Привет! Тъй като тази планина е едно своеобразно бяло петно в моят вело архив( каквото бяло петно е и в очите на Петричани зиме де), та решил съм малко да го озеленя, в точно подходящия за това сезон.
Само че, досегът ми с тази планина се свежда само до пътеките от Конгур, които не че са лоши, но сега целата ми е друга - решил съм да се кача откъм Петрич до хижа Конгур, да спя там и на другия ден по билото на планината, с цел опознаване на гледките към две държави. Въпросът ми е свързан със слизането - искам да сляза по пътека все пак, но тази планина поради граничния си характер е набраздена с черни граничарски пътища. Все пак установих че има две места с пътеки за слизане - към село Скрът, където по-скоро пътеката сече серпантините за пътя и преди нея към село Ключ, която по карта (Bgmountains) е изцяло пътека с жълта маркировка. Та бих помолил ако има запознати да ме насочат към по-правилната пътека. И още едно питане - как стои въпросът с гранична полиция - необходимо ли е предварително уведомяване?