Самооценка на планинското колоездене, като СПОРТ в БГ

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Самооценка на планинското колоездене, като СПОРТ в БГ

Мнениеот Tonko » Съб Яну 23, 2010 12:41 pm

Привет приятели,
от доста време се чудя как всички ние оценяваме Българския МТБ спорт ( МТБ спорт го използвам като събирателно за XC, DH, 4X без да се засягат другите колеги ) и какво влагаме в подготовката си ( имам предвид дали тренираме целенасочено и как, или се возим за удоволствие, което според мен не се нарича спорт, а хоби ). Наскоро попаднах на тема за Про-Байк наградите и се замислих много дали ние като "спортитсти" заслужаваме подобна класация и на всичкото отгоре дали държавата, като такава ни заслужава, като хора развиващи спорта ( намесвам държавата поради причината, че в БГ всеки спорт се развива под шапката на министерството или агенцията, както искате го наричайте ).
Иска ми се чрез тази тема да си направим една самооценка и дано да успеем да видим грешките си, както и тези на организаторите на всякакви мероприятия, за да вървим напред.

P.S.
Моля да се въздържате от коментари в духа на типичния ни български манталитет, а именно да започваме кавги с обиди. Иска ми се всички да извлечем полза от това, което ще се напише тук. :peace:
Последна промяна Tonko на Съб Яну 23, 2010 1:04 pm, променена общо 1 път
Аватар
Tonko

Рейтинг: 1482

Re: Самооценка на планинско колоездене, като СПОРТ в БГ

Мнениеот Admin » Съб Яну 23, 2010 12:59 pm

Tonko написа:( намесвам държавата поради причината, че в БГ всеки спорт се развива под шапката на министерството или агенцията, както искате го наричайте ).

Май е по-точно да се каже, че нашият спорт се развива извън шапката на държавата, тъй като с повечето състезания, които се организират в България, спортната агенция/министерство няма нищо общо. ;)
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот EccentricMOTION » Съб Яну 23, 2010 1:00 pm

Правя го за собствено удоволствие. Не практикувам целенасочено поради липса на средства и условия /визирам финансови средства необходими за закупуването и поддържането на велосипеда, екипировката и необходимите аксесоари/ както и подходящи условия като паркове за планинско колоездене.
Бих искал да задам въпрос, насочен към професионалните ни колоездачи, давам за пример отборите на RAM, Drag, Sprint, а именно може ли да се издържаш от планинско колоездене?
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Re: Самооценка на планинското колоездене, като СПОРТ в БГ

Мнениеот Tonko » Съб Яну 23, 2010 1:13 pm

Любо, съгласен съм до голяма степен, но съсщо така би трябвало да се подпомага по някакъв начин развитието на този спорт от UCI ( такава е практиката във всеки спорт, след като има нац. шампионат ), след като има активна спортна дейност трябва да има отговорен орган и не знам дали ако ние сами не си го извоюваме, някои ще ни го поднесе, съмнявам се.

Знаем всички, че и Драг и Рам и Спринт са ФИРМИ, което предполага, че те изкарват пари тяхнат работа не е да организират състезания и да придобиват функциите на федерация, това че те се занимават с тези неща редом със задълженията им е похвално и достойно за поклон, но те го правят защото са били и са едни от нас ... заради пустата му любов към спорта.

Относно "професионализма" в бг МТБ, няма такъв .. има една малка групичка от може би 3-4 човека, които са успели да си възстановят разходите, иначе всички останали наливат, но за да не съм прекалено песимистично настроен ... може да се даде добър пример с Росенчо .. момчето си кара здраво и ако получи подкрепа за един два сезона, ще литне ( давам го него за пример, защото в момента най-ярко отразява тази група хора, но има и другииии).
Аватар
Tonko

Мнениеот PtD » Съб Яну 23, 2010 1:56 pm

Според мен е по-добре, че държавата засега стои настрани, имайки предвид какво се случва с "официалните" спортове...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот wicked_bro » Съб Яну 23, 2010 2:19 pm

твърдо подкрепям тва държавата да стои настрани.... ако нещо реши да помага единствено ако има да даде някой лев,ама на който трябва,,///нищо повече,никакви акъли кое как е най-добре да става или къде и т.н.
повече информация и снимки има в майспейса и фейсбука,ако някой се интересува да рови там.имам и скайп: wicked_and_wild,за повече контакти ползвайте разклонител
Аватар
wicked_bro

Рейтинг: 1609

Мнениеот Stancho » Съб Яну 23, 2010 2:25 pm

От професионална гледна точка и аз съм на мнението, че в България не може да се говори много за МТБ, но това засега... А иначе дефиницията хоби - по-скоро е между нас, защото има ли физическо натоварване, то пак е спорт (поне според дефинициите...). Относно държавата - ако не се намесва МТБ-то има най - големи шансове да се развива. Само че както навсякъде трябват спонсори и всичко ще потръгне.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот Tonko » Съб Яну 23, 2010 2:57 pm

Товас държавата е ясно на всички, все пак живеем в тази държава, но органа който представлява нас като МТБ обсщност пред UCI си мисля, че е точно колоездачния съюз. Спонсори трябва да се търсят, но не ми беше това целта с публикуването на тази тема .. интересно ми е каква част от нас полагат усилия за подготовка и как.
Защото започнахме да ставаме много критични към класацията на Про-Байк, а не можем да оценим собственото си ниво.

За пример мога ви кажа, че аз лично нямам възможност да карам МТБ в момента, но това не ми пречи да карам като цяло ... карам 2 пъти седмично BMX - Cross, но нещата не спират до там, поне три пъти отделно от това правя кръгови тренировки за време. Когато карах активно ХС карах по 4-5 пъти седмично с минимален пробег на излизане от 60 км, а за спускане като всички по 2 пъти на седмица, но в остатъка от времето се подготвям физически.

Ние България няма да я оправиме, нито хората по ДАМС и производните и ... интересно е да споделим опит и да си помогнем един на друг. Тук един пичага на 19 години за две седмици ме светна на неща, дето съм се мъчил да правя с месеци ... ето за това става въпрос започнах темата, за да видиме самите ние какво е отношението ни към тренировъчния процес като цяло и да си дадем равносметка какво представляваме.
Аватар
Tonko

Мнениеот Stancho » Съб Яну 23, 2010 3:34 pm

Аз мойта физическа подготовка я съчетавам малко с тази за тренировките ми по кик бокс (все пак го тренирам от доста повече време). Тази подготовка включва задължително кросчета и всякакъв тип тичане за издръжливост (постоянно и променливо темпо) като целта е да не се пада под 30 минути тичане със темпо от по около минута и половина на 400 метра. Другото вече са упражнения за сила или иначе казано малко лицеви опори и коремни преси и накрая и въртене на градско или по планините пак с тренировъчна цел. Аз като човек, който се занимава с нанадолните дисциплини чисто любителски правя това като подготовка. И вече всяка събота и/или неделя се кара и на Витоша.
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот i love bikes » Нед Яну 24, 2010 3:39 pm

Физическа подготовка:
1.Въртене на велоергометър (нямам колело за ХЦ)
2.Фитнес. правя повече повторения с цел издържливост. Не блъскам като откачен с цел да увелича много мускулната ми маса и т.н. (Казвам го, защото доста хора като чуят фитнес и правят асоциация с големи топчести мускули, малко движение и... да.)
3.Лостове - набирания - широк и тесен захват. Кофички и лицеви, и коремни преси.
4.Клякания, бягане... (когато е по-топло).
Такива неща общо взето и то от няколко месеца. Иначе си бягах и преди между 40 мин. и 1 час с подържане на едно темпо, като последните 2 обиколки или няколко минути, зависи къде бягам, правя спринт.
Карам когато мога общо взето, а сега (зимата) карам рядко.
Тренировките, които правят трениращите мотокрос също са доста добри. Говоря за кръговите тренировки.
@Tonko: Какви упражнения е включва твоята кръгова тренировка и за какво време е?
i love bikes

Рейтинг: 1545

Мнениеот eMcKu » Нед Яну 24, 2010 3:45 pm

EccentricMOTION написа:Бих искал да задам въпрос, насочен към професионалните ни колоездачи, давам за пример отборите на RAM, Drag, Sprint, а именно може ли да се издържаш от планинско колоездене?

