Open Street Map и ползите за MTB

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Open Street Map и ползите за MTB

Мнениеот capola » Вто Яну 21, 2014 5:01 pm

Здравейте!

Реших да споделя с вас някои предимства от използването на Open Street Map. Със сигурност за повечето OSM е познат проект, но тук бих искал да споделя някои лични впечатления за възможностите и предимствата при използването на тези карти.

Какво е OSM?
Open Street Map e нещо като Wikipedia, но не енциклопедия, а карта. Всеки, който се регистрира, може да добавя и редактира съдържание. OSM е всъщност по-скоро база данни, отколкото карта. Предимството на това е, че цялата информация се съхранява под формата на тагове, които могат да бъдат рендвани (визуализирани) от различни стилове карти. Така например има топографска карта, транспортна карта, вело карта и какво ли още не. Основните видове карти могат да се изберат от Layers от дясното меню. Така всяка карта може да показва само определена информация от базата данни. Основното предимство на всички карти, използващи OSM, е възможността да се използват без интернет връзка, като се качват на различни Андроид приложения като OruxMaps.

Какви карти има за MTB?
Една от основните карти е Cycle map. Тя е добра, но истината е, че далеч не показва най-подходящите тагове от базата данни на OSM. Картата, която е може би най-точно ориентирана към MTB е именно openandromaps. Тук бих искал да уточня, че OruxMaps и други Андроид приложения могат да показват по определен начин тази карта с така наречените стилове. Това са допълнителни настройки, които рендват картата по такъв начин, че да се изплозват за определени цели, например за MTB - MTB Theme. При тази карта и при тези настройки се показват определени тагове, които имат изключитлено значение за планинското колоездене - например ниво на трудност на терена за всяка част от трасето. Трудността бива обща или трудност при изкачване. В линка по-горе има легенда.

Изображение
В зависимост от трудността, всяка пътека се рендва с различен цвят и маркировка.

Как да помогнем?
Тагът, който определя нивото на трудност е описан тук. За съжаление, дори да изтеглите картата и настройките, все още в България има изключително малко места, отбелязани с този таг. За попълването на тази липса обаче, може всички заедно да обединим усилия и да вкараме тази информация. От около половин година чертая и попълвам нови маршрути и пътеки из планинте в България, а сега предстои да се въведе информация и за някои прекрасни веломаршрути - виж тази тема. За тези от вас, които нямат време да чертаят маршрути, но познават отлично пътеките, допълването на информацията за трудност на терена е също безценна помощ! Добавянето на тагове не отнема много време и ще се радвам да помогна на всеки интусиаст.

И да ви кажа често, великите географски открития тепърва предстоят! :D
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Re: Open Street Map и ползите за MTB

Мнениеот taurus13 » Вто Яну 21, 2014 5:41 pm

Всичко ново е добре забравено старо и това важи особено за българските пътеки. Всъщност бих казал така - всичко ново, е добре обрасло старо. :) Много от добрите за каране места сега, са просто малки пътечки, остатък от някогашни туристически пътеки или са просто животински пътеки. Такива не върви да ги треснеш на карта, защото са от ден до пладне - хвойната, клека и драката растат бързо и всеки ден изчезват няколко стотин метра пътека у нас.
За сметка на това се явяват нови черни пътища, поради дърводобив.
Иначе за отворения формат аз имам едно такова питане - дали това няма да стане като уикипедията и други такива отворени формати, където често се попълва некачествена или откровено подвеждаща информация. Каква е гаранцията, че дадените маршрути са коректни - ще трябва рейтингова система за качващите ли? :D
И накрая - нивото на трудност е най-хлъзгавия термин в историята на МТБ-то.
Изображение
Аватар
taurus13

Рейтинг: 2000

Мнениеот capola » Вто Яну 21, 2014 6:52 pm

За разлика от Уикипедия, където има политически, социални, културни и лични причини да се публикува понякога невярна информация, в OSM не би следвало тези аргументи да са от значение.

Що се касае до пътеките, които изчезват или са обрасли и неразличими - те се маркират със специални тагове. Има таг дори за видимост на пътеката, а всички тези данни се отразяват на картата. OSM е също така жив проект и всяка една промяна може да се редактира.

Трудността на терена не е относителна величина, а се определя въз основа на наклон, настилка, големина на препятствията и т.н.
Аватар
capola

Мнениеот Yavkata » Вто Яну 21, 2014 6:59 pm

capola написа:Трудността на терена не е относителна величина, а се определя въз основа на наклон, настилка, големина на препятствията и т.н.

Редовните ни спорове на тази тема с Админ по-скоро говорят за обратното :D
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот capola » Вто Яну 21, 2014 7:04 pm

Едно е сигурно - дори да приемем, че има известна относителност, това все пак може да бъде добър ориентир. И нека да подчертая - тук не говорим за това цели маршрути да имат дадена трудност, а отделни отсечки.
Аватар
capola

Мнениеот subritual » Вто Яну 21, 2014 10:22 pm

@capola, ти си будала!
Един ден (след бая години) ще разбереш за какво говоря, а сега не мисля да се аргументирам!
:erm:
taurus13 написа:Иначе за отворения формат аз имам едно такова питане - дали това няма да стане като уикипедията и други такива отворени формати, където често се попълва некачествена или откровено подвеждаща информация.

Ако това е масовото мнение, искам възторжено да възкликна, че минаха времената, когато имаше хора, включително и от високите кръгове у нас, които си мислеха, че bg mountains (например!) ще стане платена и пратените от тях тракове ще пълнят джоба на други.
Е времената се менят, мисленето също, посоката на развитие в света-не!
Кво да се прави, устойчив туризъм :smash:
Аватар
subritual

Мнениеот Admin » Сря Яну 22, 2014 10:59 am

@capola
Факт е, че дори когато системата за техническа трудност е базирана върху обективни критерии, пак е трудно да се постигне пълна еднозначност за дадена пътека, особено за такива, които са точно по средата между две нива. Това е така, защото реално никой от нас не спира да измери височината на препятствията, наклона и др. такива нещо - просто на база на опита си и възприятията при каране впоследствие възпроизвеждаме трудността като определено ниво, но при този процес винаги има риск на един да му се е сторила малко по-трудна, на друг малко по-лесна, а често въпросът е най-вече в това колко са единичните участъци с по-висока трудност и каква тежест трябва да им се даде - дали заради тях да бъде означена като по-трудна пътеката, или да остане по-лесна (доколкото в по-лесните може да има отделни участъци, надвишаващи посоченото ниво).
Факт е обаче и това, че все пак е доста по-полезно да знаеш че дадена пътека е, да речем, Т4 (с възможност всъщност да е Т3 или Т5, ако авторът не я е преценил добре), отколкото да прочетеш примерно "Много трудна пътека, има скали и т.н."), а то да се окаже просто средна трудност, но карана с големите очи на страха.
Хубавото е, че в OSM са възприели скала, следваща STS системата (германската скала за пътеки), а нашата система като структура също ползва примера на STS, но означенията при нас са по-различни. Казано най-просто, при нас Т1 до Т5 съответстват на немските S0 до S4, а S5 при немската система и scale=6 от OSM при нас направо се отбелязват с X, защото ако изобщо някой може да ги кара, това ще са някакви единици хора. Когато само отделни участъци са толкова сложни, те просто си влизат в общата трудност Т5. Всичко това го пиша, за да се види, че превключването от едната към другата система не е никак трудно и ако някой примерно въвежда отсечките от сборните GPS следи, които публикувам, или от по-новите маршрути, много лесно може да прецени като какво ниво да ги въведе в OSM. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот capola » Сря Яну 22, 2014 11:22 am

@Admin, благодаря много за интересната информация за различните системи, със сигурност ще ми е полезна при въвеждането на данните! А иначе, както вече писах, определено съм повече ЗА това отделни участъци да се обозначават с дадена трудност, а не цяла една пътека. Така човек може да се ориентира колко "мъка" остава, или дали да мине по някоя супер яка пътека, като си направи сметка, че например само 100 метра са "гадни".
Аватар
capola

Мнениеот Admin » Сря Яну 22, 2014 11:35 am

capola написа:... ЗА това отделни участъци да се обозначават с дадена трудност, а не цяла една пътека...

