Велоалеи? Велосдружения?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Велоалеи? Велосдружения?

Мнениеот galio » Чет Авг 15, 2013 9:53 pm

Alpina написа:Тогава няма да е лошо да започнеш да внимаваш повечко с използването на думички като "всички", "навсякъде" и изобщо да генерализираш.
Няма да е зле да се и ограмотиш малко, защото си труден за четене и не мисля повече да се затормозявам с такава некадърна реч.

Инак е голямо откритие как в София има се среща трафик от точка А до точка Б.
В случай че почнеш да се замисляш малко повече и да не караш като кон с капаци - можеш да откриеш как не е задължително да се буташ в трафика.

От това няма да спечели никой друг освен здравето ти. Може би и джобът на данъкоплатците.

Минавал съм през всички т.нар. "велоалеи" в София. Виждал съм и велоалеи в Германия, Австрия, Унгария и Румъния.

Дали да генерализирам, и кога, решавам аз.

Като съм ти труден за четене, защо ме четеш? Не се затормозявай, моля. А да наричаш писание "реч" си рядък талант, евала!

Не е задължително да се бутам в трафика, да, само че е в пъти по-бързо. Понеже съм и шофьор, познавам навиците за шофиране тук. Като се ползват и малки улички става съвсем културно колоезденето.
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот Jaboka » Съб Авг 17, 2013 10:06 pm

Опа , леко с рекламата. От известно време ви гледам само се дръгляте кой в коя държава бил , и кой бил шофьор-мофьор. Пълните темата с излишности.

Moйте 2 стотинки по въпроса:
Хубаво нещо ли са вело алеите? По принцип, да.
Добре ли са изпълнени в България? С малки изключения - не.
...хванало го е бавното.
Аватар
Jaboka

Рейтинг: 1345

Мнениеот bikerider » Нед Авг 18, 2013 7:44 am

hlebarka написа:Става на въпрос, че съществуващите велоалеи са като един вид капан - има ги, популяризират колоезденето, хората тръгват да карат, защото има вече велоалеи, но алеите не са навсякъде, а където ги има, на места са опасни, и съответно има претрепани, които не биха излезли с колело, ако нямаше "велоалеи". :) :agree:

Не смеех досега да употребя думата "капан". Много точно казано! :agree: :agree: :beer:

@PtD: Защо изместваш темата? Говорим за велосипеди и велосипедисти. Но хубаво, нека бъде твоята. Щом толкова държиш да сравняваме с авто-трафика, моля сравни dInc/dTot при автотрафика и велотрафика спрямо миналата година, да речем. Ето тук тази статистика би била полезна! И нека пак говорим. Отлично знаеш каква е разликата в обезопасеността на велосипед и автомобил - механичните сравнения не ти правят чест. 20% отгоре са много, ужасно много за такава рискова група като нас, велосипедистите. Все още считам за по-безопасно в България да се кара по улиците и не се съмнявам, че това се променя към добро, но не със скоростта, с която трябва. Съотнесено към паричките, които си си дал от джоба тази безопасност е смешна, тоест поне половината от моите и твоите парички са откраднати, заради което са страдали и ще страдат още хора. Искрено ти желая никога ти или твой близък да не влиза в тази група - сигурно само това може да ти отвори докрай очите. Но откровено казано предпочитам хиляда спора тук, отколкото някой да страда заради крадливите изроди и техните НПО подгъзници.

@Jaboka: изчерпа спора с две думи :) :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот PtD » Пон Авг 19, 2013 3:58 am

bikerider написа:@PtD: Защо изместваш темата? Говорим за велосипеди и велосипедисти. Но хубаво, нека бъде твоята. Щом толкова държиш да сравняваме с авто-трафика, моля сравни dInc/dTot при автотрафика и велотрафика спрямо миналата година, да речем. Ето тук тази статистика би била полезна! И нека пак говорим. Отлично знаеш каква е разликата в обезопасеността на велосипед и автомобил - механичните сравнения не ти правят чест. 20% отгоре са много, ужасно много за такава рискова група като нас, велосипедистите.

