Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот gosh6o » Сря Мар 04, 2015 8:44 pm

gosh6o написа:Имам един въпрос. Да речем, че съм поръчал от сайт. Цената е стигнала определената за безплатна доставка и още петък са ми пратили като икономична, но в понеделник (който беше неработен) ми се е наложило парите да ги дам по спешност за съвсем различно нещо и още тогава съм писал e-mail на въпросния сайт, че няма да мога да взема пратката. Задължен ли съм да плащам нещо по обратния транспорт и ако НЕ го направя какви биха били последствията?
(Сиромашки живот... За кое пари първо...)

Другия въпрос е някой дали е слагал Nobby Nic на противоположната страна за въртене (не тази посочена на гумата) и как се държи? Би следвало да има повече спирачна сила и да се движи по-бързо?
Аватар
gosh6o

Рейтинг: 1355

Мнениеот bio » Сря Мар 04, 2015 8:58 pm

преди време бях питал за Advantage (погледни и шарката и се ориентирай). при нея при обръщане на посоката ще имаш по-високо съпротивление на въртене и съответно по-добро зацепване с терена. при спиране би следвало да е малко по-зле.
msniki ми каза, че късал бутони ... като обърнал посоката и гумата си отишла малко по-бързо от нормално. на следващият ден я завъртях.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Рейтинг: 2000

Мнениеот mentalhead » Чет Мар 05, 2015 12:05 am

Vel0-Mania написа:Здравейте ! Като карам и натисна предната спирачка (за да намаля) и се чува нещо като пукане някъде около предната част на кормилото. Не мисля, че е от вилката. Дори като вдигна предната гума за да кача някои бордюр пак се чува, но не всеки път...

Може да имаш луфт в чашките. Сложи ръка върху долната част на челната тръба и короната на вилката и виж дали ще усетиш мърдане между двете при натисната спирачка и силно движение на колелото напред-назад. Ако вилката е със заключване ще е по-лесно да се установи това, защото сгъването ѝ при горната операция малко пречи да се усети луфта.
Аватар
mentalhead

Мнениеот sonscp » Чет Мар 05, 2015 3:25 am

Към тези чашки дали има конус за вилката?
http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ramki-chashki/chashki-speisyri/chashki-za-vilka-neco-846-bk.html
Аватар
sonscp

Рейтинг: 1434

Мнениеот skulboy » Чет Мар 05, 2015 7:50 am

sonscp написа:Към тези чашки дали има конус за вилката?
http://eshop-gorgona.com/bg/velosipedi/ramki-chashki/chashki-speisyri/chashki-za-vilka-neco-846-bk.html

Трябва да има. Бях си взел VP A71 и с тях дойде и конуса.
Нещо ме дърпа пак назад,
трудно ми е да се отскубна.
Ще го преборя щом съм млад
и държа съвестта си будна!
Аватар
skulboy

Рейтинг: 1360

Мнениеот Vel0-Mania » Чет Мар 05, 2015 6:16 pm

mentalhead написа:
Vel0-Mania написа:Здравейте ! Като карам и натисна предната спирачка (за да намаля) и се чува нещо като пукане някъде около предната част на кормилото. Не мисля, че е от вилката. Дори като вдигна предната гума за да кача някои бордюр пак се чува, но не всеки път...

Може да имаш луфт в чашките. Сложи ръка върху долната част на челната тръба и короната на вилката и виж дали ще усетиш мърдане между двете при натисната спирачка и силно движение на колелото напред-назад. Ако вилката е със заключване ще е по-лесно да се установи това, защото сгъването ѝ при горната операция малко пречи да се усети луфта.

Добре че влизам от време на време тука, иначе нямаше да видя, че някои е отговорил на моя пост - нищо лично !

Благодаря и на @skulboy че ми отговори :)

Преди два дена карах и като спрях на един светофар натиснах предната спирачка се чу това пукане (не всеки път се чува) и забелязах, че между долната и горната част има някакъв луфт.

Търсих в мазата да намеря такъв ключ но май нямаме. Да пробвам дали може да го завия малко и дали ще има ефект.
Vel0-Mania

Рейтинг: 1218

Мнениеот skulboy » Чет Мар 05, 2015 11:05 pm

Добре че влизам от време на време тука, иначе нямаше да видя, че някои е отговорил на моя пост - нищо лично !

