RQ: Маутин Байк Парк като този в Боровец

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

RQ: Маутин Байк Парк като този в Боровец

Мнениеот Vinbg » Пон Юни 07, 2010 11:14 pm

Здравейте,

Някой може ли да ми каже име на някой известен парк като този, който ще откриват в Боровец на 19-ти Юни - http://mtb-bg.com/index.php/other/other ... -bike-park - защото ще ми трябва за университета, а търся някой, който все пак съществува от миналата година или преди това. Търсих в гугъл, но все ми излизат някакви тъпи статии, в които няма нищо полезно като информация. Намерих и няколко парка, но са такива за trial, скейт, но са прекалено малки, а на мен ми трябва някой по-голям. Ако някой се сеща за някакъв такъв където и да е ще съм много благодарен! ;)

Поздрави!
Аватар
Vinbg

Рейтинг: 1221

Re: RQ: Маутин Байк Парк като този в Боровец

Мнениеот hitar_potar » Пон Юни 07, 2010 11:26 pm

Whistler bike park, Leogang мисля, Maribor - горе долу следи де карат мушмуроците от световната купа. а мога ли да попитам за какво ти трябва име на байк парк, свързано с унито? съвсем наскоро и на мен ми трябваше, понеже бях на косъм да подхващам да правя проект за байк парк, подобен на този в Боровец.
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Рейтинг: 2000

Мнениеот Vinbg » Вто Юни 08, 2010 12:08 am

Ами дипломната си ще правя ;) .. аз съм специалност Туризъм..и понеже е интересна темата реших да се захвана с това. Но като цяло да не е само байк парк, а да има всякакви други екстремни спортове. Идеята е, че трябва да се позова на нещо, което вече е изградено и утвърдено, а проблемът с този в Боровец като пример е, че няма никаква информация да се види как работи след като е изпитан и тн. По тази причина трябва да дам за пример някой чуждестранен (както казах вече утвърден), а този в Боровец само ще го спомена като такъв.

Не ми трябва с някаква търговска цел, просто не искам да се захващам с тема, която е дъвкана няколко стотин пъти вече, а да е нещо ново, което тепърва трябва да се развива.
Аватар
Vinbg

Мнениеот hitar_potar » Вто Юни 08, 2010 1:33 am

мда, при мен случаят е подобен, само дето тва го имам за курсова работа. но се отказах, понеже писането на проект по такава тема е изключително сложна работа - трябва да сметна построяването на трасета, лифтове, евентуални хотелчета и магазинчета, и всичко това - до последната стотинка. и след това за десерт да сметна каква би била възвръщаемостта на цялата тая история. врътката при мен е такава, че трябва така да го напиша, че при одобрение 85% от финансирането за изграждане на всичко това да дойде безвъзмездно от Европейския съюз. за целта се гледат най-различни програми, оси, фондове, нормативни актове, и всякакви други аспекти от Европейското законодателство, за да се види отговаря ли идеята на всички тях. е бях я докарал до зелена светлина най-накрая, ама подробностите около бюджета ме събориха тотално и се отказах. но бъдещите строители на байк-паркове в България да го имат впредвид това, ако не е било използвано за изграждането на парка в Боровец - има начин да създадете байк-парк почти изцяло с пари на ЕС-то, при това почти безвъзмездно. :D само трябва някой професионалист да ви напише проекта (на който вие ще платите пак само 15% от комисионната от собствения си джоб). :D :agree:
малко се отплеснах от темата, но сметнах за добре да се изповядам. колкото до позоваването на вече изграден байк парк, уистлър е достатъчен сам по себе си - това е най-големия байк-парк на планетата, намира се в САЩ, ако не ме лъже паметта. смятам, че ще е достатъчно и да напишеш bike parks в гугъл, и ще намериш още някой и друг парк, за който да прочетеш някой и друг ред. като цяло темата е доста интересна, дори и за "не-байкъри". много добре си се насочил към идеята. дано да имаш успех. :beer:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Анелия » Вто Юни 08, 2010 7:14 am

Шамбала :dontknow:
Аватар
Анелия

Мнениеот Vinbg » Вто Юни 08, 2010 9:09 am

hitar_potar написа:мда, при мен случаят е подобен, само дето тва го имам за курсова работа. но се отказах, понеже писането на проект по такава тема е изключително сложна работа - трябва да сметна построяването на трасета, лифтове, евентуални хотелчета и магазинчета, и всичко това - до последната стотинка. и след това за десерт да сметна каква би била възвръщаемостта на цялата тая история. врътката при мен е такава, че трябва така да го напиша, че при одобрение 85% от финансирането за изграждане на всичко това да дойде безвъзмездно от Европейския съюз. за целта се гледат най-различни програми, оси, фондове, нормативни актове, и всякакви други аспекти от Европейското законодателство, за да се види отговаря ли идеята на всички тях. е бях я докарал до зелена светлина най-накрая, ама подробностите около бюджета ме събориха тотално и се отказах. но бъдещите строители на байк-паркове в България да го имат впредвид това, ако не е било използвано за изграждането на парка в Боровец - има начин да създадете байк-парк почти изцяло с пари на ЕС-то, при това почти безвъзмездно. :D само трябва някой професионалист да ви напише проекта (на който вие ще платите пак само 15% от комисионната от собствения си джоб). :D :agree:
малко се отплеснах от темата, но сметнах за добре да се изповядам. колкото до позоваването на вече изграден байк парк, уистлър е достатъчен сам по себе си - това е най-големия байк-парк на планетата, намира се в САЩ, ако не ме лъже паметта. смятам, че ще е достатъчно и да напишеш bike parks в гугъл, и ще намериш още някой и друг парк, за който да прочетеш някой и друг ред. като цяло темата е доста интересна, дори и за "не-байкъри". много добре си се насочил към идеята. дано да имаш успех. :beer:

Да, твоята задача си е била доста по-трудничка и изискваща доста проучване. Моята не е чак такава. Няма да ги има финансовите сметки и тн ;). Да, вчера се зачетох в сайта на Whistler Park доста и ми допадна много. Дори им писах ако могат да ми дадат additional информация за парка, тъй като на сайта няма никаква история, а в wikipedia е съвсем малко.

Мерси за идеята още веднъж! :)
Аватар
Vinbg

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Юни 08, 2010 11:23 am

hitar_potar написа:... уистлър е достатъчен сам по себе си..., намира се в САЩ, ако не ме лъже паметта.

малко над Ванкувър, Британска Колумбия, Канада :magnify: (да покарам там и зиме и лете ми е в bucket list-a) :peace:

@Vinbg
В СУ ли завършваш Туризъм? Браво за идеята ти за дипломна работа! Успех с писането!
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Vinbg » Вто Юни 08, 2010 12:19 pm

IVO Jordanov написа:
hitar_potar написа:... уистлър е достатъчен сам по себе си..., намира се в САЩ, ако не ме лъже паметта.

малко над Ванкувър, Британска Колумбия, Канада :magnify: (да покарам там и зиме и лете ми е в bucket list-a) :peace:

@Vinbg
В СУ ли завършваш Туризъм? Браво за идеята ти за дипломна работа! Успех с писането!

Не човече, в НБУ съм. Мерси! За сега съм на ниво събиране на информация и съставяне на подробен план на дипломната :)
Аватар
Vinbg

Мнениеот hitar_potar » Вто Юни 08, 2010 1:23 pm

каква точно е темата ти? какво точно трябва да пишеш за байк-парк? кажи, може да внесем някоя допълнителна идея, а защо не и да помогнем с квото можем. на мен лично идеята ми е много интересна. :beer:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот airborneone » Вто Юни 08, 2010 2:23 pm

:offtopic:

Vinbg написа:Не човече, в НБУ съм. Мерси! За сега съм на ниво събиране на информация и съставяне на подробен план на дипломната :)

Случайно да си бил в икономика до 2ри курс и след това да си избрал туризъм? :beer:
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот cholla » Вто Юни 08, 2010 3:13 pm

cholla

Мнениеот Vinbg » Вто Юни 08, 2010 9:09 pm

airborneone написа::offtopic:

Vinbg написа:Не човече, в НБУ съм. Мерси! За сега съм на ниво събиране на информация и съставяне на подробен план на дипломната :)

Случайно да си бил в икономика до 2ри курс и след това да си избрал туризъм? :beer:

Да, бях и след това избрах модул Туризъм :) . Явно и ти си бил с мен до 2ри курс, а? :)

Темата е

Ролята на рекламата и пъблик рилейшънс за развитие и популяризация на екстремния туризъм в района на гр. Банско
( По примера на Whistler Mountain Bike Park – Canada)

:)
Аватар
Vinbg

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Юни 09, 2010 10:37 am

Vinbg написа:екстремния туризъм в района на гр. Банско

ми звучи някак...незаконно :banghead:

Особено ако разглеждаш целогодишен туризъм. Запознат ли си с ПУ на НП Пирин и с това.
Обърни внимание на тези неща, за да не се окаже, че предлагаш незаконна дейност и си подстрекател за престъпления. ;)
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот Vinbg » Сря Юни 09, 2010 4:40 pm

IVO Jordanov написа:
Vinbg написа:екстремния туризъм в района на гр. Банско

ми звучи някак...незаконно :banghead:

Особено ако разглеждаш целогодишен туризъм. Запознат ли си с ПУ на НП Пирин и с това.
Обърни внимание на тези неща, за да не се окаже, че предлагаш незаконна дейност и си подстрекател за престъпления. ;)

Мерси за инфото бтв, но идеята е да не се изграждат допълнителни трасета и тн, а да се постигне устойчиво развитие. Да се използва вече изградената мрежа от писти на Банско и просто през лятото да се пригодят и за други спортове. Нещо като този на Боровец :) .

Иначе това с подстрекател на престъпления ми хареса :) хехехе. А и като гледам засега не се спазва много закона. Моята идея поне е е свързана със сеч и съсипване на природата. Има начини да се направи всичко така, че да се запази колкото се може повече автентичността. ;) :agree:

ПС: Много добре ме подсети, че бях забравил да включа нормативната база в плана :)
Аватар
Vinbg

Мнениеот X_NRG » Сря Юни 09, 2010 8:49 pm

До колкото знам, за да се натрупа ефективно снежец през зимата, пистите се нуждаят от тревичка, която пък би била унищожена от DH трасета, изградени по вече съществуващите писти, т.е. май не може хем така, хем иначе.
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот cholla » Сря Юни 09, 2010 10:43 pm

X_NRG написа:До колкото знам, за да се натрупа ефективно снежец през зимата, пистите се нуждаят от тревичка, която пък би била унищожена от DH трасета, изградени по вече съществуващите писти, т.е. май не може хем така, хем иначе.

http://www.northstarattahoe.com/info/summer/mtn-biking-map.asp
http://www.whistlerbike.com/information/maps/index.htm само желание да има :popcorn:
cholla

Мнениеот X_NRG » Сря Юни 09, 2010 11:34 pm

Интересно е. Благодаря. :)
Warning! I listen to metal!
This is my bike. There are many like it, but this one is mine. My bike is my best friend. It is my life. I must master it as I master my life...
Какво продавам.
Аватар
X_NRG

Мнениеот Capoeira » Чет Юни 10, 2010 9:39 am

cholla написа:
X_NRG написа:До колкото знам, за да се натрупа ефективно снежец през зимата, пистите се нуждаят от тревичка, която пък би била унищожена от DH трасета, изградени по вече съществуващите писти, т.е. май не може хем така, хем иначе.

http://www.northstarattahoe.com/info/summer/mtn-biking-map.asp
http://www.whistlerbike.com/information/maps/index.htm само желание да има :popcorn:

Май нещо пропускаш смисъла! Ако си погледанал няма нито едно припокриващо се трасе... Не може да сложиш върху ски пистата ДХ трасе, и да очакваш да се задъру снях върху голия каманак. Ако погледнеш картите и на двата парка ще видиш че в най-лошия случай трасето за ДХ пресича ски пистата. А и сравнението на Банско с Уистлър е все едно да сравняваш София с Ванкувър, нито сме им на географксата ширина нито на метеоролигичните условия. Това със запазването на автентичноста може да си го запазиш за интервютата пред медийте, на всички им е ясно какво става реално. И ако си мислиш че даже в Канада по трасетата и пътеките в B.C. няма разни изперкали екстремисти против карането на велосипедисти, жестоко се бъркаш, редовно се гонят със секири и се стрелят като диви прасета.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот hitar_potar » Чет Юни 10, 2010 9:53 am

чакай, чакай, какви секири и стрелби? :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: моля обясни за непосветените, че ми се пресече сутрешното кафе, като видях. в какъв смисъл се гонят да се стрелят и колят? :eek3:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Vinbg » Чет Юни 10, 2010 10:05 am

hitar_potar написа:чакай, чакай, какви секири и стрелби? :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: моля обясни за непосветените, че ми се пресече сутрешното кафе, като видях. в какъв смисъл се гонят да се стрелят и колят? :eek3:

Хехехехе, образно казано говори човекът :).

А иначе, аз не сравнявам! То е ясно, че база за сравнение няма, защото сме няколко нива под тях във всичко. Просто примера е на Whistler Park :).

А тва с тревата ще го измисля :) хехе
Аватар
Vinbg

Мнениеот Capoeira » Чет Юни 10, 2010 12:10 pm

hitar_potar написа:чакай, чакай, какви секири и стрелби? :bigeyes: :bigeyes: :bigeyes: моля обясни за непосветените, че ми се пресече сутрешното кафе, като видях. в какъв смисъл се гонят да се стрелят и колят? :eek3:

Във nsmb.com наскоро имаше статия че е задържан един ненормалник който редовно заедно с други "прекуляци" пресрещали с колове и пръти каращите в BC и организирали такива нелегални "destroy party"-та за трасетата. Та човека е задържан от полицията след като пресрещнал двама карачи с брадва и успял да рани единия, по късно бил разпознат на снимка и признал за стореното...
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот Vinbg » Чет Юни 10, 2010 12:24 pm

Capoeira написа:

Във nsmb.com наскоро имаше статия че е задържан един ненормалник който редовно заедно с други "прекуляци" пресрещали с колове и пръти каращите в BC и организирали такива нелегални "destroy party"-та за трасетата. Та човека е задържан от полицията след като пресрещнал двама карачи с брадва и успял да рани единия, по късно бил разпознат на снимка и признал за стореното...

омг! :)
Аватар
Vinbg

Мнениеот hitar_potar » Чет Юни 10, 2010 2:09 pm

ОМФГ!!! смърт чрез хумана хумана за тоя гъдиличкатор и приятелчетата му. баси хейтърите нещастни! сигурно разсъжденията им са на ниво: що да карам байк, като мога за същите пари да карам шеви събърбън с хеми-V8 отпреди 10 години и да замърсявам природата в redneck-стил!!! :(!:
Аватар
hitar_potar

Мнениеот cholla » Чет Юни 10, 2010 3:40 pm

Capoeira преди да пишеш погледна ли картата на Wishtler, имаш и опция Zoom? вярно е, че повечето е през гората, но то ако беше по пистите едва ли щеше да е най-популярният парк. Трасетата за начинаещи и средно каращи са на 40% по широкото. Но това им е проблема на тях Ако някой тръгне да строи трасе в БГ само по широкото, то това би било най-скучното място - без значение колко е криво- скочно- бързо-сложно... Както и да е.
Това с тревата и снега е повече от глупост, да не би по откритите върхове из БГ да се задържа много от навалелият сняг? Да сте чували за вятър?
Да не забравяме също, че изкуственият сняг не е тайна за останалите по света + грооминг машините и ето ти да караш цяла зима.
cholla

Мнениеот Capoeira » Чет Юни 10, 2010 7:04 pm

cholla написа:Capoeira преди да пишеш погледна ли картата на Wishtler, имаш и опция Zoom? вярно е, че повечето е през гората, но то ако беше по пистите едва ли щеше да е най-популярният парк. Трасетата за начинаещи и средно каращи са на 40% по широкото. Но това им е проблема на тях Ако някой тръгне да строи трасе в БГ само по широкото, то това би било най-скучното място - без значение колко е криво- скочно- бързо-сложно... Както и да е.
Това с тревата и снега е повече от глупост, да не би по откритите върхове из БГ да се задържа много от навалелият сняг? Да сте чували за вятър?
Да не забравяме също, че изкуственият сняг не е тайна за останалите по света + грооминг машините и ето ти да караш цяла зима.

Май забравяш момента в който снега се стопи и започне неизменния процес на ерозия, при който вместо равните тревисти наклони се превръщат в разорано каманясало дере което изглежда по-скоро като за сцена на постапокалиптичен филм, а не като ски писта. Ако някой построй такова трасе A-line , B-line, Crank it up, хората ще се избият да карат по тях. Нали се сещаш че отиваш да караш в найк парк за да се учиш и да ти е супер приятно. Това, че някой е свикнал да нарича Single track-а, DH-трасе е пряко последствие от факта че в България има много малко места на който може да се кара по-повече от една линия и всичко извън правилната линия да е като разорана нива. Прегледай и останалите байк паркове(Leogang, Morzine) и виж кой трасета са най известни и посещавани. На хората им се кара по нещо което е "направено" не просто една линия в полето или гората. Нещо което си личи че е сложено с цел да бъде по-караемо, по-забавно, независимо дали става по-сложно или по-лесно, нещо за което да си струва да го караш дори и 10-пъти на ден и да не ти писне.
Bikes Intelligence Life
Proud of Boxxer
Аватар
Capoeira

Мнениеот cholla » Пет Юни 11, 2010 12:05 am

още малко и ще бъдем на една честота. Напълно съм съгласен с теб, че трасето не бива да е просто едно каране по-широкото с пълна газ, те и затова се строят както са си. Идеята ми бе, че не е фатално на места да съвпада със ски пистата. Ако е направено разумно това, че няма трева няма да е пречка за снега. КОлкото до ерозията която визираш, тя е повече в резултат на дъждовете, от колкото на топящите се снегове. Но и този проблем се решава много лесно ако господата използуват главите си(ако им е трудно да може да "препишат" от колегите си, нали така?!).
И последно, един път създаде ли се трака си иска поддръжката като всяко едно съоръжение, местата за туризъм, вело алеите и т.п. извън БГ се поддържат редовно от локални доброволни организации или клубове. Това за БГ вече ми се струва ще е проблем. Ние сме свикнали да отидем и покараме по близката пътека, но не и да направим нещо за нея.
cholla

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Юни 11, 2010 9:18 am

cholla написа:дрън-дрън та пляс

Спри да бръщолевиш. Топенето на снега предизвиква много голяма ерозия на почвата. Ако няма растителност по една ски писта, тя ще ерозира ужасно. DH трасе и ски писта са две НЕсъвместими неща. Точка. На места може и да се пресичат или "трасето" да минава по ски пистата в известен участък, но той прилича повече на сингъл трак, а не на трасе.
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот cholla » Пет Юни 11, 2010 2:59 pm

Mr.Jordanov с това си мъдро писане само подчертаваш, колко ерозия има под твоята каска. Вземи първо понатрупай познания и тогава седни да показваш компетентност. Строенето на ски писти не е само едно изсичане на дърветата по склона и прокарването на въжената линия и зелена тревица - ясно!
cholla

Мнениеот IVO Jordanov » Пет Юни 11, 2010 3:03 pm

cholla написа:Строенето на ски писти не е само едно изсичане на дърветата по склона и прокарването на въжената линия - ясно!

Радвам се, че ти е станал ясен този факт! ;) :peace:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот cholla » Пет Юни 11, 2010 3:27 pm

:D фактите са повече от ясни, дай сега да се върнем към началото на темата
cholla

Следваща

Назад към Общ форум