Е хайде, дай данни и да сравним. Автотрафикът с 500% ли се е увеличил, че нещо не съм довидял - на мен ми се вижда, че е понамалял.

А 20% са си 20% за всяка група.

Все още считам за по-безопасно в България да се кара по улиците и не се съмнявам, че това се променя към добро, но не със скоростта, с която трябва.

Бавно, бързо, това е положението. Не може да се щракне с пръсти и всички да се събудим на другата сутрин интелигентни, да си хвърляме боклука в кофите и да спазваме правилата.

Но откровено казано предпочитам хиляда спора тук, отколкото някой да страда заради крадливите изроди и техните НПО подгъзници.

Тук изказваш инсинуативни твърдения. Колко пари са взели НПО-та, свързани с велоалеи, имаш ли данни?
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Вто Авг 20, 2013 2:51 pm

Много моля, не съм споменал аз автотрафика, че да сравнявам. Вече казах, че за мен са несравними, ти твърдиш обратното, дай ти данните?
Силно несериозно... и къде ме видя да казвам/пиша, че НПО-тата са взели пари???

За бавно и бързо никой нищо не казва. Говорех за паричките от джоба ти, но явно за това ти харесва да те крадат. Нали безопасността не се пипа, не се яде...

Много разочароващ отговор, изненадан съм. По-добре да не беше писал нищо...
Аватар
bikerider

Мнениеот PtD » Сря Авг 21, 2013 12:51 am

@bikerider, просто отбелязах, че велоалеите са полезни и че има обективни данни за увеличения брой велосипедисти. На което ти отговори, че велоалеите са вредни, защото се увеличили ПТП-тата. На което аз пък казах а) че за щастие ПТП-тата все пак не са се увеличили пропорционално на броя велосипедисти и б) че и без велоалеи пак щеше да има ПТП-та с велосипедисти при увеличения трафик.

Ти какво предпочиташ, да има по-малко велосипедисти ли? В по-горните ти постинги непрекъснато повтаряш заклинанието, че велосипедистите са малко и няма да започнат да се съобразяват с тях, докато не нараснат като бройка. Е, сега нарастнаха като бройка. Значи вървим накъдето трябва.

За НПО-тата - уж не казваш директно, че са взели пари, но от изказа ти може да се заключи, че точно това имаш предвид. Ако си визирал друго нещо, моля да ме извиниш.
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Пет Авг 23, 2013 6:03 am

Ще повторя вкратце - 20% ръст на инцидентите е много и говори за липса на безопасност при замисъла и изпълнението на велоалеите, които бяха промотирани с точно обратния лозунг. Сега ги имаме, това е хубаво. Появиха се и хората, които ги ползват активно - и това е хубаво, въпреки че опроверга моите прогнози за масата. Остана само да се обясни (най-добре от теб) ЗАЩО ръста на инцидентите е 20% (а не по-малко), вместо да разправяш, че е нормален спрямо ръста на общата маса. Не приемам идеята, че е нормално безопасността да е обратнопропорционална на броя участници. Това е абсурдно и още повече показва какво значи 20% ръст.

И стига с това мятане от черно в бяло. Непрекъснато опростяваш нещата до един параметър, а те са два. Омръзна ми да противопоставяте мнението ми на измишльотини. Искам да има много хора на колела И малко инциденти, толкова ли не се разбра какво искам? Или, та или. И бе човек, И. Не знам защо толкова упорито седиш в едно измерение ;)

Стига толкова. Каквото съм казал, съм го казал и не смятам да се повтарям. Бих оценил силно ако се върнеш и вникнеш по-задълбочено, бих разбрал и ако не желаеш.
Аватар
bikerider

Мнениеот radeviq » Пет Авг 23, 2013 8:22 am

Никъде в интервюто с началника на КАТ не видях да се казва, че 20% повече инциденти се случват на велоалеите ...
5 пъти нараснал велотрафик, който включва много неопитни и начинаещи колоездачи, които трябва да се борят и с трафика извън районите с велоалеи. Не бих се учудил, ако по-голямата част от инцидентите са станали с колоездачи каращи по пътното платно.
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот PtD » Пет Авг 23, 2013 9:10 am

bikerider написа:Искам да има много хора на колела И малко инциденти, толкова ли не се разбра какво искам? Или, та или. И бе човек, И.

Всички искаме и онуй в туй, и душата в рая. Ама не става. Или ако става, то става бавно и не е като да щракнеш с пръсти. Просто такива са реалностите на живота. :eek3:

Въпросът, който е по-вързан към реалностите в случая е: ако тези 500% повече велосипедисти нямаха велоалеи, повече ли от 20% щяха да бъдат ПТП-тата с тях, или по-малко? И вторият: ако целият град беше опасан с велоалеи, повече ли инциденти щеше да има, или по-малко?
Аватар
PtD

Мнениеот galio » Пет Авг 23, 2013 11:03 am

PtD написа:Въпросът, който е по-вързан към реалностите в случая е: ако тези 500% повече велосипедисти нямаха велоалеи, повече ли от 20% щяха да бъдат ПТП-тата с тях, или по-малко? И вторият: ако целият град беше опасан с велоалеи, повече ли инциденти щеше да има, или по-малко?

Един друг акцент ми се иска да вкарам :) различното тази година са постоянно включените фарове.

Абсолютен факт е, че светлините вземат вниманието на шофьора и правят околните обекти по-трудно забележими. Т.е. за пешеходец кола със светнати фарове е по-ясно видима, но за шофьор, срещу който има кола със светнати фарове, е по-трудно да забележи дали няма и пешеходец / колоездач.

Някой иска ли да я продължи тази логика?
Аватар
galio

Мнениеот moridinbg » Пет Авг 23, 2013 2:39 pm

Интензитета на светлината от фаровете денем е безкрайно по-нисък от този на слънчевата светлина и по никакъв начин не се отразяват на околните обекти, нито би могъл да те заслепи, освен ако не гледаш в халогенки от упор. Представи си обаче ситуацията ден, 12 на обяд, прашен крайградски път. Сива/бежова кола на края на видимата част от пътя. С или без фарове ще я забележиш?
Вечерно време обаче фаровете наистина заслепяват много неприятно. Особено много мразя тарикати, които са си повдигнали левия фар, защото той не бил откъм движението и не пречел :crazy:
Аватар
moridinbg

Мнениеот APD » Пет Авг 23, 2013 8:24 pm

bikerider написа:Остана само да се обясни (най-добре от теб) ЗАЩО ръста на инцидентите е 20% (а не по-малко), вместо да разправяш, че е нормален спрямо ръста на общата маса.

Щото некои капути зад волана си казаха "Ей, вече и аз мога да карам безопасно колело", ама забравиха да оставят в жабката некадърността си.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот galio » Пет Авг 23, 2013 10:12 pm

moridinbg написа:Интензитета на светлината от фаровете денем е безкрайно по-нисък от този на слънчевата светлина и по никакъв начин не се отразяват на околните обекти, нито би могъл да те заслепи, освен ако не гледаш в халогенки от упор. Представи си обаче ситуацията ден, 12 на обяд, прашен крайградски път. Сива/бежова кола на края на видимата част от пътя. С или без фарове ще я забележиш?
Вечерно време обаче фаровете наистина заслепяват много неприятно. Особено много мразя тарикати, които са си повдигнали левия фар, защото той не бил откъм движението и не пречел :crazy:

не коментирам дали ти виждаш колата добре.

коментирам, че когато срещу теб има три коли една след друга, по-трудно ще видиш дали между или пред тях има пешеходец/колоездач.
Аватар
galio

Мнениеот Alpina » Вто Авг 27, 2013 2:36 am

moridinbg написа:Интензитета на светлината от фаровете денем е безкрайно по-нисък от този на слънчевата светлина и по никакъв начин не се отразяват на околните обекти, нито би могъл да те заслепи, освен ако не гледаш в халогенки от упор. Представи си обаче ситуацията ден, 12 на обяд, прашен крайградски път. Сива/бежова кола на края на видимата част от пътя. С или без фарове ще я забележиш?

Става дума за съвсем различно нещо, до колкото разбрах. Целта на карането с фарове през деня е, ако не ме лъжат памет и знания, че от време оно, хората винаги са се съобразявали на подсъзнателно ниво с най-светлите точки, които са в полезрението им. Целта не е дори това да виждаш по-добре, че има кола в посоченият от теб пример, а това, че мозъкът ти (без да го осъзнаваш) постоянно се съобразява с фаровете на насрещно движещите се и отчита тяхното присъствие там и така те спира една идея повече да предприемаш действия, които можеш да направиш дори ясно виждайки насрещно движещата се кола. Бла-бла-бла-бла - не е нужно да разводнявам повече.

До колкото схванах идеята е, че това може да доведе до сериозен недостатък за велосипедисти и пешеходци, които денем не са източник на такава светлина. Т.е. с това правило (което напълно подкрепям), може да се получава едно негативно претрупване на вниманието на водача на МПС с информация за какви ли не обекти на пътя, в следствие на което велосипедисти и пешеходци да стават една идея по "незабележими" на подсъзнателно ниво. Защото каквото и да си говорим, когато шофираме през повечето време сме на "автопилот".

За това може би не е лоша идея да се кара и през деня с включена задна, светлина на мигащ или бягащ режим, за да привлича внимание. При това внимателно разположена, така че да има максимален ефект на дневна светлина.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот galio » Вто Авг 27, 2013 8:57 am

Alpina написа:До колкото схванах идеята е, че това може да доведе до сериозен недостатък за велосипедисти и пешеходци, които денем не са източник на такава светлина.

Именно. Води до увеличение на злополуките с пешеходци. Стават малко невидими. Голословен съм в момента, но ще се разтърся за изследвания по случая.

За идеята за включени светлини на велосипедите и през деня - проблемът е като пресичаш кръстовище или пешеходна пътека. В таквиа ситуации светоотразителите между спиците трябва да те направят видим, но през деня няма да се случи. Отделно всички пешеходци трябва да се разкарват със светлина, което е абсурд. Просто правилото трябва да отпадне. Единственият смисъл от него е за бензинджиите.
Аватар
galio

Мнениеот hlebarka » Вто Авг 27, 2013 10:59 am

galio написа:
Alpina написа:До колкото схванах идеята е, че това може да доведе до сериозен недостатък за велосипедисти и пешеходци, които денем не са източник на такава светлина.

Именно. Води до увеличение на злополуките с пешеходци. Стават малко невидими.

Абсолютно.И не само те - стълбове, сгради, дървета - всичко се забелязва доста по-трудно от преди.
stvarnost nam je crno-bela, a budućnost siva
Аватар
hlebarka

Мнениеот bikerider » Вто Авг 27, 2013 4:25 pm

PtD написа:Всички искаме и онуй в туй, и душата в рая. Ама не става. Или ако става, то става бавно и не е като да щракнеш с пръсти. Просто такива са реалностите на живота. :eek3:

Аха, аха, аха, йе. Силно се изкушавам да те заям на друга тема, ама карай. Реалностите на живота, my ass :)
Аватар
bikerider

Мнениеот Shortcut » Вто Сеп 03, 2013 6:39 am

Има европейски държави, които са въвеждали задължителното денонощно каране на фарова и след това са го отменяли заради отрицателния ефект от него точно върху мотоциклети, велосипеди и други, различни от автомобил, участници в движението по пътищата. По-напреднали страни изобщо не са го въвеждали след провеждане на лабораторни изследвания. Правилото е активно и работи само в някои скандинавски страни, които имат съвсем различни от нашите географски и климатични условия, светла част на деня, организация на движението за "другите" участници в движението и т.н.
Тигре, тигре, лумнал с мощ
като факла в лунна нощ.....
Аватар
Shortcut

Рейтинг: 1200

Мнениеот did » Вто Сеп 17, 2013 12:34 pm

http://news.plovdiv24.bg/454265.html

Откога велоеволюция започна да си партнира и с КАТ и да инициира акции извън София?

Най-лошите ми кошмари са на път да се сбъднат.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот moz » Сря Сеп 18, 2013 2:12 pm

Мда, ще поощряват велодвижението чрез глоби за липса на звънец, бели и жълти светлоотразителни елементи, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и на червена - отзад. Дълбоко сме Ви благодарни за общественополезната дейност. :banghead:
moz

Мнениеот did » Сря Сеп 18, 2013 3:59 pm

Ето и резултата: http://news.plovdiv24.bg/454493.html

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :D :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Grash » Чет Сеп 19, 2013 10:02 am

Освен това е необходимо велосипедистите да се движат възможно най-бързо до дясната граница на пътното платно.

Харесва ми тази грешка!
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот galio » Чет Сеп 19, 2013 3:46 pm

did написа:Ето и резултата: http://news.plovdiv24.bg/454493.html

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :D :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

Всъщност това И начин да се работи за добър имидж на байкърите пред обществото. Който имидж в момента не е положителен - достатъчно е да се прочетат коментарите отдолу или под която и е да статия, свързана с велосипедисти, в която и да е медия.
Аватар
galio

Мнениеот moridinbg » Чет Сеп 19, 2013 3:57 pm

moz написа:Мда, ще поощряват велодвижението чрез глоби за липса на звънец, бели и жълти светлоотразителни елементи, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и на червена - отзад. Дълбоко сме Ви благодарни за общественополезната дейност. :banghead:

С какво точно ти вредят изискванията, които са задължителни за каране в градска среда в по-голямата част от западния свят?
Нали разбираш, че звънецът е, за да не крещиш като гламав по пешеходците, светлоотразителните елементи и светлините са, за да не те отнесе някой през нощта. А не за да ти затрудняват живота да даваш пари за тях и да ги търсиш по магазините.
Аватар
moridinbg

Мнениеот kobso1245 » Чет Сеп 19, 2013 6:50 pm

moridinbg написа:
moz написа:Мда, ще поощряват велодвижението чрез глоби за липса на звънец, бели и жълти светлоотразителни елементи, устройство за излъчване на бяла или жълта светлина отпред и на червена - отзад. Дълбоко сме Ви благодарни за общественополезната дейност. :banghead:

С какво точно ти вредят изискванията, които са задължителни за каране в градска среда в по-голямата част от западния свят?
Нали разбираш, че звънецът е, за да не крещиш като гламав по пешеходците, светлоотразителните елементи и светлините са, за да не те отнесе някой през нощта. А не за да ти затрудняват живота да даваш пари за тях и да ги търсиш по магазините.

За всичко съм съгласен, само за звънецът-според ЗДП нямам право да карам по тротоара. Е тогава за к'во по дяволите ми е той?
пс:Звънец имам от около 2 месеца и си стои за украса(никога не съм го ползвал).
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот moridinbg » Чет Сеп 19, 2013 7:03 pm

Пешеходците не ги бие ток, когато слязат на платното, така че и там може да ги срещнеш (:
Аватар
moridinbg

Мнениеот hitar_potter » Чет Сеп 19, 2013 8:55 pm

И по велоалеите ходят пешеходци
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот mikaelyan » Чет Сеп 19, 2013 9:00 pm

hitar_potter написа:И по велоалеите ходят пешеходци

И то доста нагли - порода "зомби".
Аватар
mikaelyan

Рейтинг: 1233

Мнениеот kobso1245 » Чет Сеп 19, 2013 10:02 pm

Мдам, това не го бях вземал предвид.
Явно съм някакъв късметлия, никога не ми се е случвало.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот APD » Чет Сеп 19, 2013 10:06 pm

mikaelyan написа:И то доста нагли - порода "зомби".

Най-новият achievement е да съсечеш последователно 10 зомбита с дясната ръкохватка :popcorn:
APD

Рейтинг: 977

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум