стойка за фенер (фар)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

стойка за фенер (фар)

Мнениеот Чоко и Боко » Чет Дек 29, 2011 8:36 pm

Търся подобна стойка.
http://www.fenixlight.com/viewnproduct.asp?id=71
Някой да е виждал в родните магазини?
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Re: стойка за фенер (фар)

Мнениеот skipper » Пет Дек 30, 2011 10:41 am

Аз съм си закрепил фенер към кормилото с подобен механизъм, направен от две скоби за маркуч ... по 10, 20 стотинки са :)
:wavey:
Hardtail 4 life!
Аватар
skipper

Рейтинг: 1566

Мнениеот stan40 » Пет Дек 30, 2011 1:44 pm

Подобен , че дори и същия съм виждал по Илиенци и магазините за 1 лв.
stan40

Рейтинг: 1215

Мнениеот APD » Съб Дек 31, 2011 11:17 am

skipper написа:Аз съм си закрепил фенер към кормилото с подобен механизъм, направен от две скоби за маркуч ... по 10, 20 стотинки са :)
:wavey:

Снимки, моля
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот Чоко и Боко » Нед Яну 01, 2012 4:48 pm

Идеята с водопроводната скоба е добра, но трябва инструмент за настройка на височината на светлината и монтаж/ демонтаж на фенера.
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Мнениеот 5roff » Нед Яну 01, 2012 5:37 pm

Antares написа: Форума не е явно отражение на това, какви са хората, не може и да бъде. Виртуалната комуникация винаги ще е осакатена като съдържание
Аватар
5roff

Рейтинг: 1944

Мнениеот skipper » Сря Яну 04, 2012 9:46 am

@APD: ето снимка доста е просто ... едната скоба слагаш на кормилото, като подлагаш някаква гумичка (аз лично използвах парче от вътрешна гума) за да не го драскаш, а другата прекарваш през нея, слагаш фенера и затягаш ... регулираш докато ти хареса точно колко напред да осветява и после стягаш още малко. При сядане на колелото снопа светлина слиза надолу, поради свиването на вилката ... да се има едно на ум. Като цяло е 5 минути работа.
@ Чоко и Боко: единствения инструмент който ти трябва е отверка :)
Hardtail 4 life!
Аватар
skipper

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 04, 2012 11:51 am

Да, но не можеш да завъртиш фарът в хоризонтална равнина. А тъй като фарът обикновено се монтира встрани от надлъжната ос на велосипеда, то лъчът не осветява пространството пред него добре. Това отдавна го мисля, тъй като досега съм изпочупил всичките стойки за фарове и в момента карам с една самоделка, направена от дръжка на валяк за боядисване. Та този вариант със скобите с добър и евтин, но иска едно междинно шарнирче, за да може да се завърта фарът. Тия дни както си нямам работа, току виж взема та си изработя едно... :)
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот joropc » Сря Яну 04, 2012 12:46 pm

taurus13 написа:Да, но не можеш да завъртиш фарът в хоризонтална равнина. А тъй като фарът обикновено се монтира встрани от надлъжната ос на велосипеда, то лъчът не осветява пространството пред него добре. Това отдавна го мисля, тъй като досега съм изпочупил всичките стойки за фарове и в момента карам с една самоделка, направена от дръжка на валяк за боядисване. Та този вариант със скобите с добър и евтин, но иска едно междинно шарнирче, за да може да се завърта фарът. Тия дни както си нямам работа, току виж взема та си изработя едно... :)

Не е нужно чак шарнирче, а да може стойката да се завърти и фиксира веднъж завинаги на около 4 градуса спрямо надлъжната ос на велосипеда.Поне тези градуси ги дават като оптимални най-елитните производители на байк светлини:
http://www.lupine.de/web/content/en/man ... /Wilma.pdf -страница 16
пък и от опит го казвам, де ;), т.е не съм му мерил градусите :) , но имам същия фар и когато го завъртя по показания начин, свети най-добре.Но и швабите са го направили да го изнестиш и завиеш, без да го мърдаш после, защото всички ги знаем подвижните шарнири по колко карат.Значи, ако си поставяте фарчето на едно и съща място на кормилото, то трябва да е с фисирано с изместване около 4 градуса.
Последна промяна joropc на Сря Яну 04, 2012 1:04 pm, променена общо 1 път
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот skipper » Сря Яну 04, 2012 1:00 pm

Които около 4 градуса се нагласят много лесно спрямо "надлъжната ос на велосипеда". Монтира се близо до лапата и на ръка се донаглася, двете скоби имат възможност да се стегнат под лек ъгъл, така че централния сноп светлина да е точно в средата, пред предната ти гума, а периферната светлина да покрива една добре осветена област. :peace:
Hardtail 4 life!
Аватар
skipper

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 04, 2012 1:10 pm

То така е, но аз съм малко като дядо Поп, дето го питали веднъж, къде си слага брадата - под завивката или отгоре. Той много се зачудил и оттогава не могъл да спи, щото където и да я сложел, все му било неудобно.
Та и аз все си връткам фарчето наляво и надясно, та предпочитам да имам тази възможност, но ще помисля за някакъв вариант, при който да не ми се завърта лесно от вибрациите, както става сега. Иначе, на тия скоби хубавото им е, че няма какво да се счупи. Досега за две падания успявах да счупя всяка заводска пластмасова стойка, докато със самоделната, която спретнах за 15 мин. преди едно каране, вече карам месеци. Простите неща са най-ефективни. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Morpher » Сря Яну 04, 2012 1:40 pm

Аз бих предложил евтин вариант от братята китайци -
Изображение

Пристига за месец, но досега проблеми не съм имал... Казват, че е от силикон. Не знам за това, но наистина е гъвкъв и не се чупи. Велкрото е здраво и не се разплита. Лоша страна е факта, че фенера се смъква надолу при груб терен(не просто черен път, а сериозни камъни).
Аватар
Morpher

Рейтинг: 1888

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 04, 2012 8:20 pm

Днес взех две скоби и пробвах да закрепя фара. Получи се идеално, държи много здраво и никакви друсания и вибрации не могат да го завъртят. Оказа се, че проблем с ъгъла действително няма, когато фарът се монтира близо до лапата - при монтажа едната скоба позволява леко завъртане и след първото стягане си остава така. Ако се искате обаче да си монтирате фара по-близо до ръкохватките, няма да може да завъртите толкова много скобата. За моя изненада, проблема се яви другаде. Когато карам се налага да местя вертикалната позиция на фара -при равни терени и висока скорост го вдигам да свети по-напред, докато при технични и стръмни терени го навеждам да свети по-близо до предната гума. След стагането на скобите обаче, фара се фиксира толкова здраво, че няма мърдане. Ако отпусна леко винта, се отхлабва цялата система и вече не е устойчива да вибрации. Решението дойде бързо, чрез една крилчата гайка. Набързо оформих с микро пилата един шестостен и я нахлузих на главата на винта. След това една капка с електрожена, за да не бяга и готово. Имам си регулируема на ръка скоба. Става много лесно, дори в движение - леко отхлабвам болта, премествам леко фара и затягам. :agree:

Изображение

П.С. Между другото, посочения в предния пост китайска стойка има един кусур - затягането на по-тежък фар с велкро ленти, не е достатъчно здраво и при друсливи каменисти терени фарът се извърта, което е адски гадно, щото баш когато не трябва оставаш без светлина. За градско каране, всяка фалшива пластмасова стойка, ще изкара години, но при истинското планиснко каране е необходима здрава и надеждна стойка, която да носи и на бой.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот taurus13 » Сря Яну 18, 2012 12:21 am

Ето ви тук един артикул...
Изображение
Аватар
taurus13

Назад към Общ форум