Маркетинг на ДРАГ ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Маркетинг на ДРАГ ?

Мнениеот ngtodorov » Чет Окт 17, 2013 3:29 pm

Здравейте,
Интересно ми е да чуя вашето мнение по въпроса за колелата на драг или по точно дизайна и дефакто маркетинговата им стратегия. Преди бях видял колелата им в магазин и ми направи впечатление, че са доста копирани, но реших, че може би си внушавам. Днес обаче случайно мернах обява за DRAG 29ER PRO и какво да видя... Вие погледнете и ми кажете това нормално ли е :D Разбираемо е, че всеки копира нещо ама чак пък толкова...повече отива на китайските принципи.

DRAG 29ER PRO
Изображение
Изображение

CUBE ACID 29
Изображение
ngtodorov

Рейтинг: 1108

Re: Маркетинг на ДРАГ ?

Мнениеот xcrider » Чет Окт 17, 2013 3:35 pm

Просиш минусче ми се струва... :D
xcrider

Рейтинг: 1256

Мнениеот Wheeler » Чет Окт 17, 2013 3:39 pm

По-скоро цветовата гама е подобна, разположението на елементите по рамката не е толкова еднакво. Няма кой знае колко различни начина да сложиш логото си на велосипедна рамка.
Последна промяна Wheeler на Чет Окт 17, 2013 4:10 pm, променена общо 1 път
Wheeler

Рейтинг: 1365

Мнениеот dob111 » Чет Окт 17, 2013 4:05 pm

Изображение Изображение
Според мен има много голяма прилика в графичния дизаин на логото върху челните тръби на двете колела.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот ngtodorov » Чет Окт 17, 2013 4:39 pm

хах това не съм го виждал. Голяма пародия :lol: :popcorn:

Също така гриповете на драга са COX. Не знам какви са и кой ги произвежда но:
"предполагам надписа няма кой знае колко варианта да се сложи :clap: "

Изображение
Изображение

Явно всичко си е добре подбрано с голям усет към нещата :deal: .
Относно хора които мислят, че логото нямало много различни начина да го сложиш на велосипедна рамка няма нужда да го коментирам. Затова и пуснах темата от любопитсво защото виждам, че излизат интересни оправдания и е интересно още да се чуят относно дизайна. Има и други модели с прилики и различни елементи, но сметнах, че този попада най-точно в списъка.
ngtodorov

Мнениеот Wheeler » Чет Окт 17, 2013 4:49 pm

Чак пък оправдания. Нито работя за Драг, нито карам Драг, нито ме интересуват особено, просто споделям мнение. Иначе за гриповете съм съгласен. Сега, дали Кубе са си правили дизайна на тези грипове, а не са си лепнали и те логото отгоре ... може да се помисли по въпроса.
Wheeler

Мнениеот xcrider » Чет Окт 17, 2013 5:45 pm

Wheeler написа: Сега, дали Кубе са си правили дизайна на тези грипове, а не са си лепнали и те логото отгоре ... може да се помисли по въпроса.

:agree: :agree: :agree:
xcrider

Мнениеот ngtodorov » Чет Окт 17, 2013 5:55 pm

да може да се помисли за гриповете особено и за логото на COX:) но да кажем 90% е вероятността кубе да са първите направили тези грипове :idea: и ако му е мерак на някой може да провери кога са излезнали.

Този модел на Драг може да се каже, че не е чак толкова еднакъв като предишния, но очевидно ДРАГ черпи много дълбоко вдъхновение от кубе :clap:

Изображение
Изображение
ngtodorov

Мнениеот Wheeler » Чет Окт 17, 2013 6:04 pm

Така се случи, че наскоро гледах за рамки на Ghost:

EBS Pro:
Изображение

HTX Lector World Cup:
Изображение

SE 2000:

Изображение

:dontknow:
Wheeler

Мнениеот outfaced » Чет Окт 17, 2013 6:25 pm

Е и .... що трябва тва да ни вълнува?
Всеки има свободата да произвежда, продава или купува каквото си иска.
Ако трябва да пуснем още малко топла вода - до преди 2-3 години и рамките им бяха еднакви с тези на други марки.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот eMcKu » Чет Окт 17, 2013 6:33 pm

Кой купува Драг в днешно време ? :eek3:
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот xcrider » Чет Окт 17, 2013 6:55 pm

Естествено, че само ако си жесток балък. :deal:
С техните окомплектовки за цената си получаваш кръгла 0.
Пример :
http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... o-214.html
xcrider

Мнениеот ngtodorov » Чет Окт 17, 2013 7:01 pm

GHOST на третата снимка вярно има прилики най-вече цвета, но линиите му са доста продължителни. На втората снимка няма общо защото шарката е преливаща.

друг драг с различен цвят, но детайла на линиите е абсолютно очебиен.

Изображение

outfaced написа:Е и .... що трябва тва да ни вълнува?
Всеки има свободата да произвежда, продава или купува каквото си иска.
Ако трябва да пуснем още малко топла вода - до преди 2-3 години и рамките им бяха еднакви с тези на други марки.

Не ме вълнува изобщо. Просто ми е странно как марка изграждаща се като голямо име на нашия пазар дълги години и претенции си позволява така просто да копира.Просто е смешно нищо повече. От тази година яко са копирали, предишните години не бяха чак толкова.
Относно рамките е ясно, даже в някоя тема показаха реално новия рам ам2 от къде е копиран с точност 1:1 :D
ngtodorov

Мнениеот ngtodorov » Чет Окт 17, 2013 7:14 pm

eMcKu написа:Кой купува Драг в днешно време ? :eek3:

Може би ти е странно, но има хора които купуват колела макс по 500лв и бюджета от 10 хилки им е недостижим:) В такъв случай мисля сам разбираш какви марки може да избират (нови).

Трагедията за българските колела с гаранция е и основно в изключително ниското ниво на сервизни майстори по магазините което граничи към безумие. Аз лично даже не повярвах докато не го видях с очите си и то с различни български марки колела каква некадърност цари. Важното е да си вдигат продажбите, но клиентите просто не са наясно за какво става на въпрос.
ngtodorov

Мнениеот RastaWarrioR » Нед Окт 20, 2013 7:49 pm

ngtodorov написа:

Може би ти е странно, но има хора които купуват колела макс по 500лв и бюджета от 10 хилки им е недостижим:) В такъв случай мисля сам разбираш какви марки може да избират (нови).

Трагедията за българските колела с гаранция е и основно в изключително ниското ниво на сервизни майстори по магазините което граничи към безумие. Аз лично даже не повярвах докато не го видях с очите си и то с различни български марки колела каква некадърност цари. Важното е да си вдигат продажбите, но клиентите просто не са наясно за какво става на въпрос.

Ми те Драг на по-високия ценови клас не залагат, разбиращия колоездач не би си купил велосипед от тях!
Изображение
Аватар
RastaWarrioR

Мнениеот puleto » Пон Окт 28, 2013 6:19 pm

ngtodorov написа:

Значи колела се призвеждат така: Измисляш си име на фирма, отиваш в Китай или там някъде, гледаш какво предлагат и купуваш рамки. Поръчваш от Щимано различен клас части, внасяш всичко разпиляно и започваш за сглобяваш неща. Това е за колелата до 2000 лв. За по- скъпи можеш и да си поръчаш нещо специално като рамка. Сигурен съм че в България няма фирма с отдел за развойна дейност, както е при автомобилопроизводителите. Ако си мислиш и че в едно колело можеш даизмислиш кой знае каква революция грешиш.
puleto

Рейтинг: 1006

Мнениеот veskoz » Вто Окт 29, 2013 9:37 am

RastaWarrioR написа:разбиращия колоездач не би си купил велосипед от тях!

Не съм съгласен. Обобщаваш. Не е все едно дали няма да си купиш велосипед поради финансови или свързани с качеството съображения.
Пример:
Изображение
Какво му е лошото на този велосипед? Освен цената, която също е много субективен фактор!
Ми взаимствани от CUBE, TREK....., че кое му е лошото?! Доколко добре преразказани е друга бира. ;)
На мен лично новите цветови гами ми допадат. Нямат нищо общо с това ("бира & мед" било) или по точно пикня & говня :
Изображение
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот despite » Вто Окт 29, 2013 6:39 pm

Новите цветове на рамките на Drag ми харесват повече от старите. Досега не бях търсил откъде са взаимствали идеи, но не ме учудва приликата с други марки и не го намирам за проблем.

