Ком - Емине

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Ком - Емине

Мнениеот 4getcredo » Чет Дек 12, 2013 2:18 pm

Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo

Рейтинг: 2000

Мнениеот xbobi » Сря Фев 12, 2014 10:34 pm

Здравейте, я кажете началото на юли подходящо ли е за прехода?
xbobi

Рейтинг: 1200

Мнениеот Rayko » Сря Фев 12, 2014 10:36 pm

По-добре чакай края на Август
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот valentin.georgiev » Пон Фев 24, 2014 5:39 pm

Предизвикателство: http://www.youtube.com/watch?v=6h0HE3Xjv_E
Райко, Дизела иска да ти вземе рекорда.
Аватар
valentin.georgiev

Рейтинг: 1627

Мнениеот eMcKu » Пон Фев 24, 2014 10:48 pm

valentin.georgiev написа:Предизвикателство: http://www.youtube.com/watch?v=6h0HE3Xjv_E
Райко, Дизела иска да ти вземе рекорда.

Добре, а защо пише 600 км в предизвикателството на Киро ?
www.dromride.com
Аватар
eMcKu

Мнениеот azoic » Вто Фев 25, 2014 9:28 am

Ами, защото няма точна информация колко е. Между 600+ и 700+ е някъде, но никой не знае колко е :beer:
Изображение Изображение
Аватар
azoic

Мнениеот Rayko » Вто Фев 25, 2014 9:41 am

Готино клипче. Провокира. Успех му желая. Крайно време е...
Ще следим с интерес, а може и отблизо. :agree:
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот boris_borisov » Вто Фев 25, 2014 5:15 pm

Склонен съм да вярвам, че е 600 км, колкото и да не ми се иска :blush: Преди 2 години го засякох с километража на колелото и излезе 632 км, но знам, че на места съм заобикалял от най-прекия път, така че напълно е възможно.
Аватар
boris_borisov

Мнениеот cholla » Вто Мар 04, 2014 9:31 am

Не е много по темата, но пък с приключенски характер. Ако не е пускано 4ри броя засега, че да се навакса бързо :beer:
cholla

Мнениеот valentin.georgiev » Чет Мар 13, 2014 2:25 pm

Здравейте,
Това лято смятам да направя този маршрут. Датата на която тръгвам е 25.07 (не мога да я променя).
Графика ще бъде за 10 дни. Ако времето е с нас и имаме сили може да се пробваме и за 8-9 дни.
Пиша тук, тъй като засега съм сам и ако някой иска може да си правим компания, а затова ще трябва предварително да се опознаем.
В някои етапи може да имам компания от приятели, но към момента нищо не е гарантирано от тях.
Минавал съм част от маршрута (по-леката). От г.Лакатник - пр.Кашана, и от г.Кръстец до Ришки проход. В останалата част от Балкана не съм пребивавал изобщо (с изкл. на пр.Кашана - х.Планински извори - пеш).
Смятам да съм с минимален багаж (без спален чувал) - ще спя по хижите, и спрямо тях ще се съобрази графика (тук предизвикателството е Кашана - х.Ехо, тъй като не искам да слизам от билото)
За навигация имам картите от БТС, на телефона ще заредя траци от предишни минавания по пътеката.
Относно физическата ми подготовка и нивото на каране мисля, че съм около средно ниво (или поне лятото ще бъде така, че не съм карал от 2месеца).
Аватар
valentin.georgiev

