Произведено в България – педали LNCh

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Произведено в България – педали LNCh

Мнениеот Admin » Сря Авг 13, 2014 6:51 pm

Признавам, че думата „произведено“ може би още не е съвсем точна, доколкото става дума за прототип, т.е. за единична бройка, но наскоро един куриер донесе в офиса на МТБ-БГ това:
Изображение
Без предисловия, това са платформени педали, направени в България, които ще имаме възможността да тестваме в следващите седмици, и които се надяваме да стигнат до производство.
Основен създател на продукта е Лукан Червенков, но помощ са му оказвали и другите членове на златишкия клуб „Свободно измерение“. Това едва ли ще учуди някого, като се има предвид колко задружни са хората в този отбор.
Ето основните неща, които могат да се кажат като начало за продукта:
http://www.mtb-bg.com/index.php/product ... lnch-pedal
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Re: Произведено в България – педали LNCh

Мнениеот MAN6 » Сря Авг 13, 2014 8:41 pm

Любе, обувай дълги наколенки за теста... :)
xund
Аватар
MAN6

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Сря Авг 13, 2014 9:56 pm

Туй много бодливо. Харесва ми. само стоманата на оста ме притеснява ма това че не става за нож не значи че не е перфектна за платформи. А дано тръгнат в масово производство :beer:
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот Boyan1984 » Чет Авг 14, 2014 9:00 am

Е супер! Айде дано тръгнат работите и да поръчваме направо!
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот iPop » Чет Авг 14, 2014 9:36 am

Евала на Лукан и компания. Много яко изглеждат педалите, ама пиновете ми се струват ултра дълги :D Чакаме ги на пазара, а ако ги има и анодизирани в по-swag цветове ще е супер :beer:
Аватар
iPop

Рейтинг: 1544

Мнениеот Admin » Чет Авг 14, 2014 1:33 pm

MAN6 написа:Любе, обувай дълги наколенки за теста... :)

И аз това си помислих. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот screamBoy » Вто Авг 19, 2014 1:12 am

пиновете са по 10ст, анодизатора е 8лв шишенцето, а има и перфектна полимерна боя (само черна) на подобна цена; проблемите на педалите са - ос, лагери, тежест.

Тук ми се струва има малко свръх захват в средата, тази изпъкналата част дето е само заради пина бих я махнал, тези 3 пина в средата са твърде близко за да са полезни и 4-те (3те в групата и този страничния).
предполагам е някакъв вид подсилка на крилата, но си пожелавам на авторите следващата ревизия на педалите да е без тях (без средния външен пин и тези елементи дето са за него).
Може в средата покрай остта да е с 2 зъбчета (2-3 мм) а крилата да са по-ниски и само на тях да има пинове. така няма да има дупки в крилата (12 ако не бъркам, в смисъл правят се с 12 пробива) и излишни пинове и формата ще е може би по-лесна за направа, защото тези напречните отвори няма да ги има. От друга страна може би отвори е по-лесно да се правят, отколкото да се фрезова крилото. Вие знаете по-добре за производството, моята позиция е на обикновен карач и тези неща с дупките са по-гадни. Освен това обичайното ми меню е по-скоро технично, това значи в абсолютно никой случай нещо подобно на автомати - да не мога да си махна крака от него, а нещо универсално.
Също така крилата са прекалено близо до курбела, трябва да са по-отдалечени. Може би с около 6-10мм.
Представям си че сегашната архитектура ще е леко неудобна - твърде голяма платформа, твърде много пинове, твърде близо до курбелите и вероятно не най-перфектни за повече стоене на педали само. А и с тази височина пинове лично аз сигурно на първия ден ще унищожа поне 1 легло. В областта на средата на ходилото е супер гнусно да има 1 забоден пин. Отзад се правят или 2 странични или много (4-5). А, да, или се кара с много дебели подметки. Изглежда пиновете следват отпечатъка на ходилото, но платформите се карат различно на различен наклон и терен, не са автомати да си умреш с тях а се мести стъпалото както е кеф, затова и много модели се правят с по-симетрично разположени пинове.

Имам предвид не сегашния модел да изчезне, понеже той е по-ширпотребен, много хора карат точно нещо такова, а да се добави един всепланински модел, подобен на
http://www.bikeparts.com/productinfo/Az ... 53658.html

Освен това - има китайски титаниеви оси, които са гола вода, първо са по-тежки от качествени стоманени, второ са по-скъпи, трето покритието им е под въпрос. Така че поздравявам с удачния избор да не се ползва китайски титан!
http://www.sunsky-online.com/view/24977 ... ack%20.htm
Не, не съм карал това, щото хем ми е мил живота хем сегашните ми (подобни на предния линк) са едва на 10-ина години и няма изгледи да ги сменям скоро.

Смисъла на целия ми пост е - пичове невероятни сте за 1ви продукт!
Дано сте попаднали на хубави оси лагери и монтаж и педалите ви ще са гордост за всяко колело у нас!

Всеки може да си махне излишни пинове и/или да ги смени с други, но оста лагерите и формата се променят доста по-трудно, а тези са бая читави.
Бдв това ми се струва много по-перфектно от разни Wellgo и подобни (шибано, труватив и т.н.) до 100лв. Първия им конкурент мисля е Nukeproof Proton, а той е над 130лв.

Keep fighting the good fight и успех!
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот Admin » Сря Авг 20, 2014 4:46 pm

Аватар
Admin

Мнениеот AngelKostadinov » Сря Авг 20, 2014 4:56 pm

:clap: Поздравления за конструктора!
Графиките с напреженията и деформациите на елементите от ANSYS ли са извадени?
AngelKostadinov

Рейтинг: 1220

Мнениеот d@nch0 » Сря Авг 20, 2014 6:44 pm

preorder?
d@nch0

Рейтинг: 1180

Мнениеот Climber » Чет Авг 21, 2014 8:57 am

Благодаря за коментарите!

Относно пиновете, цвета и конструкцията.

Дължината на пиновете лесно се променя, а срещу избиване съм проектирал по-голяма дължина на пина да е в тялото. Моя опит през годините ме посъветва да създам колкото може по-голямо сцепление, защото по някога зора е голям. Не казвам, че възможно най-много пинове и възможно най-дълги ще създадат най-добро сцепление, а просто тествам определено разположение с определена дължина. Разположението в момента следва по-скоро някаква логика на ходилото и подметката на обувките. Варианти са супер много, а и са супер субективни. Приемам всяка дума и благодаря за отделеното време, но просто няма как да се угоди на всички. Аз даже си сменям мнението често, пък какво остава за други.

Педалите имат едни много яки профилни фаски, но реших да намаля машинното време и цената за първия прототип. Също така имам идеи за цветове и други благинки, но това е първия работен прототип и целта му е друга. Вариантите за формата са също значителни, особено като навлезнаха технологичните ограничения на производство.

Акцента ми беше доста по-функционален - беше направено голямо проучване на конкуренцията, голямо количество сметки, различни иновации и т.н. Този прототип тества по-общо най-важните качества - якост, функционалност (точно определена форма) и възможност за производство. Най-важното беше за мен да успея да създам работещ прототип от първия път, а това на база на моя опит с други прототипи е изключително трудно. Често цели екипи с много часове работи успяват да създадат нещо работещо от втория прототип, а и нагоре. Там ми беше акцента. Вече промените и доработките в следващите прототипи изглеждат една идея по-лесни като се вземе информация от първия.

Симулациите са с Ansys.

Абсолютно приемам всички постове, правя си списък на предложенията и ще се опитам да ги подобря близко до оптималното. Моя отговор е обяснение, а не спор, защото би ви било интересно. Сега остава някои хора с възможности и желание да се включат, и може да се радваме на първата серия след време.

Поздрави!
Лукан Червенков
Таз година Climber лек!
До година Orange мек!
Аватар
Climber

Рейтинг: 1478

Мнениеот outfaced » Чет Авг 21, 2014 10:08 am

Браус :)
И аз имах подобна курсова ... ама тогава още не карах и затова смятах някакви загубени валове :D
Инак друго интересно за аналогична заигравка е лапа :eyebrow:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот dope » Чет Авг 21, 2014 12:57 pm

Здравей,

Поздравления за свършената дотук работа. Повярвай ми, познавам пътя, който си извървял докато стигнеш до действащ прототип. И си подходил наистина професионално.

Аз се занимавам с програмиране и производство на детайли на CNC машини вече повече от 10 години. Последните 4 от които основно се занимавам с обработка на алуминий на детайли за автомобилната индустрия.Става дума за вкарване на прототипи в серийно производство(корпуси за раздатъчни и скоростни кутии, вакуум помпи, хидро-помпи за активно окачване и други).

Ако дай боже стигнеш до етап - серийното производство, мисля че бих могъл да ти бъда полезен в някои неща относно обработката, оптимизиране на времената и инструментите (за корпуса на педала).
Знай че истинското предизвикателство за теб ще започне ,когато стартираш серийно производство, защото 1 , 5 или 10 продукта, могат относително лесно да се направят еднакви. Но 1000? Можеш ли да ги направиш еднакви? Трябва да поддържаш стабилен процес, където се изисква по-различен подход от този при изготвянето на прототипи.
С радост бих ти помогнал ако стигнеш дотам , а дотогава дерзай.

Още веднъж поздравления.
Tread lightly,
take only pictures,
leave only footprints,
kill only time.
Аватар
dope

Рейтинг: 1398

Мнениеот Roman-speak » Чет Авг 21, 2014 6:38 pm

Като експеримент ми харесват.
Като продукт - не се различават от 100 хиляди китайски модели (освен това не са тънки)
http://www.ht-components.com/ht_portal/front/homepage
Измислете някакъв оригинален и ергономичен дизайн :eyebrow:
http://thepathbikeshop.com/images/new_p ... pedals.jpg
http://forums.freeriden.co.nz/files/16093.jpg
http://images.singletracks.com/blog/wp- ... _pedal.jpg
http://digitalhippie.net/wp-content/upl ... pedals.jpg
http://www.moovebikeco.com/mtb/wp-conte ... -pedal.jpg
Roman-speak

Рейтинг: 1020

Мнениеот bio » Пет Авг 22, 2014 12:00 pm

според мен осигуряването с зегер шайби не позволява регулиране/обиране на луфтове. при дори минимално отклонение в каналите им ще отваряш луфт -> износваш лагери, ос и т.н.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот autosvet » Пет Авг 22, 2014 11:55 pm

bio това се решава лесно с подложни шайби при сглобяването в цеха - надали си чак такъв талант, че да отвориш допълнителен аксиален луфт на педали.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот Climber » Нед Авг 24, 2014 8:31 pm

@dope

Благодаря за поста, а също така си много прав. Аз съм главно конструктор и проектант, а не толкова технолог. Нужна ще ми е такава помощ.
Относно прототипа и бройките в серийно производство съм предвидил няколко неща. Основния проблем при фрезованите платформи е, че се получава голямо пребазиране, което лесно може да доведе до геометрични отклонения на двете стъпала за лагерите. От там биене и/или затягане. Да не говорим, че не бяха изпълнени предписаните ми допускови полета за сглобка на легерите и имаше ръчна работа. Като се включат и неточностите на оста и работата става по-сложна от колкото изглежда. Поради това за серийно производство съм предвидил по-технологична форма и използването на екструдиран алуминиев профил за заготовка, който ще намали пребазирането. Мисля, че Straitline и други производители използват такива.

@Roman-speak

Целта е да бъде по-добър от китайските еквиваленти. А по-евтините не използват такива материали или такива лагери.
Какво имаш предвид под оригинален и ергономичен дизайн. Оригинален е в смисъла на думата, че не е копиран, а е създаден от 0. Какви предложения имаш?

@bio

Много лагерни възли на много конструкции нямат обиране на луфтове. Повечето пъти не се е и налага. Прави се размерна верига и се слага затварящо звено, което създава точно определен луфт (малък, но винаги го има). За прототипа е напасвано това звено, но при повече бройки, както маркира dope, това може да забави и оскъпи продукта. За серийно имам идеи това да се реши интелигентно, даже и с гайка (въпреки, че искам да избегна резба по оста). Мога да обобщя, че по-скоро няма лошо или добро решение, а подходящо в определения случай - конструкция, технология, машини, бройки, цена.

Отворен съм за други въпроси.

Поздрави!
Таз година Climber лек!
До година Orange мек!
Аватар
Climber

Мнениеот did » Пон Авг 25, 2014 10:03 am

Climber написа:@Roman-speak
Какво имаш предвид под оригинален и ергономичен дизайн. Оригинален е в смисъла на думата, че не е копиран, а е създаден от 0. Какви предложения имаш?

Направи му прототип като четирилистна детелинка, сърчице, жълъдче, ракетна установка или нещо подобно, че да миряса! ;)
Ако направиш нещо със стоманено тяло и криви спици, да знаеш, че ще трябва а плащаш патент.

Успех!!!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Roman-speak » Сря Авг 27, 2014 8:15 pm

did написа:
Climber написа:@Roman-speak

Направи му прототип като четирилистна детелинка, сърчице, жълъдче, ракетна установка или нещо подобно, че да миряса! ;)
Ако направиш нещо със стоманено тяло и криви спици, да знаеш, че ще трябва а плащаш патент.

Успех!!!

Под оригинален дизайн имам предвид - тънки, красиви, подходящи за масово производство педали. Освен това, 475 грама - не е малко. Не разбирам, защо толкова много пинове. Форма е страшно сложна.
Roman-speak

Рейтинг: 1020

Мнениеот Climber » Чет Сеп 04, 2014 9:30 am

Благодаря за критиката.

Старите ми педали бяха тънки 26 mm. Също така тази конструкция е горе-долу от преди 2 години, която реших да не променям за да изпитам по-важните моменти от нея. 18 mm според мен е в някакви разумни и съвременни граници. Също така доста производители имат такъв или по-голям размер в най-новите си педали. Даже някои избягват ултра тънкия профил, заради ниската трайност на лагеруването. Искам да кажа, че размера не е 30-40 мм например (нещо фрапиращо извън всички норми), а и има две страни на монетата. Аз също съм мислил за малко по-тънък профил, но според това каква обратна връзка успея да събера ще преценя какво може да се използва на първо време. При пиновете същата работа - това лесно се променя, може да се създаде фамилия от детайли (с различен брой, Ф и дължина на пиновете) и т.н. Пак не са 20+ пина на страна, а има много хубави педали с 14 пина. Някои предпочитат едни, други хора други и т.н. Големината на платформата също лесно ще се намали, като от там спада себестойността и теглото, т.е. с един куршум три заека. За масово производство може да останат сравнително сложни и красиви, без това да усложнява фрезоването. Просто при една бройка не мога да си го позволя.
Таз година Climber лек!
До година Orange мек!
Аватар
Climber

Мнениеот d@nch0 » Чет Сеп 04, 2014 7:11 pm

https://www.kickstarter.com/ разгледай този сайт, изглежда ми правилен за проекта :)
d@nch0

Мнениеот Climber » Чет Сеп 04, 2014 7:42 pm

Този сайт е супер, но е отворен само за 6 държави и България не е сред тях. По-подходящ за мен беше https://www.indiegogo.com/, но мислех с негова помощ да събера пари за прототипа. Направих го по друг начин и не опрях до него. Сега се чудя по какъв начин мога да се пробвам там. Има разбира се и много други платформи за "crowdfunding", но не съм навлизал толкова там.
Таз година Climber лек!
До година Orange мек!
Аватар
Climber

Мнениеот d@nch0 » Чет Сеп 04, 2014 9:15 pm

Да, сега забелязах, че halfbike явно не са се писали BG фирма (https://www.kickstarter.com/projects/774841427/halfbike). Имаш ли идея каква бройка или какви пари биха стигнали да се реализира продукта?

П.С. мисля, че имам няколко идеи с които да ти помогна. Пиши лично съобщение, ако имаш идея да го правиш продукт
d@nch0

Мнениеот Climber » Чет Сеп 04, 2014 9:46 pm

Лесно се заобикаля с чужда дебитна или кредитна карта (не съм запознат много), но като намерих парите се концентрирах в производството, а не в тези бюрокрации.

