nikolay_ko написа:Когато съм поискал съм успявал;
nikolay_ko написа:Когато им е изгодно, ще намерят начин да си вземат парите - има бол търговски модели.
bikerider написа:щото са повече и го използват редовно.
did написа:Хайде да не намесваме циганите в туристическия бизнес, понеже двете нямат нищо общо.
bikerider написа:Аз за цигани не съм говорил. И не виждам проблема да платя на Цеко за лифта по 12 лева за полуден плюс билетче за 93.
bikerider написа:Алтернатива има ли? Има. По-екологична ли е? По-екологична е. Другото са мрънканици за левчета.
bikerider написа:Също така - частен интерес има навсякъде и за всичко. Казва се капитализъм. Свиквайте.
TheAnimal написа:http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=1350.msg77180#msg77180 като прочетох това излиза , че 66 си е доста натоварен особедно зимния сезон. Незнам какво не им е рентабилно на тези. Пак има игра на частни интереси тука.
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш"![]()
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш"![]()
PtD написа:Aз пък виждам. Монопол говори ли ти нещо?
PtD написа:По-екологична е таратанци. Токът дето яде лифта за да качи 10 пътника в четвъртък е мнооого повече, отколкото изгаря мерцедесчето на 66.
PtD написа:Защо не пробваш по капиталистически да спреш тока на циганите и транспорта (губещ!) до гетатаЗначи, за някои капитализъм, а за други - комунизъм?
PtD написа:Нерентабилно е, че шофьорът си слагаше всичките парички в джобчето. Веднъж едва-що не ми забрани да се качвам в рейса, щото съм си купил билет от будката!
Daniel Panev написа:какво всъщност е предложението за автобусите до Витоша?
bikerider написа:И за да говориш за монопол, трябва да докажеш, че зад спирането на 66 стои Цеко Минев. Иначе си говорим празни приказки.
PtD написа:Аз гледам непосредственото замърсяване от двата вида транспорт до горе. Кой замърсява повече мисля е ясно. А ти щом гледаш толкова надалеч, би трябвало да спреш да караш колело изобщо. Щото нали тока похарчен за изработката му и мръсотиите изляти от заводите в реките са стотици пъти повече от тока изхабен за едно качване на 10 пътника.
PtD написа:Това не е мой проблем, нито е твой. Да си подал жалба срещу този шофьор, а? Подаде ли? Постфактум да се мрънка е чисто хабене на време и нерви.
Пак казвам - аз се радвам, че спряха тези линии. Бяха си на изкуствено дишане от много време, автопарка беше тотално грохнал и неподдържан.
Сега ще отида и ще платя на "монополиста", защото ми е по-бързо, по-удобно и по-екологично от бълващите газове таратайки. И не ме интересува кой какво, кой онакво. Аз съм потребител и нищо друго не ме интересува освен съотношение между цена, качество и опазване на планината, в която обожавам да карам.
PtD написа:Разбрахме, че има и други нерентабилни линии, но тях кой знае защо не ги спират.
Пак казвам - аз се радвам, че спряха тези линии. Бяха си на изкуствено дишане от много време, автопарка беше тотално грохнал и неподдържан.
В такъв случай трябва спрат 80% от градския транспорт въобще.![]()
Eто точно там ви е разминаването с "монополиста". Защото той с твоите пари съвсем не смята да опазва планината
Даже напротив, ако има начин да давам пари във форма на "почерпка" на лифтаджиите, вместо да си купувам билет, с удоволствие ще го правя.
bikerider написа:@PtD: все още не си доказал, че тока изразходван за лифта е произведен от замърсител. Това го приемаш за чиста монета без реално да знаеш дали по-големия процент иде от ВЕЦ или от ТЕЦ. А ако случайно по-голямата част е произведена от АЕЦ тезата ти директно отива в кошчето. Но това е встрани от темата.
Напротив, знае се защо. Защото имат социална функция, вече го казах. Превозването на туристи няма такава функция.
Факт - така е, ако гледаме само екологичната страна. Но градския транспорт има същата социална функция, както онези линии, срещу чието съществуване протестираш.
Изобщо не ме интересува какво ще прави собственика на лифта с парите си.
Даже напротив, ако има начин да давам пари във форма на "почерпка" на лифтаджиите, вместо да си купувам билет, с удоволствие ще го правя.
Нормално, ти досега си правил точно същото нещо давайки пари на шофьора с ясното съзнание, че допринасяш пряко за нерентабилността на излетната линия.
PtD написа:И особено АЕЦ
PtD написа:По тези теми (особено за АЕЦ) съм твърде добре информиран, за да мисля, че произвеждат ей-така от нищото, без последствия за околната среда. Дори само топлинното замърсяване да вземем, за всеки киловат, който ти идва на лаптопа, отиват 2 киловата в атмосферата. Това ако наричаш "екологично чисто", здраве му кажи. Това без да броим експлоатационните замърсявания.
PtD написа:Но имам за теб един експеримент, съвсем елементарен и мисловен. Дали ще можеш с 4 литра нафта да захраниш генератор, с който да качиш 10 пътници с лифта? (приемайки, че мерцедесчето харчи 20 на 100, и че от долната станция на лифта са 10 километра до Морени).
PtD написа:Напротив, знае се защо. Защото имат социална функция, вече го казах. Превозването на туристи няма такава функция.
Разбира се, че има. Докажи, че няма.
Факт - така е, ако гледаме само екологичната страна. Но градския транспорт има същата социална функция, както онези линии, срещу чието съществуване протестираш.
Чакай сега малко. Като ти е удобно, обръщаш екологичната страна, като ти е удобно - социалната. Реши коя е по-важна и да се фокусираме върху нея.
Изобщо не ме интересува какво ще прави собственика на лифта с парите си.
Аа, нали. Обаче иначе милееш за планината да не би случайно да попаднат малко сажди върху нея, един път дневно. Сигурно саждите са много голям проблем, а не като изсечените дървета, свлачищата, ерозията и другите хубави неща, които съпътстват строителството.(Да си припомним Банско...)
Не, правих го, за да мога въобще да се возя на рейса. Прочети по-горе какво се случи когато си купих билети, както си му е редът.
Пък да не забравяме и социалните функции
heep написа:Алтернативата на това каране - алкохол, цигари, наркотици или там куп други работи. Тук не се ли намесва точно косвеното значение на термина "социално", или задължението на държавата, чрез нейната социална политика, да ми осигури средството за осъществяването на спорта - което от своя страна влияе позитивно на здравето ми - тоест ще мога по-дълго да работя и да плащам данъци.
bikerider написа:Отиваме в някакви крайности. Всяка човешка дейност "замърсява". Всяко "производство" на енергия (и на ред от хаоса) произвежда отпадък. АЕЦ обаче най-малко. Твърде свободно боравиш с това понятие. Всичко може да бъде изкарано замърсяващо на фона на една въображаема стерилна "екологичност" размахвана като знаме. Утре ще излезе, че форума произвежда информационно замърсяване, щото в него се говори/пише
...а ти тук избягваш коректните такива като дявол тамян.
bikerider написа:PtD написа:Но имам за теб един експеримент, съвсем елементарен и мисловен. Дали ще можеш с 4 литра нафта да захраниш генератор, с който да качиш 10 пътници с лифта? (приемайки, че мерцедесчето харчи 20 на 100, и че от долната станция на лифта са 10 километра до Морени).
Отново произволни сравнения. Капацитета на лифта не е 10 пътника, а доооооста повече.
bikerider написа:PtD написа:Напротив, знае се защо. Защото имат социална функция, вече го казах. Превозването на туристи няма такава функция.
Разбира се, че има. Докажи, че няма.
Вече показах как да се докаже. Попитах риторично дали на излетните линии се возят САМО хора, за които няма други алтернативи. За мен отговора е не, то се виждаше какви хора се возят, следователно за мен е доказано, че излетните линии нямат социална функция.
bikerider написа:Факт - така е, ако гледаме само екологичната страна. Но градския транспорт има същата социална функция, както онези линии, срещу чието съществуване протестираш.
Чакай сега малко. Като ти е удобно, обръщаш екологичната страна, като ти е удобно - социалната. Реши коя е по-важна и да се фокусираме върху нея.
Не, не когато ми е удобно. Това са двете страни на монетата. И двете са важни. За хората, които не могат да си позволят да живеят по-екологично е важна социалната функция. За хората, които могат е по-важна екологичната. Аз просто отчитам наличието и на двата "вида" хора.
bikerider написа:Срещу строителството не мога да се боря сам, а и честно да си призная нито желая, нито виждам смисъла.
bikerider написа:Не, правих го, за да мога въобще да се возя на рейса. Прочети по-горе какво се случи когато си купих билети, както си му е редът.
По-горе каза, че ЗА МАЛКО да не те качи. Последно?
Спрямо теб 66 никога не е имал социални функции. Има лифтове, ти имаш пари, имаш и кола.
bikerider написа:Както вече казах, цялото мрънкане е за стотинки и за това, че ни режат евтинкото. А аз дори на това се радвам, защото на повечето малоумници, които стряскат туристи и дрифтят, сега ще им олекне джобеца и ще се разредят. Айде бийте ся минусите
PtD написа:И съм напълно съгласен с heep - в развитите държави се прави всичко възможно хората да се движат повече - площадки, стадиони, така недолюбваните от теб велоалеи, байк-паркове. Защото е по-евтино да дадеш 100 евро на човек под формата на инвестиция в спортно съоръжение, отколкото да дадеш после 10000 евро за лечение, необходимо поради липсата на спортни съоръжения.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 376 госта