Мнениеот lostrider@ » Чет Мар 13, 2014 4:19 pm

@valentin.georgiev

1. Ако не ми се сбъднат плановете за тази година, може и да те придружа, макар да ми се искаше тазгодишното да е по- експедитивно.
2. "..тук предизвикателството е Кашана - х.Ехо, тъй като не искам да слизам от билото.." - Че защо ти е да слизаш? :dontknow:
3. Аз бих ти препоръчал да си вземеш чувалчето. Ама това си е лично мое мнение. И в двата предишни похода ми се е налагало да го ползвам. Най- малкото, защото, ако се осер*ат нещата и ти се наложи да спиш на Планински извори, ще има да плачеш за чувала. :)
4. Траци задъжително. Ама го казвам, 'щото като се знам, че ако 100 пъти застана на 100 кръстопътя и трябва да избера посока, 100 пъти ще избера грешната. :D (То, това lostrider, не идва случайно. :crap:).
5. Никога не съм се готвил специално за Ком-Емине. Тръгвал съм физически подготвен.... абе, колкото- толкова. :) (Па не като да съм голям карач). Не мисля, че за 10 дни ще се изтормозиш много. :beer:

Edit:
Btw, ти за времето си знаеш - Божа работа. Същото е и с повредите. Аз до сега, освен 3 спукани гуми (говоря и за двата пъти), други ядове не съм имал.

Абе да питам, някой няма ли да поства разкази скоро? Да ни надъха малко. Птички, пчелички жужат и чуруликат вече - времето си минава. Ей сега ще дойде Август. :praying:
Аватар
lostrider@

Мнениеот valentin.georgiev » Пет Мар 14, 2014 6:48 am

т.1 - Щъкат ми и на мен едни мисля за по- бързо преминаване, но не смея да се изсилвам тука с думи, че има много променливи, които могат да повлияят.
т.2 - по план това трябва да ми е един етап (трети), а мисля че не е много кратък и лесен.
т.3 - Ако нещо се осере, ще се слиза от билото там преди Планински извори от север е Момина поляна (около 1 час катерене от нея обратно на билото)
Аватар
valentin.georgiev

Мнениеот Vorac » Сря Мар 19, 2014 11:39 am

Кратки впечатления.

Спускането от Ком до гара Лакатник е Епично!

Носи си смазка за верига.

Миналото лято се върнах от Добрила, защото три дни се стели гъста мъгла, пък там пътя не го знам. И бил труден за ориентиране.

Без колело източната третина на този маршрут е непосилно отегчително ходене пеша по равно.
Vorac

Рейтинг: 1513

Мнениеот lostrider@ » Пет Мар 21, 2014 10:26 am

valentin.georgiev написа:т.1 - Щъкат ми и на мен едни мисля за по- бързо преминаване, но не смея да се изсилвам тука с думи, че има много променливи, които могат да повлияят.
т.2 - по план това трябва да ми е един етап (трети), а мисля че не е много кратък и лесен.
т.3 - Ако нещо се осере, ще се слиза от билото там преди Планински извори от север е Момина поляна (около 1 час катерене от нея обратно на билото)

т.1 Нема се пуашиш. Моят график е за 6-7 дни, който е съвсем изпълним по мои сметки. А за променливите няма какво да говорим. Напомня ми на една поговорка: "Животът е всичко това, което ни се случва, докато си правим планове." Просто се молиш Балкана да е на твоя страна. :)
т. 2 Прави се. Ни е кратък, ни е лесен. Требе само яка гърбина. Звучеше доста внушително, когато Динко (azoic) пред няколко години, с който правихме заедно прехода, беше прочел на гърба на картите на БТС (цитирам по някакви спомени): "...На еди-колко си минути от Златишки проход се достига подножието на връх Свищиплаз. Оттук Балканът започва да набира мощ..." :eyebrow: То, ако няма гърч, не е интересно.
т.3 Да, ама то може да се осерат нещата много преди Планински извори или много след нея. Аз те съветвам да си вземеш чувала. :peace:

П.П.
Иначе, @Vorac е прав - не тръгвай без смазка за верига. Може да потрябва. :agree:
Аватар
lostrider@

Мнениеот boris_borisov » Пон Мар 24, 2014 11:07 am

[quote="lostrider@"]
П.П.
Иначе, @Vorac е прав - не тръгвай без смазка за верига. Може да потрябва. :agree:[/quote]
Смазката за верига е най-често ползвания "инструмент" на КЕ и е задължително да си носиш. Само при много лош късмет по-често ползван може да се окаже комплекта за лепене на гуми :rofl:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот valentin.georgiev » Пон Мар 24, 2014 4:10 pm

Смазка, а и не само, ще се носи, то е ясно, а се надявам да не ми се наложи да лепя гумите /дано че ще е мазало/. Миналата година напролет Райко както им сложи боза още си е с нея, без да съм доливал, че е и течна, онзи ден като припомпвах се поомазах малко. А не е като да не съм се бутал по шубраците, но и гумите са ми дебелички явно и не пускат много "кръв".

@Борис, а ти тази година ще се пускаш ли отново или ще пропуснеш? Ти с твоите разкази ме запали по прехода.
Аватар
valentin.georgiev

Мнениеот boris_borisov » Сря Мар 26, 2014 4:53 pm

След четири поредни преминавания, честно казано, малко взе да ми омръзва :blush: Някои неща почнаха да ми се повтарят, та даже взех да забравям коя случка от коя година беше :) Но Ком-Емине е голяма зараза и не е никак лесно да се отървеш от нея... Така че засега пак го планувам, но на 4 части: Ком-Лакатник, Лакатник-Златишки проход, Златишки проход-Мазалат (пеша обаче) и Мазалат-Емине. Целта е преминаването да става през уикендите основно, с малко отпуск, където се налага. А на Средна Стара планина искам да се насладя най-после пеша - омръзна ми да влача онова желязо по скалите :) Искам тази година да мина по пътища, откъдето не съм минавал до момента - например Ришки проход-Рупча по билото, Околчеста поляна-Котел през Разбойна, ей такива неща.
Та такива са ми плановете :^: Дано да имам здраве и късмет и да изпълня начертаното през 2014 :eyebrow:

А, между другото, май месец ще се събират туристи близо до Белева поляна (на около час след х.Лескова). Целта ще е да се построи чешма на мястото на едно изворче близо до Пътеката. Там обикновено пешаците имат проблеми с водата и е важно да се построи тая чешма. Който иска, може да удари едно рамо на тая работа :agree:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот ckaiyokar » Чет Мар 27, 2014 10:32 am

Здравейте, в края на юли едни приятели са решили да направят КЕ за 10 дни. Аз засега не съм потвърдил участието си , но ми вкараха мухата в главата и тя все по-настойчиво "бръмчи". Моля препоръчайте ми подходящи гуми. Предпочитам да са здрави с подсилени бордове-страници, но да не са гуми за DH, нещо по-лекичко да е, все пак носенето не е малко.
ckaiyokar

Рейтинг: 1240

Мнениеот ckaiyokar » Чет Мар 27, 2014 5:23 pm

насочвам се към CONTINENTAL TRAIL KING 26 x 2.2" или SCHWALBE RAPID ROB KEVLAR GUARD 26X2.25", изглеждат ми доста подобни като шарка и характеристики, попадат в ценовия диапазон, който търся - около 30лв максимум 40 на гума, какво ще кажете стават ли тези?
ckaiyokar

Мнениеот Petar_vn » Съб Мар 29, 2014 12:25 am

ckaiyokar написа:насочвам се към CONTINENTAL TRAIL KING 26 x 2.2" или SCHWALBE RAPID ROB KEVLAR GUARD 26X2.25", изглеждат ми доста подобни като шарка и характеристики, попадат в ценовия диапазон, който търся - около 30лв максимум 40 на гума, какво ще кажете стават ли тези?

