Промени в Закона за движение по пътищата

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Промени в Закона за движение по пътищата

Мнениеот madsnake » Сря Юни 13, 2012 12:48 pm

Грешиш. През нощта активната светлина е не 100, а 200% задължителна. Светлоотразителя, особено ако е евтин може изобщо и да не блесне, а като е евтин и зацапан няма да те види никой. По магазините за левче има предна и задна мигалка за по 4.50 - 5 лв. Не смятам, че е нещо заради което изобщо да се замисляш, а и реално не трябва да го мисля а просто го поставям на велосипеда.
Аватар
madsnake

Рейтинг: 2000

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Юни 13, 2012 12:58 pm

madsnake написа:Грешиш. През нощта активната светлина е не 100, а 200% задължителна. Светлоотразителя, особено ако е евтин може изобщо и да не блесне, а като е евтин и зацапан няма да те види никой. По магазините за левче има предна и задна мигалка за по 4.50 - 5 лв. Не смятам, че е нещо заради което изобщо да се замисляш, а и реално не трябва да го мисля а просто го поставям на велосипеда.

за 4-5 лв има жълти ленти с червени диоди в Кауфланд...
:)
Аз лимам 1 и мисля в най-скоро време да се оборудвам с още 2 такива!
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот madsnake » Сря Юни 13, 2012 1:01 pm

Тези ленти не съм ги тествал, не мисля и да ги тествам :) Когато карам през нощта си паля активните светлини по велосипеда и слагам жилетка за да се чувствам относително предпазен. Лошото е, че кьорави шофьори винаги ще има и дори ксенон да сложа отпред и отзад има абсолютно реален шанс някой да ми каже "ъъъъ братле, не те видех". Та и затова не мисля да ги тествам тези ленти, не мисля че биха имали някакъв реален ефект. Може би ще се виждат но чак като наближи автомобилът прекалено близо. Според мен доста по-добре е за 4-5 лв. да си се купи един комплект предна и задна светлина от магазините за левче.
Аватар
madsnake

Мнениеот autosvet » Сря Юни 13, 2012 1:09 pm

Светлини от магазин за левче дето падат, гаснат от дупки и дори се саморазпадат в движение ... не съветвам никой да си взема. За 20-25лв не си заслужава да се стиска човек и да рискува живота си.

По принцип ако се кара повече нощно е хубаво да има светоотразителна лента на китката/ръкавиците ако се подават сигнали да се виждат. Също така ползвам светоотразителна лента за да ми държи панталоните далеч от веригата.
Аватар
autosvet

Рейтинг: 1440

Мнениеот madsnake » Сря Юни 13, 2012 1:13 pm

Аз досега разпаднато/изгаснало/изгоряло/и др. евтино стопче/фарче нямам. Единствено са ми свършвали батериите :)
Аватар
madsnake

Мнениеот azze » Сря Юни 13, 2012 1:20 pm

Карам със стоп от комплект фар+стоп за 5 лева.Фарът беше пълен боклук и се счупи след 1 час в града,та сега карам с част от челник (за 3 лева),захваната с водопроводни скоби за кормилото,но стопът работи без проблем.Една жилетка е 4-5 лева или нещо от този сорт.Не е скъпо да си забележим.
Между другото,mentalhead,поне на мен при горещо време ми е по-прохладно на главата с каска,отколкото без нищо. :dontknow: Всеки сам си решава какво да прави.
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Юни 13, 2012 2:12 pm

madsnake написа:Тези ленти не съм ги тествал, не мисля и да ги тествам :) Когато карам през нощта си паля активните светлини по велосипеда и слагам жилетка за да се чувствам относително предпазен. Лошото е, че кьорави шофьори винаги ще има и дори ксенон да сложа отпред и отзад има абсолютно реален шанс някой да ми каже "ъъъъ братле, не те видех". Та и затова не мисля да ги тествам тези ленти, не мисля че биха имали някакъв реален ефект. Може би ще се виждат но чак като наближи автомобилът прекалено близо. Според мен доста по-добре е за 4-5 лв. да си се купи един комплект предна и задна светлина от магазините за левче.

Това нещо:
Изображение
спрявя се много по-добре от мигалка под седалката, ако имаш 3-4 = по-добре от жилетка!

http://www.youtube.com/watch?v=8euJ0TGsT7Y

Или направо такъв тип "жилетка" :
http://www.youtube.com/watch?v=qV4hDnYL ... re=related
Изображение
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот THEZOGGO » Сря Юни 13, 2012 3:21 pm

:agree:

Имам два броя и ги ползвам, слагам по една таква гривна на всяка ръка. :^:
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот bikerider » Сря Юни 13, 2012 6:41 pm

@did: +1

neilor написа:Ако се приеме сегашният проект на закона, велосипедистите ще са ДЛЪЖНИ да карат със светлоотразителна жилетка през деня и катаджиите ще са ДЛЪЖНИ да ги глобяват ако видят велосипедист без жилетка.

Това е твое тълкуване, защото очакваш закона да ти казва на колко градуса да го накланяш, когато пикаеш. Нищо общо с реалността, моля престани да плашиш хората. Нали не казваш, че КАТ са длъжни денем да глобяват МПС шофьори без жилетка(?), защото такова нещо няма и не може да има.

Най-добронамерено обяснявам за N-ти път - избирателното тълкуване на еднакви режими за две отделни пълноправни категории участници е превишаване на правата и дискриминация. Ако не си вникнал за какви режими ти говоря, вникни. А ако пак имаш друго виждане, предлагам да караш с жилетка на 30+ градуса през деня :evil:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот neilor » Чет Юни 14, 2012 6:39 am

bikerider ,
Отговарям ти за последно, защото те уважавам и смятам, че мненията ти по другите теми са разумни и уравновесени. Не знам защо в тази не са.

От КАТ не глобяват шофьори, които не носят жилетки докато карат колата, защото такова изискване няма. Има изискване да ги носят в колата и да ги слагат, когато колата се повреди на пътя и трябва да я ремонтират. Ако питаш дали ги глобяват ако нямат - да глобяват ги.

Ако прочетеш мненията назад и коментарите на новините в медиите ще разбереш, че не само аз тълкувам закона по този начин. Никъде в проекта не се споменава за "тъмна част на деня и т.н."
Велосипедистите и водачите на МПС са пълноправни участници в движението, но режимите са различни и в закона пише кой какви правила да спазва.

Оставям на другите да спорят по въпроса.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот Kamaka » Чет Юни 14, 2012 10:54 am

Ето го въпросния закон PDF Раздел XVIII, Чл. 79, не се споменава за носене на жилетка. Може би е само предложение (все още).
Kamaka

Рейтинг: 1162

Мнениеот bikerider » Чет Юни 14, 2012 2:17 pm

neilor написа:Има изискване да ги носят в колата и да ги слагат, когато колата се повреди на пътя и трябва да я ремонтират. Ако питаш дали ги глобяват ако нямат - да глобяват ги.

Изпуснал съм една думичка, защото вече повтарям едно и също за пети път. Ето сега пак ще го напиша и то с всяка нужна думичка, дано ме разбереш.

Глобяват ли денем спряли шофьори без жилетка? Отговора е излишен, нали? Преди половин час един колоездач с отразителен ПОТНИК мина на сантиметри от полицай и, разбира се, никой не го спря. Няма да го спират и когато обнародват промените. Моля те осъзнай за какво ти се говори и престани да третираш закона като алгоритъм или програмен код. Полицаите не го правят, а ти търсиш под вола теле. По отношение на светлоотразително облекло мнозинството полицаи се интересуват единствено да си видим. Ако щеш и с марсианска жилетка да си, никой няма да си направи труда да те спира, да пише и прочее. А ако се намери - вече ти казах как се подхожда към такива. Надявам се, че се разбираме, защото не смятам да повтарям повече. Ако не си разбрал досега, по-добре да караш с жилетка, но аз ти желая с най-добри чувства да осъзнаеш, че не си прав.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Grash » Чет Юни 21, 2012 4:44 pm

Някой да е чул, дали са приети или кога ще се приемат промените на второ четене? Уж началото на юни бяха казали, че ще се знае какво се случва, а не намирам никаква информация за това.
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот vasilevl » Пет Юни 29, 2012 9:14 pm

Вчера бях спрян от полицай на бул. Левски до изхода на тунела под НДК :D
Полицая си ми отправи предупреждение, че ще започнат масирани проверки на велосипедисти, това което той ми каза, като задължително оборудване / следват санкции м/у 20-50лв на нарушение / се изискват : ПРЕДЕН ФАР, светоотразители и ЗВЪНЧЕ. За активна светлина отзад нищо не каза. Записа ми само данните от личната карта и ме пусна да си ходя.. За втори път през живота ми ме спират полицаи с колелото :D Странното е че изобщо не ми мина през акъла да го наградя с безразличие и да се направя на разсеян, тъй като си знаех че съм в нарушение относно тези изисквания. Може би защото си имам навика, когато съм зад волана да им спирам и в този случай, въпреки че бях с колелото си спрях послушно. :look:
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот Slade » Съб Юни 30, 2012 9:18 am

Доста по-неприятно е да те глобят за неизпълнение на полицейско разпореждане или за осуетяване на проверка. В тоя район е пълно с ченгета на мотори, едно обаждане по станцията и..
Аз също не обичам проверките, не съм изряден в някои неща, но не бих тръгнал да бягам, поне докато все още само предупреждават.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот veskoz » Съб Юни 30, 2012 9:28 am

vasilevl написа:...се изискват : ПРЕДЕН ФАР, светоотразители и ЗВЪНЧЕ...

Grash, т'ва са си 124,056 грама, баце! Отгоре! :eyebrow:

;)
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот vasilevl » Съб Юни 30, 2012 10:29 am

Slade написа:Доста по-неприятно е да те глобят за неизпълнение на полицейско разпореждане или за осуетяване на проверка. В тоя район е пълно с ченгета на мотори, едно обаждане по станцията и..
Аз също не обичам проверките, не съм изряден в някои неща, но не бих тръгнал да бягам, поне докато все още само предупреждават.

Стига бе :D по принцип не мисля че могат да ме хванат ако реша да бягам... най - малкото, че познавам всички улички в района, особено пък през деня, как ще влезе в затворена уличка с мотор ( с/у движението с това тромаво БМВ ). Виж ако пуснат патрули с велосипеди, както по черноморието, това вече е друга история :peace:
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот krach » Вто Юли 03, 2012 3:10 pm

vasilevl написа:
Slade написа:Доста по-неприятно е да те глобят за неизпълнение на полицейско разпореждане или за осуетяване на проверка. В тоя район е пълно с ченгета на мотори, едно обаждане по станцията и..

Стига бе :D по принцип не мисля че могат да ме хванат ако реша да бягам... най - малкото, че познавам всички улички в района, особено пък през деня, как ще влезе в затворена уличка с мотор ( с/у движението с това тромаво БМВ ). Виж ако пуснат патрули с велосипеди, както по черноморието, това вече е друга история :peace:

Абе то тая работа не е като оная..в смисъл ако решат лесно те описват че се търсиш и все ще се срещнете някъде. А да си правиш такива проблеми дори за 20 лева глоба.. :dontknow: :D
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот vasilevl » Сря Юли 04, 2012 6:15 pm

krach написа:
vasilevl написа:

Абе то тая работа не е като оная..в смисъл ако решат лесно те описват че се търсиш и все ще се срещнете някъде. А да си правиш такива проблеми дори за 20 лева глоба.. :dontknow: :D

Така е, но за да се противодейства на безскрупулни нарушители, трябва да има вело-патрули, дори биха били доста по - ефективни от пешеходните като цяло, особено в райони като Централна гара/хр. ботев/георги кирков пазара и т.н. .
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот veskoz » Пет Юли 06, 2012 6:50 am

Глупости...
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот PtD » Пет Юли 06, 2012 10:28 am

Депутатите отстъпиха обаче и от задължаването на велосипедистите да носят по всяко време светлоотразителна жилетка. Те ще трябва да се съобразяват с това изискване, когато се движат по тъмно, при намалена видимост или извън населено място. .

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/07/0 ... height=412
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот irgnet » Пет Юли 06, 2012 11:14 am

В сега действащия закон, един велосипед задължително трябва да има:
1. Преден Фар
2. Заден Червен Светлоотразител или Мигаща червена светлина
3. Странични светлоотразители (обикновенно се поставят по спиците)
4. Звънец

Така че ако ви направят проверка и някой катаджия реши, може спокойно да си ви глоби. Рядко някой с МТБ да има звънец, така потенциални жертви за глоби има колкото искаш, ама явно и на катаджиите не им се занимава да обикалят и да дебнат велосипедисти.
Аватар
irgnet

Рейтинг: 1290

Мнениеот Grash » Пет Юли 06, 2012 12:14 pm

Друг е въпроса къде е смисъла да имаш предна, задна светлина и светлоотразители през деня и при нормална видимост. Би трябвало тези изисквания да са за тъмната част на денонощието и при намалена видимост.
Slade написа:Смисълът е, че ако условията се променят в движение (падне мъгла), ще те треснат отзад без да разберат, че си там.
Защо Законът изисква да караме колите на фарове от ноември до март, независимо, че има светли части от деня, а понякога дори грее слънце?

Така е! Може и слънчево затъмнение да стане внезапно... но по тази логика и жилетката трябва да е задължителна през деня, нали? Малко си противоречат законите май...
Последна промяна Grash на Пет Юли 06, 2012 12:43 pm, променена общо 1 път
Изображение
Аватар
Grash

Мнениеот Slade » Пет Юли 06, 2012 12:32 pm

irgnet написа:..
Така че ако ви направят проверка и някой катаджия реши, може спокойно да си ви глоби. Рядко някой с МТБ да има звънец, така потенциални жертви за глоби има колкото искаш, ама явно и на катаджиите не им се занимава да обикалят и да дебнат велосипедисти.

Що да е толкова рядко мтб със звънец? Аз имам и си го купих не заради закона, а защото ми върши работа. Звъня включително и на коли, които не ме виждат и ми секат пътя и учудващо често го чуват и се съобразяват. Ако толкова те дразни, извърташ го под кормилото и забравяш за него.

Гледам някои хора си "обличат" жилетките върху раниците и честно казано изпъкват доста добре на фона на останалите (поне отзад :rofl: )

Grash написа:Друг е въпроса къде е смисъла да имаш предна, задна светлина и светлоотразители през деня и при нормална видимост. Би трябвало тези изисквания да са за тъмната част на денонощието и при намалена видимост.

Смисълът е, че ако условията се променят в движение (падне мъгла), ще те треснат отзад без да разберат, че си там.
Защо Законът изисква да караме колите на фарове от ноември до март, независимо, че има светли части от деня, а понякога дори грее слънце?
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пет Юли 06, 2012 12:44 pm

Slade написа:Смисълът е, че ако условията се променят в движение (падне мъгла), ще те треснат отзад без да разберат, че си там.

В този ред мисли, би трябвало през светлата част на денонощието да държиш светкубу в раницата и да вадиш, когато се наложи! :)
Изображение
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот madsnake » Пет Юли 06, 2012 12:46 pm

Именно, нищо не пречи в раницата да носиш жилетка. Не е като да са необходими часове за монтаж...
Аватар
madsnake

Мнениеот Slade » Пет Юли 06, 2012 1:17 pm

madsnake написа:Именно, нищо не пречи в раницата да носиш жилетка. Не е като да са необходими часове за монтаж...

Абсолютно, затова трябва да е задължително да се носи, а да бъде обличана когато стане тъмно. В автомобилния свят триъгълник се слага и жилетката се облича при авария на пътя, но е задължително да бъдат в колата през цялото време. По същия начин фенерчето със стойката може да се носи в раницата, а да се слага когато условията го изискват. Междувпрочем веднъж през деня видях да идва срещу мен велосипедист с включен фар. Доста отдалече го видях....
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот edinmilion » Пет Юли 06, 2012 4:20 pm

Народната милиция е сила!!! Звънците се наложиха чак на тура :rofl:

Изображение

при зачестилите падания, ще влезе в употреба, според Саган - дрън-дрън и си ТИ!! :lol:
http://yfrog.com/jal9gz :rofl:
edinmilion

Мнениеот vasilevl » Пет Юли 06, 2012 7:34 pm

veskoz написа:Глупости...

да бе, те ги въвеждат такива патрули в много държави, защото са "глупости" така ли ?!?
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Мнениеот Slade » Пет Юли 06, 2012 9:18 pm

edinmilion написа:Народната милиция е сила!!! Звънците се наложиха чак на тура :rofl:
..

Ама виж какъв е готин звънецът. Искам такъв! :captain:
Изображение
Аватар
Slade

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум