Защо българските велосипеди не пробиват на Запад.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Защо българските велосипеди не пробиват на Запад.

Мнениеот parapiteka » Пет Май 23, 2008 9:28 am

Идеята за тази тема ми дойде; сравнявайки качество; цени и надежност.Прави ми впечатление че утвърдените марки държат поне с двеста триста лева по висока цена от двете наши известни и наложили се поне на нашия пазар марки Драг и Рам в един и същи клас колелета.
( Специалиста е поне с 200 долара повече в Европа )
В същото време в нито един онлайн магазин не се продават Драг или Рам.
Вярно е че човек си плаща за Марката; но все пак...........
ТУК,ТАМ и НАВСЯКЪДЕ......
parapiteka

Рейтинг: 1367

Мнениеот nahi » Пет Май 23, 2008 9:44 am

Всички пишат - никой не чете!!! :bowdown:
Първо си сравни инфото па тогава задавай въпроси.
Примерно влез на - www.dragbicycles.com - разгледай дилърите
Аватар
nahi

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Пет Май 23, 2008 10:06 am

хех ... те ако произвеждаха само за нашия мижав пазар щяха гладни да умрат
Аватар
outfaced

Мнениеот parapiteka » Пет Май 23, 2008 11:10 am

nahi написа:Всички пишат - никой не чете!!! :bowdown:
Първо си сравни инфото па тогава задавай въпроси.
Примерно влез на - www.dragbicycles.com - разгледай дилърите

на списък на дилърите в посочения сайт има
Дилъри: и следва НИЩО..................................5 държави
продали са 10 колелета в Русия; Македония и Литва
Направете сравнение с продажбите на Giant ...
за това говоря
Да вкарат велосипед в про тур системата примерно
parapiteka

Мнениеот L-E-G-O » Пет Май 23, 2008 11:46 am

Едно е да кажеш Kona или Giant, друго е Drag или RAM (макрар, че Kona-та се изложи на Сопот :idea: ). Мнението ми е, че тепърва нашите производители ще се утвърждават на чуждестранните пазари.
Вода и RAM тръгнат ли ... нямат спиране
Аватар
L-E-G-O

Мнениеот TOYAGA » Пет Май 23, 2008 11:49 am

Питекантропа... като ше вкарваме Drag в Протура, що не земеме да избацаме и един космодрум на гара Подуяне? Примерно.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA

Рейтинг: 1634

Мнениеот kotka12 » Пет Май 23, 2008 12:02 pm

щото нЕма мЕсто
а необходимостта е налице :D
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот parapiteka » Пет Май 23, 2008 12:32 pm

TOYAGA написа:Питекантропа... като ше вкарваме Drag в Протура, що не земеме да избацаме и един космодрум на гара Подуяне? Примерно.

Писнало ми е от българския нихилизъм; това нямаме онова нямаме
когато се появи нещо свястно българско; каквито според мен са ни колелетата трябва да се популяризират със всички възможно средства.
Ние почваме да чупим стойки ; космодруми и простотии
Защо мислите че наше колело не може да се справи на световни състезания?
parapiteka

Мнениеот Admin » Пет Май 23, 2008 12:45 pm

@parapiteka
Абе човеко, никой не е казал подобно нещо!
Обаче така, както си задал въпроса, си получил съвсем резонни отговори. Даваш за пример някои от най-известните и големи производители и питаш защо наще не са пробили като тях?
Ами помисли малко. За да пробиеш не е достатъчно само велосипедите ти да са хубави. Компании като българските има стотици, ако не и хиляди - по-големи, по-малки, всякакви. И те си имат своите по-големи или по-малки пазарни дялове. Който може, се развива и се разширява. Всъщност това дори не е и цел за всяка компания - важно е да си знаеш възможностите, иначе рискуваш развитието да се обърне срещу теб.
За да се наложиш на даден пазар са необходими ресурси от най-различно естество, с каквито нашите производители все още не могат да се похвалят по отношение на цитираните от теб пазарни сегменти.
Ама то всичко това си се вижда и с просто око...
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот nahi » Пет Май 23, 2008 1:12 pm

parapiteka
Ама никак не си в час!
Основните ни производители си имат договори и си работят за износ!
При това мерната единица за износ е контейнер или тир!
Въпросният износ е основната причина някои от моделите периодично да липсват на нашия пазар( когато има договор - мърдане няма )
Аватар
nahi

Мнениеот parapiteka » Пет Май 23, 2008 1:25 pm

Admin написа:@parapiteka
Абе човеко, никой не е казал подобно нещо!
Обаче така, както си задал въпроса, си получил съвсем резонни отговори. Даваш за пример някои от най-известните и големи производители и питаш защо наще не са пробили като тях?
Ами помисли малко. За да пробиеш не е достатъчно само велосипедите ти да са хубави. Компании като българските има стотици, ако не и хиляди - по-големи, по-малки, всякакви. И те си имат своите по-големи или по-малки пазарни дялове. Който може, се развива и се разширява. Всъщност това дори не е и цел за всяка компания - важно е да си знаеш възможностите, иначе рискуваш развитието да се обърне срещу теб.
За да се наложиш на даден пазар са необходими ресурси от най-различно естество, с каквито нашите производители все още не могат да се похвалят по отношение на цитираните от теб пазарни сегменти.
Ама то всичко това си се вижда и с просто око...

