За необходимата екипировка

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: За необходимата екипировка

Мнениеот dudelgrincen » Вто Юли 08, 2014 9:25 pm

С лекарствата трябва да се внимава. Особено с антибиотиците и с гентамицина конкретно. Гентамицина лесно може да се предозира и да доведе до глухота, а и има други не по-малко страшни странични ефекти.

Статията за змиите е чудесна и е особено полезно четиво.

Относно екипировката смятам, че трябва да си се преценява преди всяко каране.

Разбира се, задължителните неща поне за мен са: вода, помпа (за вилка и за гуми), лепенки (тежат по-малко от гума, но могат да спасят повече ситуации), 2 вътрешни гуми (в случай на тюблес), свински опашки, шестограми, машинка за верига, ключе за спици, ветровка (евентуално и подходящи слоеве за отдолу), а може би и дъждобран, нож, запалка/огниво, сухи чорапи, телефон, пари, накладки, резервно ухо.
Някаква компактна храна също може да допълни списъка.

Алергозана и адреналина също са полезни.
Осветлението е добра идея, но не бих го сложил към задължителните неща (а и може да тежи доста).

При многодневни карания задължителните неща вече доста може да варират. В случай, на диария, повръщане, за да се избегне обезводняване полезен е натриевият цитрат (освен това се води хранителна добавка и реално няма странични ефекти).

Зимата освен подходящото облекло, което е задължително, полезна може да бъде и каталитичната печка - компактна и отдава доста топлина (особено по-големите).
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот Yavkata » Сря Юли 09, 2014 5:30 am

dudelgrincen написа:. В случай, на диария, повръщане, за да се избегне обезводняване полезен е натриевият цитрат (освен това се води хранителна добавка и реално няма странични ефекти).
.

Натриевия цитрат малко или много е обемен за носене. Ампула Деган или Церукал, върши по-добра работа. Може да се приема и вътрешно. Естествено ако отивате да покарате някъде за деня, може да редуцирате аптеката си доста. За многодневни преходи далеч от цивилизацията е хубаво да се съобразите с индивидуалните си особиности. Например аспирина е перфектно средство вечер срещу последиците от мускулната умора натрупана през деня, но пък на хора с проблемен стомах не е препоръчителен. Друго средство полезно за аптечката е магнезия.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Мнениеот dudelgrincen » Сря Юли 09, 2014 12:20 pm

Натриев цитрат има в ампули, а също и сашета. Сашетата имат голям срок на годност и са възможно най-компактния начин да го съхраняваш и носиш.

Аспирина освен върху мускулната умора има благоприятен ефект и при първи симптоми на простуда, но повече от 2-3 дена реално не бива да се пие. Аспирина макар и да се изхвърля бързо и да е така общоприета употребата му, сигурно оглавява класацията на лекарствата взаимодействащи с най-много други, както и класацията за лекарство без рецепта с най-много практически проявяващи се странични ефекти.

Не казвам разбира се, че не трябва да се употребява понякога, но не бива да се ползва в такива мащаби, в каквито го ползват хората в САЩ например. Веднъж в месеца мисля, че е ОК. На мен след 3 аспирина в 3 дена ми избива кръв от носа (вярно, че 3-4 пъти съм имал сериозни счупвания на носа, но все пак това е показателно какъв ефект има аспирина върху кръвотворната система и налягането).
Аватар
dudelgrincen

Рейтинг: 1515

Мнениеот Brave » Сря Юли 09, 2014 12:49 pm

Малко е извън темата, но хората в САЩ и по целия свят ползват много Аспирин, точно заради този страничен ефект, който ти си наблюдавал. Ацетилсалициловата киселина възпрепятства кръвосъсирването, което е добре за хора в риск от сърдечно съдови заболявания като инфаркт и инсулт. И тъй като сърдечно съдовите заболявания, основните от които са тези двете, предизвикават смъртта на 40% от хората, превенцията изобщо не е излишна.
Brave

Мнениеот joropc » Сря Юли 09, 2014 8:06 pm

dudelgrincen написа:С лекарствата трябва да се внимава. Особено с антибиотиците и с гентамицина конкретно..

Е, аз не говорех за предозиране, а за една ампула, която да се ползва евентуално ако имодиумът не свърши работа. То и с магнезия ако предозираш(примерно), при порязване или разкъсна рана, кръвоизливите се спират значително по-трудно, но тук не става въпрос за предозиране.
То и с калпава ракия като препиеш може да ослепееш, ама първо моментно оглушаваш :)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот iPop » Чет Юли 10, 2014 1:34 pm

Нещата, които нося винаги са:
- Несесер в който ми седи помпата, мултифункционален инструмент, лепенки, щанги, клещи тип мултитул, свински опашки, дъктейп увит около помпата, масло в 50 мл. шишенце, чифт резервни накладки.
- Сгъваема ветровка
- Второ термобельо
- Вода
- Фъстъковки и сусамки
- Isostar в кутийка от аспирин
- Дъждобран за раницата
- Аптечка

Това са ми задължителните неща, иначе се мъкнат и бири и ракии и други такива екстри според зависи от карането :D
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Мнениеот capola » Съб Юли 12, 2014 9:54 am

Може би глупав въпрос, но все пак как слагате резервните накладки така, че да не се счупи пластинката между тях?
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот Brave » Съб Юли 12, 2014 10:59 am

Аз лично ги държа в оригиналанта опаковка, като с ножица изрязвам излишния картон и го оставям само около пластмасовата част за да не взема излишно място. Друг вариант е да ги стегнеш с телче, така че да стоят една срещу друга и пластинката да си стои между тях, така както е разположена в спирачния апарат. Последното реално го правят и част от производителите - примерно Авид.
Brave

Мнениеот GECKO » Съб Юли 12, 2014 12:03 pm

Основното в едно уравнение, в което има велосипедист+велосипед е велосипедиста.

В този ред на мисли задължителната ми "екипировка" за всяко каране е:
Мозък
Обстойна проверка на велосипеда преди тръгване (20мин)

Както е писал някой - масово се тръгва с неподготвен велосипед и това спира не един а всички в групата.

А вече техническите средства зависят от типа каране:
1. Къси/бързи дневни карания до 2ч (задължително оборудване)
- Инструмент/шестограни
- Малка помпа
- Лепенки за гума + ботуш за сцепена външна гума
- Щанги (ако няма в инструмента)
- 2-3 свински опашки
- Бърза връзка за верига
- Гафер (Ducktape) - около дръжката на помпата
- Стефан Стамболов (20лв) минимум
- Зареден телефон
- Бидон за вода в случай, че ще се потя :D
2. Средни дневни карания до 6-7 часа - включва горното в раница + следното оборудване
- Резервна вътрешна гума
- Ветровка/дъждобран - допълнителна връхна дреха според ситуацията
- Мех с вода (и вело Step-че) до 2 литра - напълнен според ситуацията + 20% за всеки случай
- Малки/индикаторни светлини или хубава предна светлина (в зависимот от сезона)
- Храна с малък обем и висока енергийна стойност (Corny или разните там Energy Bar/Gel)
- Лепенки за човек + аспиринче
3. По-големи разходки - това го практикувам със кола, легло и целия ми набор инструменти, екипировка и т.н. - ма'ко кифла бях :fairy:

Както казах - човек трябва да си знае възможностите и да кара с акъл. Когато можеш да се прибереш на крак или да викнеш подкрепление (в случай че кракь е щета) няма смисъл да носиш всичко.

Ще ме прощават по-подготвените хора, но една основна характеристика на велосипеда е мобилността и не бих я нарушил с 2кг ненужни неща за бърза/дневна разходка.

Успех и наслука с карането.

*P.S. сега щото си направих устата ще взема да сцепя гума и откъртя ухо на следващата ми бърза разходка :rofl:
Аватар
GECKO

Мнениеот MIKEY MOUSE » Пет Юли 18, 2014 8:15 am

ДА ОБОБЩИМ ТЕМАТА И ДА ПРИКЛЮЧИМ:/Долния списък е сама на половина от това ,което предлагате /писна ми да копирам и поставям /, но вярвам че ще Ви е достатъчен. Моля препишете си го .

1. Инструменти: стандартните шестограми, помпа, лепенки за гума, инструмент за верига, ключе за спици, щангички за гуми
2. Резервни компоненти: резервна вътрешна гума, спици, жило за спирачки (ако са механични), допълнителна резервна гума, звена за верига, жило за скорости, накладки
3. Вода
4. Храна
5. Помощни средства: спрей против кучета, нож, запалка
6. Навигация: навигация и добри карти, хартиени карти, резервна батерия за телефон (навигация)
7. Аптечка: дезинфектант, марли, тъкан бинт, репилент
8. Дрехи: според сезона
9.Ухо за дерейлор
10. Смазка за верига
11.Хубав, широк бинт- спокойно може да го пишеш в задължителните. Аналгин, аспирин, дефламол и алергозан също бих сложила в аптечката. Както и бивачно фолио. Хартиената карта и компас (
12.Тоалетна хартия
13.Едно powerlink-че за верига може да се окаже златно.
14.200г. водка в пластмасова бутилка за да не тежи. Също и не видях никъде пластири за малки рани и мазоли.
15.ОСВЕТЛЕНИЕТО е задължително
16.Свински опашки...
17.инжекция урбазон (метилпреднизолон).
18.Конец(синтетичен, здрав) и игла по-големичка
19. Спици
20.Яке, мериносово горнище и клещи...
21.чифт латексови ръкавици ,руска зелпьонка
22.Натриев цитрат
....
....
От мен - само
допълвам списъка с най важните неща:
ххх. Нощно гърне /желателно -карбоново/- по тъмно е опасно да се излиза от палатката
ххх+ Медицинска сестра - до 33 годинии не повече от 57 кг.
Мисля, че това е всичко.
Приятно пътуване!
PRO ARIS ET FOCIS / ЗА ОЛТАРИТЕ И ДОМАШНИТЕ ОГНИЩА/- ЗА ОТЕЧЕСТВОТО!

Ако искаш да разсмееш Господ, разкажи Му за плановете си !
Аватар
MIKEY MOUSE

Рейтинг: 1637
Местоположение: В един измислен свят-само за усмихнати и без модератори

Мнениеот scratch » Чет Юли 24, 2014 11:09 pm

Изображение

Let me introduce "strapshift deluxe"!
Because some gears are better than no gears when your shifter dies in the middle of fu4%&§S nowhere...

:)
Аватар
scratch

Рейтинг: 1424

Мнениеот taurus13 » Вто Авг 12, 2014 10:26 am

Едно нещо, което може да е незаменимо при полеви ремонти, заедно със свинската опашка - самопробивен винт за метал.
Изображение
Изображение
С помощтта на отвертка, този винт може да бъде навит в алуминий без проблем, става и за пробиване на отвори.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Вто Авг 12, 2014 12:11 pm

+1 за патрончето водка освен че става за дезинфектант става и за пиене.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот capola » Сря Авг 13, 2014 7:29 am

taurus13 написа:С помощтта на отвертка, този винт може да бъде навит в алуминий без проблем, става и за пробиване на отвори.

А какво точно може да се наложи да пробиваш при ремонт?
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот taurus13 » Чет Авг 14, 2014 8:56 am

Оооо да не вадя снимки на ремонтирани лостчета за спирачки, дерайльори и прочие, че не ми се търси къде са. Тоя винт не е случайна приумица, нуждата го докара в моята аптечка. Последния път сглобих дерайльор скъсан на две, с помощтта на 5 такива винта и свински опашки. Вярно, не изкара дълго, но не защото сглобката не я биваше, а защото клетката беше доволно крива и неизправяема, та успя отново на влезе в спиците. :D
Абе винаги помага, когато има къде да се хване една свинска опашка, а и чудесни оси се правят с такива винтове. Вярно, това не е за всеки - човек трябва да има усет и желание към поправяне на разни неща, но е и вярно, че подобни поправки когато си далеч от цивилизацията ти спасяват карането.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Чет Авг 14, 2014 8:59 am

Тауросчо13, раеби.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Предишна