Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот marsa » Съб Авг 23, 2014 8:37 pm

Тя нама да се "счупи", а конусите ще се нащърбят и вече въртенето няма да е гладко и ще започне да отваря луфт, след това и сачмите ще тръгнат по верижната реакция и т.н. Сачми - бол, конуси трудно (да не кажа хич) ще си намериш. Ако това не те притеснява или реално няма да блъскаш - главината е за теб.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Рейтинг: 2000

Мнениеот Inzagi » Нед Авг 24, 2014 9:18 am

На тази спирачка може ли да се сложат тези накладки?До колкто разбирам от описанието стават ,но аз да питам все пак.
Аватар
Inzagi

Рейтинг: 1636

Мнениеот Ozzie » Нед Авг 24, 2014 10:04 am

Може и да станат но може и да не станат.
Спирачката която си показал е с Ice Tech накладки, а при тях, радиаторчетата (оребряването) е част от накладките.
Тези които си показал, не ги виждам да имат такива.
Но все пак, не съм сигурен. Не съм държал такива в ръце, само съм гледал по снимки.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот psixopat » Нед Авг 24, 2014 10:31 am

Могат да се сложат. Карам със същите накладки, на същата спирачка и нямам никакъв проблем. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот capola » Нед Авг 24, 2014 3:42 pm

Залепих бандажната лента, но вътрешната гума продължава да се върти и да изкривява вентила. Всичко това свършва, разбира се, със спукване. Ето едно интересно мнение отпреди 10 години:

bikerider написа:
Обърни внимание на инерционните моменти при спиране. С дискова спирачка първо спира да се върти главината/ротора, каплата и гумата се стремят по инерция да продължат.

Факт е, че този проблем се проявява след дълго спускане. Вече наистина много ме мързи след всяко такова спускане да свалям и оправям гумата. Пробвах и с гуми, които имат резба на вентила и се затягат, но напрежение пак се поражда, дори вентила да не се криви, тоест резултата е същият. Дано някой успее да помогне, иначе ще трябва да пускам нова тема.
Аватар
capola

Рейтинг: 1547

Мнениеот bio » Нед Авг 24, 2014 8:20 pm

@capola
толкова ли не може да проумееш, че ти се върти външната гума. тя придърпва със себе си вътрешната и ти къса вентила.
каква е гумата и каква е шината ?!?
вентила френски ли е ?!?
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот did » Пон Авг 25, 2014 10:10 am

bio написа:@capola
толкова ли не може да проумееш, че ти се върти външната гума. тя придърпва със себе си вътрешната и ти къса вентила.
каква е гумата и каква е шината ?!?
вентила френски ли е ?!?

:agree:

А на бас не не си е почистил (обезмаслил) шината отвътре по борда и външната по самия борд!
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Sartor » Пон Авг 25, 2014 11:02 am

До скоро имах същия проблем с вътрешната гума - късаше ми винтила.

1. Обезмасли си каплата.
2. Купи си качествен бандаж.
3. Сам си разбрал, че винтила е добре да е с халка, която да го затяга към каплата.

При мен се оказа №2. Бях купил някакви бандажи за по 60-70ст. и двата на едно качване до Бялата вода сдадоха багажа (да, самите бандажи се бяха скъсали и ми бяха повлекли гумата). Сега съм с бандаж за 4лв (някакъв на FUN) и нямам проблеми.

Това дали си с френски или авто вентил не мисля, че има разлика. Освен в случаите, когато каплата ти не е предвидена за определения тип вентил. :beer:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот taurus13 » Пон Авг 25, 2014 11:16 am

От известно време карам с едни geax lobo mass loko, с които се бях запасил и които за пръв път установих, че се въртят леко по шината. То при мен беше малко, ама един колега скъса за един сезон с тая гума, вентилите на около 10 вътрешни. :D И почне ли веднъж да се върти, става все по-зле. Накрая се заех с леко проучване на гумата и установих, че точно там, където се опира в борда на шината има доста плат, със съвсем малко гума отгоре. Така когато гумата се претрие, остава на плат и се лъсва яко, като започва да се върти с лекота по шината, с което изтрива и алуминия на шината. Тук следва да отбележа, че шината и гумата са подходящи по размер една за друга.
Проблема го реших като свалих гумата, почистих с ацетон борда и нанесох с тънка четка, полихлоропреново лепило. Оттогава не ми се в въртяла гумата - за целта си бях драснал белези на шината, за да установя ако има и милиметър завъртана, но не се случи такова. :)
Иначе ясно е, че е хубаво понякога да се обезмаслява гумата и шината, но в дадения случай това изобщо не помагаше.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот capola » Пон Авг 25, 2014 11:43 am

Благодаря за всички отговори! Ще започна с обезмасляване на шината, гумата и бандажа.