Планинските им велосипеди, като цена и монтаж, не са на нивото на някои от другите наши марки в момента. Шосейните им велосипеди са оборудвани много по-добре от планинските и според мен си струват.
despite

Мнениеот Plamen_EM » Вто Окт 29, 2013 7:44 pm

Малко изсмукана от пръстите ми се вижда тази тема. Дори за зимна не става, да се изпокараме тук и да изпаднем в едни спорове.
Преди две - три години Драг назначиха дизайнер за цветовете и шарките по рамките. Лъчо се казва момчето и си е дизайнер с минало и обичащ велосипедите. Естествено, че има някакви съвременни тенденции при шарките и естествено, че велосипеди в еднакви цветове ще си приличат. Марката може да си има своите недостатъци, но това с копирането не е сред тях.
Не е важно какъв велосипед караш, а с кого.
Аватар
Plamen_EM

Рейтинг: 1762

Мнениеот screamBoy » Сря Окт 30, 2013 12:01 am

към автора на темата - е така съвсем арабийската освен че нямат общо, какво точно им е общото на тези посочените рамки, евентуално можеш ли да посочиш? не става дума за окомплектовка - цял велосипед - само рамките така

съвсем прост въпрос, има 6 тръби тук, 6 тръби там, какво им е общото точно (стабилизатора на задния триъгълник и тръбата за средното не се виждат, сиреч не можем да говорим дори по снимка за тях)?
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот 4getcredo » Сря Окт 30, 2013 10:59 am

Към screamboy: Авторът на темата обръща внимание на боята/дизайна и елементите, от които е изграден, а не на самите рамки.
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот bigchicken » Нед Ное 03, 2013 9:14 pm

Тъй като на моята рамка пише ДРАГ и е 29, мисля, че е удачно да се намеся :) Колкото и да е проблем за някой притежаването на ДРАГ, на мен единствения ми проблем с марката е само рамката. И то не качеството (виждал съм сцепени на невероятни места рамки на марки, за които твърдите, че са най добре като цена/качество), а точно графиките. Всичките посочени по-горе, включително и чуждите марки, са невероятно грозни. И на моята рамка са изключително гадни, нищо че не е от посочените. Не знам кой ги е правил, но това е невероятна комбинация от готини идеи, съсипани от отвратителни детайли. Единствената причина да не си боядисам рамката е гаранцията, и то само защото смятам да я пробвам скоро заради разхлопани гайки за стойките за шишета. Едните дадоха фира още на първото обикаляне на Витоша.
Нямам си рамка на РАМ защото не само, че от БАС (де да ги знам кво им е новото име) я вършат една такава никаква, ами и ми искаха два пъти повече пари. А трудно някой ще ме убеди, че тяхната рамка за 350 кинта (пролетта) е по-готина от на Драг за сто и нещо ми излезе. А ако говорим за графики... ми и тяхната щеше да мине през праховото. Еднакво смотани са ми. На Драг ми харесва карбоновата и някои от шосейките. И на чужди фирми си харесвам. Ама няма.
Та все ми е едно кой е копирал грозотии от другите, но и аз съм чувал, че драг си имат дизайнер, та тая тема си е поизпразнена от съдържание.
А, най същественото. Като стана дума за грипове, кой ви каза, че Скот, Кубе, Спешълайс, Драг и който и да е друг произвеждат ръкавички, грипове, обувки, дрешки и подобни? Това, че са си поръчали с тяхното лого какво друго може да означава? За мен е по-вероятно гриповете на Кубето да са произведени от Кокс, отколкото някой да е крал нещо. Та така.
Аватар
bigchicken

Рейтинг: 1375

Мнениеот Nocturne » Пон Ное 04, 2013 11:32 am

Мисля, че това е свързано с маркетинга ))

http://screambikes.eu/bg/velosipedi-pla ... -2014.html :crazy:
Погледнете тия каква цена за какво са изпраскали.... :evil:

http://store.trueriders.bg/ram-xc2-3-2013.html
Мисля, че предложението на Рам, което е с 100лв. по евтино е по-добро...
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот bigchicken » Пон Ное 04, 2013 11:54 pm

