Автобус 66 - греда!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Автобус 66 - греда!!!

Мнениеот KaLO_1407 » Нед Апр 13, 2014 8:03 am

Хайде, да се съберем членовете на форума някъде.
"След двадесет години повече ще съжалявате за нещата, които не сте направили, отколкото за нещата, които сте направили…"
KaLO_1407

Рейтинг: 1131

Мнениеот ABSOLUT » Нед Апр 13, 2014 7:04 pm

Имало е окупация днес.

Изображение
Аватар
ABSOLUT

Рейтинг: 1245

Мнениеот Viki bombera » Нед Апр 13, 2014 7:56 pm

Изображение
След дълго себеседване с полиция и с един началник от гараж Земляне постигнахме своето, но по негови думи само за днес.... :D От тук на татък от нас зависи всичко.... да внесем молба с нашите искания в столична община...също така може би и да се уреди среща с общински служител или да се направи беседа....
Аватар
Viki bombera

Рейтинг: 1096

Мнениеот Viki bombera » Нед Апр 13, 2014 8:54 pm

Аватар
Viki bombera

Рейтинг: 1096

Мнениеот boriss13 » Пон Апр 14, 2014 10:17 am

:clap:
Най-дългите пътешествия най-често започват с думите: "Зная по-кратък път!!!"Изображение
Аватар
boriss13

Рейтинг: 2000

Мнениеот konopr » Пон Апр 14, 2014 3:49 pm

След изпратено запитване до Градска мобилност миналата седмица получичме позвъняване, при което ни информираха, че ще ни пратят координати на фирма ппевозвач, за да обсъдим възможност за превоз :dontknow:
При вас нещо ново?
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот korny » Вто Апр 15, 2014 9:32 am

Казаха ми, че докато са обсъждали проблема с "чичкото"(така и не разбрах точно какъв се пада в СГТ ), нашите момчета са изтъкнали факта, че 66 върви празен нагоре в следобедните часове, а отговорът бил, че откакто е към градската мрежа(01.01.2014) общината поема разхода по празните курсове. В този момент на мен не ми се иска да се водят преговори с друга фирма, която може да ни качи при положение, че парите на хората отиват за тези празни автобуси :dontknow:
Ясно е, че ако се стигне до този вариант ще трябва да си намерим превозвач, но вариантът общината да ни хвърля парите за нещо, за което сме склонни да си плащаме ми се струва крайно тъп. :crazy:
Fight the war, FUCK the nor
Аватар
korny

Рейтинг: 1166

Мнениеот konopr » Вто Апр 15, 2014 3:16 pm

korny написа: В този момент на мен не ми се иска да се водят преговори с друга фирма, която може да ни качи при положение, че парите на хората отиват за тези празни автобуси :dontknow:
Ясно е, че ако се стигне до този вариант ще трябва да си намерим превозвач, но вариантът общината да ни хвърля парите за нещо, за което сме склонни да си плащаме ми се струва крайно тъп. :crazy:

Обсъждането на това, че рейсовете са празни е грешна посока, както ми разясни един от полицаите на протестчето. После чак ми стана ясно, че превозвача получава обезщетение от общината (демек от нас) за това, че линията е на загуба и явно обезщетението е по-изгодния вариант от получаването на някаква печалба. Явно запълването на празните рейсове не е на оферта нито за общината, нито за превозвача...Кога на общината и е пукало, че прахосва парите на данъкоплатците на вятъра...?

Малко е дразнещ факта, как всичко е зациклено върху старите наредби, където е "регламентиран" превоза на велосипеди. Всички бяха зациклили върху това, което вече е написано и стана ясно, че всеки може да ги тълкува както си иска.
Само че в дадения случай ситуацията се подрежда спрямо това как чиновниците тълкуват наредбата и явно засега ще трябва да се съобразим с тях.

Вариантът с най-голям потенциал според мен е да се промени наредбата. Така тя ще е в полза на всички - и празни рейсове няма да ходят нагоре и ние ще сме си ок както преди. Жалко че явно последното нещо, което интересува общината е, какво е полезно и би помогнало на хората. Очевидно този вариант не е на оферта за общината и за Градска мобилност....по неясни причини и трябва да измислим друг вариант. А и може би това е най-бавния вариант, като се има скоростта тази институция.

Като цяло човека, който беше на протеста (доколкото разбрах ръководител от гаража в Земляне) каза, че ако имаме искане трябва да го предявим към общината, тъй като тя приема или отхвърля разните наредби и че общината и Градска мобилност са скачени съдове.
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот bdz43r » Вто Апр 15, 2014 3:52 pm

konopr написа:както ми разясни един от полицаите на протестчето.
Това е същото като "Една жена ми каза". Общината плаща извършените курсове на превозвача (в случая Столичен автотранспорт) еднакво, независимо дали автобусът е бил претъпкан или съвсем празен. Доколкото има някаква обратна връзка, дали линията вози някой, тя е епизодична и само информативна. И не превозвача, а общината има полза линията да е пълна, за да си върне част от бездруго платеното за движение на автобуса.
Така че това, което полицаят е казал или ти си разбрал определено не е съвсем вярно.
Аватар
bdz43r

Мнениеот galio » Сря Апр 16, 2014 8:51 am

Добре де, не може ли да се мине към активна форма на протест - два пъти да се нарежат гуми на тия автобуси, ще спре да им е рентабилно. Едно счупено панорамно стъкло ще изкара автобуса за доста време от обръщение - съмнява ме да имат на склад.

В смисъл, ясно е, че по този път, по който сте тръгнали, доникъде няма да се стигне. Какво има да се занимавате повече?

Живеете в град, в който кампанията за стимулиране на градското колоездене започва с преграждане на най-старата му велоалея и заличаване на вече маркираната велоалея по централната му пешеходна зона. На никой в общината за никакви колелета не му пука.
Аватар
galio

Рейтинг: 1340

Мнениеот mariko » Сря Апр 16, 2014 9:12 am

galio написа:Добре де, не може ли да се мине към активна форма на протест - два пъти да се нарежат гуми на тия автобуси, ще спре да им е рентабилно. Едно счупено панорамно стъкло ще изкара автобуса за доста време от обръщение - съмнява ме да имат на склад....

Чрез вандализъм към по-добри дни, а?
:banghead:
"Те са живели и хвърляли зар, само това ще остане-
огънят вложен в самия комар с много пари проиграни"
Аватар
mariko

Рейтинг: 1785

Мнениеот hitar_potter » Сря Апр 16, 2014 10:02 am

galio написа:Добре де, не може ли да се мине към активна форма на протест - два пъти да се нарежат гуми на тия автобуси, ще спре да им е рентабилно. Едно счупено панорамно стъкло ще изкара автобуса за доста време от обръщение - съмнява ме да имат на склад.

В смисъл, ясно е, че по този път, по който сте тръгнали, доникъде няма да се стигне. Какво има да се занимавате повече?

Живеете в град, в който кампанията за стимулиране на градското колоездене започва с преграждане на най-старата му велоалея и заличаване на вече маркираната велоалея по централната му пешеходна зона. На никой в общината за никакви колелета не му пука.

Ти ненормален ли си?
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Lostsoul923 » Чет Апр 17, 2014 11:58 am

Нали знаете, че като цяло градският транспорт(освен частните линии) се финансира главно от бюджета на държавата, така че не намирам смисъл от билетчетата и до ден днешен. :dontknow:
Аватар
Lostsoul923

Рейтинг: 1180

Мнениеот did » Чет Апр 17, 2014 12:16 pm

Lostsoul923 написа:Нали знаете, че като цяло градският транспорт(освен частните линии) се финансира главно от бюджета на държавата, така че не намирам смисъл от билетчетата и до ден днешен. :dontknow:

Аз даже мисля, че трябва на който се вози да му се плаща.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот bdz43r » Чет Апр 17, 2014 12:35 pm

Lostsoul923 написа:Нали знаете, че като цяло градският транспорт(освен частните линии) се финансира главно от бюджета на държавата...
Не на държавата, а на общината и не освен, а включително частните линии.
Аватар
bdz43r

Мнениеот Lostsoul923 » Чет Апр 17, 2014 7:19 pm

А общината от къде се финансира главно според теб? :smash:
Аватар
Lostsoul923

Рейтинг: 1180

Мнениеот subritual » Чет Апр 17, 2014 7:38 pm

От местните данъци и такси. Вече и от еврофондове :D
Впрочем, неофициално градския транспорт в София може да се каже, че се поема и от синя и зелена зона, тъй, като събираемоста от билети е прекалено ниска.
Но това няма голямо отношение към въпроса, по-скоро голям кураж е нужен на борците със СО. :agree: Там е една мътна и кървава....
Аватар
subritual

Мнениеот KaLO_1407 » Нед Апр 20, 2014 2:53 pm

Някой знае ли дали утре седалковият лифт ще работи? За малко пешеходен туризъм. :D
"След двадесет години повече ще съжалявате за нещата, които не сте направили, отколкото за нещата, които сте направили…"
KaLO_1407

