RAM bikes

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

RAM bikes

Мнениеот hardstyle_rider » Вто Дек 16, 2008 8:50 pm

Добре, все по-често започвам да си задавам въпроса дали РАМ имат наистина техни рамки.Говоря за рамките за по-аграрни стилове.Видях рамката dhx с друго има и друга марка, същата работа и с dh-а, да не говорим за всичките fr модели до сега.Не ме радва това, че те може би наистина нямат хубава рамка с която да се гордеят.
hardstyle_rider

Рейтинг: 991

Re: RAM bikes

Мнениеот outfaced » Вто Дек 16, 2008 9:07 pm

hardstyle_rider написа:Добре, все по-често започвам да си задавам въпроса дали РАМ имат наистина техни рамки.Говоря за рамките за по-аграрни стилове.Видях рамката dhx с друго има и друга марка, същата работа и с dh-а, да не говорим за всичките fr модели до сега.Не ме радва това, че те може би наистина нямат хубава рамка с която да се гордеят.

иии какво ... викаш имало топла вода освен студена :D

надявам се няма да се разочароваш много ... но истината е че рам не правят рамки
... представяш ли си :)
тва е то ... груба реалност
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот RAM-FR » Вто Дек 16, 2008 9:19 pm

:bawling: :bawling: :bawling: сега ще кажеш че и Дядо коледа не съществува и просто ще се самоубия :( :bawling:
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот Magicman » Вто Дек 16, 2008 9:27 pm

благодаря че ми изяснихте хора. сега вече ми е ясно. извинявам се.
Последна промяна Magicman на Вто Дек 16, 2008 9:45 pm, променена общо 2 пъти
Magicman

Рейтинг: 1400

Мнениеот GECKO » Вто Дек 16, 2008 9:36 pm

Учудващо, но май няма български производител, който да си прави сам рамките. Sprint имат най-големия завод в европа (или преди не знам колко време беше най-големия) и внасят рамките си а тук само се сглабят. Не е рентабилно особено в състоянието на българската икономика.

В момента повечето рамки на пазара са Giant с друга маркировка, та не се затормозявайте ами си карайте с кеф, и ето ви едно четиво:

ЕТО едно четиво, забавлявайте се.
Аватар
GECKO

Мнениеот SMITH » Вто Дек 16, 2008 9:40 pm

Magicman написа:Сходните геометрии

:rofl:

Кой според вас прави рамки в България?... никой! Тук колела се сглобяват, не се правят! Тва едва ли е толкова елементарна работа. Може би единственото изключение прави рамката на РАМ, розовичката от новия каталог и тя прилича на смеска между школник и балканче, вероятно има добри характеристики на DJ рамка но визията е факт, а вероятно е отнела много труд за измисляне и осъществяване, камо ли да се създаде нещо токлова сложно от инженерна гледна точка като новите им ФР и АМ!

P.S. @ GECKO Много интересен линк според мен трябва да се закове като важна тема с червени букви в тоя форум, за да са наясно всички. С една дума най-важното от линка:
Generally speaking, low to mid level bikes are made in China and mid to high level bikes are made in Taiwan. The exception is carbon; many manufacturers use Chinese manufacturers to make their carbon frames – even their high-end racing frames.

Само за KONA инфото ме изненада. За малък производител са доста дейни и известни, май не само в последно време, да не говорим колко са разпространени... :confused:
Значи Тайван са с едни гърди пред Китай. Аз се чувствам горд собственик на рамка със стикър "Made in Taiwan" - Търси Тайвана!
Последна промяна SMITH на Вто Дек 16, 2008 10:12 pm, променена общо 1 път
rip! rip! rip!
Аватар
SMITH

Рейтинг: 1330

Мнениеот outfaced » Вто Дек 16, 2008 10:07 pm

всъшност всичко се прави там, където цената на ресурсите и карайния продукт среща нужното качество ... при рамките за байкове (пък и за какво ли още не) това е азия (китай, тайван ... )

разликата между нашите фирми и "марковите" е по скоро в това, че нашите си купуват 100% всичко ... те нямат развойна дейност, нямат конструктурски и лабораторни отдели, нямат ноухау - нямат "техни" рамки. Те това всъшност е по интересното и това, което различава големите от малките производители.
;)
Аватар
outfaced