Аз излъгах за рамката на Драг. 29-ката е много зле по принцип, ама такава е и цената. При натискане на педала така поддава цялата система, че лошо ми става. Това смъква страшно много КПД-то. Язък за скъпите кутбели. При 26-цата им, рамката на ZX6, всичко беше перфектно. Но не съм натискал на РАМ педалите, та нищо не мога да кажа. Знам само, че си търся друга рамка, но няма да е на българска фирма. Да си гледат работата, пък вие си ги сравнявайте колкото си искате.
Аватар
bigchicken

Мнениеот veskoz » Вто Ное 05, 2013 7:17 am

Хайде трийте я тая тема вече де! Не остана малоумник неизцвъкал се.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот EmZo » Вто Ное 05, 2013 11:09 am

bigchicken ти явно си много голяма машина. Аз също карам рамка Drag 29er и успявам да катеря 18% и даже на моменти за кратко 20%-ови баири на предавка 32/34, без да усещам рамката да се гъне.
Изображение
Аватар
EmZo

Мнениеот Nocturne » Вто Ное 05, 2013 11:19 am

veskoz написа:Хайде трийте я тая тема вече де! Не остана малоумник неизцвъкал се.

Що да я трият бе, къде ти бърка тая тема? Това е Общ форум ако не знаеш.
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот bigchicken » Вто Ное 05, 2013 5:16 pm

EmZo, аз не съм такава машина :( Предполагам,че ги катеря такива на 26/34, ама нямам идея колко са тия проценти, та и това не мога да твърдя. На мен редовно не ми стига предавка. Правя друго. Ей така, както си седя на светофар примерно, понатискам нервно с крак педала. Пробвай, да видиш колко поддава. С тези курбели (с кухата ос) 26цата не помръдваше. А дали го усещаш като катериш... Ми и аз не усещам, което не означава, че не пречи. Задния триъгълник се суче като телен. Можеш да видиш как гумата почти опира тръбата като натиснеш.
Но. Това не определя маркетинговата стратегия на Драг (да се върнем на темата), просто евтина рамка за хора, които искат евтини рамки. По въпроса за графиките вече си казах. Рядко си харесвам нещо като шарка и ми е все тая кой ги е мислил и дали е гледал от друг. Аз мисля да си рекламирам мои си работи на моята си рамка, че да не се окаже, че съм гледал от някой.
Ама си е дразнещо когато хора, купили си БГ колело лаят срещу друга БГ марка. По-голяма работа ли са? Да бе, да :D И защо все Драг ви е устата? И кво ви пука, нали не сте от набутаните с Драг... Оказали сте се по големи умници, или с повече пари... Все тая. Нека всеки си решава.
Аватар
bigchicken

Мнениеот penmark » Вто Ное 05, 2013 6:49 pm

Бигчикен, имаш луфт в задната главина.
Аватар
penmark

Мнениеот bigchicken » Вто Ное 05, 2013 10:41 pm

:offtopic:
penmark написа:Бигчикен, имаш луфт в задната главина.

Нямам бре! От тръбите си е. Трябва да видиш като натисна седалката как се сгъват...
Ухааа, сега видях, че някой ми е турнал минус, задето тази рамка на Драг не става :agree: Браво, вече е по-хубава :beer: И са ебас си пичовете. Хем готина хем за никакви пари. Ха! Още като подкарах, стигнах до калдъръма до женски пазар и сякаш някой ми стисна спирачките. Няколко часа по рано с 26цата рамка на Драг всичко си беше наред. Може аз да съм заслабнал за това време, знае ли човек. Е, може и от вилката да е. Райдона не е старото ми Марцочи. Ама не вярвам.
Или е заради по принцип българските производители? Сори, с такава рамка съм само защото беше спешно, а нямаше парички и време да се поръча нещо. На рам ми хареса повече на външен вид, не беше с крадени графики, ама цената беше по две, а аз отказвам да им вярвам, че има смисъл да я платя
Аватар
bigchicken

Следваща

Назад към Общ форум