Рейтинг: 1131

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Нед Апр 20, 2014 4:20 pm

KaLO_1407 написа:Някой знае ли дали утре седалковият лифт ще работи? За малко пешеходен туризъм. :D

Не. Лифта няма да работи до 21.05
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот termonaft » Нед Апр 20, 2014 10:59 pm

А някой да се е качвал тия дни, че да не се разкарвам напразно? :D
termonaft

Рейтинг: 1200

Мнениеот Admin » Чет Апр 24, 2014 4:31 pm

Днес, 24.04, бях на среща с няколко души от ръководството на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Бях заедно с представители на Велоеволюция и на Compass Bikes, като срещата бе поискана от Велоеволюция в резултат на по-ранна среща на велоорганизации, работещи на територията на София, която Велоеволюция организираха скоро след появата на т.нар. забрана за качване на велосипеди по някои линии на градския транспорт, за да набележим и опитаме действия за промяна на положението към по-добро. Днешната среща бе първото такова действие.

Предварително ще кажа, че нещата изглеждат оптимистично (може би) за една група, но лошо за всички други сред нас, които са ползватели на градския транспорт.

Преди всичко искам да отбележа, че разговорът започна с цитиране на крайни мнения на колоездачи от настоящата тема и от Facebook и други подобни комуникационни среди и с внушение, че в нашата общност има вандали, нередовни пътници и т.н. Иначе казано, не си мислете, че хората в институциите не ползват интернет и не са готови да използват срещу цялата общност непремерени или неправомерни изказвания или действия на отделни хора. Не отричам на никого правото да си има мнение или да действа както сметне за добре и да си носи последствията от това, но има неща, които могат да злепоставят/навредят не само на извършителя/изказващия се, а и на по-широк кръг от хора, така че по-добре е всеки да си мери приказките и действията.

Ще продължа с лошата част, тъй като тя засяга повече хора. Трайното и твърдо тълкуване на Наредбата от страна на ЦГМ е, че в градския транспорт не могат да се превозват велосипеди, освен в посочените изключения. Не пролича да имат и каквото и да е желание да променят това тълкуване, не видях и разбиране за необходимостта изобщо да се превозват велосипеди в градския транспорт. Казано най-просто, за тях след като имаме велосипеди, трябва да си ги караме и по никакъв повод да не поглеждаме към градския транспорт. Дори ако ние ги разглеждаме като багаж, според тях този багаж априори създава неудобство за другите пътници (независимо дали и колко такива има в превозното средство), поради което не може да се превозва. Може би остава вариантът с разглобяване на колелото, защото тогава то наистина е просто един неудобен багаж - иронията е, че тогава то ще е много по-неудобно за колоездача и в никакъв случай няма да е по-удобно и безопасно за пътниците или превозното средство, но... това е в общи линии нагласата на ЦГМ. В този си вид подобна политика засяга цялата мрежа за градски транспорт, включително крайградските линии, така че положението е наистина лошо. Явно за промяна на това становище ще трябва да се търсят други средства, което ще отнеме време и пак може да не се постигне желаният резултат.

Оптимистичната (донякъде) част засяга спускачите, които ползваха до момента автобуси 66 и 93. По тези направления ЦГМ обмисля вариант за пускане на отделна линия, която обаче няма да е част от общия градски транспорт - това ще си е специализиран превоз за колоездачи с техните велосипеди. Като цяло в разговора стигнахме до идеята подобен автобус да прави един курс от Хладилника до Алеко и още 2-3 курса от Хладилника до долна станция на Драгалевски лифт. Всичко това ще бъде в рамките на часовете до ранния следобед, след това не се очаква да има достатъчно ползватели на услугата. От нас се иска да предложим час, който е най-удобен за курса до Алеко и часове, които се ползват най-много за курсове до лифта. След това обаче ще трябва да бъде калкулирана и цена. Твърде е вероятно да се стигне до варианта за цена на курс, която да се разделя между броя превозвани пътници с велосипеди, защото няма как да се очаква някой да работи на загуба, за да превози 5 велосипеда. Логично е курсът до Алеко да е по-скъп от този до Драгалевци. Това няма да е цената на нормалното билетче, тъй като не става дума за обществения градски транспорт. Иначе другият вариант ми изглежда още по-лош - да се пуска такъв автобус по предварителна заявка като случаен превоз - не си представям кой и как ще се организира за подобно нещо.
В тази връзка направих две анкети, чрез които да съберем информация за най-предпочитаните от хората часове за курсове до Драгалевци (долна станция на лифта) и Алеко. Надявам се, че всеки, който има мнение по въпроса, ще отговори в тях:
Анкета за курс до Алеко: viewtopic.php?f=13&t=157956
Анкета за курсове до Драгалевци (долна станция на лифта): viewtopic.php?f=13&t=157957
Моля, когато отговаряте в анкетите, правете връзка между тях, в смисъл, че един и същи автобус вероятно ще обслужва и двата курса и понеже курсът до Алеко би отнел два часа (отиване и връщане), ако той е сутринта, това би означавало твърде голяма пауза в курсовете до Драгалевци. От друга страна, може би бихте предпочели да достигнете до лифта откъм Алеко, т.е. да започнете деня със спускане, а не с возене на лифт - тогава може би сутрешен курс до Алеко е най-логичен. Не съм напълно запознат с навиците на спускачите, така че е важно вие да дадете представа за тях.

