Наколенки нежни към капачката

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Наколенки нежни към капачката

Мнениеот andr » Пон Сеп 29, 2008 10:12 pm

Чичо доктор каза, че имам омекнал хрущял на коляното, и поръча да не карам с наколенки които притискат капачката в нормално положение (т.е., когато не съм паднал :) ). И 661 Veggies и наколенките ми за сноуборд не отговарят на изискването... Някой може ли да препоръча подходящ модел от България или от ChainReactionCycles?
andr

Рейтинг: 1395

Re: Наколенки нежни към капачката

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 29, 2008 10:39 pm

RaceFace Rally FR. Ако търсиш само за коляното, обаче, не виждам как ще избегнеш притискането...
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот andr » Пон Сеп 29, 2008 10:52 pm

Мерси! В татковината намират ли се?
andr

Мнениеот GECKO » Пон Сеп 29, 2008 11:08 pm

Според мен, Rally FR/DH няма да са добър избор, защото малко или много (както всяка... нормална наколенка) чрез захвата си създават напрежение над коляното, като го използват за точка спрямо която се сгъва наколенката.

Мисля, че най-удачно решение би било протектора да е със става и/или предвиден с ортопедична цел. Ето няколко варянта със става:

http://www.ridespot.net/product_info.ph ... cts_id=197
http://motoboom.bg/product.php?cCat=41_ ... m=7&p=1442
http://motoboom.bg/product.php?cCat=41_ ... =12&p=1437

ето и пример за ортопедични

http://www.sixsixone.com/Catalog_661Bik ... 2a90710eb7

Но е доста тежичко, и... ако се ползва предполагам няма да има никакво натоварване на коляното, дори при удар по-скро ще разсее енергията нагоре и надолу. Цената също е доста... нескромна, но си остава може-би най-добрата защита за тази област.

Май всичко зависи от това, на колко пари оценяваш крайниците си, и до колко си склонен да приличаш на робот :)
Аватар
GECKO

Мнениеот kotka12 » Вто Сеп 30, 2008 7:31 am

в идеята на GECKO има много истина
но по мое мнение /защото карам с ROACH FR, коити са едно към едно с RaceFace FR/няма проблем да се кара ис тази наколенка, защото притискането на протектора към коляното е пренебрежимо малко
самата наколенка отвътре е доста мека /по памет е с 13 мм пяна/
така че като вариант мисля, че ще свършат чудесна работа
подчертавам още веднъж, че говоря за FR варианта, защото DH версията има различия в конструкцията и може да се окаже неподходяща
The best-laid schemes o' mice an' men gang aft a-gley

http://s2.bg.gladiatus.com/game/c.php?uid=54478
Аватар
kotka12

Рейтинг: 1980

Мнениеот Sky_Knight » Вто Сеп 30, 2008 7:45 am

Знам, че наколенките, които ще ти препоръчам не са най-добрата защита, но нямат никакво притискане на коляното и при мен работят добре. Т.е. защитават. В някои особени случаи определено може и да не го направят, но пък цената им е много ниска в сравнение със всичко останало. Става дума за нещо като това:

http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=3529

или всички от този тип. Самата част, която пази коляното не се захваща никъде. Аз ги нося върху панталоните, и тази част си стои свободна и не е проблем. Но ако си с по-широки панталони или малко по-дълги къси панталони, можеш да ги сложеш отдолу и така просто се фиксира и тази част без отново да притиска коляното.
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот kotka12 » Вто Сеп 30, 2008 7:50 am

по отношение на притискане към коляното си прав
но съм карал с аналогичен модел на FOX и смея да твърдя
че защитата им не е на ниво
има тенденция при падане да се извъртат
и изместват леко встрани /говоря за нефиксираната част/
а това оставя страничните части на коляното незащитени
освен това при каране под панталон /при мен/ бяха изключително дразнещи, защото панталонът се набира върху свободната част на наколенката и се притяга мястото
иначе като цена подобен модел наколенки наистина са най-евтин вариант

Аватар
kotka12

Мнениеот Sky_Knight » Вто Сеп 30, 2008 8:04 am

Мда - затова започнах с такова уточнение. Извъртат се много - факт е. Но са по-добре от такива като на Драг и от без нищо.

А за това под панталона, зависи от панталона ми се струва. Аз съм с такъв за мотокрос и отдолу не мърдат. Макар, че ги карам почти винаги отгоре. Ако е много широк, ще е по-неприятно сигурно. За тия пари - толкова. ;)

За мен е интересен моделът, който посочи GECKO, обаче цената му е .... . По-добре Rоаch-a.
?
Аватар
Sky_Knight

Рейтинг: 1849

Мнениеот Sp3c7r3 » Вто Сеп 30, 2008 9:12 am

GECKO - прав си, но не и за предложените по-горе Roach. Карам именно с Roach Rally FR, и при правилно захващане, а именно - с ластиците под коляното (на прасеца и над глезена), а не тези около него се постига много добър резултат, а именно - отлична защита (произтичаща и от конструкцията на протектора) и достатъчна свобода за педалиране, което лично за мен е доста ценно.
Смятам, че са достатъчно добър избор за случая.
Успех с намирането! :agree:

Edit: Написаното по-горе не значи, че ластиците около коляното не се ползват. Просто се захващат без да се стягат серсемски. ;)
Изображение
Аватар
Sp3c7r3

Рейтинг: 1695

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 30, 2008 9:44 am

подкрепям Sp3c7r3, стегнати ластици под коляното и горните само за опора да не се размества пластмасата над капачката.
Аватар
bikerider

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Вто Сеп 30, 2008 10:13 am

Друг доста добър вариант са моделите на TSG
http://ridetsg.com/product_info.php?inf ... ffect.html
при тях тотално липсва горен ластик с "лепка" - има си "чорапче" с ластик, наподобяващо клин; в общи линии - няма мърдане... дори няколко пъти съм задравял да стегна долните лстици....
И най-важното - не стягат при коляното!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот GECKO » Вто Сеп 30, 2008 11:40 am

Sp3c7r3 написа:GECKO - прав си, но не и за предложените по-горе Roach. Карам именно с Roach Rally FR, и при правилно захващане, а именно - с ластиците под коляното (на прасеца и над глезена), а не тези около него се постига много добър резултат, а именно - отлична защита (произтичаща и от конструкцията на протектора) и достатъчна свобода за педалиране, което лично за мен е доста ценно.
Смятам, че са достатъчно добър избор за случая.
Успех с намирането! :agree:

Edit: Написаното по-горе не значи, че ластиците около коляното не се ползват. Просто се захващат без да се стягат серсемски. ;)

Не си разбрал идеята, както и повечето коментиращи. Rally FR е чудесен протектор, но както всички други, на които им липсва става, използват коляното за опорна точка спрямо която да се огънат. Да, сигурно е пренабрежимо малко, но когато това ти е болна част, всяко напрежение става неприятно.

Ако се ползува така, че да не се създава напрежение на коляното е все едно да се вземат 661 МХЕ, или еквивалентните им на TLD/O'neal (имайте в предвид, че при тях идеята е да се носят под панталон, който да прибутва капачката, за да не оставя безащитно място отгоре, и в тази си употреба са отлични, особенно за цената си)

В крайна сметка най-сигурният начин да се избегне какво да е напрежение в тази зона е да се изберат ортопедични протектори или да се избегне натиска на коляно, чрез добавянето на друга опорна точка, около която да се върти протектора.

В крайна сметка или ще има несъвършен протектор, на който отгоре няма да има захват (дори под формата на Rally FR, със свободен захват отгоре), или ще има доста масивен протектор, който и струва малко повече, но ще е по-добрият варянт за положението. Не отричам тотално другите протектори, но смятам, че за да е съвсем сигурен човека трябва да си ги пробва и да разбере дали има някакво напрежение на въпросното място, и тогава да реши какво-що.

Както казах, в крайна сметка човек сам си оценява колко му струват краката, и спрямо това си взима протекторите ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот bikerider » Вто Сеп 30, 2008 11:56 am

@GECKO: при сгъване на коляното и незатегнати ластици моите Rally FR се сгъват съвсем леко и изобщо не ми натискат коляното (разтягат се горните ластици). Въпрос на правилен размер и усет колко да се опънат ластиците. Коментирам по темата, защото и аз мразя нещо да ме жули по капачката. Признавам, че докато бяха чисто нови имаше по-голям натиск от сегашния, но в момента след N на брой изпотявания и изпирания са най-удобното нещо, което някога съм си слагал за протекция.

Нямам възражения срещу ортопедичните наколенки, те несъмнено са най-щадящия избор. Доколко обаче предпазват и доколко е уместно да се взимат на прима виста без консултация с лекар е друг въпрос.
Аватар
bikerider

Мнениеот andr » Вто Сеп 30, 2008 12:51 pm

Мерсаж :) Ще видя в БАС дали има някой от 661 моделите и ако не ще си заръчам от CRC.
andr

Мнениеот kotka12 » Вто Сеп 30, 2008 12:56 pm

@GECKO

Roach FR се огъват точно ПОД залавното място на сухожилието на четириглавия бедрен мускул към тибията /при мен/
което изключва натиска върху коляното
именно затова препоръчах точно този модел /или РейсФейс ФР, който е абсолютно същия/
освен това вътрешността на горния протектор /този, който пази коляното/ е оформена с доста голяма кухина и не притиска капачката към коляното /което е момента, който трябва да се избягва/

Аватар
kotka12

Re: Наколенки нежни към капачката

Мнениеот did » Вто Сеп 30, 2008 4:00 pm

andr написа:Чичо доктор каза, че имам омекнал хрущял на коляното, и поръча да не карам с наколенки които притискат капачката в нормално положение (т.е., когато не съм паднал :) ). И 661 Veggies и наколенките ми за сноуборд не отговарят на изискването... Някой може ли да препоръча подходящ модел от България или от ChainReactionCycles?

При такъв проблем с коленете, бих ти препоръчал да избягваш по ВСЯКАКЪВ НАЧИН и НАЙ-МАЛКИЯ шанс за удар в коляното, със или без наколенки.

Ориентирай се, поне за известно време, докато си оправиш ставите, кам друг стил в планинското колоездене, при който протектори не са необходими или може да се кара с ортопедични наколенки, които не са предвидени за протектори.

През това време се хвани здраво с някоя сериозна медикаментозна терапия, възстанови си коленете и после си суркай на воля.
Аватар
did

Назад към Общ форум