Въпрос за GPS Garmin.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Въпрос за GPS Garmin.

Мнениеот Pla-men » Нед Апр 04, 2010 8:23 pm

Здравейте.
Предстои ми покупка на ГПС. От доста време искам да си купя, бях се спрял на Colorado 300, с времето излезе Oregon серията, която ми стана фаворит, в момента Dakota ме впечатлява с размера си и издръжливостта на батериите. Разглеждах доста сайтове, в някой имаше оплаквания, хората съжаляваха, че са заменили старите си модели (etrex, 60 csx). Други пък са много доволни.
Преди време видях обява във форума от колегата outfaced, в която продава etrex-а си с цел замяна с Dakota 20. Въпроса ми е, доволен ли е от Dakota-та.

Кой от моделите бихте ми препоръчали, от кой сте или не сте доволни?
Имам още един въпрос. ГПС със стойка за кормилото може ли да замени вело компютър?
Аватар
Pla-men

Рейтинг: 1440

Re: Въпрос за GPS Garmin.

Мнениеот 4getcredo » Нед Апр 04, 2010 9:02 pm

Здрасти,
Аз имам Colorado 300 от не много време. Това ми е първият GPS и нямам никаква база за сравнение. Изключително удобен за бораване дори и с дебели зимни ръкавици. При проведен експеримент на студа NiMh батерии издържаха около 12 часа. Не съм забелязал да губи сигнал дори и в раницата сред дрехи. Той е с външна антена.

За Dakota и Oregon - Touchscreen-а в нашия спорт не ми се струва много удачен вариант. Повече от това не мога да предположа за тях... :D :beer:
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Рейтинг: 2000

Мнениеот Pla-men » Нед Апр 04, 2010 9:18 pm

Имах възможност да разгледам Colorado и Oregon, доста по-лесно се работеше с картата при Oregon-а, "драгването" е голям плюс . Предполагам като недостатък на touchscreen-а имаш в предвид работата му с ръкавици. За мен това мисля, че няма да е проблем.
Аватар
Pla-men

Мнениеот veno » Нед Апр 04, 2010 9:26 pm

Вземи си от новите Oregon ако можеш да си позволиш, въпреки че аз избрах 60CSx преди 1 година пред Oregon-ите... но тогава си имах причини.
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот Pla-men » Нед Апр 04, 2010 9:39 pm

veno написа:Вземи си от новите Oregon ако можеш да си позволиш, въпреки че аз избрах 60CSx преди 1 година пред Oregon-ите... но тогава си имах причини.

Под новите имаш предвид Oregon 400 / 550. До колкото знам 400 има повече вградени карти, а 550 камера. Какви други плюсове имат пред Dakota 20.
60 CSx е на цената на Dakota 20 и на Oregon 300 и това ме спира.
Аватар
Pla-men

Мнениеот outfaced » Нед Апр 04, 2010 10:03 pm

аз смених etrex Vista с Dacota 20 .... еми всичко си е някакъв компромис за съжаление. Тъчскрийна е ужасно удобен (основната причина да го взема), обаче дисплея е несравнимо по тъмен и за някои малоумни неща в боравенето с менютата всеки път споменавам родата на Garmin. Други пък са по лесни ... няма пълен кеф.
На места лови еднакво добре с предишния, на други по-зле.
Ама пък е доста компактен и удобен. Има повече памет, има разни други екстри.
Дали орегон или дакота ... ми не знам. Аз явно предпочитам дакота. Орегона при сравними функции е по скъп и по голям.
Обаче не те знам ти колко държиш на компактните размери.