Основния икономически принцип за да се развиваш е качеството.
Изваждаш "продукт" който става и пробиваш.
А една част от големите в момента на пазара; ако мислите че не са започнали от един гараж и един модел.
А за това че наите не са пробили е ясно от простия факт ;че нито един онлайн магазин западен не продава български колелета;ако има такъв моля покажете го.
Спред мен трябва да се промени начина на налагане на българското...
parapiteka

Мнениеот spinsession » Пет Май 23, 2008 1:26 pm

@parapiteka: питането ти според мен се основава на малко липса на информация. Още повече,че дори не си споменал Sprint,които са най-големия производител в България (работят главно за износ),също и Балкан,които също не си правят труда да завладяват мижавия български пазар... изобщо казано защо си мислиш че българските марки ги няма на европейския пазар? Много са си популярни даже,само че в ниския ценови сегмент. А на световни подиуми едва ли ще ги видиш просто защото не могат да си позволят карачи от ранга на Стийв Пийт на които да плащат заплати и издръжки ;)
****LEKSUTAN PO DEFAULT****
Аватар
spinsession

Мнениеот Admin » Пет Май 23, 2008 1:49 pm

parapiteka написа:Спред мен трябва да се промени начина на налагане на българското...

Живеем в свободна държава. Щом смяташ, че можеш да го промениш, действай! :)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот outfaced » Пет Май 23, 2008 1:54 pm

Изваждаш "продукт" който става ...

a кой от нашите производители има техническа база, ноухау и традиции да разработва и тества свои уникални решения за рамки ...

С говотви сглобени решения трудно ще спечелиш голямо име.
А тия дет са започнали от един гараж, седга имат хх години опит зад гърба си и една торба патенти и си разработват собствени уникални решения за окачвания и рамки (не че всички си струват парите и работят толкова уникално, но това е друга тема).
Аватар
outfaced

Мнениеот parapiteka » Пет Май 23, 2008 2:03 pm

Admin написа:
parapiteka написа:Спред мен трябва да се промени начина на налагане на българското...

Живеем в свободна държава. Щом смяташ, че можеш да го промениш, действай! :)

Аз се радвам; че имаме самочуствието на продаваеми; това може и така да е.
Лично аз ;просто се издразних ;че в никой онлайн американски или западен магазин не видях български велосипед; а имаше доста по зле от нашите.
Може и да греша и дано да е така.
Идеята на дискусията ми беше; е че всеки от нас трябва да налага българското по всякакви начиниособенно когато е качествено; защото така в крайна степен ние всъшност рекламираме себе си.
parapiteka

Мнениеот parapiteka » Пет Май 23, 2008 2:06 pm

outfaced написа:
Изваждаш "продукт" който става ...

a кой от нашите производители има техническа база, ноухау и традиции да разработва и тества свои уникални решения за рамки ...

С говотви сглобени решения трудно ще спечелиш голямо име.
А тия дет са започнали от един гараж, седга имат хх години опит зад гърба си и една торба патенти и си разработват собствени уникални решения за окачвания и рамки (не че всички си струват парите и работят толкова уникално, но това е друга тема).

А и за нещо друго се сещам
Опитай се да патентоваш нещо оригинално свое; и след това да го наложиш ;като марка.
И колко са го направили до сега в България и колко в Европата?
parapiteka

Мнениеот did » Пет Май 23, 2008 2:12 pm

parapiteka написа:А и за нещо друго се сещам
Опитай се да патентоваш нещо оригинално свое; и след това да го наложиш ;като марка.
И колко са го направили до сега в България и колко в Европата?

къде пък видя в българско колело да има нещо, което да е толкова оригинално, че да може и да си струва да се патентова?
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот spinsession » Пет Май 23, 2008 2:16 pm

Пак казвам,Българските производители имат добър пазар в Европа,но на нисък клас велосипеди.
Момчетата от РАМ Байкс правят наистина много за разработването на чуждестранни пазари за висок клас български велосипеди,въпреки че това е трудна пазарна ниша с жестока конкуренция. Това обаче са първи стъпки,до момента в който ще гледаме БГ велосипеди по всички вело сайтове има много години да минат...
****LEKSUTAN PO DEFAULT****
Аватар
spinsession

Мнениеот gnao » Пет Май 23, 2008 2:29 pm

Само още един детайл: велосипедите за износ на по-едрите БГ производители [на нисък клас колела] (напр. Sprint, Cross...) често са под друга търговска марка. Затова е възможно да не ги "разпознаеш" в някой чуждоземен онлайн магазин.
Feed me a stray cat
Аватар
gnao

Рейтинг: 1323

Мнениеот FireFoXa » Пет Май 23, 2008 2:30 pm

parapiteka написа:Лично аз ;просто се издразних ;че в никой онлайн американски или западен магазин не видях български велосипед; а имаше доста по зле от нашите.

Ти хубаво се дразниш, ама нали ти е ясно, че за да отиде един контейнер с Х брой велосипеди на Драг(примерно) до Щатите, се плаща една "доставчица", която ще дигне цената на колелото доста и няма да е особено голямо, да не кажа нижожно търсенето, защото кой себеуважаващ се американец ще предпочете някакво колело сглобено в "Bulgaria", която той няма да знае дори къде се намира пред някоя тяхна марка от среден ценови клас...

И все пак "Търсенето определя предлагането на даден продукт на даден пазар", това с качеството незнам откъде го измисли :popcorn:
Аватар
FireFoXa

Мнениеот kpax » Пет Май 23, 2008 3:49 pm

Хубавото на пазара на велосипеди е че се намира място и за малките производители. За разлика от автомобилите или мобилните телефони, примерно. Останалото е въпрос на здрава работа, визия и постоянство.
Аватар
kpax

Рейтинг: 1655

Мнениеот bikerider » Пет Май 23, 2008 4:50 pm

@Parapiteka: Аз лично купувам продукта с по-добро съотношение цена/качество. Географския му произход му слабо ме вълнува. Вярвам, че и по света така правят.

Убеден съм, че сам си създаваш "ядове", като вадиш генерални заключения от частична информация, тоест решението на "проблема" е в твои ръце.

kpax написа:Хубавото на пазара на велосипеди е че се намира място и за малките производители. За разлика от автомобилите...

Я пробвай пак :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

sp

Мнениеот stuff_rider » Пет Май 23, 2008 5:10 pm

SPRINT също имат много голям износ за европа
Аватар
stuff_rider

Рейтинг: 942

Мнениеот TOYAGA » Пет Май 23, 2008 5:13 pm

Както и още по-голям внос от Азия... :D
Аватар
TOYAGA

Мнениеот goiko » Пет Май 23, 2008 5:16 pm

Ето една полезна статия : http://www.capital.bg/show.php?storyid=308947
От тука линка води към статия,изискваща абонамент-затова напишете в гугъл "Европейската песен на българските колела"
" Les esthetes sont une sorte de multinational..." / MC Solaar /
Аватар
goiko

Рейтинг: 1299

Мнениеот M1010X » Пет Май 23, 2008 5:25 pm

bikerider написа:@Parapiteka: Аз лично купувам продукта с по-добро съотношение цена/качество. Географския му произход му слабо ме вълнува.

Смея да вметна, че преди време ти имаше друга позиция (като отговор на мнението на Isidor няколко поста по-горе в онази тема):

bikerider в тази тема написа:@Isidor: да - само заради това, че пише RAM. Щото знам какво се крие зад простите буквички - крие се труд на едни пичове, които преди време критикувах силно заради някои неща. След меко казано много силния прогрес, който показаха в последните години като продуктова линия, цени и прочие аз лично не пестя суперлативи за тях, не бих и могъл, ако искам да съм искрен.

... за която аз напълно те подкрепям, макар и да не е там въпросът в случая :)
Above and beyond
Аватар
M1010X

Мнениеот TOYAGA » Пет Май 23, 2008 5:33 pm

goiko написа:Ето една полезна статия...

За кого/какво е полезна?
Аватар
TOYAGA

Мнениеот bikerider » Съб Май 24, 2008 7:05 am

@M1010X:
bikerider написа:@Parapiteka: Аз лично купувам продукта с по-добро съотношение цена/качество. Географския му произход му слабо ме вълнува.

Не виждам противоречие. Не крия симпатиите си към RAM Bikes заради напредъка, който продължават да показват. Считам техните продукти за такива с по-добро съотношение и ако трябваше да избирам от продуктите на българския пазар в момента все още бих избрал продукт на RAM според горния принцип. Което нищо не значи - утре това ми правило може да ме накара да избера Drag, ако Drag наистина се опитат да бъдат сериозна конкуренция на вътрешния пазар.

Не забравяй, че не говоря нито за цена, нито за качество - говоря за цена/качество.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот goiko » Съб Май 24, 2008 2:50 pm

@TOYAGA-Статията,макар и да измества фокуса на темата, подкрепя твърденията на някои от изказалите се. Да, прав си ,може да се смята като безполезна за никого/всекиго, но това е въпрос на лична преценка. Явно не на всеки е общоизвестен факта,отбелязан в нея.
" Les esthetes sont une sorte de multinational..." / MC Solaar /
Аватар
goiko

Рейтинг: 1299

Мнениеот THEZOGGO » Съб Май 24, 2008 2:58 pm

TOYAGA написа:Питекантропа... като ше вкарваме Drag в Протура, що не земеме да избацаме и един космодрум на гара Подуяне? Примерно.

Що не?!
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Следваща

Назад към Общ форум