Според мен една първа серия може да бъде в порядъка на 100 бройки (за да има някаква осезаема икономия от мащаба). Парите са не по-малко от 20 000-30 000лв. Това реално си е малка инвестиция ако накрая се получи сертифициран, работещ продукт и някаква фирма с възможност за развитие. В един момент може сумата да стане в евро, но пак не е нещо огромно.
Таз година Climber лек!
До година Orange мек!
Аватар
Climber

Мнениеот d@nch0 » Чет Сеп 04, 2014 10:04 pm

Това значи ли, че едно парче ще е от цена 200-300 лева?
d@nch0

Мнениеот Climber » Пет Сеп 05, 2014 7:15 am

Не, целта е да бъдат с цена около 100лв., а разликата да се покрие за учредяване на организация, сертифициране, узаконяване и всякакви други дейности.
Един пример - ако произвеждаш колела за влакове нямаш право да ги продаваш ако не минат определен EN стандарт. Кой прави такъв стандарт - само една организация в Европа. За целта трябва да изпратиш твои прототипи за твоя сметка там и те да бъдат тествани на специални мотриси за цената от няколко десетки хиляди евро. Ако се окажат слаби прототипите - оправяш го и пак ги пращаш за нов тест за същата сума.
Таз година Climber лек!
До година Orange мек!
Аватар
Climber

Мнениеот bio » Пет Сеп 05, 2014 1:21 pm

без да се обиждаш педалите, които си проектирал са адски скъпи.
колко души според теб в България карат педали над 100лв ?!? да речем 1000.
колко от тях ще си купят педали LNCh ?!? да речем 100-200.
това няма да е достатъчно да започенеш серийно производство.
за да продаваш в чужбина ти трябват много неща, от които на вече зверска РЕКЛАМА, която едва ли можеш да си позволиш.
наистина евала за положените усилия, но продукта, който си разработил според мен отстъпва на западните/азиатски аналози.
както казаха и преди мен:
- липсва ти дизайн.
- липсва ти избор на цвят.
- страдаш от високо тегло (500g за платформен педал са доста).
- липсват ти глезотии подобни на grease port (не казвам, че е е добро и революционно, но някои хора се впечатляват от такива трикове)
- формата и разположението на пиновете не са доказани и утвърдени.
- оста се сваля само с ключ 15.

лек ден.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот ЧестоНеадвкватен » Пет Сеп 05, 2014 2:19 pm

Имай предвид че това е прототип. Много от тези неща които изброи, включително и цената, най вероятно ще се променят. Мисля че е рано да се говори за прототипа като за финален продукт. Все пак идеята е да се създаде продукт на конкурентна цена със същото, или по-високо, качество от аналозите си.
ЧестоНеадвкватен

Рейтинг: 1488

Мнениеот d@nch0 » Пет Сеп 05, 2014 2:46 pm

Цената на педалите няма никакво значение. Ако на потребителя му се даде невероятно изживяване той ще заплати цената. Моята фирма работи на 3 пъти по-високи цени от средно статистическата фирма в бранша (без да участва на шарлатански търгове). Аз съм частен случай, но защо този проект също да не е такъв?!

За да има продукта продажна, крайна цена, от 100 лева себестойността му трябва да е под 50 лева. (за малки обеми под 2000 парчета на месец) Което е леко притеснителното. За малки/бутикови обеми това доста трудно непостижимо.

По принцип в България хората правят фирми, за да са бизнесмени. Но никъде не се споменава, че "педала" може да се продаде на фирма, която да го произвежда (стойността на педала ще бъде подкрепена от ИМЕ) и създателя да взима % или да му бъде изкешена някаква сума :) Спокойно с тези пари може да прави нов продукт - я педал, я курбел :)
d@nch0

Мнениеот hitar_potar » Пет Сеп 05, 2014 2:48 pm

Кое им е адски скъпото? Всеки уважаващ себе си и малко по-сериозно каращ любител със АМ/DH-склонности кара с педали за минимум 100лв. Тази сума е нещо като долна граница за гаранция за някакво качество, за някаква здравина при по-сериозни натоварвания.
А теглото че не е от най-леките - така си е, тежички са. Но не фрапиращо. Топ-предложенията на световния пазар в момента са около 350-400г, но цените са двойни. Подиум2 на ПойнтУан даже май са под 300г, но цената пък е тройна, да не кажа и четворна. :crazy:
На защо, но като гледам LNCh, и постоянно се сещам за моделите на Twenty6... Макар и различни като дизайн от българския прототип, и при двете има някаква ъъъъъъ, шантавост, в дизайна, нещо нестандартно. :eyebrow: :beer:
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Следваща

Назад към Общ форум