Благодаря и на @skulboy че ми отговори :)

Преди два дена карах и като спрях на един светофар натиснах предната спирачка се чу това пукане (не всеки път се чува) и забелязах, че между долната и горната част има някакъв луфт.

Търсих в мазата да намеря такъв ключ но май нямаме. Да пробвам дали може да го завия малко и дали ще има ефект.

С чашки на резба ли си, че ти трябва ключ?
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот Absimuto » Нед Мар 08, 2015 11:20 pm

Здравейте, мога ли да сложа tapered вилка на рамка Cross BIg Foot ако сменя чашките?
Absimuto

Рейтинг: 1240

Мнениеот kobso1245 » Нед Мар 08, 2015 11:21 pm

Absimuto написа:Здравейте, мога ли да сложа tapered вилка на рамка Cross BIg Foot ако сменя чашките?

Ако са полуинтегрирани(на Грип-а ми са такива, на Биг Фут не знам какви са точно) - може.
kobso1245

Рейтинг: 1416

Мнениеот LiveByTheCode » Пон Мар 09, 2015 5:05 pm

Здравейте, имам карбоново кормило и искам да сложа lock on грипове, пръстените ще навредят ли по някакъв начин на карбона?
LiveByTheCode

Рейтинг: 1488

Мнениеот Pr3d4t0R » Пон Мар 09, 2015 5:14 pm

Каквото и да монтираш върху карбоново кормило трябва да се прави със специална паста (би трябвало да си получил такава с кормилото) - пастата генерира съпротивление, за да намали нуждата от затягане (куц подбор на думи, но не се сещам за по-добър). Генерално затягащия механизъм не трябва да бъде асиметричен (т.е. само да затяга само единия елемент към другия), тъй като това прави разпределението на усилието неравномерно (някой видове по-нисък клас команди и лостчета на спирачки са с такъв механизъм).

Аз съм с Lock-On грипове на ODI - след като сложих пастата им трябваше съвсем малко затягане, за да не се въртят. Проверявам преди всяко каране, тъй като пастата не е вечна (8 месеца вече няма грижи). Ако нямаш паста по немските он-лайн магазини можеш да поръчаш такава на Syntace.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот nofear921 » Вто Мар 10, 2015 10:53 pm

Предстои ми закупуване на предна и задна главина. Предната трябва ще бъде 20мм ОС, а задната трябва да е 12х135мм проходна ОС. Колебая се между два варианта. Единият е главините да бъдат Shimano ZEE, HB-M640 + FH-M640 или главини Novatec от Ebay
http://www.ebay.co.uk/itm/360970805055? ... EBIDX%3AIT
Първият вариант е достатъчно коментиран и широко използван. Вторият обаче ме грабва с това че в комплекта на главините имам сменяеми конуси с който мога да конвертирам главините (9/15/20мм предна и 9мм или 12мм задна), което за мен е плюс, защото при евентуална бъдеща смяна на рамката няма да се притеснявам за задната главина. Ако имате по-добро предложение за предна и задна главина с размери на оста 20х110мм и 12х135мм който да влизат в бюджет от 200лв. ОБЩО, давайте смело вашите предложения.
Аватар
nofear921

Рейтинг: 1376

Мнениеот sonscp » Сря Мар 11, 2015 2:35 am

Как се разглобява тази врътка, разбрах че е за ребаунд? Пробвах с пръсти, клещи, отвертки .... не мърда..
http://prikachi.com/images/199/7975199M.jpg
Аватар
sonscp

Мнениеот 9teen8t9 » Сря Мар 11, 2015 3:36 am

купих си багажник за колело за кола, монтиращ се на задната врата на багажника.

Употребяван , и като го взех от Еконта установих липса на 1 от коланите му.
Въпроса ми е, от къде мога да си взема подобен колан + кукичка. ?
И по специално кукичката, защото с колана мога да експериментирам.
Аватар
9teen8t9

Рейтинг: 1158

Мнениеот windv » Сря Мар 11, 2015 1:32 pm

9teen8t9 написа:купих си багажник за колело за кола, монтиращ се на задната врата на багажника.