Мнениеот sherpite » Вто Дек 16, 2008 11:34 pm

Абе Български са бе, нещо не сте разбрали. За това са кат фафли :D
Аватар
sherpite

Рейтинг: 1623

Мнениеот ACID BURN » Вто Дек 16, 2008 11:41 pm

sherpite написа:Абе Български са бе, нещо не сте разбрали. За това са кат фафли :D

Баааххх колко си тААп!!
Аватар
ACID BURN

Рейтинг: 1820

Мнениеот bobiracing059 » Вто Дек 16, 2008 11:43 pm

sherpite написа:Абе Български са бе, нещо не сте разбрали. За това са кат фафли :D

Пред НДК Рейсинг и титана се гъне и троши като фафличка! ;) :rofl: :dunno:
Ram Bikes Team
Аватар
bobiracing059

Рейтинг: 1317

Мнениеот sherpite » Вто Дек 16, 2008 11:57 pm

Добре че е НДК да видите нещо истинско, умааахахаха :D ама нещо никой не мога да видя там хем всеки ден съм там ... :rofl:
пен ис и там караме
Последна промяна sherpite на Сря Дек 17, 2008 12:14 am, променена общо 1 път
Аватар
sherpite

Рейтинг: 1623

Мнениеот RAM-FR » Сря Дек 17, 2008 12:03 am

Хората са почнали и по планините да карат ;)
Аватар
RAM-FR

Рейтинг: 1958

Мнениеот O.K » Сря Дек 17, 2008 12:46 pm

sherpite написа:Добре че е НДК да видите нещо истинско, умааахахаха :D ама нещо никой не мога да видя там хем всеки ден съм там ... :rofl:
пен ис и там караме
добре, че си ти да видим нещо тъпо :rofl: :offtopic: само хубаво не става се има някой кАТО ТЕБ
Правилник на потребителите на форума:
т. 1 Администраторът и модераторът никога нямат право!
т. 2 Ако админ-ът и мод-ът са прави, виж точка 1!
Аватар
O.K

Рейтинг: 1067

Мнениеот hardstyle_rider » Сря Дек 17, 2008 12:53 pm

Ако обичате бихте ли спрели да коментирате други неща.
Относно темата нека задам въпроса си по друг начин.
Кои рамки са проектирани от РАМ и са си изцяло техни продукти.Не ме интересува ако ще да са произведени в баничарницата на ъгъла.Защото искам да си карам колелото и да не ме изяжда това, че карам някаква рамка на друг производител, но с логото на РАМ.
hardstyle_rider

Мнениеот outfaced » Сря Дек 17, 2008 1:21 pm

Кои рамки са проектирани от РАМ и са си изцяло техни продукти.

никои .. доволен :dunno:

ай ходи карай, не се занимавай с глупости :D
Аватар
outfaced

Мнениеот hardstyle_rider » Сря Дек 17, 2008 1:24 pm

:censore: Любимата ми марка отиде на кино! А преди се гордеех с тях ........ :bawling: :bawling:
hardstyle_rider

Мнениеот Admin » Сря Дек 17, 2008 1:27 pm

hardstyle_rider написа:Защото искам да си карам колелото и да не ме изяжда това, че карам някаква рамка на друг производител, но с логото на РАМ.

Е ако такива неща те изяждат отвътре, най-сигурното решение е да събереш няколко хиледарки и да си купиш велосипед, за който си сигурен, че е проектиран, че даже и произведен от производителя, чиято марка стои на тръбите. Има такива велосипеди и на нашия пазар, можеш да си купиш и нещо от чужбина. А готов ли си да похарчиш толкова пари за целта, или сумата ще ти изяде спестяванията за две години напред? ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот GECKO » Сря Дек 17, 2008 2:47 pm

Admin написа:...

Е ако такива неща те изяждат отвътре, най-сигурното решение е да събереш няколко хиледарки и да си купиш велосипед, за който си сигурен, че е проектиран, че даже и произведен от производителя, чиято марка стои на тръбите. Има такива велосипеди и на нашия пазар, можеш да си купиш и нещо от чужбина. А готов ли си да похарчиш толкова пари за целта, или сумата ще ти изяде спестяванията за две години напред? ;)

Сумата НЕ е толкова голяма колкото си мислиш ;)
Аватар
GECKO

Мнениеот Admin » Сря Дек 17, 2008 3:06 pm

Абе аз сумата я знам, варианти има много, ама не знам спестяванията на hardstyle_rider :D
Както и да е, нека не разводняваме темата, ще продължа малко по-сериозно.
Четивото, предоставено от Gecko, е много интересно. Съветвам автора на темата да го прочете внимателно, може да му е от полза в много насоки. Ако може да се обобщи, по-големите и/или по-скъпите марки могат да си позволят да проектират сами рамките си и после да им ги произведат в Азия. За по-малки компании е доста по-трудно да приложат такъв подпод, затова могат да се стремят да си избират добри готови рамки. Понякога има и възможност да се направят подобрения в някой типов модел на азиатския производител.
В крайна сметка подходите са много и различни и всеки избира как да действа според нуждите и целите си.

@hardstyle_rider
Ако държиш рамката ти да е проектирана в България, някои от моделите на Drag/Dragomir са мислени тук и са правени в Азия. Не мога да ти кажа кои точно са - F6 е един от тях, някои от твърдаците също, но ако те интересува, питай Tailor. Също така не знам дали въпросните рамки са изцяло проектирани тук или са стъпили върху готови модели, като са направени само промени в геометрията и някои от детайлите.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот SMITH » Сря Дек 17, 2008 3:53 pm

hardstyle_rider написа:да си карам колелото и да не ме изяжда това, че карам някаква рамка на друг производител, но с логото на РАМ.

Тва меко казано ме разсмива! Какво значение има какво и къде е произведено след като ти върши работа и е на по-ниска цена от колелата, който се внасят от чужбина от същия клас. Представям си как си чистя с Делонгито у нас и ме изяжда от вътре че фирмата е американска, а пише пройведено в Китай! :D
rip! rip! rip!
Аватар
SMITH

Мнениеот cichlidi » Сря Дек 17, 2008 4:26 pm

sherpite написа:Добре че е НДК да видите нещо истинско, умааахахаха :D ама нещо никой не мога да видя там хем всеки ден съм там ... :rofl:
пен ис и там караме

Не ти е лесно :bawling:
Аватар
cichlidi

Рейтинг: 1963

Мнениеот GECKO » Сря Дек 17, 2008 4:45 pm

Admin написа:... рамката ... проектирана в България... Drag/Dragomir са мислени тук ....

Понеже съм в настроение да поспоря малко ще те посъветвам, за да си максимално точен да не използваш думата "проектирана" ами да формулираш нещата по-скоро като "Рамки с Български дизайн", защото има разлика между работата на инжинер/проектант и дизайнер, а горепосочените ползват само вторият, като му възлагат работа и по функциите на първият, а това няма как да е най-доброто решение и се вижда в крайния продукт - имат визия, но окачването може да бъде надминато от старият Behemoth (04)
Аватар
GECKO

Мнениеот Admin » Сря Дек 17, 2008 5:30 pm

GECKO написа:Понеже съм в настроение да поспоря малко ще те посъветвам, за да си максимално точен да не използваш думата "проектирана" ами да формулираш нещата по-скоро като "Рамки с Български дизайн", защото има разлика между работата на инжинер/проектант и дизайнер

Съгласен съм с теб и ще си позволя да се самоцитирам:
"Също така не знам дали въпросните рамки са изцяло проектирани тук или са стъпили върху готови модели, като са направени само промени в геометрията и някои от детайлите."

И ще добавя: аз мисля, че е второто, защото не ми се вярва тук да се изчислява конструкцията, размерите на тръбите, якостните характеристики, произтичащи от това и т.н. Обаче не исках да продължавам в тоя дух на предположения. Tailor, ако желае, е човекът, който може да отговори ясно на тези въпроси.
А и не ми е ясно авторът на темата какво влага в думата "проектиране" ;)
Аватар
Admin

Мнениеот hardstyle_rider » Сря Дек 17, 2008 7:18 pm

С последните ми 11 точки ще кажа какво влагам в думата проектиране.
Имам предвид рамката да е проектирана тук, пипната от инженер, а после от дизайнер т.е. цялата геометрия на рамката да е създадена от производителя, а производството на рамката казвам, че ИЗОБЩО не ме вълнува.Да кажем те им пращат всички детайли, чертежи и други структурни компоненти на дадена фабрика за да я направят.Мен не ме вълнува дали фабриката е на производителя, важното за мен е, рамката да е проектирана от него.

А бе да му се невиди искам да си карам РАМ-а и и да си знам, че е истински РАМ!!! :D
hardstyle_rider

Мнениеот hitar_potter » Сря Дек 17, 2008 7:25 pm

Мисля, че няма лошо в такава практика... Когато един китайски производител произвежда един и същ рамки, то ги произвежда в доста по-голямо количество. Голямо количество = по-ниска цена за бройка. По този начин, дребните производители могат да си позволят да продават конкурентно способни рамки/велосипеди. Иначе, за драговете - на мойто онтарио, отдолу пише "designed and engineered by drag". И все пак, дори проектирането на мебели не е лека задача, камо ли пък - велосипедни рамки...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Ozzie » Сря Дек 17, 2008 7:39 pm

@hardstyle_rider
are you :crazy:
Хората си правят труда, отделят си от личното време да ти обяснят ЗАЩО, ти пак си знаеш своето...
Като не те кефи това което продават РАМ, купи си TREK, Canfeeld Brothers, Nikolai или някоя друга екзотика и спи спокоен!
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hardstyle_rider » Сря Дек 17, 2008 9:37 pm

Охооо аз съм си заклет фен на РАМ затова пиша тази тема.Докато си цъках из чуждите форуми се натъквах на рамки които са от каталога на РАМ, но в последствие разбрах, че РАМ почти нямат собствена рамка и исках да видя дали наистина е така защото буквално бях много разочарован.Колко надежди бях хвърлил там....сега разбирам, че карам чуждо нещо и не ми е особено приятно като знам суровата истина.Благодаря на всички за отделеното време, ако желаете оставете темата сама да си тръгне от първа страница или директно я изтрийте.Отново мерси!!! :) :)
hardstyle_rider

Мнениеот PowerSlide » Сря Дек 17, 2008 11:01 pm

Изображение :dunno: :dunno: Добре размисли пак, момче, това колело от темата http://mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=46653 ми струваше близо 500 лева по-малко от Scott Scale 50 kakъвто съм имал удоволствието да покарам малко щото един приятел си купи в началото на годината. Еми в случая на РАМа хем чарколяците са по-висок клас от на скота и резултата е по приятно колело :) , хем е по-евтино и то не малко. И какво като рамката не е проектирана и произведена от RAM Bikes (до колкото разбирам от тази тема)?!?!?!
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот SMITH » Чет Дек 18, 2008 11:36 am

Момчетата много точно са си го написали - нито designed, нито made, build или ако трябва да го наречем с друга хубава "българска" дума - асемблирано. Tartstyle_rider, ако тва ще те успокои до колкото знам момчетата сами си мислят дизайните за цветовете и сами си боядисват, както и всички останали де. А ти като си толкова разочарован хващай физиките и математиките, стани инжинер-конструктор и направи нещо по въпроса ;)
rip! rip! rip!
Аватар
SMITH

Мнениеот hardstyle_rider » Чет Дек 18, 2008 2:42 pm

@PowerSlide И на моята ht 3 пише абсолютно същото, но това СПОРЕД МЕН означава, че е сглобено тук в България - идва рамката от някъде и тук само я окомплектоват.Относно Скота не знам нищо за него, но сигурно наистина е бил по-скъп и с малко по-евтини компоненти.И в този случай се вижда, че РАМ играе ролята на незнам как да го нарека "междинна" фирма.Тя просто купува рамки от други проузводители и ги продава тук.В това няма нищо лошо, напротив - караме рамки на скъпи фирми на сравнително ниски цени.От моята гледна точка всичко изглежда така на базата на информацията която съм събрал, ако не е така моля поправете ме :)
hardstyle_rider

Следваща

Назад към Общ форум