За каските

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

За каските

Мнениеот naka76 » Сря Юни 27, 2007 5:14 pm

Навън е адска жега! Карането на колело дори и в планина си свързани с температурното влияние. Напоследък засичам доста колоездачи които карат нагоре без каска с обяснението "Жега е". Според вас с каска не е ли по-прохладно на главата дотакто караме? Първо спира прекия достъп на слънцето до главата и второ, хубавите каски така са проектирани така да отвеждат въздуха, че главата да е добре проветрена.
Аватар
naka76

Рейтинг: 2000

Мнениеот Krismars » Сря Юни 27, 2007 5:17 pm

Според мен дори и най-добрата каска не предлага 100% проветрение, както когато липсата на такава. Попринцип е добре да се избягва карането в големи жеги.
Аватар
Krismars

Мнениеот z1gZag » Сря Юни 27, 2007 5:20 pm

Krismars написа:Според мен дори и най-добрата каска не предлага 100% проветрение, както когато липсата на такава. Попринцип е добре да се избягва карането в големи жеги.

:agree: Защо е нужно верно да карате в жегите ???
z1gZag

Рейтинг: 1915

Мнениеот pe60t0 » Сря Юни 27, 2007 5:29 pm

ми защото ...ако тръгнеш да караш немунуеми се сблъскваш с жегите ...от 10 до към 21 е все жега ...така ,че на който му се кара кара в жегите...ти ако не караш в жегите..незнам кога караш ..през нощта може би ..едвали

иначе , подкрепям нака какво каза...каската предпазва главата от слънцето. Няма да коментирам дали трябва да се носи каска...
Последна промяна pe60t0 на Сря Юни 27, 2007 5:31 pm, променена общо 1 път
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот Grash » Сря Юни 27, 2007 5:30 pm

Е все пак може тогава да единственото свободно време на човек. Иначе аз в най-голямата жега на баир онзи ден не съм усетил кой-знае какво запарване, имайки предвид, че каската ми е отвратителна и не е особенно добре измислена за охлаждане. Поне така човек има стимул да кара по-бързо ;) А и хората дето са с фулфейс не ги мисля.
Аватар
Grash

Мнениеот z1gZag » Сря Юни 27, 2007 5:36 pm

pe60t0 написа:......

Слънцето изгрява в 5:50 AM до 10 (в толкова става жегаво)
това са 4часа и 30 минути , малко ли са ? На мен ми стигат :D
z1gZag

Рейтинг: 1915

Re: За каските

Мнениеот Kitolino » Сря Юни 27, 2007 5:44 pm

naka76 написа:Навън е адска жега! Карането на колело дори и в планина си свързани с температурното влияние. Напоследък засичам доста колоездачи които карат нагоре без каска с обяснението "Жега е". Според вас с каска не е ли по-прохладно на главата дотакто караме? Първо спира прекия достъп на слънцето до главата и второ, хубавите каски така са проектирани така да отвеждат въздуха, че главата да е добре проветрена.

Каските нагоре са полезни понеже и при изкачване се случват падания, рядко стават, но съществуват ...
Бяха пуснати и наши снимки без каски, докато катерихме(бутахме) до Белинташ. При изморително каране в доста топло време ти се иска поне за малко да те лъхне малко бриз, за да може да ти се разхлади мозъчето.

Въпросът ми е: След изморително каране в жегите, как се справяте със спускането по пътеките, аз кажи речи за това катеря :) , а като стане време за спускане се питам дали ще мога да се спусна, все пак силите вече са заминали и не ми се иска да получи нещо неприятно :boggled: ?
Изображение GSE - Геодезия, Кадастър, Вертикално планиране и други. 0877/290-235 Изображение
Аватар
Kitolino

Рейтинг: 1485

Мнениеот bikerider » Сря Юни 27, 2007 5:58 pm

Каските спестяват директните слънчеви лъчи, следователно помагат.

@Kitolino: въздушната струя надолу не ти ли помага да се охладиш?
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот rarekin » Сря Юни 27, 2007 6:14 pm

@at All А за директните попадения от друг характер да не говорим......
rarekin

Мнениеот did » Сря Юни 27, 2007 6:26 pm

100% съгласен с Наско. С проветрива XC каска е много по-малка вероятността да слънчасаш или да получиш топлинен удар, отколкото без каска. За другите удари наистина няма нужда да се коментира.
z1gZag написа:
pe60t0 написа:......

Слънцето изгрява в 5:50 AM до 10 (в толкова става жегаво)
това са 4часа и 30 минути , малко ли са ? На мен ми стигат :D

Стигат ти, защото такива са ти маршрутите. Я пробвай да минеш 150-200 километра за 4 часа!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Сря Юни 27, 2007 6:54 pm

Вчера следобяд си карам по един напечен булевард. Карам си аз и изведнъж чувам "цак" и нещо изплющя до мен на земята! Какво да видя - жицата на тролея се скъсала от топлината и двете краища лежат на асфалта :bigeyes:

Мисля, че с каска човек е по-добре защитен, човек не знае какво и кога ще изплющи отгоре :D

ПС: Ако видите такива жици да лежат - по добре не правете опит да ги вдигате или местите!
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Мнениеот jivkonik » Сря Юни 27, 2007 7:19 pm

Добре предвидената за проветрение каска за ХС (не фулфейс) ми действа добре в жегата и нагоре и надолу. Не ме боли глава от слънцето, този стиропор особено със светли цветове отгоре си върши добре работата. Неприятното са струйките пот от челото, чат пат течат и по очулата, но ултимативен кеф няма, то е ясно.....
Виж по черен горски равен път на сенчица си я свалям и си я слагам я по колеото я по раницата... а като бутам-нося на сянка също гледам да не ми е на главата.
:agree:
Аватар
jivkonik

Мнениеот GECKO » Сря Юни 27, 2007 8:43 pm

Каската е арно нещо, и единствения минус в жегите, който може да произлезе от каската е, че може да се изпечеш на челадинка, и това те прави рекламно лице/тиква на марката за известно време :D

Случи се на няколко пъти да тръгна на работа без каска (забравих в бързината) и все се чудех защо ми е толкоз жега. Смятам да не повтарям тази грешка. :viking:
Аватар
GECKO

Мнениеот Yavkata » Сря Юни 27, 2007 9:46 pm

Напоследък ми се налага да карам по работа между 13 и 16 часа (най -големите жеги) по около 50 км . Нямам оплаквания от "челядинката". Все пак стиропора е един материял с отлични топлоизолационни качества. Козирката ми пази от слънчевите лъчи. А пък и днес един колега ми каза как спрял с колата си на пътя Железница - Бистрица заради размазал се колоездач. Пича бил с каска на парченца , но ЖИВ и почти здрав ( не бил много в състояние да обясни какво му се било случило и шенкелите му били омекнали). То и коланите в колите уж пречат, но спасяват животеца...
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот Alpina » Сря Юни 27, 2007 10:14 pm

Аз каска до сега не съм имал, обаче един ден ми светна, с мойто каране до какво може да се стигне.
Сега почти не карам и именно това е причината, докато не си взема каска избягвам каквото и да е движение с колелото.

Коланите - не занам другите, пък и да не правиме офтопик, ама аз ако нямам не мога да карам, чувствам се некомфортно. Дори да е за 500 метра си го слагам.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Admin » Чет Юни 28, 2007 9:44 am

Моят опит сочи, че с каска главата ми се изпотява повече, но това не е толкова страшно, колкото да я "чувствам" прохладна, а в същото време слънцето да я напича безмилостно...
В общи линии зависи от ситуацията - при изкачване в гориста местност например с удоволствие махам каската в жегите, но на открито гледам да съм си с нея.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юни 28, 2007 9:54 am

Admin написа: при изкачване в гориста местност например с удоволствие махам каската в жегите, .
Любо, моля те, ама много те моля, изтрий го това. :beer:
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Admin » Чет Юни 28, 2007 11:11 am

Ъъъъ, добре де, имах предвид най-вече когато бутам... то иначе ме дразни каската да ми се дундурка на кормилото отпред :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот codename47 » Чет Юни 28, 2007 12:39 pm

jivkonik написа:Добре предвидената за проветрение каска за ХС (не фулфейс) ми действа добре в жегата и нагоре и надолу. Не ме боли глава от слънцето, този стиропор особено със светли цветове отгоре.....

не мисля че цветът има някакво значение, все пак отдолу има цели 5см стиропор който си изолира доста..
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот NovemberCharlie » Чет Юни 28, 2007 12:41 pm

codename47 написа:
jivkonik написа:Добре предвидената за проветрение каска за ХС (не фулфейс) ми действа добре в жегата и нагоре и надолу. Не ме боли глава от слънцето, този стиропор особено със светли цветове отгоре.....

не мисля че цветът има някакво значение, все пак отдолу има цели 5см стиропор който си изолира доста..
Чак пък 5 см. :)
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот codename47 » Чет Юни 28, 2007 1:40 pm

добре де, 5/2:) :offtopic:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот screamBoy » Чет Юни 28, 2007 9:50 pm

naka76 написа:Навън е адска жега! Карането на колело дори и в планина си свързани с температурното влияние. Напоследък засичам доста колоездачи които карат нагоре без каска с обяснението "Жега е". Според вас с каска не е ли по-прохладно на главата дотакто караме? Първо спира прекия достъп на слънцето до главата и второ, хубавите каски така са проектирани така да отвеждат въздуха, че главата да е добре проветрена.

да, ако имаш хубава каска ?
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy

Рейтинг: 1980

Мнениеот sto100jan » Пет Юни 29, 2007 6:18 am

С каска е по-приятно на жегата . С шапка запарява , а без нищо напича тиквата , освен ако човек не е изрусен ;) Аз съм заглеждал различни каски , и имам забележки за ценовата политика . Значи - всички са произведени в братски Китай , представляват неккъф стиропор , пластмаса , и ленти . В Метро са по 26 лв , на Илиенци , може и по 15 да се намерят , на ,,Драг" са 45 лв , на ,,Giro" са по-скъпи.... Говоря за почти идентични продукти . В същото време мотоциклетен фулфейс шлем , с хубава тапицерия може да се купи за 40-50 лева . Та , мисълта ми е - режат ни велосипедните тикви .... :(!:
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот Admin » Пет Юни 29, 2007 8:07 am

Не си прав, не са никак идентични продуктите ;)
Аз лично винаги съм поддържал, че по-добре и най-евтината каска, отколкото никаква, даже напоследък забелязвам, че насам-натам са се пръкнали учудващо евтини, които в същото време изглеждат прилично (не само външно, но и като функционалност).
И все пак, има разлика в материалите и функционалността на една каска за 100лв. и такава за 20. И за удобствата на по-скъпата някой ги е измислил, после друг ги е направил, трети ги е рекламирал, а всички те трябва да ядат нещо и да ходят на почивка :D
За теб остава да си прецениш дали си струват предимствата на по-скъпата или не. Ако не, взимаш евтиното и готово, няма смисъл да се оплакваме, че марковите продукти са по-скъпи, това си е в реда на нещата.
Аватар
Admin

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юни 29, 2007 8:23 am

Admin написа:Не си прав, не са никак идентични продуктите ;)
Аз лично винаги съм поддържал, че по-добре и най-евтината каска, отколкото никаква, даже напоследък забелязвам, че насам-натам са се пръкнали учудващо евтини, които в същото време изглеждат прилично (не само външно, но и като функционалност).
И все пак, има разлика в материалите и функционалността на една каска за 100лв. и такава за 20. И за удобствата на по-скъпата някой ги е измислил, после друг ги е направил, трети ги е рекламирал, а всички те трябва да ядат нещо и да ходят на почивка :D
За теб остава да си прецениш дали си струват предимствата на по-скъпата или не. Ако не, взимаш евтиното и готово, няма смисъл да се оплакваме, че марковите продукти са по-скъпи, това си е в реда на нещата.
Мда. Но най-важен е показаталят цена/минимално приемливо качество.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот Admin » Пет Юни 29, 2007 10:05 am

NovemberCharlie написа:...минимално приемливо качество.

Което си се определя субективно от всеки, защото ако говорим само за стандартите за безопасност, мисля че дори и евтините каски ги покриват. Но качеството все пак включва и материали, удобство, реглажи, проветривост и т.н. :agree:
Аватар
Admin

Мнениеот NovemberCharlie » Пет Юни 29, 2007 10:06 am

Admin написа:
NovemberCharlie написа:...минимално приемливо качество.

Което си се определя субективно от всеки, защото ако говорим само за стандартите за безопасност, мисля че дори и евтините каски ги покриват. Но качеството все пак включва и материали, удобство, реглажи, проветривост и т.н. :agree:
Не съм казал, че не е субективно. :D :beer:
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот sto100jan » Пет Юни 29, 2007 2:20 pm

Не знам дали тук е мястото , ама се сещам , че в казармата ходехме на учения за по месец на Шабла . А там един пек - не е за разправяне . Всички се бяха уредили с руски каски , че са по-леки , ама не вършеха работа защото са много минималистични . Аз бях намерил една българска каска , която прилича на немските от войната - отпред козирка , отзад- навес на врата , и тъй като беше най-голям размер , все едно ходех с леген на главата :D . Но ми беше екстра , пазеше сянка чудесно :) , а и врата ми заякна много , щото каската беше сигурно 5 кила :D Въобще , много яко - гол , по черни гащета , и с каска , и автомат :rofl:
Аватар
sto100jan

Рейтинг: 1507

Мнениеот codename47 » Пет Юни 29, 2007 2:30 pm

така ли сте ходили на учения-голи по шорти??? Не си спомням да е имало такава форма:dunno: :beer:
Аватар
codename47

Мнениеот vladimir.dzhuvinov » Пет Юни 29, 2007 5:10 pm

codename47 написа:така ли сте ходили на учения-голи по шорти??? Не си спомням да е имало такава форма:dunno: :beer:

Ей, ама ти нищо не знаеш! Това е била плажна маскировка! :D
Аватар
vladimir.dzhuvinov

Следваща

Назад към Общ форум