Въпрос за GPS Garmin.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Въпрос за GPS Garmin.

Мнениеот xcII » Пон Окт 24, 2011 9:28 pm

@outfaced

наскоро, за втори път се сдобих с Dacota 20 и досега съм я използвал само веднъж, докато предишната 5-6 пъти. Ако правилно разбирам проблема ти, а именно, че при различни нива на zoom виждаш различни детайли, то аз мога да споделя, че досега не съм имал такъв проблем и с двете Дакоти (първата бе с фърмуеар 5.5, втората е с 5.6). Не знам дали има значение, може би не, но в моя случай ползвах легално инсталирани версии на OFRM.

еd. Разбира се, колкото повече зуум, толкова повече детайли, но от картинките, които си показал излиза, че едва ли не след + zoom се добавя детайл на дадено ниво (напр., изведнъж пътя продължава още 500м :)),. Аз имах предвид, че такова нещо не съм срещал вмоя случайа
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот icebobo » Пон Окт 24, 2011 10:06 pm

Аз ползвам EDGE 800,сменям го на шосето или на байка,нямам проблеми до сега.
Не е яко да си готин,готино е да си як!
icebobo

Рейтинг: 1265

Мнениеот outfaced » Пон Окт 24, 2011 10:20 pm

xcII написа:@outfaced
наскоро, за втори път се сдобих с Dacota 20 и досега съм я използвал само веднъж, докато предишната 5-6 пъти. Ако правилно разбирам проблема ти, а именно, че при различни нива на zoom виждаш различни детайли, то аз мога да споделя, че досега не съм имал такъв проблем и с двете Дакоти (първата бе с фърмуеар 5.5, втората е с 5.6). Не знам дали има значение, може би не, но в моя случай ползвах легално инсталирани версии на OFRM.

еd. Разбира се, колкото повече зуум, толкова повече детайли, но от картинките, които си показал излиза, че едва ли не след + zoom се добавя детайл на дадено ниво (напр., изведнъж пътя продължава още 500м :)),. Аз имах предвид, че такова нещо не съм срещал вмоя случайа

e то е нормално някои неща да се виждат само при определен зуум, ама когато тоя зуум е само 80м е доста непрактично за ориентиране. Преди определено не беше така. И да, другия проблем е че показва едни пътища, а други не. И третия, че някои пътища ги показва наполовина. Конкретно за тоя път обаче има някаква грешка и в класификацията в самата карта. Тоя път преди беше черен и в последствие се превърна в асфалтов, но явно макар и вече изобразен като асфалтов е със статут на черен.
Абе май всички дружно за омазли по нещо. :(!:
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Рейтинг: 2000

Мнениеот subritual » Пон Окт 24, 2011 10:35 pm

Пробва ли с друга компилация на картата?
И аз съм забелязал различни грешки с последните издания.Те и без това са пълни с кви ли не екстри за какви ли не приемници.А и ги вадят през 2 месеца. Това какво ви говори?
При мен проблемите бяха заради полигоните (треви,гори и тн) и се наложи да си прекомпилирам картата,щото пък не ми излизаха хоризонталите.
Аватар
subritual

Мнениеот outfaced » Пон Окт 24, 2011 10:44 pm

ем явно ще трябва да се ръчка :xx(:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот outfaced » Пет Ное 04, 2011 7:44 am

след известно менкане на нови и стари софтуери взе че се оправи ... дори и с 4.7 вече си показва всякакви пътища от 1,2км :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот outfaced » Вто Дек 03, 2013 12:00 pm

Да споделя малко първи впечатления за Oregon 600
Който е чакал offroad GPS с интерфейса и функционалността на телефон (или да кажем почти) - те тва е :D :agree:
Аз се бях отчаял, че гармин са способни да направят нещо отговарящо на съвременната техника по отношение на дисплей и софтуер, ама опровергаха ме.
Хубави функциики, удобен и много къстъмайзъбъл интерфейс (колко икони на слайд, колко слайда, пък на всеки слайд различни полета за информация), доста по адекватно се работи с траковете, доста по читаво показва евълейшън плот-а. Дисплея кефи адски много. За тъч-функцианалността ... като на телефон - може да се зуумва само с двойно тап-ване на желаната позиция, може да се зуумва с два пръста. Работи и с ръкавици. Малко по специфично е, че не може да "събудиш" уреда с докосване, ако дисплея е напълно изключен. Това става само с копчето от страни.
Сега може би за хората имащи montana или някой от предишните орегони няма кой знае какъв голям стимул за ъпгрейд, Но от дакота 20 си струваше.
Макар че дисплея е едно ниво над всичко налично до момента:
Изображение

Известни притеснения имам все още само за издръжливостта на батерията при постоянно активиран дисплей. Процесора не е по мощен от другите орегони ... картата се рефрешва пак с малко лаг.
Притеснява ме, че и отпред е напълно плосък ... удебеления ръб на другите модели определено върши работа и не разбирам защо са го махнали. Инак се фукат на разни тестове, че бил бултепрууф ... ще видим.

Има хубава закачалка, къде може да го върже човек за някоя здраво въженце :)
Сравнено с дакотата лови много по бързо и повече сателити.
Има режим за кола, в който работи като nüvi.

:love:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот xargs » Вто Дек 03, 2013 2:06 pm

Сравнено с Дакотата наистина изглежда добре, чак се замислих да я сменя за момент. Дакотата наистина е отчайваща като дисплей, с интерфейса свикнах...ама с цената пак са прекалили :) Имайки предвид, че Дакотата няколко пъти съм я мятал по склонове, корпуса на орегон-а определено изглежда леко притеснителен.
Аватар
xargs

Мнениеот subritual » Вто Дек 03, 2013 2:32 pm

Ай честито! Туй си видял навярно?
Изображение
Пише, че тежи 85гр. барабар с каишлето и щипката.
Аватар
subritual

Мнениеот outfaced » Вто Дек 03, 2013 7:05 pm

xargs написа:Сравнено с Дакотата наистина изглежда добре, чак се замислих да я сменя за момент. Дакотата наистина е отчайваща като дисплей, с интерфейса свикнах...ама с цената пак са прекалили :) Имайки предвид, че Дакотата няколко пъти съм я мятал по склонове, корпуса на орегон-а определено изглежда леко притеснителен.

Е то това горе е орегон вс. орегон ... дакотата е една идея по зле :D
Инак цените традиционно за резачка. Ама по форуми на старо и изпадат оферти :)

@subritual
Тоя протектор го видях ... ама със стойката на кормилото не втрви. Той си е за туризъм.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот joropc » Вто Дек 03, 2013 8:02 pm

outfaced написа:Притеснява ме, че и отпред е напълно плосък ... удебеления ръб на другите модели определено върши работа...

Нема се пУашиш. :)
Обикновено тези нови т...ци, които са в минимализирани корпуси, с цел да са фешън, завършват по един и същ начин.Ето така:
Изображение
Изображение
Изображение
И тоя Edge беше много прууф, с много тестове за здравина, за които парадираха от Гармин, ама като го "изсипах" на една камениста пътека "цъфна" като майска роза ;).Имай предвид, че е доста по-лек от орегона, демек при същото падане на твоя, предполагам, че пораженията ще са бая по-сериозни, защото е значително по-тежък.Проблемът тук е, че щеше да бъде много лесно, ако се сменяше само корпус.Сменял се целият дисплей, като затова се праща в Англия-там им бил сервизът за хардуерни поражения на нашите дилъри.Като ми обявиха цената, която беше почти като на нов апарат и ми казаха, че отнемало месец и половина, направо влязох в първия магазин за мобилни телефони и си купих скрийн протектор, който изрязах нескопосано с ножицата(вижда се на снимките :) ) и го лепнах на устройството с цел да спре напукването, което в началото беше доста по-малко.Без протектора екранът пукаше на счупеното като го натисках и вероятно щеше да се пълни с вода...Сега си бачка, ама като тръгвам за отговорно място си взимам друго устройство, а когато ползвам тоя и вали, просто го прибирам на сухо.Де да го знам кога ще спре.Баси аутдоор апаратурата, а? :)
Владо, ти си знаеш, ама в никакъв случай не го закачай на кормилото без някакъв калъф.
Иначе и на теб не ти пречи да му лепнеш един протектор на дисплея превантивно.Само го изрежи по-хубаво-не кат' мен. :)
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот outfaced » Вто Дек 03, 2013 9:12 pm

пффф ... е не ... ако имаше пластмасовото ръбче, нищо нямаше да му стане. Тъпо :(!:
Трябва да се мисли явно нещо по въпроса.

Тва че не може да се сменя покритието на дисплея също тъпо ... на старите можеше да си смениш тъч покритието. Струваше 20$. :xx(:
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот bio » Сря Дек 04, 2013 9:42 am

outfaced, може да си направиш подобна рамка от парчета тръбна изолация слепени с горещ силикон. поне ще ти обере първия удар ... после може и да се разпадне.
иначе много добре изглежда този GPS, чиститу :>
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот Andy3 » Чет Дек 05, 2013 9:17 pm

На мен вчера от Геотрейд ми казаха 60лв труд за смяна на 2-та дисплея, явно вече не ги изпращат към Англия. Тук има тъч дисплей: http://www.mylcdtouchscreen.com/Supply-garmin-repair-parts_c198 също и в ибей, алиекспрес. ЛСД дисплей мернах в ибей, алиекспрес, цените започват от около 95 долара, за орегоните, нови части.

Вчера и аз влязох в клуба на счупените дисплей. :xx(:

http://www.album.bg/andy3/images/31079806/207347/
Аватар
Andy3

Рейтинг: 1659

Мнениеот joropc » Пет Дек 06, 2013 7:31 am

По-горе съм казал, че става въпрос за Garmin Edge, чийто дисплей не е като на Oregon 550.Предполагам(даже съм сигурен), че новият Орегон като на Владо е със същия тъч като Edge, демек те се ремонтират у английско.Цената, която ми обявиха от Геотрейд беше към 400 лева, с месец и половина чакане, щото ходел за ремонт до Англия.Сменял се целият дисплей, заедно със защитното стъкло, които били капсуловани заедно.Това беше преди 7-8 месеца.
Всъщност, най-добре човек да си провери тази информация за конкретен модел при вносителите, та да си знае ако нещо стане колко ще му струва.Похвално е ако Геотрейд ремонтират вече всички устройства тук.
Както се вижда от горния линк, липсват резервни дисплей за Edge или новия Орегон.
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот Andy3 » Пет Дек 06, 2013 8:23 am

Те и за моя модел ми казаха, че се сменят заедно,нямало как разбираш ли. Почнаха от цена 700-800лв. стигнахме до 100 евро, ако те поръчат частите и 60лв за труд, ако аз си ги намеря. На мен това ми говори единствено, че са няма токова скапана фирма, нищо друго. А на Милко, който е с орегон старата серия преди също са му казвали само в Англия сервиз за дисплея. Нещата са се промениели явно наскоро, но за новите модели незнам как седят нещата.
Аватар
Andy3

Мнениеот joropc » Пет Дек 06, 2013 10:58 am

Andy3 написа:Те и за моя модел ми казаха, че се сменят заедно,нямало как разбираш ли. Почнаха от цена 700-800лв.

Ясно-търгаши.И мен вероятно са ме пробвали да ме "плъзнат"....
То затова човек е най-хубаво да си купи такова устройство от Амазон, че поне цените там са 30% нодолу.В смисъл, с такъв "сервиз", май е без значение от къде ще го вземеш.Просто трябва да се гледа по-ниската цена.....май.
Изображение
Аватар
joropc

Мнениеот taurus13 » Пет Дек 06, 2013 12:18 pm

Вярно ми казаха така в Геотрейд, ама с акцента че видиш ли от Грамин не им разрешавали да ремонтират тук, а не че те не могат или не искат. А разходката до Англия е ясно, че излиза скъпо, щото то там докато му дойде време за ремонт, ще трябва и в английски хотел да престои някоя седмица апаратът. :)
Двата панела - ЛСД и Тъч-а, аз не съм ги разлепял, но са съвсем отделни, само дето се лепнати с някво свойно тиксо или подобно лепкаво нещо. Ще ми биде интересно Анди, ако вземеш че разлепиш после твоя дисплей, така и така е счупен, та да добием малко впечатления. Някой друг ако е сменял само тъч или лсд на орегон, също може да сподели.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот bio » Пет Дек 06, 2013 12:37 pm

има много хубаво видео в youtube как се сменят. за съжаление сега не мога да го видя, но мисля че беше това -> Garmin Oregon 300 - DIY screen repair
анти-каски !!!
Аватар
bio

Мнениеот taurus13 » Пет Дек 06, 2013 1:12 pm

bio написа:има много хубаво видео в youtube как се сменят. за съжаление сега не мога да го видя, но мисля че беше това -> Garmin Oregon 300 - DIY screen repair

Благодаря :) - http://www.youtube.com/watch?v=NAcUZIFiaF0
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот outfaced » Пет Дек 06, 2013 1:31 pm

анджък ... точно за видеото щях да кажа

Старите гпс-и са с два екрана. Единия е дисплей, а другия е резистивното тъч фолио. Трябва адски много зор да види, за да пострада екрана. Обикновено го отнася само резистивното фолио.
Новите предполагам са като телефон - един здрав (уж) джам и зад него капацитивен дисплей.
Особено глупаво е наистина при повреден джам, да няма проста и бърза опция за неговата подмяна. Другия вариант е джама да не е само джам :crap:

http://www.prweb.com/releases/phone/doc ... 587820.htm
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Andy3 » Пет Дек 06, 2013 2:55 pm

Аз си го купих от България точно заради гаранцията и сервиза и т.н., ама няма да повторя, от чужбина по-добре другия път.

Милко ще го махам тъча, когато пристигне новия, че сега го използвам апарата за тракване поне.

Мерси много за клипа, много полезен, както си и мислех само по краищата е лепящото.
Аватар
Andy3

Мнениеот taurus13 » Пет Дек 06, 2013 10:37 pm

Мда, по края е, но едно махане и си трябва ново после. Аз затова и не го махах, че на мен ми е пострадал леко ЛЦД-то а тъча си е ОК. Даже не съм сигурен дали от сътресение ми се явиха тия черти или от слънце или нещо друго. Иначе реално, може да има полза от БГ гаранция, но удара няма как да е гаранционне дефект.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот outfaced » Нед Дек 08, 2013 9:34 am

https://www.youtube.com/watch?v=DTyqLHnU6yk
http://shop.tech21.uk.com/store/Product ... -Protector

скъпичко, но ако върши работата, както го рекламират си струва ...
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот outfaced » Пет Дек 27, 2013 11:51 am

Oще впечатления от орегона след две околоколедни шубрасвания ...

Направо е удоволствие да се работи с него :D
Хавата с капацитивния екран обаче си беше ясно, че ще има минуси. Тъй като в режим "храсталясване" ГПС-а е нужно да винаги готов, то опцията да му активирам екрана с натискане на страничното копче итч не ме радва. Затова стигне ли с до такава ситуация екрана е постоянно включен. И те така, без подсведка издържа има няма 8-9 часа с 2х2700mAh. Разточително :crap: Хубавото е че предупреждава от далеч са нивото на батериите и когато изпищи на умряло и му се изключи дисплея все още може да траква поне още час и нещо.
Другия минус на капацитивния екран e че не се разбира с някои ръкавици. Колоездачните са ок. но имам едни други обикновени, от някаква изкуствена материя. Не са дебели, но с тях нещо не става. Но дори и с колоездачните пак не винаги зацепва веднага. Но да кажем, че не е по зле от работата с ръкавици и на другите модели.

Друго което "хваща око" ... времето за включване е подобрено. Нямам база за сравнение с други орегони, но сравнение с дакотата обхвата е много по-добър при първоначалното локализиране. Лови много по бързо сателитите, че дори и в къщи (дакотата в най добрия случай се локализираше като я сложа на прозорец за поне 5 минути). Дори и в разни дерета не ми даде отклонение повече от 4м. Траква промените във височината гладко, без да има "подскоци" в графиката (паразитни амплитуди от +/-1..2 метра, които после като се сумират дават големи отклонения в денивелацията). Самия ГПС смята също доста точно денивелацията, като премахва сам паразитните амплитуди (все пак има малко такива).
И нещо което мен поне адски ме радва ... има функция да показва във всеки един момент доста точно денивелацията до дестинацията (положителна или отрицателна), а както си знаем в планината е много по важно да знаеш колко денивелацията остава, а не колко км.

Заиграх се и малко с разни карти. Качването на карти от google earth работи много добре и най вече самите изображения са много ясни (само малко им вдигам контраста и шарпъна преди да ги кача). Джаджата е съвмсетима и с birdseye, но уви резолюцията за нашия край на света не става за нищо :xx(: Качих му и малко от картата на Ведрин (http://web.uni-plovdiv.bg/vedrin/) ... и върви идеално :clap:
Картите обаче трябва да се качват през бейзкамп-а. През мапсорса прави една карта от всички и не могат да се изключват избирателно и става мазало.
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот Andy3 » Пон Яну 06, 2014 6:32 pm

Днес пристигна тъча, смених го успешно. Само ме притеснява, че новия май е малко по тесничък от оригиналния (забравих да ги наложа за сравнение) и най-вероятно уплътнението няма да си върши работата както преди, та ще трябва да имам едно наум.
Аватар
Andy3

Мнениеот outfaced » Чет Май 08, 2014 5:12 pm

Още нещо относно здравината на дисплея ... http://forums.groundspeak.com/GC/index. ... 48&st=1400
Аз на моя си сложих протектор :)

Инак имах "удоволствието" да го ползвам в проливен дъжд тия дни ... тъчскрийна полудя :D Ако дисплея е много мокър капацитивността се сбърква напълно. Трябваше да го забърша и да оперирам някъде, къде не го вали.
Има опция да се намали чувствителността на дисплея, но не помня къде беше и не я тествах ... То в тоя проливен дъжд само исках да проверя възможно най бързо де да се спася и не ми беше много до тестове :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот svencho » Сря Май 14, 2014 11:58 am

Garmin + Android!

Перфектната комбинация :-)

http://www.garmin.bg/?s=5&i=681
Аватар
svencho

Рейтинг: 1350

Мнениеот outfaced » Сря Май 14, 2014 1:29 pm

Много фийчър, много нещо ... http://globeriders.com/article_pages/ar ... erra.shtml :D
Изображение Изображение
Аватар
outfaced

Мнениеот svencho » Сря Май 14, 2014 5:34 pm

Но и много пара !

Важното е, че хората са се потрудили. Друго си е да имаш Garmin и Orux Maps в едно устройство с тези показатели.
Не, че аз нямам GArmin, Orux, iGo, Google Earth, Google maps на телефона, но все пак :rofl:
Аватар
svencho

Рейтинг: 1350

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум