ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: ИНЦИДЕНТИ !- ВАЖНА ТЕМА -!

Мнениеот hrissim » Пон Сеп 27, 2010 10:44 am

PtD написа:Никога не съм виждал толкова хлъзгав път. :bigeyes:

Асфалтът положен през последните години в нашата община въобще не отговаря на специфичните климатични условия. Толкова фин асфалт се полага в райони със сух климат, без чести заледявания. Преди се полагаше един груб, с едра фракция. Той е по-шумен за ползване, но много здрав и предлагаше в пъти по-добро сцепление. Почти съм сигурен къде Хамстера са се катурнали. И аз там влязох в дерето 2007-ма с една служебна Дачия.
Внимателно шофирайте. Все едно спускате с колело технична пътека в мокро време.
:deal:

п.п.
bikerider написа:...
@PtD: В момента е най-отвратителния сезон, летните рефлекси още са в сила, а пътните условия вече не са летни. Сутринта се хлъзнах лекинко на един завой и да видиш как задействаха зимните рефлекси... никаква газ в завой надолу и прочие.

:agree:
Последна промяна hrissim на Пон Сеп 27, 2010 11:09 am, променена общо 2 пъти
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пон Сеп 27, 2010 10:47 am

hitar_potter написа:В тъмното, първо колоездачът трябва да бъде толерантен към останалите участници в движението и да подсигури видимостта си ;)

Осветеността не е предмет на добра воля, че да призоваваш към толерантност. Поведението на пътя е дефинирано ясно в закона. Няма какво да се призоваваме към толерантност. Горното изречение е пълна глупост, да ме прощаваш, но явно не схващаш разликата.

@PtD: В момента е най-отвратителния сезон, летните рефлекси още са в сила, а пътните условия вече не са летни. Сутринта се хлъзнах лекинко на един завой и да видиш как задействаха зимните рефлекси... никаква газ в завой надолу и прочие.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Пон Сеп 27, 2010 2:26 pm

hrissim написа:София-Щъркелово Гнездо-Самоков-Боровец, Ихтиман-Самоков /около язовир Искър/ и Самоков - Дупница /слизането от с.Клисура/ са участъците около Самоков, които са най-опасни - всяка година по тях стават много ПТП, за съжаление в доста от тях има загинали хора. :crap:
Аз предпочитам да не ги ползвам.
Започна ремонт на пътя от София през Ярема :clap:

Ихтиман Самоков е много зле.... дори на сухо! :)
А на завоя, след който се въргаляхме, имаше "реклама" на пътна помощ...
Редовно събират ламарина от това място - 2 катастрофи преди нас (и съответно МНОГО натрошени стъкла в завоя);
Изображение
След нас е имало още 4... пак в този район...
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот airborneone » Пон Сеп 27, 2010 2:28 pm

Някой има ли ново инфо около състоянието на пострадалото семейство в птп-то на пътя София самоков от вчера?
Последно и 3мата байкъра в колата бяха доста зле, някой ако е чул нещо ново...
Аватар
airborneone

Рейтинг: 1998

Мнениеот dibo92 » Пон Сеп 27, 2010 5:05 pm

Alpina написа:Жалко, че не са го размазали...

Това наистина се надявам да не го мислиш сериозно.
Да възможно е колоездача да е виновен,редно е при извършено нарушения да бъде санкциониран,както всеки от нас де,но смятам,че написаното от теб е твърде крайно.Жалкото в случая е,че са пострадали децата. :agree:
Аватар
dibo92

Рейтинг: 1985

Мнениеот Alpina » Пон Сеп 27, 2010 6:52 pm

Напротив - съвсем сериозно го говоря...
X-NRJ и Felix снощи видяха колко е приятно да караш около такива малоумници на 2 колела...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Jumpup » Нед Окт 03, 2010 2:50 pm

Един от инцидентите е станал в района на "Брикел" ЕАД, където велосипедист навлязъл в лентата за насрещно движение и се блъснал челно в товарен автомобил. В резултат на удара 29-годишният мъж от село Обручище, който е управлявал велосипеда, е получил охлузни рани по главата и крайниците. Той е бил настанен за наблюдение в МБАЛ - Гълъбово, без опасност за живота.
Източник: Дарик нюз.
Късметлия! Без каска и пак е оцелял.
Аватар
Jumpup

Рейтинг: 1671

Мнениеот Stanev » Сря Окт 13, 2010 7:56 am

Поредната безумна "статистика" :banghead: :banghead: :banghead: Има ли как да се организираме и да направим нещо? Това е вторият пореден случай за последните два - три месеца.

http://news.ibox.bg/news/id_1947474774

21-годишен младеж загина, след като беше блъснат от лек автомобил в София. Инцидентът стана на столичния булевард "Адам Мицкевич", преди моста за квартал „Надежда", около 21.00 часа.

Момчето е карало колело и е пометено в движение. Починал е от раните си и силна кръвозагуба.

Велосипедистът е бил ударен от 19-годишен шофьор, управлявал автомобил „Рено", уточниха за news.bg от МВР. От там допълниха, че младият водач е задържан. Взета му е кръвна проба, която не е отчела алкохолно съдържание.

Междувременно от пресцентъра на „Пирогов" съобщиха, че в болницата е приет друг колоездач. Става въпрос за 64-годишен мъж, който е бил ударен от товарен камион в квартал „Земляне". Пациентът е с разкъсни рани на десния крак, настанен е в първа травматологична клиника на болницата.

Припомняме, в началото на септември камион прегази млада жена с колело в центъра на столицата.

Инцидентът стана на кръстовището на булевардите „Витоша" и „Патриарх Евтимий". Жената почина на място.
Изображение
Аватар
Stanev

Рейтинг: 1511

Мнениеот Stanev » Сря Окт 13, 2010 8:08 am

Някой знае ли нещо повече за момчето?
Изображение
Аватар
Stanev

Мнениеот Sartor » Сря Окт 13, 2010 9:15 am

Извинявам се за :offtopic: , но бих искал да споделя какво видях вчера прибирайки се от работа.

Както никога - взех автобус, а не метрото. На път за центъра на бул. Цариградско Шосе видях двама велосипедисти, които да се движат в автобусната лента. :nono: И двамата бяха около 40-50 годишни, но това изобщно не ги оправдава, при положение, че има знак "забранено движението на мотопеди и велосипеди"... Поне да се движеха в локалното.

Като стигнах вече до Орлов Мост, единия чичка най-нагло скочи на шосето при ЧЕРВЕН светофар и се шмугна между колите, които тъкмо тръгваха на зелена светлина - цяло чудо, че не го бутнаха. :nono: Извиках му, че така не се прави и за това не ни уважават велосипедистите, ама никаква реакция от тоя чичо. При положение, че хлапетиите гледат и си мислят "Бау'му якото и аз така ще минавам", хич не дават добър пример. :(!:

Ако се въведат по-строги правила за предвижване в града на велосипедисти, може би ще има ефект. Например в Дания за подобна изцепка, полицията (в България - катаджиите) имат законното право да ти изземат велосипеда и да ти плеснат една глобичка от порядъка на 500кр (или около 125лв). :clap:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот Stanev » Сря Окт 13, 2010 9:29 am

За това съм съгласен, от нашите редици има доста "самоубийци" незнаещи елементарни правила за движение. Проблема до определена степен е в липсата на адекватна информираност от страна, както на семейството така и на институциите. Това разбира се не може да бъде оправдание за неадекватно поведение на пътя.
Изображение
Аватар
Stanev

Мнениеот bikerider » Сря Окт 13, 2010 9:31 am

"Доста" по мои наблюдения е минимум 80%.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Sartor » Сря Окт 13, 2010 10:16 am

В Дания как беше?

Имаше доста социални кампании - от хора, които да раздават листовки на велосипедистите, до директни реклами по билбордове/радио и т.н. За да те накарат да си вземеш листовката, обикновено на нея имаше някаква промоция към даден магазин - например, ако си купиш каска, да ти направят безплатен реглаж на скоростите.

Това всичко беше съгласувано с няколко магазина и НПО-та, университети и рекламни агенции.

Не съм запознат тука как хората биха реагирали, но ако някой си направи труда за подобен проект може дори и да спечели търг за проекта му да се спонсорира по евро-фондове. :erm:
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот skiman » Сря Окт 13, 2010 10:30 am

Stanev написа: Има ли как да се организираме и да направим нещо?

Въпросният колоездач бил ли е осветен? Някой има ли информация?
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот Stanev » Сря Окт 13, 2010 10:55 am

Sartor написа:В Дания как беше?

Имаше доста социални кампании - от хора, които да раздават листовки на велосипедистите, до директни реклами по билбордове/радио и т.н. За да те накарат да си вземеш листовката, обикновено на нея имаше някаква промоция към даден магазин - например, ако си купиш каска, да ти направят безплатен реглаж на скоростите.

Това всичко беше съгласувано с няколко магазина и НПО-та, университети и рекламни агенции.

Не съм запознат тука как хората биха реагирали, но ако някой си направи труда за подобен проект може дори и да спечели търг за проекта му да се спонсорира по евро-фондове. :erm:

Чудесни идеи, защо ние не се организираме за да обмислим нещо подобно. Има достатъчно веломагазини, които според мен биха се включили в нещо такова. Разбрахме, че сме добри в организацията на състезания и мероприятия на практика, нека направим нещо подобно и за теорията.

Не искам да чета повече такива черни хроники. Искам да съм сигурен, че ние като МТБ общество сме направили достатъчно с оглед на възможностите и силите ни за да обучим, предпазим и каквото още се сетите за благото на такива като нас - колоездачите.

Аз лично бих отделил, колкото е необходимо от собственото си време за една такава кауза. Сигурен съм, че всеки от нас четейки подобни новини поставя себе си и своите близки и приятели на мястото на пострадалият.

Все отнякъде трябва да се започне промяната в мисленето.
Изображение
Аватар
Stanev

Мнениеот Alpina » Сря Окт 13, 2010 11:41 am

Stanev написа:Не искам да чета повече такива черни хроники.

Тогава не го прави :idea:

Сега сериозно - такива инциденти винаги ще има, независимо колко усилия и средства се хвърлят в тази насока.
Всъщност, според мен, по незнайна причина такива между колоездачи и МПС-та са много по-малко, от колкото би следвало да има, имайки предвид културата на едните и другите...
Да, в България има много неща, които трябва да се променят и направят в посока безопасност по пътищата, наистина ще е доста добре да се върши повече в посока информиране на обществото и най-вече самите колоездачи, но не смятам че това ще промени много положението - просто тука сме свикнали другите да се грижат и съобразяват с нас... А това, въпреки че ще изисква минимални усилия и мисъл от масата, тя ще се отнесе изключително несериозно...

Stanev написа:Искам да съм сигурен, че ние като МТБ общество сме направили достатъчно с оглед на възможностите и силите ни за да обучим, предпазим и каквото още се сетите за благото на такива като нас - колоездачите.

И защо трябва да хвърляме каквито и да е усилия към това да обучаваме хора, които имат липса на чувство за самосъхранение и култура на придвижване...
Как може да очакваш някой да се промени, след като от най-ранна детска възраст, майка му го е държала за ръка, докато пресичат на червено някой булевард ;)
Защо все трябва да мислим как да помагаме на такива хора?

Живей си живота, опитай се да не създаваш такива ситуации около себе си, опитай се да обърнеш внимание на близки и приятели, когато забележиш такива неща при тях и това ще е повече от достатъчно. Като може да се надяваваш, че те ще направят същото и с техни познати... :beer:
Пък за разни непознати по улицата... ти си преценявай... Ама опита ми е, че дори човешки да кажеш на някой да бъде по-внимателен, в 90% от случаите са ми теглили по една... А веднъж, като направих забележка на баща с бебе на седалката, който по К.Величнов пресече Т.Александров и след това и А.Стамболийски на червено, по ужасяващ начин - то той се опита да ме събори от колелото, след като ме изпревари, засече ме, спря и се пресегна да ме бутне, като изобщо не му пукаше, че бебето отзад може да падне... Колко пъти разни колоездачи, каращи в насрещното са ме псували, като не съм им давал да минат между мен и бордюра и кратки обяснения че не се движат правилно... Просто не помня случай някой да е казвал "извинявай, прав си, ще се поправя"...

P.S. Не визирам нито един от последните два инцидента, защото няма грам информация за това "кой, какво, как, защо" ...
Както може да е бил виновен единия, така и другия, а най-вероятно инцидентите са станали по вина и на двете страни... коя повече, коя по-малко...

P.S.2 hitar_potter, хубаво ще е да е биоразградим :D :beer:
Последна промяна Alpina на Сря Окт 13, 2010 11:53 am, променена общо 2 пъти
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот hitar_potter » Сря Окт 13, 2010 11:47 am

Може да се направи кратък наръчник за управление на велосипед в града. Наскоро някой беше пуснал линк с такъв наръчник на английски език. Може да се преведе и приспособи към актуалната ситуация тук и да се разпространява по метростанциите, например - заедно с разните безплатни вестници. В сайта също има подобна статия, която не е много подробна, но все пак е доста полезна.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Stanev » Сря Окт 13, 2010 12:55 pm

И защо трябва да хвърляме каквито и да е усилия към това да обучаваме хора, които имат липса на чувство за самосъхранение и култура на придвижване...
Как може да очакваш някой да се промени, след като от най-ранна детска възраст, майка му го е държала за ръка, докато пресичат на червено някой булевард
Защо все трябва да мислим как да помагаме на такива хора?

Като цяло си прав и това е най-тъжното. Но това не е оправдание да сме безучастни, а напротив по-скоро да ни стимулира. Като цяло определям себе си като здраво стъпол на земята реалист, но ми се иска да съм малко оптимист отностно този тип култура на пътя.

Може да се направи кратък наръчник за управление на велосипед в града. Наскоро някой беше пуснал линк с такъв наръчник на английски език. Може да се преведе и приспособи към актуалната ситуация тук и да се разпространява по метростанциите, например - заедно с разните безплатни вестници. В сайта също има подобна статия, която не е много подробна, но все пак е доста полезна.

Звучи интересно и не е особенно трудно за реализиране. Въпроса е дали след като са взели книжката ще възприемат написаното в нея?
Изображение
Аватар
Stanev

Мнениеот did » Сря Окт 13, 2010 1:03 pm

Stanev написа:Въпроса е дали след като са взели книжката ще възприемат написаното в нея?

Няма да възприемат нищо. Който иска да чете, сам си намира какво да чете. Който не иска да чете, няма начин да го принудиш - той си е обречен на малоумие.

Давайте собствен положителен пример, карайте според правилата, бъдете "лоши" с келешите, които не знаят какво да правят на пътя...

Това е достатъчно. Не се занимавайте с глупости, които предварително са обречени на неуспех.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот konopr » Сря Окт 13, 2010 2:17 pm

"Колко пъти разни колоездачи, каращи в насрещното са ме псували, като не съм им давал да минат между мен и бордюра и кратки обяснения че не се движат правилно.."

Според мен, ако има място за на платното да се кара в насрещното до тротуара е по-добрия вариант от това да се надяваш някой малоумник да не те блъсне отзад, карайки до тротуара по посока на движението. Важно е да има толерантност - аз примерно нерядко вместо да профучавам плътно до някой правещ маневри и задръстващ до голяма степен платното с кочината си на 4 колела и да го стряскам, културно си го изчаквам, давам предимство на водачи на автомобили в спорни ситуации и прочее. Не е толкова трудно да си толерантен на пътя, освен ако не си един обикновен дебил.
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот konopr » Сря Окт 13, 2010 2:26 pm

did написа:
Stanev написа:Въпроса е дали след като са взели книжката ще възприемат написаното в нея?

Няма да възприемат нищо. Който иска да чете, сам си намира какво да чете. Който не иска да чете, няма начин да го принудиш - той си е обречен на малоумие.

Давайте собствен положителен пример, карайте според правилата, бъдете "лоши" с келешите, които не знаят какво да правят на пътя...[/quotе]

На някои им трябва просто един вразумителен бой, макар че и с приказки става убеждаването понякога. Аз един приятел само го храня за това че кара по София като джигит. Като му повторих към 10 пъти с времето, че карайки по този начин само прецаква репутацията на велосипедизма и взе да се замисля. Но като съм минавал по Цариградското с кола не като шофьор, а като велосипедист съм се дразнел на разни малоумници, които карат в буслинията, накрая ще взема да слезна и да наритам някое малоумно копеле. А и попринцип е малоумщина според мен да се кара колело по големите булеварди, като има куп маршрути по вътрешни улички и през парковете. Дано тъпите копелета скоро го проумеят :beer:
Аватар
konopr

Рейтинг: 1475

Мнениеот HepBeH_XaMcTep » Сря Окт 13, 2010 2:27 pm

Лошото, е че келешите в повечето случаи отговарят доста агресивно на забележките....
Изображение
Nikon d300 +Nikon 50mm f1.4, Tamron 17-50 2.8 +SB600 +Minolta 5400hs +RF-602
Аватар
HepBeH_XaMcTep

Мнениеот sergeh » Сря Окт 13, 2010 2:49 pm

Има и друга гледна точка по проблема - дали се прави (или правим) достатъчно в училищата, за да се научат най-масовите и най-неориентирани "ползватели" на велосипеди на елементарни неща, за които може би не са се замисляли и не знаят, поради възрастта си - но не сухо даскалски, а практически, достъпно и увлекателно. Ако тук се надяваме на учителите или образователната система - то е умряла работа, но съм сигурен, че може да се намери форма (например един час по физическо, посветен на темата) за съвместна работа на велоклубовете с децата. Да учим пенсионерите наистина едва ли си струва, но да се разискват казуси и да се обяснят основни практики на деца и ученици има смисъл.

Издаването на брошура също е нещо, което е смислено. Въпреки че карам от десетки години в града, ми беше интересно и имаше върху какво да се замисля, четейки от любопитство горецитираната брошура на английски - най-малкото за това, че вътре са формулирани ясно интуитивни знания, които всеки от нас притежава. Не че в нея има някакви открития, но хората са се постарали да синтезират основната информация на достъпен език.

... Който иска да чете, сам си намира какво да чете. ...
важи повече за пораснали и осъзнати индивиди - на подрастващите е добре да им се покаже и даде какво да четат. Ако 20% от учениците, взели подходящата листовка по темата, поставена на входа на училището, възприемат и една трета от написаното в нея, ще е достатъчно, за да има положителен резултат. А подобна брошура също може и да е основа за учителите да обърнат внимание на тази тема. Като добавим и факта, че брошурата е сравнително най-лесно реализируемият ход с доста голям обхват (трябват малко пари, които сигурно могат да се намерят и подходящо съдържание, което велообщността може да сътвори (или адаптира от подобни издания)), ми се струва, че е хубаво да се обмисли по-детайлно този вариант, преди да се отхвърли.

.... А и попринцип е малоумщина според мен да се кара колело по големите булеварди, като има куп маршрути по вътрешни улички и през парковете.

:agree: :agree: :agree:
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот Stanev » Сря Окт 13, 2010 3:54 pm

И аз съм на това мнение. Най важното е от ранна възраст да се научат на основните правила за движение. Има много върху, което да се поработи и точно там е разковничето. Наясно съм, че чичка на 40 каращ в буслинията, вечерящ със салата, ракийка и бой по жената не е в целевата ни група. Най- важното е фокусът върху определена група от велосипедисти, най-вече млади и неосъзнаващи потенциалните опасности и проблеми, които могат да възникнат при неправилното каране на велосипед на пътя.

Аз съм научил доста неща за безопасното движение, както от опит така и от практиката :nuts:
Изображение
Аватар
Stanev

Мнениеот Alpina » Сря Окт 13, 2010 4:34 pm

Вие май сега пристигате в България и още не сте се осъзнали къде сте...
В училище, не могат да ги научат дори да говорят правилно, какво остава за друго...
Виж че по телевизията даже вече дават реклами, че "Липсвала правилна комуникация" и трябвало ученици и учители да ползват по между си GSM-и...
Погледнете е темата за "Кой какво нарисувал", какво се прави в часовете, ако не сте на ясно...

subritual :agree:
Последна промяна Alpina на Сря Окт 13, 2010 5:34 pm, променена общо 1 път
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот subritual » Сря Окт 13, 2010 4:35 pm

Проблема не е в знанието,а в безнаказаноста.Иначе пътя и улицата са едно опасно място,колкото и добре да се спазват правилата.
Аватар
subritual

Мнениеот hitar_potter » Сря Окт 13, 2010 6:23 pm

О, в знанието е голяма част от проблема. Голяма част от хората смятат за правилно да се движат в посока, обратна на посоката на движение. Според мен, такъв наръчник може да даде само положителен ефект.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот zafirovp » Сря Окт 13, 2010 7:06 pm

Като заговорихте какво се прави в училище искам само да вметна, че хората на които им се учи ги вкарват в спешното, защото не им се бяга от час. Незнам преди колко време сте били ученици, но май не е било скоро. Аз завърших миналата година и само искам да кажа, че вече не е важно дали ти се учи или не, а дали си готин или здухан. За съжаление познавам много такива хора. Да не говорим за другите неща, които не са съвместими с какъвто и да е напредък - алкохол и наркотици. Помня, че имаше събиране на тема безопасност на движението. То се изразяваше в това под няколко снимки на коли да напишем каква марка са.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот CrateEngine » Сря Окт 13, 2010 9:40 pm

Оставете Илийката да си почива....
Аватар
CrateEngine

Рейтинг: 1304

Мнениеот CC Designs » Сря Окт 13, 2010 10:05 pm

Alpina написа:Вие май сега пристигате в България и още не сте се осъзнали къде сте...
В училище, не могат да ги научат дори да говорят правилно, какво остава за друго...
subritual :agree:

Ах колко си прав! Аз съм на 12 в 6 клас и от 24 човека в класа само 3-4 могат да четя/ат гладко. (аз съм оттях разбира се, но дори и аз не мога да проумея как 20 от 24 човека сричат като второкласници... Та тва май са около 90%)
An Alien Hoopajupe написа:Не приемам съвети от човек с Кондьо на аватара .
CC Designs

Рейтинг: 998

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум