"пази колоездача!!!"

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

"пази колоездача!!!"

Мнениеот idon » Пет Яну 29, 2010 2:43 am

Здравейте на "Нашата група" и всички останали!
Създавам нова група във Фейсбук с име"пази колоездача!!!".Както се досещате,целта е да се обединят участниците в движението(егати колко сериозно прозвуча!)под мотото"Да бъдем по-толерантни на пътя".Ако някой смята,че идеята е добра,моля да се присъедини!
Много поздрави на всички и ще се радвам да караме отново заедно и силно вярвам,че ще дойде ден,когато ще яхваме колелата пред къщи семейно и ще караме до Витоша,без да се налага да ползваме друг транспорт,нито да посещаваме"Пирогов".
:beer:

P.S."Велосипедисти,мотоциклетисти,автомобилисти,каруцари от всички страни,обединявайте се!" :rofl:
idon

Рейтинг: 1248

Re: "пази колоездача!!!"

Мнениеот borislav » Пет Яну 29, 2010 7:43 am

Колоездача ако не се пази сам няма кой да го опази. А и какво ще постигнем с тази група във фейсбук.
Изображение
Аватар
borislav

Рейтинг: 2000

Мнениеот THEZOGGO » Пет Яну 29, 2010 9:26 am

borislav написа:Колоездача ако не се пази сам няма кой да го опази. А и какво ще постигнем с тази група във фейсбук.

:agree: :^:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот jd » Пет Яну 29, 2010 9:51 am

borislav написа:Колоездача ако не се пази сам няма кой да го опази. А и какво ще постигнем с тази група във фейсбук.

:agree:

Хубаво намерение, но наистина Боби е прав - как и какво мислите да постигнете само с една ФБ група?
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Stancho » Пет Яну 29, 2010 10:24 am

Пич хубаво имаш инициатива да правиш групи, но за опазване на колоездача се грижи правилника за движение... След това всеки шофьор/човек, управляващ МПС/ППС трябва да ги спазва и съответно отговаря за безопасността си и отчасти тази на другите около него. Така че някаква си група няма да ни помогне...

П.П. Клубът на пешеходците ви поздравява с: "Минаваш през мееен..." :agree:
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот kopche » Пет Яну 29, 2010 12:43 pm

В тона на предишните отговори "Колоездача ако сам не се пази ..." веднага се сещам колко такива срещам по тесните и тъмни квартални улички около Южен парк без светлини по време на снеговалеж нощем особено ....
И за правилника дето се грижел за това, да само остава да накараме хората да го спазват :bigeyes:
Те камерите и КАТактаджиите не успяха, та съм доста скептичен за ФБ групата. Точно селяците дет не знаят че двуколесните имат същите права на пътя като тях ме съмнява да се присъединят ...
Иначе съм ЗА всяка инициатива която би намалила инцидентите по пътя

П.П. Та колко от велосипедистите всъщтност спазват правилника? Включени светлини през деня, каска, минаване само на зелено, да не се кара в насрещното .... Предполагам процента е толкова колкото и на автомобилистите които спазват правилника.
Понеже съм и от двете страни на "барикадата" смятам, че сами сме си виновни. Няма кой да ни наложи културата която родителите са пропуснали да ни налеят ...
Аватар
kopche

Рейтинг: 1260

Мнениеот bikerider » Пет Яну 29, 2010 1:17 pm

kopche написа:Предполагам процента е толкова колкото и на автомобилистите които спазват правилника.

Съвсем не. В пъти по-нисък е. И оттам трябва да се започне. И то в индивидуален план. Иначе да си правим групи във социални мрежи можем всички. Не виждам, обаче, с какво това помага на ситуацията - ще се учи Правилника групово като в университета за изпитите ли, какво? Недоумявам, някой може ли да обясни по-подробно??
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот heep » Пет Яну 29, 2010 3:11 pm

... facebook sucks...
Аватар
heep

Рейтинг: 1632

Мнениеот X_NRG » Пет Яну 29, 2010 3:15 pm

Here we go again... :rofl:
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот idon » Пет Яну 29, 2010 3:44 pm

Здравейте на всички!
Оценявам мненията ви и ,разбира се,донякъде сте прави,че чрез форуми и групи трудно се "спасява колоездача".Но съгласете се и с мен,че ако не започнем да чистим нашата градинка,градът няма как от самосебе си да стане чист.
Искам да кажа,че ако днес карам без каска,без светлини,не се съобразявам с останалите по шосето,както и със светофарите и знаците,просто в България ще има още един нарушител на пътя(сякаш не ни стигат останалите).И,колкото и да е трудно,се опитвам повече да се усмихвам на пътя,отколкото да споменавам роднините на другите,хе-хе...
Най-важното за мен е ,че на повечето от вас им допада идеята.Ето това е!Всичко започва с една идея.Ако мислите,че може да стане по-добре-пишете!Включете се с идеи!Игнорирайте заглавието.Както казах и във ФБ,целта е да ни обедини доброто отношение по пътя.Толкова много неща ни разединяват,защо да не ни обедини една добра идея?
Поздрави!
Мир на пътя! :D

EDIT:МТБ е прекрасен форум,събрал толкова много съмишленици.Целта ми бе,ако някой от вас ползва ФБ,да покаже съпричасност към идеята,за която все още смятам че е добра.
Безаварийно каране и никакви инциденти!
idon

Мнениеот veskoz » Пет Яну 29, 2010 4:19 pm

idon написа:Всичко започва с...

...възпитанието и съзнанието на индивида. Терабайти писаници не могат да ги променят.
Оценявам желанието ти да направиш нещо добро и полезно. :agree: Стискам палци. :agree: ...въпреки, че резултата е ясен. Не ми се иска да съм песимист, но...
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот idon » Пет Яну 29, 2010 4:28 pm

Много си прав,veskoz!
Възпитание и съзнание.А колкото до песимизма-той винаги е полезен.Както знаеш,оптимиста е изобретил самолета,а песимиста-парашута... :D
idon

Мнениеот heep » Пет Яну 29, 2010 4:46 pm

Чрез такава facebook група не се достига до целевата група на идеята ти. Човекът който се присъедини към нея, всъщност няма нужда от нея, защото си е дал сметка за сигурността си.
Успех може да има само там където е проблема - на улицата, където са хората на които им липсват първите седем години.
Аватар
heep

Мнениеот Shady™ » Пет Яну 29, 2010 5:14 pm

heep написа:... facebook sucks...

Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™

Мнениеот THEZOGGO » Пет Яну 29, 2010 5:22 pm

Безброй пъти са обсъждани такива неща като в тази тема.
Не си заслужава да си губите времето в излишно чесане на пръстите чрез клавиатурата.
Единственото сериозно нещо което можете да направите е да отидете да покарате велосипед, вместо да разтягате локуми.
И защо темата е в раздел "Мероприятия" а не е в раздел "Бла, бла"? Ако се намесят няколко съфорумци в тази тема, то тя ще стане около 30 тина страници и извода пак ще е - карайте си велосипедите.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот heep » Пет Яну 29, 2010 5:26 pm

THEZOGGO написа:И защо темата е в раздел "Мероприятия" а не е в раздел "Бла, бла"?

Аватар
heep

Мнениеот did » Пет Яну 29, 2010 5:52 pm

THEZOGGO написа:Ако се намесят няколко съфорумци в тази тема, то тя ще стане около 30 тина страници и ...

Спокойно, няма да се намесваме :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот THEZOGGO » Пет Яну 29, 2010 6:27 pm

Честно, като видях че си писал в темата и изтръпнах. :^: :D Казах си:
"Ето, знаех си. Предупредих ги!" ;)
:lol2:
Аватар
THEZOGGO

Мнениеот ico 1 » Пет Яну 29, 2010 6:38 pm

did написа:
THEZOGGO написа:Ако се намесят няколко съфорумци в тази тема, то тя ще стане около 30 тина страници и ...

Спокойно, няма да се намесваме :D
+1 :evil: :lol2: И аз няма да се намесвам. Искам само да кажа, че твърдо подкрепям идеята на idon.
Аватар
ico 1

Мнениеот Reactor » Съб Яну 30, 2010 11:01 pm

ico 1 написа: Искам само да кажа, че твърдо подкрепям идеята на idon.

Все от някъде трябва да се започва......
И аз подкрепям идеята и се присъединявам,все едно какво ще се постигне.
Във всеки случай,ще е повече от нищото.
Важното е нещо трябва да се прави.

Колкото до темата,ами объркал се е човека.Просто я преместете!
Аватар
Reactor

Мнениеот idon » Вто Фев 02, 2010 10:29 pm

Първо искам да се извиня за неправилното място на темата,но да ви кажа честно,двоумих се дали в "бла-бла" или в мероприятия,защото някой може и да го вземе за мероприятие,въпреки че идеята,както вече казах,не беше такава.(егати изречението стана,загубих си мисълта).
Благодарности за изказванията на всички,благодаря на разбралите ме за това,че са ме разбрали.Който иска може да се присъедини-целта е не да изучаваме правилника за движение,а да споделяме,да се учим от грешките си и от грешките на другите,защото ,ако човек не се учи от грешките си,това заприличва на глупост.
Пиша и си губя времето,а не карам,защото съм на кораб в Северно море,тук е сняг до кръста,нямам колело,а и доктора ми забрани 6 месеца да не карам ,защото имам 3 счупени ребра и,ако съм паднел на същата страна,щяло да има проблеми.
Та затова си седя и си пиша,така че,момчета и момичета,не ми обръщайте внимание.
А,доколкото идеята,аз продължавам да смятам,че е хубава-това показва някаква позиция-гражданска,селска или каквато и да е,прави ни съпричастни към това,да бъдем по-добри на шосето и ни обединява,събира-а това не е никак малко.
Завиждам ви,че можете да карате,но другия месец,като се преместим в Копенхаген,ви обещавам,че и аз ще поразтрия педалите(въпреки докторската забрана).
Желая ви сила в краката,мисъл в главата и никакви аварии и падания(поне не тежки)!
idon

Мнениеот bikerider » Вто Фев 02, 2010 10:45 pm

Темата си е съвсем на място и изобщо не е за "Бла-Бла".

idon, разбирам всичко което казваш, но: днес в 19:00 по тъмно до летище София замалко да имам среща от третия вид с велосипедист, който си беше дал труда да лепне една отразителна лентичка 2x5 сантиметра и добре, че видях движение в тъмното. Би ли ми обяснил, как ще образоваме чрез фейсбук този анонимен момък и как ще го убедим да прежали 10лв за един елементарен габарит? Ако ми отговориш конкретно и ясно още утре ще се запиша в групата и ще дам своя принос.

@THEZOGGO: :wavey: :evil:
Аватар
bikerider

Мнениеот Reactor » Вто Фев 02, 2010 10:54 pm

Колко повече гласност и подробности на всяка крачка,толкова повече внимание може да се привлече.
Пък токувиж някой се зачел и замислил!
След като на всяка пета кола има лепенки "Пази моториста",
защо да няма лепенки и "Пази колоездача"?
Аватар
Reactor

Мнениеот idon » Сря Фев 03, 2010 4:35 pm

bikerider,така е.Всеки може да изброи примери за недобросъвестни колоездачи(и не само).И,може би,не си ме разбрал правилно.Аз не държа на всяка цена да привлека всички колоездачи в групата-това е жест на съпричастност.Знам,че повечето българи сме индивидуалисти и трудно се събираме за общо дело,не съм се и залъгвал,че групата ще стане многобройна от раз.Но ето,вече сме си полезни един на друг.Например изпратих на нов мой приятел в Стара Загора брошурите на Shimano от 2005 до 2009г. на руски език и той е благодарен.Той сподели с нас снимки от мероприятията на неговата група и всички останали сме доволни.
А колкото до въпроса ти за срещата от трети вид-както по-горе някой беше писал "как да го пазиш,ако той не се пази...".
Това е.Мисля,че добрият пример е зарАзен при нас,велосипедистите.Като те видя,че караш с хубава седалка,хубава светлина или хубави протекции,и аз искам такива.Ако не мога да си ги позволя,правя всичко възможно да намеря подобни според финансовите си възможности.Мисля че това е начина-да заразяваме другите с добро оборудване,безопасно каране и човешко отношение.
Пак стана километричен поста,за което се извинявам!
Живи и здрави да сте!
P.S.Reactor,благодаря за подкепата!Знаеш колко много ценя мнението ти!
idon

Мнениеот bikerider » Сря Фев 03, 2010 10:57 pm

Благодаря ти за отговора :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Чет Фев 04, 2010 1:27 pm

@idon
В духа на казаното от bikerider, може би е добра идея на страницата на групата във facebook да има някакво текстче, което да запознава велосипедистите с основните им задължения и с основни практически правила за безопасност. Може да започва с нещо от сорта "Преди да разчитаме другите да ни пазят, трябва ние самите да направим необходимото в тази насока". Според мен това би било поне толкова полезно и би привлякло не по-малко внимание, колкото и самото съществуване на групата. Както си казал, добрият пример може да е заразен, но първо трябва да го има. :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот idon » Чет Фев 04, 2010 6:04 pm

Много полезен съвет,Админ!Обаче се чувствам толкова неподготвен ,че ми се струва,че ще ми е трудно да се справя сам.Аз ще преровя отново форума тук,защото съм сигурен,че могат да се открият важни и полезни неща и ще се опитам да ги систематизирам и подредя(според силите си).Всеки е добре дошъл да дава съвети,идеи,теми,от които може да се гребе информация и т.н.
Още веднъж благодаря на Admin за добрата идея!
:bowdown:
idon

Мнениеот naso » Чет Фев 04, 2010 8:43 pm

еби колоездача здраво !
naso

Рейтинг: 1993

Мнениеот aspelozen » Чет Фев 04, 2010 11:23 pm

За съжаление аз също освен в неприятни ситуаци като колоездач доста пъти съм изпадал в такива и като шофьор спрямо колоездачи,като споменатите по-горе каращи неосветени,в насрещтното,особено при ляв завой,когато изкачат изненадващо за шофьора,каращи по забранени и опасни места като Цариграцкото и т.н.И докато с шофьорите каращи невнимателно и неспазващи правилника най-добре може да се справи полицията ако си гледа работата,то за колоездачите може да се направи още нещо освен писането.Аз лично съм на мнение,че за колоездачите,които карат на шосе трябва да се въведе някакъв тип книжка за правоуправление/за тия които нямат за коли и мотопеди/,като изпита може да не е като за книжка за МПС,но да съдържа поне минималните задължителни познания за движението по пътищата.И след това на място за нарушителите да им се праска по 20 лева глоба за нарушение,за да им дойде акъла в главата.А тия неща по принцип в цивилизованите страни си ги правят по лесно.Събират се група добросъвестни граждани с общо виждане,правят подписка и я внасят в съответната институция.Въф форума има доста народ.....На всички здраве и безаварийно!
aspelozen

Рейтинг: 1254

Мнениеот bikerider » Пет Фев 05, 2010 12:04 am

@aspelozen
Няма как да се иска свидетелство за правоуправление на ППС, защото не са необходими специално обучение и изпити. По такава логика трябва да се иска сертификат и за водачите на каруца. Това, разбира се, изобщо не означава, че водачите на ППС са освободени от (поне моралното засега) задължение да познават и спазват ЗДП.

@idon: Според мен ако текстчето представлява сбита извадка от правилата за движение в дясностоящи пътни платна, и общите положения като осветеност, сигнали за указване на посока, правилно и безопасно поведение на пътя, защо магистралите са смърт и прочие и прочие основни за проумяване неща... ще има огромна полза. Нещо като FAQ, например
- Защо НЕ трябва да се имам за различен от другите участници и НЕ трябва да се държа като че ли не съм оттук, минавам за малко и не ми пука за вашите правила?
- Защо трябва да спазвам знаците и НИКОГА да НЕ минавам на червено?
- Защо трябва ВИНАГИ да внимавам и да не разчитам на предимства, а на видимост чрез осветеност, която ВИНАГИ излиза евтина?
- Защо НИКОГА НЕ трябва да избягвам отворени врати минавайки в средната/лявата лента?
- Защо НЕ трябва да карам до тротоара/банкета в насрещното платно?
- Защо ТРЯБВА да указвам промяна в посоката на движение?
- Защо НЕ трябва да се правя на супермен и да карам на задна гума между хора/автомобили?
- Защо упражненията против схващане на врата са полезни за шосейкаджиите? :evil:

И всякакви подобни основни неща, чието неспазване убива.
Последна промяна bikerider на Пет Фев 05, 2010 12:34 am, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Следваща

Назад към Общ форум