Специално за това нещо, доколкото разбрах от упътването на OSM, идеята е да се въвежда общо ниво на трудност за пътеката и за отделни трудни участъци допълнително ниво само за тях.
По принцип не би било удобно да се "реже" всяка пътека на участъци от 100-200 м, които са с различна трудност. Затова обикновено се дава оценка за пътеката в цялост, с известен уклон към по-трудните участъци, т.е. ако те са достатъчно на брой или представляват значима част от пътеката, тя се оценява по тяхната трудност, защото в крайна сметка кой би могъл да мине по нея се определя най-вече по трудните ѝ участъци. От друга страна обаче, при пътека с дължина 2-3-4 км да се опише като Т5 само заради 100 м стръмни и опасни серпентини например, няма особен смисъл. То затова си е добре да има и описание някакво - картите могат да са само ориентировъчни, но е хубаво човек да може да прочете някъде и с думи прости какво да очаква от дадена пътека.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот 4getcredo » Сря Яну 22, 2014 11:39 am

Capola, не се плаши! Тук е пълно с дърти, скептични и консервативни хора (и аз съм такъв в най-красивия смисъл на тия думи ;) :D ). Пълно е обаче и с холерици, и с компенсаторни маниаци, ентусиасти (пак по един някак си симпатичен начин). Тъй че се получава плодотворен баланс.

Споделям мнението на taurus13, че основният дефект на напълно отворените бази данни е липсата на качествен и надежден филтър. К'вито и тагове да се слагат, тия тагове пак се слагат от незнайно кой и с какви критерии. Балансирането и окачествяването на такива бази данни става изключително бавно, единствено по принципа на статистическото натрупване (масовост). При условията и посещаемостта на Витоша, например, това вече работи. Хубавите пътеки на Витоша се карат много и ги има в какви ли не източници и бази данни. Там и критериите за трудност се прилагат по-обективно. Навсякъде другаде все още не работи. Разбира се, нещата могат и да се променят. Но аз не съм сигурен, че на същите тия дъртите, консервативните и донякъде скептични към масовостта байкарони, тоя момент ще им хареса (и с право). Затова и е този критичен отклик. Самият аз не се доверявам много на наличната в OSM информация и опита ми с познати места оправдава това недоверие. Но дори и със съмнение бих го ползвал като източник за сметки и пътеко-разсъждения.

Чисто практически те подкрепям в качването на вече публикувани и сборни следи (към които те насочи Admin), защото все пак зад тях стои някакъв сравнително широко признат авторитет (мтб-бг.цом - Миррррно!), което пък гарантира и някаква устойчивост във времето - т.е. животинските пътеки могат да станат и велосипедни, а като се карат сигурно могат и да се поддържат...

:beer:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Мнениеот outfaced » Сря Яну 22, 2014 1:28 pm

И аз съм от консерваторите скептици :D
Опита показва, че да се направи читава и устойчива на времето разбиранията карта хитч не е толкова лесно. Опънсорс формата не мисля, че е добра база за надеждна картография.
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот capola » Чет Яну 30, 2014 12:19 pm

За скептиците искам само да кажа, че последната седмица качих 500 км велопътеки от Трансродопския веломаршрут от Триград до Ивайловград. Пътеките са трасирани като част от официалния маршрут, а отделните части са отбелязани по трудност. Информацията е взета от тук, както и от официалната карта на маршрута, която си направих труда да намеря и купя. Информацията е започнала да се отбелязва на картата, но ще трябва да изкачаме още няколко дни за пълния маршрут. Ползвайте със здраве и настроение!
Аватар
capola

