Имам си REBA TEAM DUAL AIR 2008. Купих си я от Германия. Първоначално тя имаше вместо препоръчваните от производителя 110 мл масло в Motion Control системката, нещо като половината на това, явно за да се пести тегло. Та... вилката си работеше, ама не както се очаква от вилка за 450 EUR.
След първите незнамсиколко часа, реших да и сменя маслото и да и направя профилактика. Направих го в сервиз, поради липса на този етап на някои инструменти, като наблюдавах процедурата и следях дали се спазват стъпките, предвидени от производителя при тази процедура.
Всичко беше спазено, но О-пръстенчетата си останаха старите, вместо да се сменят, както препоръчва производителя. В началото всичко работеше ПРЕКРАСНО.
После през несменените О-пръстенчета маслото почна да си тече, тече, тече... Вилката стана като фуния - аз сипвам отгоре, то изтича отдолу и прави бели.
Поръчах си в един магазин в Пловдив нови О-пръстенчета, оригинални, от RS, без да питам за цената. Все пак, RS си имат официален представител. След две провалени карания, забравени поръчки и т.н, след 20 дни чакане, трите пръстенчета пристигнаха. Струваха 8 лева. Така си пишеше на етикета, лепнат от вносителя. Бях свидетел и на двата телефонни разговора, когато се правеше заявката за въпросните пръстенчета - За пластмасовата тапа, която държи маслото отдолу в Motion Control-а, в едикойси крак, на едикоя си вилка.. Да, там дето минава буталото за регулиране на връщането.. да... да... Обяснението беше ПЕРФЕКТНО, ако човекът отсреща на телефона знае за какво става дума.
Затова и просто взех поръчката, когато пристигна. На око не мога да преценя дали размерите съвпадат, макар доста странни да ми се сториха някои размери, както и броят на о-пръстенчетата. Аз исках 2, а получих 3. Е, това да ми е проблема... Пък и продавачът ме убеждаваше, че точно това било, което ми трябва, да ходя да действам, пък ако не стане, да се върна да си поръчам от "другите", като тия ще мога да ги върна и да си получа парите. Ама после пак ще трябва да почакам...
После установих, че са ми доставили упрътнения за Dual Air системата, а не за Motion Control-а и нито едно пръстенче не ми върши работа за моя проблем. Е, голяма работа, некви си 8 лева. Хората си плащат по 40 лева друг да им орезили вилката по същия начин... Пък и най-вероятно ще мога да ги върна в магазина и след още "малко чакане" ще си получа правилните.
Взех оригиналните пръстенчета, демонтирани от вилката, които са ОЧЕВИДНО калпави и износени и отидох в магазин за хидравлични уплътнения и О-пръстени, който се намира на 3 минути от гаража ми. Срещу 40 стотинки получих маркови немски О-пръстени, много по-еластични от тия, за които платих 8 лв, но с точен размер и добро качество. Хората за тия 40 стотинки мериха, смятаха, напасваха на шиша, напасваха на леглото... Накрая намерихме точния размер.
В момента вилката е сглобена и, както внимателно проверих, не тече. Скоро ще мога да кажа и повечко детайли за работата и.
Да пием за това, когато отидем във велосервиз с проблем, който се решава с 40 стотинки консумативи и работа на механиците, да платим точно 40 стотинки плюс работата на механиците!

---------------------------------
Уплътнителните О-пръстени в основата на Моушън Контрола на тази вилка са тип OR NBR70, размер 12х3.5 вътрешния и 24.5 х 2.5 външния.
Струват по 20 стотинки в http://www.hubata-seals.com/bg/categories/index.htm
P.S. Нямам нищо против RS. Когато е добре сервизирана, вилката е точно това, което искам. Просто ми се ще да вдигна един тост за българските сервизи и не намирам по-добър повод.