София - Белоградчик (предстоящ преход)

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

София - Белоградчик (предстоящ преход)

Мнениеот Keanu » Вто Апр 24, 2007 10:28 am

В почивните аз и моята приятелка мислим да отскочим до Белоградчик. Чудихме се как да стигнем до там и накрая решихме да е с колела :) Може да сме малко мръднали ама какво да направим - такива сме си ;) пък и мисля че ще си е приключение.
Обаче идва една дилема - от къде да минем. Така като погледнах картата има 2 варианта:

1. София - Костинброд - Берковица - Белоградчик (173км)
http://www.bgmaps.com/routing/result/ro ... b68a&pID=1

2. София - Своге - Монтана - Белоградчик (177км.)
http://www.bgmaps.com/routing/result/ro ... 2cfb&pID=1

Първият ми се струва по-къс но по тежък (ще има големи изкачвания и спускания). Вторият ми се струва по-заобиколен но по лек.
Какво е вашето мение и дали е реалистично да стигнем за 1 ден до там (2 дни ще престоим в Белоградчик и на 4-тия се връщаме).
Keanu

Рейтинг: 1200

Мнениеот Yavkata » Вто Апр 24, 2007 10:42 am

Ако си игнорирал опасността от автомобилите, определено по -добрия вариант е през дефилето. Неприятен е участъка между Нови Искър и Реброво, след това пътя става мааалко по -безопасен за колоездене .
Петроханския вариант е много по -емоционален , но действително качването може да поизцеди силичките ви. На доста места и този път е високорисков за колоездене по отношение на автотранспорта.
За това дали ще издържете надали може да отговори друг освен вас.
А ако сте твърдо решили защо не отидете по единия път и да се върнете по друг? Има и няколко междинни вариянта по второстепенни пътища ( гара Лакатник - с. Миланово - Вършец - Монтана). Защо не разгредате още алтернативи за избягване на главни пътища? Успех!
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Рейтинг: 2000

Re: София - Белоградчик (предстоящ преход)

Мнениеот bodo » Вто Апр 24, 2007 11:48 am

Keanu написа:В почивните аз и моята приятелка мислим да отскочим до Белоградчик. Чудихме се как да стигнем до там и накрая решихме да е с колела :) Може да сме малко мръднали ама какво да направим - такива сме си ;) пък и мисля че ще си е приключение.
Обаче идва една дилема - от къде да минем. Така като погледнах картата има 2 варианта:

Първият ми се струва по-къс но по тежък (ще има големи изкачвания и спускания). Вторият ми се струва по-заобиколен но по лек.
Какво е вашето мение и дали е реалистично да стигнем за 1 ден до там (2 дни ще престоим в Белоградчик и на 4-тия се връщаме).
По-добре се качете на влака до Монтана с колелата и там си направете кефа, защото по шосето ще имате огромно количество неприятни преживявания и нерви. Освен това ако се случи нещо да се счупи - ще пропадне цялата почивка. Около белоградчик има доста какво да се обикаля и да се види.
Освен това, ако не сте с шосейни колела и не сте тренирани, няма да можете поддържате средна скорост повече от 20км.

Не знам колко кара приятелката ти, но ми се струва съмнително да издържи повече от 50км - в най-добрия случай 70км на ден.

Помисли си добре...
Аватар
bodo

Рейтинг: 1995

Мнениеот pe60t0 » Вто Апр 24, 2007 5:55 pm

съгласен съм с бодо , трябва да премислите добре физическите/психическите/велосипедните си способности преди да поемате такъв маршрут, защото 170км не са никак малко , а има ли някакъв маршрут до Белоградчик само че през планината и ще може ли да се направи такъв преход...и има ли желаещи защото аз от край време си мечтая за тоя Белоградчик :popcorn:
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот THEZOGGO » Вто Апр 24, 2007 6:26 pm

@Keanu
Прехода който замисляте с твоята приятелка е със сериозен километраж. :agree:
Аз съм ходил най много до Мездра, но от личния си опит съветвам да се мине по маршрута 2. София - Своге - Монтана - Белоградчик (177км.). Минаването през искърското дефиле няма да го усетите с сравнение с това по главен път или магистрала като маршрута който минава през Костинброд. През Костинброд си е опасно има сериозен трафик и изкачвания - Петрохан го оставаме за него се знае. През искърското дефиле е значително по мало трафика пък и е живописно. Незнам с какъв багаж ще сте но задължително си вземете резервна гума и някой друг инструмент ( дано да не ви се наложи да ги ползвате).
Успех в прехода и безаварийно каране. Да снимате интересни и живописни места и пуснете някоя и друга снимка в форума след това. :) :agree:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Keanu » Сря Апр 25, 2007 8:04 am

Благодаря за отговорите :)
Иначе вече решихме - ще минаваме през Своге, но не и през Монтана - има някакъв по-пряк път (едно разклонение на Лакатник), който минава близо до Вършец и ще спестим доста път.
Снимки непременно ще направим и ще ви кажа как е минало пътешествието :)
Keanu

Мнениеот Yavkata » Сря Апр 25, 2007 8:19 am

Айде още едно последно съветче. Хванете влакчето до Лакатник. Така ще сте свежи за изкачването до с. Миланово. Все пак то си стръмничко и е около 300 метра денивелация. От там нататък пътищата са ваши. Успех!
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Re: София - Белоградчик (предстоящ преход)

Мнениеот menyanthe » Чет Апр 26, 2007 12:57 pm

bodo написа:
Keanu написа:В почивните аз и моята приятелка мислим да отскочим до Белоградчик. Чудихме се как да стигнем до там и накрая решихме да е с колела :) Може да сме малко мръднали ама какво да направим - такива сме си ;) пък и мисля че ще си е приключение.

По-добре се качете на влака до Монтана с колелата и там си направете кефа, защото по шосето ще имате огромно количество неприятни преживявания и нерви. Освен това ако се случи нещо да се счупи - ще пропадне цялата почивка. Около белоградчик има доста какво да се обикаля и да се види.
Освен това, ако не сте с шосейни колела и не сте тренирани, няма да можете поддържате средна скорост повече от 20км.

Не знам колко кара приятелката ти, но ми се струва съмнително да издържи повече от 50км - в най-добрия случай 70км на ден.

Помисли си добре...

Така....
Крайно време е и въпросната приятелка да се появи.
70км?? Хахаха не ставай смешен :)
Айде ако ставаше въпрос за ходене пеша - може би щеше да си прав. Но и с моята скорост пеш от 6-6,5 км/ч - то това са си 11-12 часа.
Но с колело... Там вече е друга тема

П.П. А относно 20-те км (предполагам искаш да кажеш 20км/ч) - да и аз така съм го изчислила. Та 180км (грубо) делено на 20км/ч е равно на 9 часа. Слагаме още 1-2 часа (за почивки примерно) и стават 10-11 часа.
Последна промяна menyanthe на Чет Апр 26, 2007 1:45 pm, променена общо 1 път
menyanthe

Мнениеот тучо чучо » Чет Апр 26, 2007 1:17 pm

Хъ така, булка, тури ги на место! ;) :D
Похвално е, че има жени, които не се стряскат от разстояния по-дълги от 20 км. :agree:
Аватар
тучо чучо

Мнениеот THEZOGGO » Чет Апр 26, 2007 4:34 pm

тучо чучо написа:Хъ така, булка, тури ги на место! ;) :D
Похвално е, че има жени, които не се стряскат от разстояния по-дълги от 20 км. :agree:

:agree:

@menyanthe
:bowdown: :)
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот Yavkata » Чет Апр 26, 2007 8:14 pm

БРАВО на момето! Мойта булка на 9 -ия час почваше да мърмори...
Аватар
Yavkata

Назад към Общ форум