Велокомпютър до 50лв

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Велокомпютър до 50лв

Мнениеот DanailKoev » Сря Фев 23, 2011 11:27 am

Здравейте,

Мисля да си купя велокомпютър от ниския клас и имам нужда от съвет или по-точно препоръка.

Изискванията ми:

- водоустойчив
- скоростомер (текуща, средна и максимална скорост)
- километраж
- термометър
- лесен и бърз демонтаж на компютърчето
- подсветка
- часовник

Не са ми нужни:

- GPS
- висотомер
- безжична връзка
- пулсомер

Не съм имал досега такова нещо и някои неща не са ми ясни, като например:

- С каква батерия е, колко време държи и може ли да се презарежда?
- Издържа ли при скачане от бордюри и стълби?

Бюджетът е 50лв.

Как мислите, ще го бъде ли?

Благодаря!
DanailKoev

Рейтинг: 1198

Re: Велокомпютър до 50лв

Мнениеот deadahmed » Сря Фев 23, 2011 12:16 pm

DanailKoev написа:Изискванията ми:

- водоустойчив
- скоростомер (текуща, средна и максимална скорост)
- километраж
- термометър
- лесен и бърз демонтаж на компютърчето
- подсветка
- часовник

- С каква батерия е, колко време държи и може ли да се презарежда?
- Издържа ли при скачане от бордюри и стълби?

Водоустойчив - checked, от сигмите нагоре всичко би трябвало да издържа на вода. Щото ще е тъпо такъв за 50 кинта да пропуска, а такъв за 20 да е ток и жица.
Скоростомер - дори най-евтините на пазара имат тази функция, тоест checked.
Километраж - same as above
Термометър - това нещо ще мери доста точно... ама друг път. По време на каране доволно ще охлаждаш датчика...
Лесен и бърз демонтаж - ще е overkill да дават към него и гаечен ключ 17ка за монтажа...
Подсветка - on/off отделно копче, което ще хаби батерийката. В екрана (зад него) има едно сребристо-сиво картонче - боядисай го с фосфорецираща боя. Така би трябвало да се виждат данните и по тъмно.
Батерия - масовите до 30лв са с плоски, 3V.
Скачане от бордюри и стълби - ако не счупиш кормилото, където е монтиран, няма да има проблеми.

DanailKoev написа:Как мислите, ще го бъде ли?

Сипи едно и ще ти кажа...
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот PtD » Сря Фев 23, 2011 12:21 pm

deadahmed написа:Термометър - това нещо ще мери доста точно... ама друг път. По време на каране доволно ще охлаждаш датчика...

Ъъъъ???? :confused:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Рейтинг: 2000

Мнениеот deadahmed » Сря Фев 23, 2011 1:20 pm

К'во ъ? През зимата повечето компютърчета се забавят осезаемо, като пориш студеният въздух... Разликата м/у отчетената от термодвойката температура и реалната на място може да стигне 5 градуса, че и повече. През лятото е същото...
Аватар
deadahmed

Мнениеот feb » Сря Фев 23, 2011 2:23 pm

deadahmed написа:К'во ъ? През зимата повечето компютърчета се забавят осезаемо, като пориш студеният въздух... Разликата м/у отчетената от термодвойката температура и реалната на място може да стигне 5 градуса, че и повече. През лятото е същото...

Трънки.
Забавянето е описано в ръководствата на всички сериозни прозиводители към техните уреди, в които се използват LCD екрани и се дължи на невъзможността на въпросните екрани да работят нормално при ниски температури, заради физическите им особености. Също там пише, че устройствата работят нормално в повечето случаи, а просто има забавяне в показанията заради забавянето на дисплеите.
Отчитане на по-ниска температура според мен няма логика да има, освен ако не лепнеш мокър памук на датчика. В противен случай дори и при висока влажност, температурата на датчика би следвало да е същата, като на околната среда, в следствие на което върху него да не кондензира влага, откъдето би тръгнал конденз и понижаване на температурата от обдухване.
"И задниците носят маски. По обясними причини."
Аватар
feb

Рейтинг: 1280

Мнениеот subritual » Сря Фев 23, 2011 2:30 pm

Чували ли сте за RealFeel?
Умрелия терорист е прав,а дисплея-това е съвсем отделен въпрос.
Тоест,за да показва вярно един термометър трябва да има:
Добра проветривост и в същия момент добра изолация от всякакви директни влияния-слънчева светлина,вятър,други видове радиация и тн.
Нещо,което не може да бъде постигнато в скоростомер.
Последна промяна subritual на Сря Фев 23, 2011 2:41 pm, променена общо 1 път
Аватар
subritual

Мнениеот feb » Сря Фев 23, 2011 2:39 pm

subritual написа:Чували ли сте за RealFeel?