Та така...

П.С. Нещо не мога да направя анкета във Facebook към страницата на МТБ-БГ, трябва да е евентуално към група или нещо такова... затова най-добре просто гласувайте в анкетите тук.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот windv » Чет Апр 24, 2014 7:41 pm

Моля за извинение предварително.

След като от ЦГМ четат, да се възползваме от случая, за да ги поздравим за "широко скроените им виждания" и лекотата, с която са способни да взимат решения, които да отнемат от най-чистосърдечния кеф на СЪнародниците си.

Все ми се е струвало, че ще им е по-добре на всички, ако действаме за благото ни, кой както може.

Да взимаш решения , с които да прецакваш едно от малкото неща, които в момента се развиват в България?!

Минутка мълчание в памет на поредната отнета свободичка...
~~~o)Ѣ(o~~~
Велоделия - заигравки с хвърчалници :spin:
Аватар
windv

Мнениеот bdz43r » Чет Апр 24, 2014 8:16 pm

ЦГМ в случая са само изпълнител и им изнася да тълкуват правилата така. Наредбата обаче е издадена от общината, която държи и самият ЦГМ, така че ако нещо ще се променя, това следва да направи Столична община, а предприятието само да изпълнява. Мисля, че е обречена кауза, да се очаква от предприятие на субсидия да решава проблеми извън възложените му.
Изключението за метрото също го нямаше, а мисля че беше дори изрично забранено за там, но сега го има и ЦГМ надали има нещо общо, освен последващото изпълнение.
Аватар
bdz43r

Мнениеот vpravov » Чет Апр 24, 2014 9:13 pm

Admin написа:Днес, 24.04, бях на среща с няколко души от ръководството на Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Бях заедно с представители на Велоеволюция и на Compass Bikes.....

А дали е подхвърляна идеята за монтиране на външни багажници за колела на автобусите? Даже не само на тези към Витоша, ами и към по-отдалечените квартали на София. Такива, като Кремиковци, Бухово, Горни/Долни Лозен, Банкя и тн.
Admin написа:Иначе казано, не си мислете, че хората в институциите не ползват интернет

Ехооо..."Институциите" :wavey: : Европроектче. Задгранична командировка за обмяна на опит(може и не само една). Няколко хиляди лева за изготвяне на самия проект(на близка фирма естествено). Няколко хиляди лева за проектиране на багажника(на близка фирма естествено).После няколкостотин хиляди за самите багажници, че и монтирането им(на близка фирма естествено). Пъчене по медиите, колко ни е модерна столицата, съответно овации. Ние доволни, вие сити... :eyebrow:
Изображение
Аватар
vpravov

Мнениеот taurus13 » Чет Апр 24, 2014 9:44 pm

Бе няма какво да се лъжем - градският обществен транспорт не е за превоз на велосипеди. Който си има велосипед, да си има начин да си го вози, общината не е длъжна. Тук си е мястото на частници, които да си направят бус с багажник и да си качват байкъри където ги влече. Да, ама байкърите не щат да плащат - на тях им отърва за 2 кинта да се качат горе с байка...е сори, няма безплатни обяди.
Не виждам аз в тази забрана, нарушени права на байкъри.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Апр 24, 2014 10:50 pm

Нали се стремим все към Европа - в Германия, Испания, Австрия примерно в повечето автобус, влак и метро си има предвидено място за велосипедисти. Ясно, че тук използваната техника въобще не е актуална, но идеята с багажници към линиите за Витоша, Кремиковци, Бухово и т.н. е много добра, практична и икономична.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот APD » Чет Апр 24, 2014 10:58 pm

taurus13 написа:Бе няма какво да се лъжем - градският обществен транспорт не е за превоз на велосипеди. Който си има велосипед, да си има начин да си го вози, общината не е длъжна. Тук си е мястото на частници, които да си направят бус с багажник и да си качват байкъри където ги влече. Да, ама байкърите не щат да плащат - на тях им отърва за 2 кинта да се качат горе с байка...е сори, няма безплатни обяди.
Не виждам аз в тази забрана, нарушени права на байкъри.

Сигурно не си съгласен и с това, че ЦГМ и всички линии се издържат от нашите данъци, една долна лъжа? Нали ... whatever, важното е че си плащаме билетчетата.
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот papinu » Чет Апр 24, 2014 11:29 pm

Pr3d4t0R написа:Нали се стремим все към Европа - в Германия, Испания, Австрия примерно в повечето автобус, влак и метро си има предвидено място за велосипедисти...

Не е точно така. Тази снимка я направих преди около месец в метрото в Мадрид:
Изображение
Мотрисите са много стари (също като в Лондон) и няма никакво място предвидено специално за велосипед. Забележете, че също както в софийското метро и там има указани часове, в които е позволено превозването на велосипеди.
Т.е. София е сравнима с поне една друга европейска столица - в случая Мадрид.
Говоря само за метрото.
За влаковете не знам, но съм чувал, че наистина има такива някъде из Европа със специални места за велосипеди.
В превъзходството ти над другите няма нищо благородно. Истинското благородството се състои в това да превъзхождаш предишния си аз.
Аватар
papinu

Мнениеот Admin » Чет Апр 24, 2014 11:37 pm

Идеята за багажници, прикрепени към автобусите, е предложена поне от няколко години и все има някакви пречки за реализацията ѝ. Все някога ще стане това, неизбежно е с оглед опита в останалия свят, но кога ще стане никой не може да каже - може да минат още няколко години. :dontknow:

Относно частници - почти съм сигурен, че не може някой частник просто да си открие една редовна линия до Алеко за колоездачи, пък било то и с микробус (т.е. нещо като маршрутка). Мисля, че с всичко това се разпорежда общината, т.е. за да е легално, трябва да се обяви конкурс за еди каква си линия, да го спечели някоя фирма и чак тогава да стане.

Проблемът обаче не е само за отиването до Витоша. Проблемът е, че онзи ден три деца с велосипеди, които ги беше хванал дъждът точно на свечеряване, не можаха да се качат в автобус, в който имаше свободно място, защото шофьорът им затвори вратата. И ако до скоро това влизаше в графата крив шофьор, сега и да се качат, може да излязат нарушители. Проблемът е и в това, че човек с колело вече не може да се придвижи до Железница или Герман, или Кремиковци с помощта на автобус, защото, видиш ли, било забранено. Не всеки обича да кара 10-15 км в градското движение, само за да стигне до някоя от близките планини, и не всеки има автомобил, за да го направи така; и най-сетне, има някои хубави маршрути, които можеш да започнеш от една точка и да завършиш в друга, като поне до/от едната стигнеш с автобус. Да не говорим и за чисто градските случаи, в които ти се чупи нещо по колелото и ти си в Младост, а пък живееш в Люлин, или Княжево...

И все пак, дори всичко това нямаше да е важно, ако имаше разписана истинска забрана, а такава аз не виждам в Наредбата. Вече съм обяснявал защо. Така че в момента ЦГМ ни третира като нарушители (поне в случаите, когато няма в автобуса много хора и велосипедът не пречи), без да има правно основание за това. Не е редно така да се действа в една правова държава и е тъжно, че никак не се и опитват да подходят по-компромисно - например би могло да се въведе ограничение до 2 велосипеда в автобус, или пък в часови зони, изобщо, ако искаха да решат нещата в полза на всеки, има поне няколко по-добри варианта от подобна забрана. За жалост обаче истината е, че за тях ние по никакъв начин не сме важни - нито икономически, нито електорално, никак. Затова най-лесно им е да кажат "Забранено е и толкоз!".
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bdz43r » Чет Апр 24, 2014 11:51 pm

papinu написа:За влаковете не знам, но съм чувал, че наистина има такива някъде из Европа със специални места за велосипеди.
Не някъде, а почти навсякъде, че и у нас дори. В цивилизацията, когато има нужда и интерес, се мисли как да стане, а не защо не може.
Аватар
bdz43r

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум