето мнение за колелото...
От половин година го имам и мога да кажа, че съм много доволен
1-во размерите на пръв поглед му изглеждат малки, но изобщо не е малко, и изобщо не се движи бавно.
2-ро спирачките с тези модулатори са идеални тъй като хем не може да се пребиеш с предна спирачка, хем гумите не се трият толкова много. За спирането с тях - също е добро, аз спирам с двете едновременно което и при обикновени спирачки е по-добрият вариант за спиране тъй като не се натоварва само едната спирачка а двете се уравновесяват.
3-то амортисьора си е много добре. Изпробвал съм го по спускания, скокове и се държи доста стабилно.

Единствения недостатък на колелото е, че не се сгъва достатъчно и не влиза толкова лесно в кола колкото би трябвало.

За маневреността няма какво да говоря - по-маневрено колело не съм карал за 25г.
В заключение бих казал че това е много добър избор за градско колело.

blade_2, а как се справя велосипедът в ситуации с паралелно паркиране?
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1911

Мнениеот APD » Пет Сеп 27, 2013 1:51 pm

emoonthemove написа:blade_2, а как се справя велосипедът в ситуации с паралелно паркиране?

Сгъва се
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот blade_2 » Нед Окт 06, 2013 12:24 am

did написа:Хубаво е да забележите, че темата е от 2008 година и си беше потънала, преди да се регистрира нов потребител blade_2 и още с първия си пост да я изрови с бурни хвалебствия. Намирисва...

колега, ровех се из форумите, и видях темата. регистрирах се и си дадох мнението

uBaH написа:Ако става въпрос за същото, то ще да е това:

Пример: http://www.rosebikes.com/article/wcw-flexpipe/aid:39955

или http://www.rosebikes.com/article/shiman ... aid:287831

Взех от тия първите, за велосипеда на приятелката си, преди време, когато беше с вибрейкове. В широката част има твърда пружинка, която опира в накрайника на бронята. Пружинката започва да се свива, ако продължиш да прилагаш усилие при лостчето, след като вече жилото се изпъне в броните. Един вид системата не дава на жилото да се изпъне до такава степен, че да блокира колелото. В зависимост от настройката, все пак може да го блокираш, но в повечето случаи, лостчето трябва да стигне кормилото, за да стане това.

като вторите са, но принципа им е същия - с тях колелата не блокират в повечето случаи. (ако си се засилил доста и си седнал на седалката едва ли ще "заковът". аз ако искам да провлача се изправям прав, но както казах преди, така хем не се търкат гумите, хем като натиснеш едновременно двете спирачки спираш сравнително бързо)

сега се сетих за друг недостатък на колелото хе хе - няма дупки за бидонче
blade_2

Рейтинг: 1220

Назад към Общ форум