Мнениеот xargs » Чет Яну 30, 2014 12:26 pm

Аз ти се радвам на ентусиазма и оценявам това което правиш. :thumbu:
Аватар
xargs

Мнениеот LandShark » Пет Яну 31, 2014 2:53 am

@capola, поздравления за темата. Всъщност струва ми се не за първи път има такива дискусии тук (виж примерно тези теми: от 2008г, от 2009г). Скептици винаги е имало и ще има. Ако се обърнем към кривата на Роджърс що се отнася до openstreetmap в нашата общност не мисля, че сме стигнали повратната точка. Но както и да е, това е малко в страни от темата. За мен е приятно да видя съмишленик, доколкото аз съм от тези, които вярват в openstreetmap. Нещо повече - горещо вярвам, че там е бъдещето! Отдавна съм минал през сайтовете за споделяне на GPX следи - ще ме извиняват ползватели им, но за мен това е пълна отживелица - еквивалент на платформа за споделяне на файлове с интерфейс за търсенето им по карта. Минал съм и през разработката на карти за затворени платформи като Garmin (каквито проекти на практика са OFRM, както и BGMountains) - не че е лошо, но си ограничен до Garmin и Mapsource. Благодаря, това не е за мен. Openstreetmap има огромен потенциал, и той не е просто в това, че е картографско вики! Мен ме грабна в този проект многоизмерността му. Това е един универсален източник, който ти дава възможността да го използваш в най-различна среда и за най-различни цели. Може да го ползваш на PC, в браузър или в специализиран софтуер (включително в Mapsource ако щеш), на Андроид, на Garmin устройства, на ако щеш дори - на хартия. Може да ползваш за МТБ веломаршрути, за пешеходен туризъм, за ски, за градска навигация, и за какво ли още не. И най-важното е, че какво попада в карата не зависи от някаква малка група хора, били те и с алтруистични мотиви, не зависи от някаква корпорация с нейните рекламни интереси, а на практика от общността. Аз участвам в OSM от края на 2008г. И виждам че общността става все по-голяма и по-голяма. Картата е все по-акуратна и богата. И има все повече приложения за нея. А от емоционалната страна, в личен аспект - тази карта, и желанието да вкарвам нови и нови неща, ме вкара малко в духа на великите географски открития, доколкото именно заради попълването ѝ съм поемал все нови и нови пътеки, различни пътища. (разбира се това е водило и до епични храсталясвания, ах само какви кори съм ял...). Вярно е, че може би не всичко е перфектно за крайния потребител, а аз не съм точно такъв. И въпреки скептицизма на някои, аз вярвам, че някой ден openstreetmap ще стигне до зрелостта да бъде полезен за всеки.

Самия аз напоследък не съм толкоз активен във въвеждането/коригирането на картата, но я използвам на практика ежедневно по различни начини. Иначе забелязах редакциите ти, аз самия съм участвал във въвеждането на не малко от маршрутите в БГ видими в opencyclemap версията на картата. Може да погледнеш викито: ако желаеш, може да добавиш инфо там. И за финал, мога да те уверя в едно - - не си сам... :D :agree:
За поддръжката на велосипедите си от години се доверявам на Н.Костадинов. И никога не съм бил разочарован.
«Че животът е рай — казва той изведнаж, — за това аз вече отдавна мисля. — И тутакси притури: — Само за това и мисля.»
Аватар
LandShark

Мнениеот capola » Пет Яну 31, 2014 6:19 pm

Последно добавих веломаршрут Варна - Аладжа манастир - Кранево. Целенасочено съм оставил само маршрута по черни пътища.

@xargs Благодаря за подкрепата!

@LandShark Благодаря за споделените впечатления относно OSM! Много интересни и точни наблюдения! Действително времето работи само в полза на проекта и все повече хора се присъединяват. Много благодаря за линка към Уикито - добавил съм някои неща.
Аватар
capola

Мнениеот capola » Нед Фев 02, 2014 4:48 pm

Добавих веломаршрут XC Маратон - Купа Мургаш. :eyebrow:
Аватар
capola

Мнениеот capola » Пет Фев 07, 2014 3:52 pm

Някой може ли да ми каже, дали има нещо като официален mtb маршрут Пампорово-Асеновград? Чувал съм от някои хора, че са минавили по такъв маршрут, а и има публикуван тук един вариант. Питам, за да изкажете мнение дали трябва да се въвежда в OSM като маршрут.
Аватар
capola

Мнениеот outfaced » Пет Фев 07, 2014 6:33 pm

capola написа:Някой може ли да ми каже, дали има нещо като официален mtb маршрут Пампорово-Асеновград? Чувал съм от някои хора, че са минавили по такъв маршрут, а и има публикуван тук един вариант. Питам, за да изкажете мнение дали трябва да се въвежда в OSM като маршрут.

Е чак пък официален ... http://dox.bg/files/dw?a=10d85cafd6 В смисъл не е маркиран с табелки, просто това си е билния път. За Асеновград трябва да се свиеш на Бяла Черква в дясно или както си го дал от Здравец към Яврово.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот capola » Съб Фев 08, 2014 11:30 am

@outfaced Благодаря много за следите! Чудесни са и информацията за чешми по пътя е адски полезна. Вкарал съм данните в OSM и мисля да направя от тях официалния маршрут - виждам, че много хора минават оттам, а това само би помогнало. Струва ми се, че Пампорово-Брестник е по-логичния маршрут, защото и без друго повечето хора биха се отправили към крайна точка Пловдив. Ако има някакви подобрения или изменения, винаги може да бъдат отразени впоследствие.

Ето го готовият маршрут. :beer:
Аватар
capola

Мнениеот outfaced » Съб Фев 08, 2014 1:17 pm

Еми това си е класика ... сигурно е най дългия билен маршрут в Родопите. Или поне от тия които знаем :D
Ама си е сериозно каране и за айляци е възможно само лятото и без много мотане.
Спускането накрая си е доста игриво и ако не са ти останали сили за него става борба.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот capola » Нед Мар 09, 2014 3:31 pm

Мили приятели, отдавна не съм писал в темата, но сега определено има хубав повод:

- След като размених няколко писма с Christian Kernbeis, създателята на Openandromaps, той прие сърцато идеята да направи карта на България на кирилица (на български език). Досега картата беше само на английски.
- Новата карта може да се свали от тук.
- Christian обещава да актуализира картата всеки месец.
- За последния месец и половина съм качил стотици километри планински пътища и пътеки. Голяма част от тях са маркирани с новия таг за трудност на терена, така че сега вече имаме една по-цветна карта.

Благодаря на всички, които се включиха и участват в OSM! Сега е още по-лесно и приятно да се избере маршрут! Ползвайте със здраве и настроение!

P.S. Не забравяйте, че може да благодарите на Christian с малко дарение от сайта му. Това му позволява да поддържа проекта.
Аватар
capola

Мнениеот capola » Съб Апр 05, 2014 11:44 am

Последни новини:
- Константин Коцев е добавил промените по новия маршрут от Обиколката на Витоша.
- Качил съм стотина километра черни пътища и пътеки северено от Подгумер.
- Добавил съм официалните маршрути Ярлово, Бояна и Владая (от Природен парк Витоша).

Някои от промените още не се визуализират от картите.
Аватар
capola

Мнениеот capola » Нед Юли 27, 2014 10:24 am

Пиша в тази тема, защото ми се струва най-подходяща. Наскоро се свърза с мен един друг OSM доброволец, който ми зададе въпрос, на който не можах да отговоря:

- Как би следвало да бъдат класифицирани официалните маршрути?

Според OSM маршрутите биват локални, регионални и национални. Това е така, защото в повечето страни с развита вело инфраструктура маршрутите се делят именно така. Тъй като в България няма подобен регистър, всеки определя сам как да въведе даден маршрут.

Би било удачно да определим в тази тема насоки за класифицирането на маршрутите. Локални обикновено са градските велоалеи. Кои обаче трябва да се причислят като регионални и кои като национални е спорно. Например Витоша 100 е записан като национален маршрут, но така ли трябва да бъде, щом обхваща само района на Витоша? Ще се радвам да науча вашите мнения!
Аватар
capola

Мнениеот mariko » Нед Юли 27, 2014 2:59 pm

capola написа:Това е така, защото в повечето страни с развита вело инфраструктура маршрутите се делят именно така. Тъй като в България няма подобен регистър, всеки определя сам как да въведе даден маршрут.

Ако имаш достъп до критериите за тази класифицакация най-добре да се придържаш към тях, за да се поддръжа все пак някаква стандартизираност на данните.
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот hrissim » Нед Юли 27, 2014 7:17 pm

:offtopic:
Очаквайте много скоро уеб-базираната и подобна на идеята на OSM версия на BgMountains с покритие на цялата територия на РБългария.
Приятната изненада е гарантирана.
Пълната гъвкавост, достъпност и допълване на нужната информация от всеки неин потребител е гарантирана.
Отпада необходимостта от пускане на нови версии.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот outfaced » Нед Юли 27, 2014 8:18 pm

брейии ... интересно :agree:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот capola » Пон Юли 28, 2014 6:03 am

hrissim написа::offtopic:
Очаквайте много скоро уеб-базираната и подобна на идеята на OSM версия на BgMountains с покритие на цялата територия на РБългария.

А защо просто не добавихте данните в OSM? Защо въобще хора, които работят за една идея, използват различни платформи? Това ми напомня за малка България, в която има толкова много партии, а в същото време на Народното събрание пише "Обединението прави силата".
Аватар
capola

Мнениеот hrissim » Пон Юли 28, 2014 7:28 pm

capola написа:
hrissim написа::offtopic:

А защо просто не добавихте данните в OSM? Защо въобще хора, които работят за една идея, използват различни платформи? Това ми напомня за малка България, в която има толкова много партии, а в същото време на Народното събрание пише "Обединението прави силата".

Предполагам сте чувал термина "диверсификация" и ползите за потребителите от него. ;)
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот capola » Пон Юли 28, 2014 8:18 pm

hrissim написа:Предполагам сте чувал термина "диверсификация" и ползите за потребителите от него. ;)

Щях да се съглася, ако OSM беше просто една графична карта, но OSM е в действителност база данни, която се визуализира от различни карти именно според диверсификацията - така от базата данни се извличат от пътни карти, през карти за транспортна мрежа, специализирани карти за колоездене, още по-специализирани карти за планинско колоездене, до карти с хуманитарна цел при бедствия като засегнати райони от наводнения или земетресения и мога още много да продължа. Всичко това е с цел диверсификация, като на практика може да се извличат данни според нуждите за всеки.
Аватар
capola

Мнениеот hrissim » Сря Юли 30, 2014 6:32 am

capola написа:
hrissim написа:Предполагам сте чувал термина "диверсификация" и ползите за потребителите от него. ;)

Щях да се съглася, ако OSM беше просто една графична карта, но OSM е в действителност база данни, която се визуализира от различни карти именно според диверсификацията - така от базата данни се извличат от пътни карти, през карти за транспортна мрежа, специализирани карти за колоездене, още по-специализирани карти за планинско колоездене, до карти с хуманитарна цел при бедствия като засегнати райони от наводнения или земетресения и мога още много да продължа. Всичко това е с цел диверсификация, като на практика може да се извличат данни според нуждите за всеки.

Ще сте приятно изненадан от BgMountains и в този аспект. :agree:
Статии за:
Аватар
hrissim

Следваща

Назад към Общ форум