@bio Имам Alex Rims DC 4.5 Disc 26" и Geax Gato 26 2,1. Каква несъвместимост подозираш?
Аватар
capola

Мнениеот bio » Пон Авг 25, 2014 11:54 am

taurus13 го е написал най-добре.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот capola » Пон Авг 25, 2014 4:48 pm

@taurus13, действително тази част на борда е от плат и гума. При мен не е налице износване на гумения слой, но пък там, където минава шината, гумата е станала толкова лъскава, че направо лъщи. Намазах от лепилото, което ми препоръча, дано този филм да е достатъчен, за да създава необходимото съпротивление. Благодаря ти за съвета!
Аватар
capola

Мнениеот did » Пон Авг 25, 2014 5:49 pm

bio написа:taurus13 го е написал най-добре.

Имаше и едно по-добро старо описание от TOYAGA, как при вътрешната гума преди монтаж се ползва талк, ама не ми се търси. Бандажът няма да помогне. Гайката при вентила - също. Номерът е да се спре въртенето на външната гума спрямо каплата, а вътрешната да се движи свободно спрямо външната.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот capola » Пон Авг 25, 2014 6:06 pm

За вътрешни ползвам Geax ultralight, които са с нещо като талк, но явно това не стига.
Аватар
capola

Мнениеот Nocturne » Вто Авг 26, 2014 10:42 pm

Имам голям проблем с предната ми гума. Вече 3 бр. вътрешни гуми се пукат докато колелото седи в нас. Изведнъж из целия апартамент се чува свистене, отивам и гледам спада до долу! И 3те гуми се спукаха, когато колелото НЕ Е в движение. Не мога да разбера какъв е проблема :bawling:
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот spirov92 » Вто Авг 26, 2014 10:44 pm

И от коя страна е спуканото? Първото което ми хрумва е разместен или повреден бандаж. Или пък да е стояло на слънце и от жегата да е гръмнала, или комбинация от двете.
spirov92

Мнениеот gosh6o » Вто Авг 26, 2014 11:33 pm

Как се износват венците? Защо на определена предавка просто изпускат? Как се оправя без смяна? Гума вътрешна 2.10 на външна 2.25? Ако болта на обтегача ми за отдалечеността от ухото е бил навит на макс (голяма грешка) като го настроих сега както пише в сайта възможно ли е от това да е започнал да ми трака по-малко? От къде мога да намеря такава част за v-brake която държи болтчето https://fbcdn-sphotos-h-a.akamaihd.net/ ... 526e68d776 ? Начална предна хидравлика за XC? Предна гума schwalbe nobby nic 2.25 - идея за задна? Идея за xc вилка - нещо по-добро от xcrрите, но не и много скъпо. RS XC28/30/32 ?
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот radeviq » Сря Авг 27, 2014 2:13 am

2.1 вътрешна на 2.25 външна става.
Nobby Nic 2.25 за предна е ок до един момент. Карах въпросната гума в комбинация предна и задна и бях доволен до момента в който не смених вилката, спирачките и още няколко части, което ме предразположи към каране с по-висока скорост. Проблема се яви при спускане и то най-вече в завои. Колкото и да е хубава и приятна гумата в един момент се оказва недостатъчна, което доведе до 1-2 падания ... За задна на 2.25 обаче ми остава ок.
За спирачака: всичко от Shimano 596 нагоре ще те остави доволен, а може би дори и някой от по-ниските класове.
Аватар
radeviq

Рейтинг: 1379

Мнениеот Nocturne » Сря Авг 27, 2014 9:16 am

spirov92 написа:И от коя страна е спуканото? Първото което ми хрумва е разместен или повреден бандаж. Или пък да е стояло на слънце и от жегата да е гръмнала, или комбинация от двете.

Между тази серия от спукване бандажа дори беше сменен с нов, който изглежда перфектно сложен. Първите 2 пъти беше на терасата и си го обясних с жегата, но вчера беше 23:00 и седеше в стаята ми, дори не беше толкова топло...и изведнъж бам и за 3-4 секунди спадна до долу. Още не съм я вадил да видя, къде е спуканото. Реве ми се вече, имам чувството, че външната гума трябва да сменя и че е нещо от нея. Нямам никакво логично обяснение :crap:
RAM AM.ONE Custom
Аватар
Nocturne

Рейтинг: 1300

Мнениеот bio » Сря Авг 27, 2014 10:17 am

Nocturne написа:... Още не съм я вадил да видя, къде е спуканото. Реве ми се вече, имам чувството, че външната гума трябва да сменя и че е нещо от нея. Нямам никакво логично обяснение :crap:

виж къде е спукана де ...
възможно е да била вече спукана, да е задържала между въздух във външната и след като леко е паднало, да е спаднала рязко нацяло.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот ageorgiev » Сря Авг 27, 2014 8:16 pm

Здравейте, кои онлайн магазини предлагат x-fusion?
ageorgiev

Рейтинг: 1200

Мнениеот jari » Сря Авг 27, 2014 8:51 pm

каде в софия плетят бандаши знам че има много,но искам да остана доволен,ако някой от вас скоро бил на сериозен майстор!?
S54
jari

Рейтинг: 1165

Мнениеот spirov92 » Сря Авг 27, 2014 9:35 pm

ageorgiev написа:Здравейте, кои онлайн магазини предлагат x-fusion?

http://bit.ly/1tKZtAh
http://screambikes.eu/bg/search?orderby ... 1%81%D0%B8
jari написа:Къде в София плетат бандаши? Знам че има много, но искам да остана доволен, ако някой от вас скоро е бил на сериозен майстор!?

Преди време спорихме дали са нарича "капла" или "колело", ама тая дума за пръв път я чувам. :D Като я търся в гугъл излизат снимки на автомобилни джанти, главно от македонски сайтове.
Виж темата "похвали/порицай веломеханика си".
spirov92

Мнениеот jari » Сря Авг 27, 2014 10:05 pm

spirov92 написа:

jari написа:Къде в София плетат бандаши? Знам че има много, но искам да остана доволен, ако някой от вас скоро е бил на сериозен майстор!?

Преди време спорихме дали са нарича "капла" или "колело", ама тая дума за пръв път я чувам. :D Като я търся в гугъл излизат снимки на автомобилни джанти, главно от македонски сайтове.
Виж темата "похвали/порицай веломеханика си".

ех нормално че ще правя грешки не съм от България,и за това питам нали форума е за това,и ако знаеш за това което питах можеш да кажеш,за другото знам че има грешки ;)
S54
jari

Рейтинг: 1165

Мнениеот ageorgiev » Чет Авг 28, 2014 9:54 am

spirov92 написа:

Благодаря, но явно не се изразих правилно. Имах предвид в кой от чуждите магазини ги предлагат, защото във Веломанията асортиментът е доста ограничен. Прегледах повечето споменавани във форума чужди онлайн магазини, но не успях да намеря.
ageorgiev

Рейтинг: 1200

Мнениеот uBaH » Чет Авг 28, 2014 10:06 am

Някой, нещо за Mаvic Crosstrail 2013?
Карал ли е някой сета, мнения, оплаквания? :)
Последна промяна uBaH на Чет Авг 28, 2014 10:19 am, променена общо 1 път
Аватар
uBaH

Мнениеот limberjack » Чет Авг 28, 2014 10:14 am

Как лепите гето tubeless гумите, че днес явно съм се набучил на някое желязо... цялата боза излезе навън (беше само Slime и пак не можа да запуши) отвора е към 4-5 мм.
Да пробвам ли с пура от вулканизаторите или да лепя с лепенка отвътре?
limberjack

Рейтинг: 1238

Мнениеот po_taka » Чет Авг 28, 2014 10:17 am

аз едната съм я залепил с лепенка за вътрешна - отвътре. Над нея съм сложил лепенка за скъсана външна гума. За сега е пушка!
Мисля че има и специални по-здрави лепенки специално за това, но аз не съм ги ползвал
Аватар
po_taka

Рейтинг: 1692

Мнениеот bio » Чет Авг 28, 2014 11:35 am

съветвам те да я залепиш. за мен фитила е по-скоро временно/аварийно решение. първо покарай няколко дни гумата с вътрешна, за да хване добре лепенката и чак тогава се връщай на бозата.
успех !!!
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот df0rmati0n » Чет Авг 28, 2014 11:58 am

Здравейте. Купих си рамка Ram Am.One 26 инча втора ръка. Момчето е сложило шока (Rockshox Monarch R) с буталото нагоре. Има ли някакви преимущества или да си го обърна както принципно трябва да стой? Благодаря предварително.

Изображение
Аватар
df0rmati0n

Рейтинг: 1230

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум