Open Street Map и ползите за MTB

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Open Street Map и ползите за MTB

Мнениеот spirov92 » Сря Юли 30, 2014 3:42 pm

trix, сериозно те съветвам да потърсиш помощ от психиатър и да спреш да пълниш форума с неадекватното си бръщолевене.
По темата: с нетърпение чакам да видя какво сте направили. :beer:
spirov92

Рейтинг: 2000

Мнениеот trix » Сря Юли 30, 2014 7:23 pm

>> trix се сдоби с 1 месец (като начало) почивка, заради невъзможността си да свърже 2 мисли накръст.
Последна промяна trix на Сря Юли 30, 2014 8:08 pm, променена общо 1 път
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот taurus13 » Сря Юли 30, 2014 7:58 pm

:lolup:
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот moridinbg » Чет Юли 31, 2014 11:42 pm

apostoloff, ти ли си :D
@capola, bgmountains се развива от доста време, OSM тогава тепърва прохождаше, а и самият проект, доколкото помня се появи първо като набор от карти за Garmin приложенията за PocketPC/Windows Mobile.

И аз смятам, че би било доста яко ако плавно мигрират към OSM, но това е насоката на хората, какво да се прави. Евалата за колосалния труд положен до сега (:
Аватар
moridinbg

Мнениеот hrissim » Пет Авг 01, 2014 6:04 pm

Няма да има съществена разлика с OSM, освен че е по-точна от нея и със значително повече подробности и детайли по обясними причини.
Не виждам какви са ви притесненията, че няма да мигрира към OSM :dontknow:
Картата е, и ще е абсолютно безплатна.
Булгааар, булгааар - и ние даваме нещо на света :D
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот xcII » Пет Авг 01, 2014 9:37 pm

trix написа:>> trix се сдоби с 1 месец (като начало) почивка, заради невъзможността си да свърже 2 мисли накръст.

значи, аз бех с Южно Изложение, бе ми прекрасно, но и сезона не бе летно :)). Са бих препоръчал Източно изложение и Дребни Кинти за Бакшиши & Цигари :smokin:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот moridinbg » Пет Авг 01, 2014 10:22 pm

hrissim написа:Няма да има съществена разлика с OSM, освен че е по-точна от нея и със значително повече подробности и детайли по обясними причини.

Ами ОСМ е по-неточно, защото не са вкарини данните в него, а в някаква собствена система. Излишно е да ти обяснявам, че OSM е платформа, към която добавяш данни, пътища, маркери. Платформа за карти. Има хиляди приложения, които могат да издърпат данните и да ги визуализират или внедрят. То би ме накарало да го предпочета пред трета система.
BGMountains е само за Гармин, към чиито приложения имам много резерви и предстоящето web приложение, което колко ще е използваемо на айфон/андроид? Ами без интернет? А батерията? Има мобилни приложения оптимизирани с години.
Аватар
moridinbg

Мнениеот hrissim » Съб Авг 02, 2014 6:14 am

moridinbg написа:
hrissim написа:Няма да има съществена разлика с OSM, освен че е по-точна от нея и със значително повече подробности и детайли по обясними причини.

Ами ОСМ е по-неточно, защото не са вкарини данните в него, а в някаква собствена система. Излишно е да ти обяснявам, че OSM е платформа, към която добавяш данни, пътища, маркери. Платформа за карти. Има хиляди приложения, които могат да издърпат данните и да ги визуализират или внедрят. То би ме накарало да го предпочета пред трета система.
BGMountains е само за Гармин, към чиито приложения имам много резерви и предстоящето web приложение, което колко ще е използваемо на айфон/андроид? Ами без интернет? А батерията? Има мобилни приложения оптимизирани с години.

Малко податки от авторите и в този аспект.
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот capola » Съб Авг 02, 2014 6:18 am

OSM е проект, който съществува години преди да се появи BgMountains. Досега съм добавил хиляди километри пътеки, пътища и други данни в OSM. Освен това има още стотици други ентусиасти като мен, които ще продължат да бъдат повече от тези за BgMountains. Въпрос на време е OSM да запълни някои липси, които са отразени в BgMountains. За много региони OSM е по-богата на данни от BgMountains, а тенденцията е тази разлика да се увеличава. Каквито и усилия да се направят за развитие на BgMountains, никога не е възможен мащаба на развитие на OSM по отношение например на редакторския софтуер за добавяне на данни. JOSM е продукт на колективен труд и постоянно търпи развитие. Всичко това улеснява работата по добавяне на нови данни. Жалко е, че огромният труд на авторите на BgMountains е обречен да не достигне аудиторията, която достига OSM.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот hrissim » Съб Авг 02, 2014 6:34 am

capola написа:.....

Какъв е смисъла от това и от псевдопророкуването? :dontknow:
Еволюцията в отношението към BgMountains в настоящия форум също е показателна. :D
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот capola » Съб Авг 02, 2014 7:03 am

Добре, все още не мога да разбера защо не прехвърлихте данните в OSM?
Аватар
capola

Мнениеот hrissim » Съб Авг 02, 2014 8:55 am

capola написа:Добре, все още не мога да разбера защо не прехвърлихте данните в OSM?

Когато седем години, почти всеки работен ден /ръководейки екип от 20+човека в Джонсън контролс/ в извънработно време често до среднощ работиш от сърце и с ум за една идея; събираш материали и информация по какви ли не пътища, обработваш и чертаеш същата, така щото да е максимално обективна; събота и неделя събираш живи данни /следи и автентични топонимни такива/, обикаляйки планините в България; влагаш лични средства; си семеен с две деца, и всичкото това FOR FREE на ползу роду, ЩЕ РАЗБЕРЕШ.
И това е само един от екипа, стоящ зад BgMountains /не съм аз - аз само популяризирам труда и помагам с жива информация/.
Друг от екипа пък е в основата на дигиталните карти в Бг въобще.
Изображение
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот moridinbg » Съб Авг 02, 2014 4:19 pm

Free, не-free аз съм дарявал за проекта още преди години. Тука бистрим (абсолютно безсмислено без някой от екипа) защо платформата е тази, която е. Радвам се на поста в е-псилона, който линкна:
Дотук данните да качени и могат да се редактират с JOSM. Тайл-рендърера засега е неактивен - правим последни корекции на данните преди да извадим нова версия, след което ще мислим за тайловете. Графичният изглед знаеш е доволно гъвкъв в ОСМ.

Относно ползването в не-Гармин среда. Вероятно ще се дистрибутира OSM-версия или друга OSM-производна. Доколкото засега сме видяли, добър кандидат е тула OSMAnd и неговия файлов формат - той позволява рутиране.

Те хората са си казали - цялата промяна е точно към OSM, а ние тук водим безсмислен спор.
Аватар
moridinbg

Мнениеот capola » Съб Авг 02, 2014 5:32 pm

moridinbg написа:...

Браво, ей това е някаква сериозна информация! Благодаря за разясненията!
Аватар
capola

Предишна

Назад към Общ форум