Чували сме.
Обикновено е свързано с хора или други живи организми. ;)

Цитат от твоя линк:
What is The RealFeel Temperature?
The RealFeel Temperature is an index that describes what the temperature really feels like. It is a unique composite of the effects of temperature, wind, humidity, sunshine intensity, cloudiness, precipitation and elevation on the human body--everything that affects how warm or cold a person feels.
Аватар
feb

Мнениеот Insight » Сря Фев 23, 2011 2:39 pm

subritual написа:Чували ли сте за RealFeel?

На компютърчето работата му е да отчита реалната температура, а не риъл фил. Ако са направили велокомпютърче, дето да отчита риъл фил-а - пропуснал съм го.

Вятърът ще ускори топлообмена и практически компютърчето ще отчете по-бързо реалната температура на въздуха, а доколко тази информация ти върши работа е друг въпрос.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот subritual » Сря Фев 23, 2011 2:43 pm

Грешно,вече заслужихте по един минус.
Ако мислите, че не съм прав-направете си тест с ветнилатор и термометър (нечовек) ;)
И още нещо,климатиците и хладилниците работят на същия принцип-един вид "силен вятър".Само,че там той е предизвикан от флуид във затворена среда.
:beer:
Едит:
feb написа:Искай нобелова награда!
И нека оставим в темата да се пише по темата!
Аз поне ще го направя.

Не съм искал да спамя темата,просто ти преча да разпространяваш грешна информация. :nono:
А и тази информация би била полезна, за да се разбере защо във велокомпютрите рядко се среща термометър.
Последна промяна subritual на Сря Фев 23, 2011 2:51 pm, променена общо 3 пъти
Аватар
subritual

Мнениеот feb » Сря Фев 23, 2011 2:44 pm

subritual написа:Грешно,вече заслужихте по един минус.
Ако мислите, че не съм прав-направете си тест с ветнилатор и термометър (нечовек) ;)

Искай нобелова награда!
И нека оставим в темата да се пише по темата!
Аз поне ще го направя.

Едит:
@подритуал
Това че си промени и допълни предишните постове доказва, че първо пишеш, а после мислиш.
Последна промяна feb на Сря Фев 23, 2011 3:11 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
feb

Мнениеот deadahmed » Сря Фев 23, 2011 2:47 pm

feb написа:Трънки.
Забавянето е описано в ръководствата на всички сериозни прозиводители към техните уреди, в които се използват LCD екрани и се дължи на невъзможността на въпросните екрани да работят нормално при ниски температури, заради физическите им особености. Също там пише, че устройствата работят нормално в повечето случаи, а просто има забавяне в показанията заради забавянето на дисплеите.

Че работят... работят. Но що тия "сериозни производители" не пишат от колко до колко градуса за всеки детайл, а пишат общо за у-вото на базата на най-слабият детайл? Сам знаеш колко трябва да е работната температура на масовият клас - от -20 до +70 градуса Целзий, в която не би трябвало да имаш забавяне в изображението. Обаче що при -5 почва да лагва? :eek3: A мога ли да те питам с какъв тип матрица са повечето компютърчета до 50лв цена? Моля, не му подсказвайте... Ще разбера.
Аватар
deadahmed

Мнениеот Insight » Сря Фев 23, 2011 5:37 pm

subritual написа:Грешно,вече заслужихте по един минус.
И още нещо,климатиците и хладилниците работят на същия принцип-един вид "силен вятър".Само,че там той е предизвикан от флуид във затворена среда.

Е това с вятъра-флуид в затворена среда и климатиците изби рибата. Климатиците работят на принципа на свиване и разширяване на газ, който изобщо не съм сигурен че минава през течна фаза изобщо. Аналогията с велокомпютъра би била приемлива, ако приемем, че се движиш с такава скорост, че предизвикваш понижено налягане в зоната на термосензора, което води до разширяване на въздуха, а от там и до охлаждане.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот subritual » Сря Фев 23, 2011 5:51 pm

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D1%8F%D1%82%D1%8A%D1%80
Не можах да намеря дефиниция на това въздушно течение,което се случва на велосипедист,ако мислиш,че е по-различно, моля сподели.
Искаш да кажеш, че охлаждането и загряването се получават от разлика в налягането?

По темата: Термометърът не може да ви покаже реалната температура по време на движение,но спокойно може да ви ориентира как я чувства вашия байк.
Аватар
subritual

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Фев 23, 2011 6:00 pm

От месец-два използвам Sigma BC1200.Почти напълно отговаря на изискванията ти, като изключим че няма осветление на дисплея.
-Лично съм се уверил, че продуктите за които Сигма Спорт казва че са водоустойчиви са наистина такива. Било то дъжд, миене, маркучи, сняг.
-Демонтажът става посредством twist-off технология - завърташ и се сваля.
-Същевременно стойката му е достатъчно надеждна, бих казал че съм я изпробвал на доста по-сериозни неща от бордюри скокове в градски условия.
-Батерията му е от плоските /CR1620 не си спомням точно/. Като трайност от приятели и познати - относително но година-две.
-Има термометък който си мери нормално температурата според мен.
-има максимална скорост/запазва ти с колко си се суркал по байра/
Всичко останало като характеристика може да го погледнеш в сайта им. Но предимствата - бюджетен, достатъчно надежден да те слуша поне 5 години, водоустойчив, добра конструкция, лесен за работа и монтаж, всички необходими базови характеристики.
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот mover » Сря Фев 23, 2011 6:39 pm

EccentricMOTION написа:От месец-два използвам Sigma BC1200.Почти напълно отговаря на изискванията ти, като изключим че няма осветление на дисплея.

В описанието не видях този к-р да има термометър!
Иначе, съм съгласен с всичко друго, казано за Sigma. И аз имам подобен от 3 години и си работи с първата батерия.

:offtopic: Колеги Insight, deadahmet, subritual, вие сте направо китобойна флотилия!!! Свършиха рибите, че избихте и китовете!
Просто напишете "хладилен цикъл" в гуглето и то ще ви покаже напр. това: http://frescor-bg.com/blog/how-airconditioner-work/

П.С. Добре, че доц. Димитров не ви видя постовете, че щеше да ви остави направо за есенната поправителна сесия.
Последна промяна mover на Сря Фев 23, 2011 6:55 pm, променена общо 1 път
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот EccentricMOTION » Сря Фев 23, 2011 6:52 pm

mover написа:
EccentricMOTION написа:От месец-два използвам Sigma BC1200.Почти напълно отговаря на изискванията ти, като изключим че няма осветление на дисплея.

Като казвам, че има значи има :) Дори в момента в стаята ми е ... 22градуса :)
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот deadahmed » Сря Фев 23, 2011 7:40 pm

mover написа:П.С. Добре, че доц. Димитров не ви видя постовете, че щеше да ви остави направо за есенната поправителна сесия.

Аз с дърти доценти-комунисти не се занимавам :) Пък и образУванието ми е друго, но това не пречи да виждам емпирично как работят нещата :)
Аватар
deadahmed

Мнениеот subritual » Сря Фев 23, 2011 7:43 pm

mover написа: :offtopic: Колеги Insight, deadahmet, subritual, вие сте направо китобойна флотилия!!! Свършиха рибите, че избихте и китовете!
Просто напишете "хладилен цикъл" в гуглето и то ще ви покаже напр. това: http://frescor-bg.com/blog/how-airconditioner-work/

П.С. Добре, че доц. Димитров не ви видя постовете, че щеше да ви остави направо за есенната поправителна сесия.

:offtopic:
Местата с различно налягане водят до течение,което охлажда.
Ако човек е зубрач,може и да не го схване.

deadahmed написа:Пък и образУванието ми е друго, но това не пречи да виждам емпирично как работят нещата :)

:agree:
Аватар
subritual

Мнениеот hitar_potter » Сря Фев 23, 2011 9:24 pm

:rofl: :bowdown:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот PtD » Чет Фев 24, 2011 9:37 am

Вижте сега, пичове (deadahmed & subritual) - за да има пад в температурите при наличие на вятър, трябва:
а) да има течност по повърхността, която да се излъхва (примерно мокър памук, както feb сполучливо отбеляза)
б) тялото да е внесено от по-топла среда и още да не е стигнало равновесна температура - в този случай наистина ще се охлажда по-бързо - но след достигане на равновесна температура (функция на пропорциите на масите на околната среда/тялото) - няма да се промени по-нататък.

Real feel е съвсем друго нещо, дължащо се на особеността на тялото да мери скоростта на топлообмен с околната среда, а не температурата.

Но ми харесва как по комунистически твърдо отстоявате своята позиция, без да имате хал-хабер от материята :)

A eй това:
Аз с дърти доценти-комунисти не се занимавам Пък и образУванието ми е друго, но това не пречи да виждам емпирично как работят нещата

направо изкърти миФките вкъщи :lol:
Аватар
PtD

Мнениеот DanailKoev » Пет Фев 25, 2011 2:20 pm

Благодаря за предложенията. Купих си от колега Velomann v. 1.16.

Модераторите могат да сменят заглавието на "Как велокомпютърът мери температура" или "Как велокомпютърът НЕ мери температура".

Поздрави!
DanailKoev

Рейтинг: 1198

Мнениеот feb » Пет Фев 25, 2011 3:13 pm

DanailKoev написа:Благодаря за предложенията. Купих си от колега Velomann v. 1.16.

Модераторите могат да сменят заглавието на "Как велокомпютърът мери температура" или "Как велокомпютърът НЕ мери температура".

Поздрави!

Честито!
Със здраве и безаварийно да си го ползваш! :)
Аватар
feb

Мнениеот _SoRa_ » Нед Фев 27, 2011 8:48 am

EccentricMOTION написа:
mover написа:

Като казвам, че има значи има :) Дори в момента в стаята ми е ... 22градуса :)

Може ли да направиш снимка на дисплея за да видим, че наистина показва температурата :dontknow:
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот taurus13 » Нед Фев 27, 2011 10:51 am

:offtopic: Темата беше полезна...от нея разбрах, че ако вържа една бира за гърлото с въже и я завъртя бързо, тя ще се охлади :lol: - айде да идва лятото.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Нед Фев 27, 2011 10:55 am

taurus13 написа::offtopic: Темата беше полезна...от нея разбрах, че ако вържа една бира за гърлото с въже и я завъртя бързо, тя ще се охлади :lol: - айде да идва лятото.

Всъщност... ще се стопли :D
Всичко, написано от мъртвия ахмед е точно обратно на действителността :D
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Harka » Нед Фев 27, 2011 6:06 pm

did, глупости говориш. Ти да си чувал за "real feel"? Ако taurus13 завърти бирата достатъчно силно, много ясно, че в един момент ще и стане студено. :idea:
Аватар
Harka

Мнениеот feb » Нед Фев 27, 2011 6:26 pm

Harka написа:did, глупости говориш. Ти да си чувал за "real feel"? Ако taurus13 завърти бирата достатъчно силно, много ясно, че в един момент ще и стане студено. :idea:

Естествено!
Единственият проблем на taurus13 ще бъде да задържи бирата отвън на бутилката, за да може да се обдухва - изпарява, което е ендотермичен процес, с което да предизвика изстудяване на самата бутилка и съдържанието и (ако е останало такова, след това разхищение).
Мисълта ми е, че taurus13 със 100% сигурност ще препочете да завърти бутилката около произволна хоризонтална ос, с цел направата животоспасяващо съединение от вида гърло - в уста, вместо да маже бутилката с бира или друга течност и да я върти над главата си.

ПП.
За "риъл фийл - значение и употреба", моля прочетете по-ранните постове от тази тема.
Аватар
feb

Мнениеот grebo » Нед Фев 27, 2011 6:36 pm

Real feel! :bowdown:

май има нещо общо със скоростта НА ОХЛАЖДАНЕ, (градус/сек.) а не тази на обдухване (м/сек).
Я уже не волк. Я аморал, алкоголик, курильщик и педофил. Ну заец, ну Pussy Riot!
grebo

Рейтинг: 1275

Мнениеот PtD » Нед Фев 27, 2011 6:50 pm

Harka написа:did, глупости говориш. Ти да си чувал за "real feel"? Ако taurus13 завърти бирата достатъчно силно, много ясно, че в един момент ще и стане студено. :idea:

Даа, но само ако и бирата има като човешките възприятия за топло и студено, а това тепърва трябва да се докаже :deal:

(Има и вариант Б - ако е запотена, тогава при въртенето ще-не ще, ще се охлади. При умерени скорости на въртене :lol:)

@did, айде сега де. Виж какво са ти писали, не взимат акъл от доценти. Тая наука, дето сте я учили, тя е остаряла соц.-теория. Сега вече има други, по-модерни разбирания. Духаш - охлаждаш! Това е!
Аватар
PtD

Мнениеот Harka » Нед Фев 27, 2011 6:55 pm

Освен да питаме бирата дали и става студено като я въртим... :idea: После ще напишем какво ни е отговорила в темата за паранормалните явления.
Аватар
Harka

Следваща

Назад към Общ форум