Въпрос за големината на Вилка спрямо рамка?!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за големината на Вилка спрямо рамка?!

Мнениеот demony » Чет Юни 05, 2008 9:20 pm

Добър вечер! Имам велосипед който използвам за каране из града, а и в планината, но не по някакви супер стръмни терени... определено като видя права по стръмна отсечка обичам да се засиля но като цяло се случва рядко!Понеже карам по по така разбити пътечки нуждата от добра предна вилка си казва думата вече!
Сега идва основния въпрос.... рамката на колелото е мека от този тип като геометрия ии е с големина 21 инча (по изчислението от средата на средното движение до края на седалковата тръба... но пък и аз съм 1.86 висок :dunno: )

http://www.storeappeal.com/images/Micar ... n%2020.jpg

оригинално отзад е с 190мм шок а отпред с вилка с ход около 100мм!Решил съм да си взема по голяма вилка .. тоест с по голям ход...

Харесал съм си

http://www.niko-bikes.com/eshop/product ... cts_id=564

пише че хода и е 130 150 и 170мм което незнам как да го разбирам
Ще я карам с 203мм спирачка Hayes 9HD

Основния ми проблем е че незнам как ще се отрази на челото на рамката!?! Търсих в ЧЗВ но не открих тема в която да пише спрямо кое се определя максималния размер на вилката когато нямам информация за допустимия такъв от производителя?!

Челото на рамката ми изглежда така

Изображение

и незнам първо дали самата геометрия на рамката ще се наруши в моя вреда... четох в ЧЗВ че челният ъгъл ще намалее ии колелото ще е по технично при по високи скорости но при по малки такива по трудно ще се заобикалят препятствия! Това не ме притеснява но дали може да има друг проблем ?!

Благодаря за отделеното време и внимание!
Аватар
demony

Рейтинг: 1200

Мнениеот Admin » Чет Юни 05, 2008 9:56 pm

Колелото ти същото ли е като на снимката?

Като цяло вилка с толкова ход на рамка, която не е предвидена за него, няма да се отрази никак добре.
За здравината иди-дойди, може и да издържи, зависи как караш.
Обаче геометрията ще се оплеска тотално!
Предницата ти ще олекне, тежестта ти ще е по-назад и от това управлението на велосипеда няма да е никак комфортно, а в определени ситуации може да е дори опасно.
Средното движение вероятно ще се качи твърде високо, което ще направи колелото по-нестабилно в много ситуации и по-неудобно за каране.
Ъгълът на седалковата тръба също ще стане малък, което ще праща седалката ти по-назад, което пък ще влоши като цяло стойката ти върху велосипеда.
Това са нещата, за които се сещам в момента, може би има и още.
На такова колело не бих сложил вилка с повече от 130мм ход
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Чет Юни 05, 2008 10:27 pm

Също така това отзад не е амортисьор - само изглежда така.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот demony » Чет Юни 05, 2008 11:08 pm

Admin написа:Колелото ти същото ли е като на снимката?

Като цяло вилка с толкова ход на рамка, която не е предвидена за него, няма да се отрази никак добре.
За здравината иди-дойди, може и да издържи, зависи как караш.
Обаче геометрията ще се оплеска тотално!
Предницата ти ще олекне, тежестта ти ще е по-назад и от това управлението на велосипеда няма да е никак комфортно, а в определени ситуации може да е дори опасно.
Средното движение вероятно ще се качи твърде високо, което ще направи колелото по-нестабилно в много ситуации и по-неудобно за каране.
Ъгълът на седалковата тръба също ще стане малък, което ще праща седалката ти по-назад, което пък ще влоши като цяло стойката ти върху велосипеда.
Това са нещата, за които се сещам в момента, може би има и още.
На такова колело не бих сложил вилка с повече от 130мм ход

такаа значи ... За рамката нямам никаква идея каква вилка е предназначена за нея и точно поради тази причина съм изправен пред този проблем!Вилката която е в момента с нея има значително по голями тоест по дълги тръби(частта която излиза от подпорите) измерих и това са 14см а хода и не е повече от 100мм .... Затова се интересувам има ли начин по който да преценя тази вилка става ли за тази рамка или не?! Тоест да измеря примерно височината на средното движение или нещо друго.. Предполагам няма как да няма начин да се прецени чрез дадени размери дали тази вилка ще пасне на геометрията?!

ето го колелото на снимка не много актуална но...
http://i.data.bg/08/06/05/989837_orig.jpg

bikerider написа:Също така това отзад не е амортисьор - само изглежда така.

За това си 100% прав на колето оригинално няма армотисьор а пружина която само те кара да се клатиш напред назад... :bowdown: В момента колелото ее с X Fusion Glyde RL което мисля че поне малко се доближава до амортисьор
Аватар
demony

Мнениеот Admin » Пет Юни 06, 2008 2:44 am

Ами точно с това колело наум ти казах, че едва ли е проектирано за вилки с повече от 130мм ход. Предлогама, че в най-най-добрия случай може да работи горе-долу с вилка до 150мм, ама със 170 просто не го виждам. :)
А и ходът не е всичко, доста по-важно е как работи вилката. Една хубава вилка със 130мм ход може доста да подобри нещата спрямо оригиналната.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот demony » Пет Юни 06, 2008 10:15 am

Admin написа:Ами точно с това колело наум ти казах, че едва ли е проектирано за вилки с повече от 130мм ход. Предлогама, че в най-най-добрия случай може да работи горе-долу с вилка до 150мм, ама със 170 просто не го виждам. :)
А и ходът не е всичко, доста по-важно е как работи вилката. Една хубава вилка със 130мм ход може доста да подобри нещата спрямо оригиналната.

Добре много благодаря за помоща на отзовалите се явно ще се ориентирам към някой Suntour с по малък ход пак в този ценови клас!

Може да изтриваш тимата модераторе да ни пълни форума!
Аватар
demony

Назад към Общ форум