:roll2:
ПП: Шапката ще помага, само ако има федерация, а такава за период от време няма.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Tonko » Нед Яну 24, 2010 3:53 pm

Упражненията са разнообразни . Аз използвам програма взаимствана от хокея на лед, нарича се Хокей 500 включва 500 повторения с тежест или без, в зависимост от това в каква форма си, упражненията са от рода ан лицеви упори с краката върху физио топка (тези големите, и стол върши работа) клекове, набирания, коремни, мостове, руско усукване,.... необходимо е да се влезне в рамките на 40 мин., като това би трябвало да е постижението на посредствен атлет, добро постижение е около 27 мин. Изключително натоварваща е, но подготовката след като минеш през целия процес е изключителна. В момента съм в края на хокейния сезон и се подготвям с тази програма успоредно с тренировките ми на лед .. страхотна е.!!!
Подобни програми:

http://www.esvhealthwatch.vic.gov.au/sy ... rcut_0.pdf

http://www.usafefitness.org/Fitness/PT/ ... ircuit.pdf
Последна промяна Tonko на Нед Яну 24, 2010 4:52 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
Tonko

Мнениеот TENDER » Нед Яну 24, 2010 4:45 pm

То хубаво, държавата да не се намесва, ама ще дойде денят на "Страшния съд". И ако държавата не е разбрала че ни има... Нали не си мислите че винаги ще може да се кара почти навсякъде? А за да има байк паркове, планинското колоездене трябва да се популяризира. Когато се провеждат състезания, трябва да се информира колкото се може по-голяма част от населението, или поне тази част от населението в близост до мероприятието. Зрителската аудитория, дори на състезания по атрактивни дисциплини като DH, в България е твърде малка. А за създаване на по-добри условия за трениране, или просто практикуване, мисля би било добре MTB общноста да има подкрепата на непряко заинтересуваните от развитието на спорта.
TENDER

Рейтинг: 1823

Мнениеот Tonko » Нед Яну 24, 2010 5:00 pm

Това са програмки, които са адски полезни .. не се заблждавай, че са показани от момичета. Ако се правят за време ти гарантирам, че няма да има човек във фитнес залата способен да покрие нормите, а успееш ли да влезнеш в тези времеви граници ти гарантирам, че ще имаш изключително много сила и издръжливост, което предразполага за много по-лесно развитие на техниката на каране.

Ето още един линк :
http://user243656.websitewizard.com/fil ... rogram.pdf
Аватар
Tonko

Мнениеот i love bikes » Нед Яну 24, 2010 5:51 pm

Току-що ги разгледах, последната тренировка ми допадна и мисля след половин-един час да я пробвам :D .
Но имам един въпрос - нужно ли е да се правят други упражнения? Изключвам бягане и въртене, например коремни преси. ( Говоря за втората програма, за първата можя би няма нужда? )
Също така първата кръгова тренировка е от по-голям брой упражнения сравнение с втората. Коя според теб е по-добра?
ПП: Мерси за линковете. :)
Би ли споделил малко повече информация за хокей 500?
i love bikes

Мнениеот i love bikes » Нед Яну 24, 2010 8:15 pm

Направих три повторения от първия кръг http://www.esvhealthwatch.vic.gov.au/sy ... rcut_0.pdf . Като цяло е добре, доста добре се тренира гръб. Но нещо не уцелих точните килограми на дъмбелите. Ползвах 2х5кг дъмбели, които освен за раменете, ми идваха малко леки за другите упражнения.
А въпросът ми за допълнителните упражнения малко е неясен. Имам предвид, ако се използва една такава програма като основен начин за физическа подготовка + бягане и каране, нужни ли са други упражнения? :beer:
i love bikes

Мнениеот _SoRa_ » Нед Яну 24, 2010 8:36 pm

Добре е упражненията да се покажат как точно и правилно да се изпълняват. Иначе ...
Като гледам как изпълняват напъдите ми се струва, че не е кой колко правилно, особено положението на задния крак.

Иначе по темета- държавата да определя накакъв бюджет за годината и клубовете /тези които са регистринани/ да участват с проекти за организиране и провеждане на състезание или за макрирането на пътеки.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот eMcKu » Нед Яну 24, 2010 8:57 pm

_SoRa_ написа:Иначе по темета- държавата да определя накакъв бюджет за годината и клубовете /тези които са регистринани/ да участват с проекти за организиране и провеждане на състезание или за макрирането на пътеки.

Не искам да се заяждам, но не си наясно с нещата и коментара е излишен.

За упражненията, важен е "стречинга", поне по 30 до 60 минути на ден са необходими. Освен тичането, не е зле в студените дни да се практикува плуване.
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот Daniel Panev » Нед Яну 24, 2010 9:04 pm

i love bikes написа:Физическа подготовка:
1.Въртене на велоергометър (нямам колело за ХЦ)
2.Фитнес. правя повече повторения с цел издържливост. Не блъскам като откачен с цел да увелича много мускулната ми маса и т.н. (Казвам го, защото доста хора като чуят фитнес и правят асоциация с големи топчести мускули, малко движение и... да.)
3.Лостове - набирания - широк и тесен захват. Кофички и лицеви, и коремни преси.
4.Клякания, бягане... (когато е по-топло).
Такива неща общо взето и то от няколко месеца. Иначе си бягах и преди между 40 мин. и 1 час с подържане на едно темпо, като последните 2 обиколки или няколко минути, зависи къде бягам, правя спринт.
Карам когато мога общо взето, а сега (зимата) карам рядко.
Тренировките, които правят трениращите мотокрос също са доста добри. Говоря за кръговите тренировки.
@Tonko: Какви упражнения е включва твоята кръгова тренировка и за какво време е?

Ти що не мина в сряда за книгите, а?
btw - оказа се, че съм събрал един куп книги (на Joe Friel at al.) за кондициониране на велосипедисти и триатлети, та ако някой от софиянци има желание - да пише едно ЛС и да се появи в сряда в 1516. Условието е да ми ги върне в състояние, подобно на това, в което съм му ги дал (ясно е, че няма как да е в същото).
За несофиянци: нищо лично, ама ме разбирате - няма как ;)
Следва списък:
Training plans for Multisport athletes
Going long
The triathlete's guide to mental training
The triathlete's training bible
Weight training for cyclists
Mountaing biking fitness training
The mountain biker's training bible
Последна промяна Daniel Panev на Нед Яну 24, 2010 9:15 pm, променена общо 1 път
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот DarKFate » Нед Яну 24, 2010 9:05 pm

eMcKu написа:Освен тичането, не е зле в студените дни да се практикува плуване.

Aко е с цел сваляне на излишна мазнина не е много оферта. С плуването не можеш да свалиш под 15% телесни мазнини, защото водата е студена, а тялото задържа малко в резерв, за да не пада телесната температура. :)
Nothing compares to a simple pleasure of a bike ride!
Аватар
DarKFate

Рейтинг: 1031

Мнениеот Tonko » Пон Яну 25, 2010 2:50 am

Тези програми ги пуснах като примерни, за да се види какъв вид тренировка е необходима. Хокей 500 е доста по-натоварваща от всичко което пратих, за да се започне с нея трябва да е натрупана една прилична издръжливост. Иначе програмата изглежда по следния начин :
1) Body Squats 50
2) Explosive Single Leg Push Ups 50
3) Modified Wide Grip Chins 50
4) Two Leg Pike on Stability Ball 30
5) Planks with Alternating Arm-Leg 20(each)
6) Single Leg Squats on Physioball 25 (each)
7) Physioball Single Leg Curls 25 each
8) Close Grip Push Ups on Stab Ball 50
9) Russian Twist on Physio Ball 50
10) Squat Jumps 25
11) Step Ups 25 each
12)Hip Bridge on Ball 50
13) Lunges 25 each leg
14) Pull Ups 25
наистина тази програма е доста натоварваща и трябва да се покаже първо, за да има ефект.
Колегата с книгите прави голям жест към всички и според мен ако някой се интересува и иска да се занимава по-сериозно, това е едно много добро начало.

Аз се занимавам със спорт активно от повече от 10 години и съм разбрал едно нещо, без което работа не се върши ..... ПОСТОЯНСТВО ...тези всички кръгови и каквито и ще тренировки ако не се вмъкнат в добре преценена програма ефекта в най-добрия случай е минимален и естествено добрата кондиция . А в БГ поради липсата на изградена клубна структура тренировъчния процез протича ей така пишманската.

Едно малко пояснение, защо пуснах тази тема: първопричината беше класацията на Про-Байк (която сама по себе си е похвална) и се запитах имат ли представа нашите състезатели (колегите) как аджаба се спортува на такова ниво, че да се наредиш до Росен и Двамата Митковци .. (едно пояснение Рошко тренира здраво, започнал е с някакво бойно изкуство Текуондо мисля, Митето Гайдов е тренирал футбол Дими не спира да ходи по планинии и върти ХС... спирам с примерите :D ) , та да си кажа каквото исках, не може да не влагаш нищо в спорта и да очакваш резултати ( това е за момчетата започващи с този спорт ).

P.S.
Моля всички колеги каращи за разходката и за бирата да ме извинят, то и това си е готино ...
Аватар
Tonko

Мнениеот Antares » Вто Яну 26, 2010 8:05 am

Нивото на планинското колоездене в България, като спорт е по-скоро "каране в парка", ако трябва да се съпостави със същото по широкия свят. Доказателство - вижте какво направи Вутер на велоралито и се замислете какво е нивото му в световен план.

Себе си, като "спортист", оценявам в графа "плужеци". В световен план съм в категория "охлюв по стръмното". Занимавам се с този спорт, защото ми доставя удоволствие и чувство за свобода. Занимавам се с "тренировки", но не гоня постижения и не си поставям никакви цели с изключение на една. Да бъда по-добър. Не от комшията, не от Росен, не от Пийт, а от себе си. Тоест утре да бъда нещо повече от това, което съм днес. Но това ми е философия за живота като цяло. Така че за мен това не е спорт, а част от живота ми.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот taurus13 » Вто Яну 26, 2010 9:19 am

Antares написа: Занимавам се с "тренировки", но не гоня постижения и не си поставям никакви цели с изключение на една. Да бъда по-добър. Не от комшията, не от Росен, не от Пийт, а от себе си. Тоест утре да бъда нещо повече от това, което съм днес. Но това ми е философия за живота като цяло. Така че за мен това не е спорт, а част от живота ми.

А..някой го каза накрая....какви са тези тренировки, броене на секунди, каданси, калории, състезания, изкарване на пари и пр. Спорта трябва да е за лично удоволствие, а не за резултати - особено МТБ, който е един от най-близките до природата спортове.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот PtD » Вто Яну 26, 2010 9:19 am

Antares написа:Себе си, като "спортист", оценявам в графа "плужеци". В световен план съм в категория "охлюв по стръмното". Занимавам се с този спорт, защото ми доставя удоволствие и чувство за свобода. Занимавам се с "тренировки", но не гоня постижения и не си поставям никакви цели с изключение на една. Да бъда по-добър. Не от комшията, не от Росен, не от Пийт, а от себе си. Тоест утре да бъда нещо повече от това, което съм днес. Но това ми е философия за живота като цяло. Така че за мен това не е спорт, а част от живота ми.

+1 :agree:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот Daniel Panev » Вто Яну 26, 2010 10:08 am

taurus13 написа:Спорта трябва да е за лично удоволствие, а не за резултати

Къде точно виждаш противоречието между "личното удоволствие" и "резултатите"?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот heep » Вто Яну 26, 2010 10:16 am

Antares написа:Себе си, като "спортист", оценявам в графа "плужеци". В световен план съм в категория "охлюв по стръмното". Занимавам се с този спорт, защото ми доставя удоволствие и чувство за свобода. Занимавам се с "тренировки", но не гоня постижения и не си поставям никакви цели с изключение на една. Да бъда по-добър. Не от комшията, не от Росен, не от Пийт, а от себе си. Тоест утре да бъда нещо повече от това, което съм днес. Но това ми е философия за живота като цяло. Така че за мен това не е спорт, а част от живота ми.

Абсолютно съм съгласен :agree: ,
Състоянието на този спорт в България е на същото ниво на което си беше и 2000ната година, разликата е в бройката която го практикуват. И за тази "бройка" наистина това е част от живота, а не професия чрез която да се издържа.
Абсурдно е да се говори за професионално развитие на този спорт в България. Това е адски скъп спорт, а за жалост стандарта в наща страна е доста нисък.
Така, че за мен най-вишата форма е горепосочената, доказвай се на самия себе си ...
:beer:
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот k0k0 » Вто Яну 26, 2010 10:26 am

За мен това също е част от живота ми/хоби :] Какво по хубаво от един преход из планините или едно спускане с приятели ? Както каза Антарес единственото съревнование е със себе си.
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот Admin » Вто Яну 26, 2010 10:28 am

Аз не мисля, че е чак толкова скъп - в сравение с някои моторизирани спортове, пък и не само, си е направо евтин. Да не забравяме и това, че за дисциплината крос-кънтри например дори не се изискват специални трасета и съоръжения...
Обаче както не е твърде скъп, така и не носи кой знае колко възвръщаемост на евентуалните спонсори, поне при сегашното ниво на развитие в България.

Иначе, и аз не практикувам планинското колоездене с чиста спортна цел, тя сигурно е на последно място в списъка ми, но темата е насочена към хората, които го правят, така че нека не я отклоняваме в посока кой защо кара, а да оставим тези, които карат спортно, да обменят опит и да коментират нещата от тази гл.т. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот caspar » Вто Яну 26, 2010 11:56 am

strength and fitness, confidence, skills, equipment
"He who makes a beast of himself gets rid of the pain of being a man."
Аватар
caspar

Мнениеот tanya » Вто Яну 26, 2010 12:36 pm

Според мен за да има високи спортни резултати трябва да има и професионални отбори. Начинът, по който ще се финансират е друг въпрос. Специално за МТБ, дори и в другите страни, това май най-често са фирмени отбори. Индивидуалната подготовка е трудна. Оставям настрана финансовата страна на въпоса. Щом сме се захванали с този спорт всички ние наливаме доста средства и в колелото, и в екипировка, и за участия на състезания. Обаче има и още един фактор - свободно време за тренировка. Докато си ученик и студент е по-лесно. След това обаче започнеш ли работа става доста по-трудно. Колко време може да издържи някой на всекидневни изтощителни тренировки и то след работно време. Имам впредвид истинска системна тренировка по програма, а не просто разходка с колелото за разпускане. Ще издържи известно време, може и някоя и друга година, и ще спре. Голяма работа, че си спечелил някакви състезания. Просто усилията и физическото и психическото натоварване, според мен идват вповече. Ако имаш и семейство пък, работата още повече загрубява.
Харесвам състезанията. Спомням си обаче как карах, когато можех да тренирам всеки ден, знам как се пъна и пухтя по баира и сега, когато мога да карам само съботата и неделята, и то невинаги. Знам и мъжът ми в каква форма беше, като правеше по десетки хиляди километри на година, виждам го и сега. Ама това е положението.
Друг фактор в страната няма специалисти по този спорт. Визирам треньорски кадри. Ако някой иска сериозно да тренира, трябва да открива топлата вода. Колко от младежите, които започват с този спорт, си имат идея от спортните цикли, от работата за обем и работата за интензивност, от подготвителни и състезателни периоди, от управление на спортната форма. Аз знам как се гради тренировъчният процес за цяла година, но това е само защото дълги години съм се занимавала с други спортове под ръководството на квалифицирани треньори. Все пак има някои основни принципи, който са валидни за всички спортове. Който обаче не се е занимавал организирано си няма идея от тези неща. А без правилно изградена тренировъчна програма в дългосрочен план не могат да се очакват високи резултати. Стига се до едно ниво и можеш години наред да си тъпчеш там без никакъв напредък.
Според мен спортът в страната ще си остане на едно любителско ниво. А е жалко. Най-малкото ХС е олимпийска дисциплина и би трябвало БКС, под чиято шапка е МТБ, да поддържа национален отбор поне по тази дисциплина.
Изображение
Аватар
tanya

Рейтинг: 1913

Следваща

Назад към Общ форум