Какво трябва да знам за МТБ?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Какво трябва да знам за МТБ?

Мнениеот bratlence » Нед Юни 11, 2017 6:52 pm

Здравейте,

Преди няколко години -3 / 4 баща ми ми взе колело- Primus на Sprint за около 600-700 лв, което се очакваше да ми бъде един вид МТБ... Много жестоко грешка! Самото колело не е лошо- сравнително леко, не се нуждае от някаква специализирана подръжка, евтино като цяло... Ако изключим факта, че ухото, което свързва рамката с оптегача, може да се счупи докато минаваш върху легнал полицай, нямам някакви други особени забележки по самото колело. Изключвам кривия оптегач от това число, защото той хубав-лош като се счупи ухото влиза между спиците и нататък не мисля, че е нужно да обяснявам. Та, да се върнем на думата. Искам да си взема някакво колело, което наистина да карам в планината. Живея в Хисаря, като съм през 3 дни в Пловдив и имам възможност да обикалям по магазините. Около Хисаря нямаме някакви невероятни писти по за каре на колело, честно казано нямаме никакви, но като цяло градът е на супер място и около нас е пълно с гори и горски пътища прекарани от ловците и мотористите. Принуда днес го продадох на брат ми(направо го прецаках де) за 190 лева, като го направих не заради парите, а за да разкарам скапаното колело. Сега съм готов да инвестирам 1 500 лева в ново колело, без значение дали ще е чисто ново от магазина, ще си го сглобя на части или ще взема някое втора употреба.

Сега, знам че много такива теми има : Какво колело да си взема, това добре ли е за първо колело, какво колело да си купя за 500 лева....

Аз не искам да ми казвате какво да си купя, а какво трябва да знам и какво да гледам когато купувам!

Няма да е лошо ако ми дадете предложения или съвети за това, в кое да вложа повече и в кое по-малко, но ми се иска да получавам съвети от хора, които са имали възможността да изпробват и доброто и лошото, и скъпото и евтиното, и това, от което са имали нужда и това, от което не са имали.

Признавам си не разбирам много - нито знам какво е DX, DH и всякви подобни съкращения, нито разбирам от части. Знам общо взето кое какво е, но ми се иска да натрупам малко повече знания. Четох доста статии свързани с избора на колела, но ще съм ви благодарен ако ми дадете някакви които също биха ми били полезни. Искам да понауча и за самите части - вилки, рамки, амортисьори, оптегачи, вериги, даже и за степенките да ми дадете, ще чета.

Колкото до това какво търся- и аз не знам. Направо си казвам бюджета ми е 1500 (тоест 2000) лв и ми се иска да се вмъкна в него (да не излизам с много). Знам че има колета предназначени за спускане, катерене и други специфични дисциплини, но аз искам моето да върши всякаква работа. На мен кефа ми е да си го карам както си искам и да минавам от там от където искам. Сега даже мисля като си го взема да ида до една хижа, която е на около 7 часа път пеша от града. Не знам много за ходове на вилките, нито за калон на рамки, размери, скорости.... висок съм около 170 см и тежа към 62-63 кг. Преди тренирах кросфит, но след почти година почивка пак ще почвам, така че скоро ще гледам да го докарам до около 65 кг. За разлика от бодибилдърите, кросфитърите не се надяват на маса, така че като махна 2-3 кила сланина ще надмина даже и старата си форма ;р.
bratlence

Рейтинг: 1164

Re: Какво трябва да знам за МТБ?

Мнениеот Sartor » Нед Юни 11, 2017 7:43 pm

Първо добре дошъл във форума. :beer:

Хубаво е да видиш някой който е осъзнал, че няма да мине евтино, ако иска да блъска байка в гората както си му е кеф - поздравления.

Понеже казваш, че не си запознат с вилки, окачвания и т.н. бих те насочил към следните четива във форума:

http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 0-focus005
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 4-focus003
http://www.mtb-bg.com/index.php/special ... 1-focus001

За Хисаря, има едни много приятни пътеки, където хората от вело клуб "Крива Спица" (от Пловдив са момчетата) организират всяка година едно хубаво събитие - 24 часов маратон (извинявам се, ако изпускам другите). Може да използваш някой сайт за тракове (като примерно gpsies.com) за да изнамериш интересни маршрути. Преди, със сегашната ми вече съпруга, ходихме на организирани карания от един човек на име Сергей - тръгвахме от Хисрая, към с. Мътеница и обратно в Хисаря. Освен това може да посетиш и вело парка в Пловдив и да си поговориш на място с някои момчета там (за детайли цък).

Не бих се заангажирал да ти дам съвет за байк преди да разбереш ти какво точно искаш - разучи стиловете на каране - ХС (Cross Country), AM (Аll mountain), Enduro, DH (Downhill) (така като чета мисля, че към АМ си се насочил, както повечето хора - вид "вело туризъм" :) ). Също така за размера, трябва да прецениш дали си пораснал физически (т.е. дали има да растеж още на височина), за да избереш подходящ размер рамка.

Това което бих допълнил е размера на каплите: вече е "модерно" да се кара с 27.5" / 29", като 26" капли почти никой не ги иска. За това пък 26" компоненти доста им паднаха цените (примерно една гума, която гледах на цена 60 евро за 27.5, я намерих за 20 евро за 26"). Като цяло тенденцията е, че 26" велосипеди ще са по-лесни / евтини за поддръжка, но няма да може да ги подобряваш с новите технологии лесно (вилки и капли основно). Обръщам ти на това внимание, защото повечето хора, които навлизат по-сериозно в спорта не са особено запознати с тези стандарти (то и хора които следят редовно пак се объркват, защото представят всяка година все нов стандарт).
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Назад към Общ форум