Колорадо и 60 csx май продължават да са с най добри приемници.
Та пълен кеф няма :)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот jd » Нед Апр 04, 2010 10:11 pm

От около 3 месеца съм с Oregon 550. Много съм доволен - добра точност при тракване на маршрути, добри показатели при издържливостта на батериите, лесна употреба.
Много зависи какъв ти е бюджета, както и за какво точно ще го ползваш това gps устройство ;)
Изображение
Аватар
jd

Мнениеот Pla-men » Нед Апр 04, 2010 10:15 pm

Именно компактния размер ми харесва в Dakota-та. Причината да се двоумя, че в нета прочетъх неща от рода : изгасна и никога не тръгна, от сервиза го подмениха с нов ..... Ясно ми е, че при всички модели може да се случи това, но все пак.
Мисля да пазаря от Англия и ако се случи нещо подобно, проблема ще се отсранява 20-тина дена, заради транспорта. (предполагам, че Геотрейд няма да зачетат международната гаранция)
Аватар
Pla-men

Мнениеот veno » Нед Апр 04, 2010 11:15 pm

Pla-men написа:
Под новите имаш предвид Oregon 400 / 550. До колкото знам 400 има повече вградени карти, а 550 камера. Какви други плюсове имат пред Dakota 20.
60 CSx е на цената на Dakota 20 и на Oregon 300 и това ме спира.

Резолюцията, на Oregon e по-голяма, резолюцията на Dacota 20 е като на 60 CSx, която на мен вече ми идва недостатъчна...
Аз си поддържам колелото във www.velo09.com

Изображение
Аватар
veno

Рейтинг: 1692

Мнениеот taurus13 » Пон Апр 05, 2010 8:15 am

Дакота явно си има родилни мъки и сигурно ще мине година докато ги оправят, което ме отказа от този апарат и смятам да пазарувам новия Орегон 450, пък дано имам късмет.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот joropc » Пон Апр 05, 2010 8:42 am

taurus13 написа:Дакота явно си има родилни мъки и сигурно ще мине година докато ги оправят, което ме отказа от този апарат и смятам да пазарувам новия Орегон 450, пък дано имам късмет.

.....ще имаш,не се притеснявай ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Daniel Panev » Пон Апр 05, 2010 10:29 am

А мислил ли си за Edge 705, например?
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот frantishek » Пон Апр 05, 2010 10:47 am

В сайта има писано за 60CSX и колорадото. Хвърли едно око. Аз имам 60CSX и немога да се оплача. И в гората и по магистралите си върши чудесно работата.
http://ftp.domainbg.com/tuono/Page_GPS.htm
Аватар
frantishek

Рейтинг: 1433

Мнениеот DenisMutlu » Пон Апр 05, 2010 11:58 am

Ще може ли да пуснете едно две линкчета от къде може да се купи такъв GPS?
Аватар
DenisMutlu

Рейтинг: 1327

Мнениеот subritual » Пон Апр 05, 2010 12:12 pm

Когато се наслагват няколко карти едновременно,по-старите модели са тромави.
Фърмуера на Гармините не е безгрешен.Понякога от кофти карти забива по време на работа.Но за да изгасне и да не тръгне повече,трябва да си ровил неграмотно в системните папки през компютър.Корпусите са надеждни.Моят 60csx се е търкалял не веднъж по баирите с начална скорост от около 20-30 км/ч.
За чувствителноста на приемника-няма да имаш проблеми с който и да е.Точноста не е еднаква предимно заради положението на сателитите в момента и релефа.Вградения компас е важна екстра (за мен задължителна).Не се налага да ходиш напред назад за да определиш посоката.
Барометричния висотомер също,но не чак толкова,тъй като имаш и изчислена стойност от сигнала.
Ако можеш да си позволиш да дадеш малко повечко пари,може да погледнеш и Гармин Рино.Има вградена радиостанция с 5 вата мощност (ако това те вълнува де).
Може да погледнеш какво е писано тук,
както и във офроуд форума.
Аватар
subritual

Мнениеот outfaced » Пон Апр 05, 2010 1:36 pm

taurus13 написа:Дакота явно си има родилни мъки и сигурно ще мине година докато ги оправят...