Виж и този вариант:
Предна - http://biketires.eu/data/include/cms/bi ... 0_dhea.jpg
Задна - http://www.rowerownia.com/images/geax/baro_mountain.jpg

п.п. аз също се готвя за прехода :)
Аватар
Petar_vn

Рейтинг: 1182

Мнениеот motomarzel » Съб Мар 29, 2014 12:42 am

Очаква ви един 700км преход по разнообразен терен. Гумите трябва да са здрави, да осигуряват добро сцепление на различни настилки и да се въртят леко - според мен най-добрият вариант е Geax Saguaro с 2,2 инча балон.
Аватар
motomarzel

Мнениеот ckaiyokar » Съб Мар 29, 2014 7:57 pm

Благодаря за съветите, вече взех и поставих , и даже изпробвах континеталките- траял кинг. Взех 26х 2,2" . В първия момент ми се сториха изключително меки, което много ме притесни. После един приятел ме увери , че въпреки , че са меки " това е континентал и няма нищо общо с тези дето караш сега.." . Аз досега карах отпред някакъв максис на на 1,75" отзад гетуей или нещо подобно на 1,95" и вече бяха станали като сликови, но същия приятел ме увери, че има още много хляб в тях защото никъде не е започнало да прозира плата. С тези гуми по равно спъкойно развива скорости от 30-35 км/ч. Поставихме континеталките, съответно с вътрешни също континетал, но нямаше "боза" в разфасовки от 500 мл и ги карам така. Още докато ги слагами прещихахме едната вътрешна но я залепих и се надявам да върши работа като резервна(поръчах 3 бр вътрешнш). След като ги сложихме ми се сториха неверойтно широки. Виждал съм гума 2,3" и мисля , че тези въпреки че са 2,2 доста се доближават до тях. Освен това корелото се вдигна и сега трудно го подпирам на стъпенката, а не можах да разбера каксе удължава. Карах ги около 20 км по асфалт, 3-4 макадан и 4-5 по черно, което вклйчва черен път, през гора без път и през нива с есенник. Впечатлението ми , че возят много по-добре от предишните ми гуми. Второ сравнително тихи са, за сравнение имам един приятел с подобни широки гуми и когато е на по малко от 10 метра зад мен мисля , че идва кола, тези траял кинг сравнени с неговите са тихи, даже и спрямо предишните ми почти няма разлика, на черно, в гората , на макадана(където имаше чакълести участъци) и през нивата се държаха много добре. Накрая имаше едно спускане около километър по черен път обрасъл с тревичка на повечето места, не ми преплъзнаха. Преплъзнаха веднъж на макадана но там беше много ситен трошляк. На изкачване бяха много добре, по равно в гората и по черното и през нивата също. Струва ми се , че не са лоши.На асфалт на равно , където друг път карам с 30, сега успях да стигна едва 25 км/ч . Забелязах обаче и на двете гуми , не точно биене, то биене няма, но има някакъв асинхрон в шарката на протектора при въртене, създава усещане , че са криви, не гумите а шарката, което ме дразни малко. Явно са "партида за България". Като натрупам повече впечатления ще пиша пак, ако до края на юли ги изтъркам, и реша да правя това КЕ ще взема други, така , че съм отворен за предложения и препоръки.
Имам предложение и към модераторите- отворете тема "ПРОДУКТИ ЗА КОМ-ЕМИНЕ"
ckaiyokar

Мнениеот hrissim » Съб Мар 29, 2014 9:17 pm

ckaiyokar написа:...

Ти да не си пупав? :D
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот ckaiyokar » Нед Мар 30, 2014 9:49 pm

hrissim написа:
ckaiyokar написа:...

Ти да не си пупав? :D

Това не го разбрах.
Мисля, че има резон в предложението ми: все повече колоездачи се амбицират да преминат Ком-Емине. Някои дори по няколко пъти. Преминаването на този маршрут е един друг вид планинско колоездене, със специфични изисквания към велосипеда и колоездача. Прилича на всички останали планински стилове в колоезденето но и се различава от тях, както между впрочем и всички останали планински стилове си приличат но и се различават един от друг и са със спечифични изисквания. Вярно е че интереса не е така масов, като към другите стилове но го има, освен това е и регионален стил само за България. Възможно е и по света да има други подобни маршрути, където също се правят опити за преминаване с байк. Въобще струва ми се интересно.
ckaiyokar

Мнениеот sailman » Пон Мар 31, 2014 4:17 am

И какво точно в преминаването по билото на Стара планина изисква чак толкоз специално отношение към материалната част, че да става обект на обсъждане в отделна (за "МИТИЧНИЯ") маршрут тема?
Еле пък, като иде реч за самият велосипед. Да рече човек, че за да се мине по некакви била и уврви, трябва да се съсредоточи конструкторската мисъл на два-три континента...
Я се земете у ръце и си карайте велосипедите с повечко мерак и по-малко излишно продуктово маструбиране.
Нека да обсъждаме тук (в темата) лични впечатления, информация от "първа ръка" за терена, пътеките, пътищата... Усети човешки и прочее нещица, характерни само и единствено за въпросното каране. Ама не вкарвайте идеята, че требва нек`ъф ненормално уникален велосипед, със специално конструирани гуми и движение, че да може да преодолее съпротивлението (по-лесно) на несъвършенната ни плът.. Терена е ясен - той не е нищо изключително.
Нищо лично. Просто ИМХО се разводнява съществото на темата. :peace:
ВЕЛО 2009 Sus scrofa domestica
Аватар
sailman

Мнениеот ckaiyokar » Пон Мар 31, 2014 10:37 am

sailman написа:И какво точно в преминаването по билото на Стара планина изисква чак толкоз специално отношение към материалната част, че да става обект на обсъждане в отделна (за "МИТИЧНИЯ") маршрут тема?
Еле пък, като иде реч за самият велосипед. Да рече човек, че за да се мине по некакви била и уврви, трябва да се съсредоточи конструкторската мисъл на два-три континента...
Я се земете у ръце и си карайте велосипедите с повечко мерак и по-малко излишно продуктово маструбиране.
Нека да обсъждаме тук (в темата) лични впечатления, информация от "първа ръка" за терена, пътеките, пътищата... Усети човешки и прочее нещица, характерни само и единствено за въпросното каране. Ама не вкарвайте идеята, че требва нек`ъф ненормално уникален велосипед, със специално конструирани гуми и движение, че да може да преодолее съпротивлението (по-лесно) на несъвършенната ни плът.. Терена е ясен - той не е нищо изключително.
Нищо лично. Просто ИМХО се разводнява съществото на темата. :peace:

ами много извинения за това , че без позволение оцапотих хубавата тема, занапред първо ще питам модераторите може ли да задам въпрос и тогава ще го задавам. Има хора на които всичко им я ясно като теб например но има и такива като мен , които са относително невежи и имат нужда от информация.
ckaiyokar

Мнениеот boris_borisov » Пон Мар 31, 2014 2:15 pm

Sailman е прав. Ком-Емине е едно силно лично преживяване и не е лесно да се преодолее цялото наведнъж, но като терен, трудност на отделния участък, екипировка и т.н. не смятам, че е нещо уникално, което да си заслужава толкова много да се мисли. Аз за последните 3 КЕ-та не съм сменял гуми; Райко ми даде едни негови 2-ра ръка през 2011-а и оттогава успешно си ги търкалям, като има и още живот в тях :eyebrow: А и за колелото ми неведнъж съм го казвал - купено е N-та ръка за 280 лв и основните му чаркове още са си по него; сменял съм само гуми, капли, накладки, ей такива неща. Технически проблеми съм имал само първата година с накладките, за това съм писал много, моя грешка си е. Затова си мисля, че едно марково колело със среден или по-висок от средния клас чаркове (без значение колко са стари) по дефиниция е достатъчно здраво, за да не те предаде на тия 600 км и да не го мислиш.
Лично мое мнение е, специално за гумите на КЕ, че е добре да са с максимално голям балон. С по-тесни гуми ми е некомфортно и нямам достатъчно сцепление. Вярно, че по асфалта са бавни и е тежко да ги въртиш, ама това да го мисли Райко, ние е за рекорди сме слабички :)
Друго лично мое мнение е, че за КЕ стъпенката е излишна :D
Аватар
boris_borisov

Мнениеот ckaiyokar » Пон Мар 31, 2014 4:29 pm

Напълно съзнавам , че не е тази темата за въпросите , които имам, но къде да ги задам? Не е мястото им в никой от подфорумите и в темите за тях. Лично преживяване е , но нима спускането по коя да е планинска пътека не е лично преживяване? За спускачите обаче има раздел. Крос-кънтри карачите също си имат раздел, но те не отиват да карат 600 и нещо километри за 10-15 дни без връзка с "цивилизацията". Ал монтаин карачите също са близки до същността на това преминаване , но и там екипировката и снаряжението и подготовката и целите са други и са различни както от спускането , така и от крос кънтрито, че даже и от ендурото в което мисля бяха в един подфорум. Интереса към преминаването на този маршрут с велосипед се завишава. Какъв е проблема да се направи отделен подфорум, където да се обсъждат подходящите велосипеди, гуми и т.н. Кой какви проблеми е имал с тях. Маршрутите подходящи за велосипед по билото , какви раници се ползват, какво се носи, от какво е имало нужда и от какво не и т.н.
Вярно е , че съм лаик в темата за велоспедите но имам желание и изпитвам удоволствие от карането. След като всички които карат байк по един или друг начин са намерили своето място тук, какъв такъв огромен проблем е това, че съм направил предложение да се създаде отделен подфорум. Щом смятате , че няма нужда, добре, но просто не виждам какъв такъв голям проблем съм създал с предложението си за отделен подфорум. Имах конкретен въпрос, четох и не намерих конкретен подфорум където да го задам, затова го зададох на единственото място в този форум определено за Ком Емине. Отговориха ми двама души по същество, за което благодаря, въпреки , че за мен вече бе късно да се съобразя със съветите им, защото направих поръчката си, след два дни безмълвие по поставения въпрос. Понеже веднага направих едно кратко каране и добих някакви впечатления реших да ги споделя с цел да бъда полезен на някого. Тогава започнаха едни писаници, нито по съществото на поставения от мен въпрос нито по предмета на темата Ком-Емине, а точно по едно изречение от няколко думи съдържащо предложение, което ми се стори уместно, защото ако има такъв подфорум или тема в някой от другите няма да цапам тази тема с излишни писаници при това оставащи встрани или изобщо без връзка със същността й.
ckaiyokar

Мнениеот joropc » Пон Мар 31, 2014 7:02 pm

А ти, преди да пишеш форумни тиради, направи ли си труда да прочетеш тази тема, прегледана 150 000 пъти, която е започната преди 7 години и е 36 страници? Прегледа ли снимките? Май не си, а? Защото ако си, вече отдавна всичко щеше да ти е ясно относно екипировката и другите хардуерни подробности..
Според мен, щом си решил да тръгваш по "пътеката" с велосипед, вместо да ни правиш "ревюта", на това колко "вдигаш" на асфалт с дадени гуми, е редно да започнеш с елиминирането на проблеми като този:
ckaiyokar написа: Още докато ги слагами прещихахме едната вътрешна ...

....после да прочетеш темата.Ако имаш въпроси по финални подробности относно екипировката, да ги зададеш на писалите в темата, по-конкретно на хората, които са минавали прехода(на лични съобщения - убеден съм, че веднага ще ти отговорят).Накрая, да си демонтираш степенката и.... да тръгваш.Простичко е, нали? ;)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот ckaiyokar » Пон Мар 31, 2014 9:28 pm

Още веднъж се ИЗВИНЯВАМ на всички.
Съжалявам , че изобщо писах тук. Съобщавам , че помолих модератора да изтрие моите постове и тези свързани с тях, за да не мърсят темата.
ckaiyokar

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум