Колко време, след като се запалихте по МТB си купихте байк

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Колко време, след като се запалихте по МТB си купихте байк

Мнениеот zafirovp » Нед Фев 06, 2011 11:33 pm

При всичките тези теми на уникални байкове в Радост за окото, ми стана любопитно, колко време след като се запалихте по МТB се здобихте със първата си истинска ''машина''. Не става въпрос, за колелото на мечтите ви, а по-скоро за колело, което ви върши работа, според стила и начина на каране. Аз например се интерсувам от този спорт от близо две години и чак преди няколко седмици си сглобих колело, което е напълно достатъчно здраво и леко за моя начин на каране. Подбора на части и събирането на пари ми отне около година и осем месеца.

ПП: Знам, че заглавието звучи малко тъпо, но нямаше как да го съкратя по друг начин, за да се вмести в полето. :beer:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Re: Колко време, след като се запалихте по МТB си купихте байк

Мнениеот deadahmed » Пон Фев 07, 2011 12:28 am

При мен е лесно - за година и 9 месеца съм изхарчил 3800 лева за части и инструменти + 520лв до момента за бъдещото ново. А преди сменях веднъж годишно гумите на шосейката :rofl:
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот Joker_Here » Пон Фев 07, 2011 12:32 am

5 месеца след като узнах за този спорт,се сдобих с "машината" си. :beer:
I'm riding Specialized Big Hit FSR 2 2010.
Аватар
Joker_Here

Рейтинг: 1208

Мнениеот EccentricMOTION » Пон Фев 07, 2011 8:31 am

Три години след като се качих за първи път на колело в планината и ми хареса посглобих твърдака. Естествено за голяма машина ще трябва да почакам поне до другото лято. Това лято приоритетна е екипировката/броня 200лв, наколенки 100лв, ръкавици 50лв, каска 200лв, маска 50лв/, като ще има възвращаемост от старата.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот outfaced » Пон Фев 07, 2011 10:12 am

за 5-тото каране :)
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот Вилката » Пон Фев 07, 2011 10:44 am

Аз откак се помня си цепя с балканчето из планината, а планина + колело си прави планинско колоездене :) За първия ми "планински бегач" трявбаше да чакам много, просто 'щото в БГ още нямаше такава модерна техника. Чак 92-93 г. се докопах до читаво планинско колело втора ръка, докарано от Германия. А за още по-читаво колело се наложи да чакам да почна работа 2003-та.
Според мен истинското запалване идва след като вече имаш що годе свестен байк.
:beer:
Аватар
Вилката

Мнениеот hitar_potar » Пон Фев 07, 2011 11:48 am

Вилката написа:Според мен истинското запалване идва след като вече имаш що годе свестен байк.

Agreed! :agree: :beer:
При мен положението е подобно - откак се помня, бръмча с колело - дали Зайка, дали БМХ... Мисля 5-ти или 6-ти клас (демек преди 12-13 години) се сдобих с първия си маунтин байк - цена: 185лв. :evil: Помня, че 2 или 3 пъти дадох на тогавашен мой съученик да обърне по едно кръгче с него. Година по-късно въпросния индивид се сдоби с наистина добър крос-кънтри байк за съвсем малко повече пари, отколкото дадох аз. Почнахме да бръмчим наистина много, та постепенно се наложи да ъпгрейдвам моя. Стигнах до там, че джелезния най-обикновен байк се превърна в хром-мо твърдак с тегло 12 кила, идеален за шосейни изпълнения и леко XC. Някъде 2008-а обаче малко ми беше втръснало от него, яд ме беше, че нямам пари дори една мека вилка с 100мм ход да му сложа, но така се завъртяха нещата, че почнах работа, докато ме скъсваха от лекции. Лека полека събрах пари и реших да взема алуминиева рамка и мека вилка, също и предна дискова спирка. Парите стигнахха за Сънтър Епикон, Рам НТ2 и формулска главинка, наплетена на Алексрим шина. Но пък точно тогава драснах към Великобритания да бачкам, върнах се, и така се стекоха обстоятелствата, че сглобих направо цял нов байк на базата на Рама. Има-няма 2-3 месеца и преминах на мека АМ рамка, половин година по-късно и на FR/DH такава. Горе-долу от сглобяването на Рама ме втресе карането извън пътя наистина много, дотогава врътках предимно по шосе и почти идеални за коли черни пътища.
Пак излезна цял ферман. Почвам да свиквам. :D
Make it idiot-proof, and someone will make a better idiot.
Аватар
hitar_potar

Мнениеот Stancho » Пон Фев 07, 2011 5:55 pm

То че и аз карам колело от 5 годишен и по - малък и аз съм така, но първото ми истинско колело за планина (РАМ АМ) го чаках към 7-8 месеца и събирах средства за него, преди да си го купя. Дам, бяха доста мъчителни месеци... :D
Аватар
Stancho

Рейтинг: 1699

Мнениеот acidrain » Вто Фев 08, 2011 9:24 pm

20 години след първите ми карания над Локорско с Украйната :D Демек 2008.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот zafirovp » Вто Фев 08, 2011 11:09 pm

Искаш да кажеш 2 години. Аз ако до 20 години нямам мечтаното колело, ще се :banghead:
Аватар
zafirovp

Мнениеот acidrain » Сря Фев 09, 2011 7:59 am

Казал съм точно кавото искам.Става дума за 1988г.
Gott mit uns
Изображение
Аватар
acidrain

Рейтинг: 1800

Мнениеот Antares » Сря Фев 09, 2011 12:18 pm

2006-та - 2007-ма ми бяха първите криввания по планински пътечки със стоманения твърдак. Февруари 2008-ма, след дълго събиране на бюджетен чаркалък сглУпих Ф4-ката, която два месеца по-късно получи ерекция и стана ht2. Да, може би ht2-ката може да се брои като първото ми свястно планинско колело, тоест година.

Иначе като малък редовно порех парк Лаута по Дяволската и Мечата пътечки със старата лястовичка. После купих един руски 'полубегач' (така го водеха), който ми уби всякакво желание за каране на колело до 2004-та година.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Другар » Сря Фев 09, 2011 12:42 pm

към 3 години за да дочакам колело със скорости
Другар

Рейтинг: 1146

Мнениеот Daniel Panev » Сря Фев 09, 2011 12:52 pm

Аз пък първо си купих RAM AM и после се запалих...
TheAnimal написа:Абе друго си е да го "забелиш" :evil:
Аватар
Daniel Panev

Мнениеот Vimpel » Сря Фев 09, 2011 1:35 pm

Daniel Panev написа:Аз пък първо си купих RAM AM и после се запалих...

И аз така :beer:
Vimpel

Рейтинг: 1295

Мнениеот spirov92 » Сря Фев 09, 2011 5:46 pm

Запалих се към края на 2009-та, декември 2010-а си купих RAM AM.
spirov92

Мнениеот vvbiker » Сря Фев 09, 2011 7:46 pm

Малък съм още (6клас). От 3 години си събирах пари ама незнаех за какво.. :D По-късно (това ще рече лятото 2010) един приятел си купи клаймър.. и се запалих. Вече реших за какво да си дам кинтите и си взех Scott Voltage YZ1 преди около седмица :) http://www.prikachi.com/images/434/2946434v.jpg Поздрави Велин. :beer:
Аватар
vvbiker

Рейтинг: 1180

Мнениеот _SoRa_ » Сря Фев 09, 2011 9:24 pm

Кво ти запалване, аз направо си изгорях :D
Иначе се зарибих преди около 23-25 години и едва преди 2г си купих истинско "байкче".
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот deather » Сря Фев 09, 2011 9:49 pm

Около 16 дни :D
Аватар
deather

Рейтинг: 1309

Мнениеот bobi108 » Чет Фев 10, 2011 10:43 pm

При мен се появи първо колелото, байк е силно казано за него :rofl: .Преди около 3 години зет ми ми подари едно"Д желeзо с мека вилка -Зулум" и огромна ,като диван седалка, и от тук като се започнааа... ,след това се появиха някакви недоразумения със заден "амортесьор",(не съм си спестил никоя грешка). Ползвах си ги да ходя на работа с тях и се чувствах безкрайно щастлив и горд, че за разлика от колегите слязох от колата и започнах да се движа!
Текоха ми лигите и по Ти рекса на крос,за мой късмет тогава цена от 400+лева за колело ми се струваше за върховно светотатство !!! Ха-ха ,каква заблуда...:crazy: , за цената де.
Дойде пролетта на 2009 и си взех първото алуминиево твърдаче, Sprint Legend, ставащо що годе за планински пътечки. От тук вече мога да твърдя че имам първото си истинско МТВ. Нооо, тъй като не бях открил още Форума и си нямах представа че рамките имат размери, си взех рамка с по малък размер. Въпреки това с алуминиев Спринт,с по дълго колче и с дървената Gilla + голям мерак,започнах да откривам красотата на спорта :D
До тук добре, но с приятел отидохме да караме над Балша. Е тук вече разбрах какво означава да усетиш огъня на адреналина във вените си и силните удари на сърцето, тръгвайки надолу! :D Ако някой е карал по трасето над манастира на Балша, знае че,спускането не е кой знае какво . За мен обаче това беше напълно ново усещане,подейства ми като удар с чук по главата, направо лудница!!!За Спринта пък да не говоря, колелото издържа ,но горките калотки на задната сирачка се бяха запалили! :rofl: Когато слязох коленете ми трепереха, но вече бях решил че трябва да имам нещо меко, което да става и за спускане!
Пролетта на 2010 вече бях открил Форума! Започнах да влизам в час по отношение на спорта и байковете.Тук видях обявата на колегата Vimpel,който продаваше рамка РАМ-АМ. Купих я и на нейна основа си сглобих универсално колело, с което в момента си доставям дозата приятни усещания! :D
Малко се отплеснах... Та това е общо взето моята история на срещата ми с байковете и със спорта :beer:
Аватар
bobi108

Рейтинг: 1386

Мнениеот k0k0 » Съб Фев 12, 2011 12:52 pm

Първо балканче, после 6-7 годни Sprint Joker и преди 2 годинки Ontario Pro :] А реалната зарибявка е от преди 3 години :}
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот batpeci10f » Съб Фев 12, 2011 5:16 pm

Запалих се да карам в планината още от 2 клас (1998 г.),тогава децата правиха обиколки около блока аз и още 1 момче излизахме на 10-15 км преходи в гората.Карах едно много добро за времето си колело Ultra Jaguar.Kарах го 7 години докато вече стана нетърпимо да газя каманите и корените с абсолютно твърдо колело.Реших че ще сложа окачване и през 2005 си купих Драг Ф4(най-голямата ми грешка).Започнах да ходя на състезания по ХЦ и въпреки шибания байк се справях сравнително добре(5 място на Bike Week& 2005 г.; 2 място на Храбрино 2006 г.;1 място на Сопот 2007г.)След спечеленото състезание на Сопот и паричната награда от 10 лв + ХЦ каска бях толкова нещастен и обиден и направо намразих ХЦ състезанията.Почнах да карам АМ и през 2007 си купих твърдаче Клаймър.От тогава започнах да карам пъти по добре и пъти по агресивно и лека полека към фрийрайд и ДХ.От тогава до сега все още немога да зглобя мечтания байк но лека полека някой ден ще стане :beer:
batpeci10f

Рейтинг: 1305

Мнениеот royalracing » Нед Фев 13, 2011 3:17 pm

Един приятел имаше клаймър и можеше да кара на задна и аз доста му завиждах..Заведе ме на една пътека в Западен Парк и се пуснах надолу и усетих адреналина :D Започнах да гледам клипчета и се овлякох по дърт-а,но нямах пари за колело и карах крос скорпион :D Тормозех си го доста,но един ден при дроп на 4 стълби вилката се откъсна и по лице напред а половината вилка ми я нямаше и каплата с нея :D Оттам 2-3 месеца събирах кинти и взех един крос от форума с xcm и дълго кормило и много му се кефех...Разрових се малко из форума и разбрах,че колелото ми е пълен боклук.Взех рамка клаймър от един приятел,беше с заварено ухо,но зор да имам клаймър..Сложих рамката и разбрах,че леглата са изядени завареното ухо е криво и има цепка при седалковата тръба и продадох рамката и разбрах,че спорта явно не е за мен..Същия ден вечерта 1 момче с което се бях запознал наскоро ме пита кво стана с колелото..Разказах му,че се отказвам от спорта и той ми предложи да ми подари неговия клаймър,предложих заплащане,но той отказа и ми го подари..Дойде ред на спирачки,капли,кормило лапа,дерайлиор,гуми,команди и тн овлякох се по спорта и започнах да карам нещо като лек dh да се надяваме скоро с нова рамка и вилка.. Eто това е колелото сега,но на снимките е сингъл а сега е с команда alivio и acera дерайлиор
http://prikachi.com/images/134/2980134n.jpg
http://prikachi.com/images/142/2980142N.jpg
I am SPECIALIZED
Аватар
royalracing

Мнениеот Motte » Нед Фев 13, 2011 5:44 pm

Или просто темата трябваше да се казва - "Колко време, след като се запалихте по МТB МИ купиха байк"?
Аватар
Motte

Рейтинг: 1310

Мнениеот vvbiker » Нед Фев 13, 2011 7:48 pm

Motte написа:Или просто темата трябваше да се казва - "Колко време, след като се запалихте по МТB МИ купиха байк"?

Защо МИ !? Аз например не съм много голям и сам съм си събирал, е и наще ме спонсорираха понякога, на повечето пъти аз. Всяко лято ходех на "Опитното поле". Събирах арония :D По 5 лева на ден и се натрупа камарката :)
Аватар
vvbiker

Мнениеот zafirovp » Нед Фев 13, 2011 8:15 pm

Наистина защо ''МИ''. Когато се запалих, бях на 16, и въпреки че тогава родителите ми можеха да си позволят да ми купят качествен байк, на мен ми беше неудобно. След това отидох в Италия да работя като барман, но за съжаление като се върнах изхарчих всичко по дискотеки и жени :banghead: . Със парите от бала ми си купих разни лиготии за фитнес и от тогава гладувам и събирам.
Аватар
zafirovp

Мнениеот msniki » Пон Фев 14, 2011 9:33 pm

Почти 2 години от както се запознах със спорта. Чак след половин година си купих байк.
Отначало бях със един клаймбер който първата сглобка беше за не повече от 300 лв.
По нататък събрах пари от работа тук там и си купих някои части.
Почнах да карам спускане по отъпкани пътеки след време преминах към по-сериозното спускане.
След ходене на Сопот вече направо си изгорях. :D
Вече съм пристрастен........ :D
:smokin: :popcorn:
Аватар
msniki

Рейтинг: 1397

Мнениеот trix » Съб Фев 19, 2011 12:20 am

едва в последно време байковете станаха достатъчно кадърни,за да доставят удоволствие без да правят проблеми...
Аватар
trix

Рейтинг: 958

Мнениеот sailman » Съб Фев 19, 2011 12:03 pm

:offtopic:
trix написа:едва в последно време байковете станаха достатъчно кадърни,за да доставят удоволствие без да правят проблеми...

Верно ли?
Момче! Преди 15-16 години си карахме из планините без ядове и с голям кеф, без да ни е еня дали на това дето го правим му се вика "планинско колоездене" . Отделно, хич не бяхме чували, че съществува такова животно... ;) Което не променяше съшността на занятието, впрочем.
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот taurus13 » Съб Фев 19, 2011 12:41 pm

Аз 2002-3 търкалях един Спринт Леопард по планините и на всяко каране ми се налагаше поне по веднъж да му притягам нещо, но пък истината е, че си го карах с оригиналните части, а те бяха нисък клас - тогава още не бях преглътнал факта, че здраво колело, може да струва колкото голф 2-ка втора употреба. :lol:
Изображение
Аватар
taurus13

Следваща

Назад към Общ форум