Той по концепция си е компромисен вариант ... няма как да е 2/3 от размера на големите и да прави всичко като тях.
Аз като говоря за техника наблягам на минусите, но в крайна сметка джаджата си върши работата и не мисля скоро да я сменям.
Много важно е и кой с какво е свикнал. Аз не съм имал по голям дисплей, тъй че не ми и липсва :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Pla-men » Пон Апр 05, 2010 5:12 pm

Daniel Panev написа:А мислил ли си за Edge 705, например?

Мисля, че са неоправдано скъпи.

франтишек написа:http://ftp.domainbg.com/tuono/Page_GPS.htm

Благодаря, разглеждал съм гo отдавна.

DenisMutlu написа:Ще може ли да пуснете едно две линкчета от къде може да се купи такъв GPS?

Dakota 20 може дасе закупи от тук

Като цяло се опитвам да избера между Dakota 20 и Oregon 300. Най-приемливи са ми като цена. Oregon 550 ми идва доста скъп.

С какво Oregon 450 превъзхожда останалите ?
Аватар
Pla-men

Мнениеот outfaced » Пон Апр 05, 2010 6:00 pm

Dakota 20 (pros)
- Smaller size / less weight
- Better battery life (~4-6hrs)
- 3-axis compass
- Slightly better outdoor screen visibility

Oregon 300 (pros)
- Bigger higher resolution screen
- Wherigo support
- Photo viewer
- Stronger backlight (better for viewing at night)
- Slightly better GPS performance (may be related to differences in the antenna design)

не си първия питащ се този въпрос
http://www.google.bg/search?hl=bg&clien ... =&gs_rfai=
:magnify:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот joropc » Пон Апр 05, 2010 8:07 pm

Аз понеже имам и двата (Edge 750 и Oregon 550),препоръчвам първия за хора ,които карат само велосипед и втория - за ходене(пешеходно) в планината.
@Daniel Panev,понеже знам от други форуми,че и ти като мен "посещаваш" балканите и без колело,препоръчвам Oregon-а...той става и за двете,докато Edge 705 си е специализиран GPS за колоездене.Батерията на Edge 705 издържа не повече от 10 -11 часа,което го прави неподходящ за няколко дневни планински преходи,а тя е вградена - т.е. не можеш да я замениш със заредена.
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот Pla-men » Пон Апр 05, 2010 8:24 pm

outfaced написа:Dakota 20 (pros)
- Smaller size / less weight
- Better battery life (~4-6hrs)
- 3-axis compass
- Slightly better outdoor screen visibility

Oregon 300 (pros)
- Bigger higher resolution screen
- Wherigo support
- Photo viewer
- Stronger backlight (better for viewing at night)
- Slightly better GPS performance (may be related to differences in the antenna design)

не си първия питащ се този въпрос
http://www.google.bg/search?hl=bg&clien ... =&gs_rfai=
:magnify:

Нямах това впредивд, не си ме разбрал. Питах с какво Oregon 450 е по-различен от останалите Oregon-и и защо ми го препоръчват пред другите. (знам за компаса, но него го има и в dakota)
Аватар
Pla-men

Мнениеот Daniel Panev » Пон Апр 05, 2010 8:51 pm

joropc написа:

Аз понеже имам и двата (Edge 750 и Oregon 550),препоръчвам първия за хора ,които карат само велосипед и втория - за ходене(пешеходно) в планината.
@Daniel Panev,понеже знам от други форуми,че и ти като мен "посещаваш" балканите и без колело,препоръчвам Oregon-а...той става и за двете,докато Edge 705 си е специализиран GPS за колоездене.Батерията на Edge 705 издържа не повече от 10 -11 часа,което го прави неподходящ за няколко дневни планински преходи,а тя е вградена - т.е. не можеш да я замениш със заредена.

Ама аз си имам Oregon 400 :)
Просто Pla-men питаше дали може с GPS да замени велокомпютър, та си помислих, че Edge ще му дойде добре в тоя случай...
@Pla-men:
Надявам се е не е много нагло да спомена тук, че продавах почти нов 400t (с още година и половина българска гаранция) + Offroad картата на България (с обновяванията до началото на 2012 година) за 600 лв, ама нямаше интерес. Та ако можем да сме си полезни - драсни едно ЛС...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Pla-men » Пон Апр 05, 2010 8:58 pm

Daniel Panev написа:
joropc написа:

Просто Pla-men питаше дали може с GPS да замени велокомпютър, та си помислих, че Edge ще му дойде добре в тоя случай...

Можеби не съм се изразил достатъчно добре. По скоро исках да попитам, данните за моментна скорост дали са достоверни, примерно едно каране/бутане с 6/7 километра в час по баир, ще се отчитат ли .
Аватар
Pla-men

Мнениеот Daniel Panev » Пон Апр 05, 2010 9:01 pm

Pla-men написа:
Daniel Panev написа:
joropc написа:

Можеби не съм се изразил достатъчно добре. По скоро исках да попитам, данните за моментна скорост дали са достоверни, примерно едно каране/бутане с 6/7 километра в час по баир, ще се отчитат ли .

Да, ще се отчитат... Условно :)
Всички GPS-и имат "проблем" с отчитането на надморската височина и за това ползват барометричен висотомер. Който, пък, трябва да се калибрира, а и отделно се влияе доста силно от околната среда. Ма като се вземе под внимание, че това НЕ Е геодезичен уред - ще ти свърши работа.
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот hrissim » Пон Апр 05, 2010 9:23 pm

Ако искаш да имаш сигурна машинка в планината, за всякакви метеорологични условия /слънце, дъжд, сняг/, да ти пада многократно и пак да си работи, да я ползваш безпроблемно и лесно с дебели ръкавици, заложи на 124-ката ;) на джипиесите - GPSMAP® 60CSx :bowdown:
Джипиесът, който ще си купиш трябва да е задължително със сменяеми батерии от типа АА примерно!

п.п. Познавам много хора, които са заложили на гореописания от мен модел и нито един от тях не се е оплакал от него.
Това не може да се каже за Colorado 300 примерно.
:peace:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот Daniel Panev » Пон Апр 05, 2010 9:35 pm

Абе не е толкова бомбоустойчив - на онзи, дето го имах, корпуса се пукна при супер малоумно изпускане от 1 м...
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот subritual » Пон Апр 05, 2010 10:35 pm

Daniel Panev написа:Абе не е толкова бомбоустойчив - на онзи, дето го имах, корпуса се пукна при супер малоумно изпускане от 1 м...

Късмет. :crap:

Моят е изминавал няколко пъти по 10-15 метра търкаляйки се яростно по пътеки и бетонен път веднъж.Единствения демидж беше разлепена сглобка на антената и множество охлузвания.Впрочем,антената му е най-слабата част.
Аватар
subritual

Мнениеот DenisMutlu » Вто Апр 06, 2010 12:21 am

Малко :offtopic: но искам да питам само - каква е долу-горе средната цена на един читав GPS?
Аватар
DenisMutlu

Рейтинг: 1327

Мнениеот sailman » Вто Апр 06, 2010 6:55 am

Ето тука си пише ;) (сайта на официалния вносител на Гармин у нас)
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот subritual » Вто Апр 06, 2010 12:50 pm

sailman написа:Ето тука си пише ;) (сайта на официалния вносител на Гармин у нас)

Да,ама цената е с картата.А пък аз онзи ден от неточност в картата на геотрейд изхабих 3 литра гориво
Аватар
subritual

Мнениеот mulltex » Вто Апр 06, 2010 1:08 pm

Преди време, когато си купувах GPS намерих най-ниска цена в online магазините за такива устройства. Цената, която получих беше с около 50-тина лева по-ниска от тази на официалният вносител и то само благодарение на 3-4 телефонни разговора. Съветвам всеки, който смята за закупува такова устройство да се свърже със съответния магазин и директно да пита каква отстъпка могат да му направят.
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Следваща

Назад към Общ форум