Употребяван , и като го взех от Еконта установих липса на 1 от коланите му.
Въпроса ми е, от къде мога да си взема подобен колан + кукичка. ?
И по специално кукичката, защото с колана мога да експериментирам.

Ако си от софия, събота и неделя на пазара на паркинга на стадион васил левски. Там един човек продаваше багажници и след уговорка ми донесе и такива колани. Попитай там някой, може и да те огрее :agree:
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот raptor1987 » Сря Мар 11, 2015 3:35 pm

sonscp написа:Как се разглобява тази врътка, разбрах че е за ребаунд? Пробвах с пръсти, клещи, отвертки .... не мърда..

Тънка плоска отвертка се подпъхва под синята врътка.
Първо се маха синята врътка, после червената!
Снимков маТрял
Аватар
raptor1987

Рейтинг: 1390

Мнениеот sonscp » Сря Мар 11, 2015 5:29 pm

raptor1987 написа:
sonscp написа:Как се разглобява тази врътка, разбрах че е за ребаунд? Пробвах с пръсти, клещи, отвертки .... не мърда..

Тънка плоска отвертка се подпъхва под синята врътка.
Първо се маха синята врътка, после червената!
Снимков маТрял

Много благодаря, стана!
Колко ml масло се слага в ребаунда?
Аватар
sonscp

Мнениеот raptor1987 » Сря Мар 11, 2015 5:58 pm

sonscp написа:

Незнам как е при xcr-a и с колко ход е, но при мен на raidon x1 събра 50мл. а уш тряба да е 75мл.
Внимавай, като отваряш хидравличния патрон, за да не му търсиш разпиляните части!
Аватар
raptor1987

Мнениеот sonscp » Сря Мар 11, 2015 6:47 pm

raptor1987 написа:
sonscp написа:

Незнам как е при xcr-a и с колко ход е, но при мен на raidon x1 събра 50мл. а уш тряба да е 75мл.
Внимавай, като отваряш хидравличния патрон, за да не му търсиш разпиляните части!

Мани, мани :D :D Вече стана квото стана, тръгнах да го развивам и ми изгърмя в ръцете. Целия съм в масло, не знам от къде се взе този въздух вътре. След това намерих една гумичка с височина около 1см., вероятно изхвърчала от патрона. Напъхах я и след това сложих масло, но събра само 20мл. понеже гумичката пречи и за да отиде надолу трябва да напъхам горната част на патрона.
Абе сложих му 20мл. са става квото ще.. :D
П.с. lock не намерих, а на врътката има?! :eek3:
Аватар
sonscp

Мнениеот raptor1987 » Сря Мар 11, 2015 7:12 pm

С тези 20мл. нищо няма да работи!
Тоса с loca-а нещо не го разбирам, какво има, какво няма, каде го търсиш?
Като сложиш въпросната гумичка, слагаш шиша и го натискаш надоло, докато не остане малък процеп, през който да налееш малото.
Хубаво е да има кой да ти помага, сам е трудно, защото шиша ще се опитва да изкочи!
Аватар
raptor1987

Мнениеот skulboy » Чет Мар 12, 2015 6:16 pm

Оригинално черните стеншъни на xcr-a ми са поизтъркани и седи грозно. Мога ли да ги пръсна със черен мат? Ще се задържи ли боята дълго време и дали ще увеличи триенето?
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот bio » Чет Мар 12, 2015 10:47 pm

@skullboy недей прави глупости.
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот uBaH » Пет Мар 13, 2015 12:48 pm

Ролките за дерайльор (т. нар. pulleys), взаимозаменяеми ли са при Shimano Deore XT / SLX?

Имам чисто нов SLX (RD-M675) и един доволно експлоатиран SLX (RD-M662), на който поне едната ролка (долната) е за задължителна смяна. Та идеята ми е да купя ролки от XT, които да сложа на новия SLX, а неговите да монтирам на стария SLX. Малко омотано го написах, но предполагам се сещате какво имам в предвид :D

Въпросът ми е продиктуван от факта, че в hibike например, има доста разновидности оригинални pulleys на Shimano, но пък гледайки описанията на aftermarket колелцата (Tacx, Hope, Shaman, NC17 и т.н.), стигам до извода, че са взаимозаменяеми.
Аватар
uBaH

Мнениеот psixopat » Пет Мар 13, 2015 12:57 pm

Би трябвало да са заменяеми, макар че разни магазини има два модела: един който е за deore/slx и един който е за deore xt.Разликата е че за XT са с лагер, а другите не.Предполагам, че това не е проблем. :agree:
taurus13 написа:в планината също има 4 посоки, но те са различни от световните. Тук те са: Нагоре, Надоле, Насам и Натам.
:)
Аватар
psixopat

Рейтинг: 1867

Мнениеот outfaced » Пет Мар 13, 2015 1:07 pm

skulboy написа:Оригинално черните стеншъни на xcr-a ми са поизтъркани и седи грозно. Мога ли да ги пръсна със черен мат? Ще се задържи ли боята дълго време и дали ще увеличи триенето?

:bigeyes:
човек, ти разлика между боя и анодизация правиш ли и сещаш ли се защо са ти се изтъркали стеншъните и какво ще стане с боята, ако сложиш такава ?!

uBaH написа:Ролките за дерайльор (т. нар. pulleys), взаимозаменяеми ли са при Shimano Deore XT / SLX?

Аз поне проблем не видях ... оня ден смених долното колелце с едно горно :) Че то на него си има даже посока на въртене отбелязана :eek3: :D
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Мнениеот marsa » Пет Мар 13, 2015 1:22 pm

До SLX/105 включително са втулкови и двете, като според зависи модела, може само водещата да има пресована втулка и в самата ролка и триенето да е метал с метал. XT и Ultegra са с лагер в обтягащата и керамични втулки във водещата. При XTR/Dura Ace обтягащата е със същия едноредов сачмен лагер като на XT, а водещата е с по-специфичен двуредов лагер с аксиална хлабина и е доста по-специална.

Броя на зъбите на всички съвременни Шиманота над ширпотреба клас е 11.

Ширината при захващането я меря между 7,3 и 8мм на различни ролки, мисля че няма съществено значение, още повече на пластините на рамото има допълнителни издатини на това място.

Отворите за захващане на всички Шимански ги меря 5мм, с изключение на горната на XTR, която е 5,5мм.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот uBaH » Пет Мар 13, 2015 2:09 pm

Благодаря за бързите отговори :beer:
Наясно съм с броя на зъбите, както и разликите в типа лагеруване, но не бях сигурен дали отворите за болта са с еднакъв диаметър, както и дали ширината на колелцето (в най-широката му част) е еднаква при всички.

Явно ще си ъпгрейдна новия SLX с XT колелца, още преди да съм го вкарал в употреба :8D:
Аватар
uBaH

Мнениеот skulboy » Пет Мар 13, 2015 6:22 pm

Някой да знае нещо повече за главините Onoff? Търсих в нета, но нищо не намерих. Ето и снимка цък
Нещо ме дърпа пак назад,
Аватар
skulboy

Мнениеот gilb » Пет Мар 13, 2015 6:35 pm

skulboy написа:Някой да знае нещо повече за главините Onoff? Търсих в нета, но нищо не намерих. Ето и снимка цък

http://www.onoffcomponents.com/ ~1 мин google. :peace:

edit. На сайта няма главини :crap: май излиза,че преди са имали главини в каталога си : http://www.silverfish-uk.com/ProductDet ... .830.10003

http://www.bikeradar.com/forums/viewtop ... p=16560168
:turtle:
Аватар
gilb

Рейтинг: 1841

Мнениеот marsa » Пет Мар 13, 2015 7:07 pm

Доколкото аз разбирам, OnOff е дъщерна фирма на Mondraker. Обаче съм почти сигурен, че никога не са произвеждали главини и шини, а брандират чужда продукция. Конкретно главината от снимката мяза на масовите Тайвански главини - средно или много лека, на машинни лагери и т.н, нищо специално. Евентуални проблеми с тресчотката според зависи от късмета и трудно или невъзможно намиране на резервни части, когато модела остарее с няколко години, освен ако не разпознаеш аналози продавани под друг бранд.

В някои от тези каталози ще намериш велосипеди оборъдвани с уилсета от снимката ти (вижда се, че е с DT шина, но не се вижда модела):
http://www.mondraker.com/15/eng/catalogs.html (2010 и 2011, шината изглежда е X430)
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум