Промени в Закона за движение по пътищата

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Промени в Закона за движение по пътищата

Мнениеот did » Пет Юли 06, 2012 9:38 pm

Slade написа:Ама виж какъв е готин звънецът. Искам такъв! :captain:

Струва 3 лева, само че без надписчето.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Рейтинг: 2000

Мнениеот Slade » Пет Юли 06, 2012 9:53 pm

Ще се ъпгрейдвам значи, моят струваше 2 лева
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот andycu » Пет Юли 06, 2012 10:10 pm

Доста неудобства предизвиква този закон, ама като е за безопастност. Ако ще спестяват от велоалеи и адекватно регулиране на движението, поне звънци да имаме :D .
Иначе имам няколко технически въпроса, които могат да интересуват и други, затова питам тук:
Някой знае ли дали има универсални планки за звънец/фар?
Ако кормилото не позволява монтаж на звънец, фар, какво се случва?
Конкретния случай е за Kore XCD(доста тясно откъм края, надебелява постепенно и пак доста към средата), всеки фар и звънец, който съм пробвал досега, пада или се обръща. А според мен представлява по-голяма опастност изведнъж да изчезнеш в полезреието на останалите(да не говорим, че ще трябва и да наместваш в движение фара).
Фар на каската също е вариант, ама за звънеца :dontknow: .
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот Slade » Съб Юли 07, 2012 11:01 am

Въпросите ти са за друга тема, но специално за фарче тип фенер има стойки (скоби) с велкро, които могат да се хванат на всевъзможни диаметри тръби:
http://www.ebay.com/itm/280590584219?ss ... 545wt_1397
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот bikerider » Сря Юли 11, 2012 4:52 pm

Slade написа:Защо Законът изисква да караме колите на фарове от ноември до март, независимо, че има светли части от деня, а понякога дори грее слънце?

Съвсем, съвсем скоро това задължение ще стане 24/7... напоследък в парламента го подкараха през просото по най-грубия и неработещ начин... но това е друга тема.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот barcode_hc » Сря Юли 11, 2012 5:41 pm

andycu написа:Някой знае ли дали има универсални планки за звънец/фар?
Ако кормилото не позволява монтаж на звънец, фар, какво се случва?

Това от линка по-горе е единственото, за което се сещам. Иначе можеш и сам да си направиш, трябват ти само ластик, велкро и някакъв по-здрав плат, като например от презрамки на стара раница. Моето кормило е Truvativ и е също с разчупена геометрия, затова съм си направил това (качеството е кофти, но идеята се разбира):

DSC_0370.jpg

При движение разбира се фенерчето се клати в зависимост от терена, но върши добра работа.

Вече със звънеца е по-особена работата и не знам какво може да се направи. Макар че в магазина на Bikestore Extreme видях звънец, който се монтира на вилката. Иначе, има го и вариантът да си вземеш обикновен и да го уплътниш с изрезки от гума.
Аватар
barcode_hc

Рейтинг: 1202

Мнениеот Slade » Чет Юли 12, 2012 9:07 am

bikerider написа:Съвсем, съвсем скоро това задължение ще стане 24/7... напоследък в парламента го подкараха през просото по най-грубия и неработещ начин... но това е друга тема.

Имам 2 хипотези по въпроса:

1. Вносител на автокрушки се е притлъстил към обръча от фирми на управляващата партия.
2. Гигантски метеорит се очаква до дни да удари Земята и да предизвика ядрена зима, а управляващите мислят за тия работи в перспектива.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот mentalhead » Чет Юли 12, 2012 11:42 am

Slade написа:
bikerider написа:Съвсем, съвсем скоро това задължение ще стане 24/7... напоследък в парламента го подкараха през просото по най-грубия и неработещ начин... но това е друга тема.

Имам 2 хипотези по въпроса:

1. Вносител на автокрушки се е притлъстил към обръча от фирми на управляващата партия.
2. Гигантски метеорит се очаква до дни да удари Земята и да предизвика ядрена зима, а управляващите мислят за тия работи в перспектива.

3. Някой друг човешки живот може да бъде спасен.

Без да съм шофьор ми прави впечатление колко по-лесно и по-отрано се забелязват колите с включени фарове спрямо тези без, дори и в светлите части от денонощието, да речем когато изпреварват насреща ни. Като пешеходец или велосипедист забелязвам кола с включени фарове без непременно да съм вперил жаден поглед в посоката от която я очаквам и това винаги се случва по-рано, отколкото бих забелязал автомобил без включени светлини. Особено вярно е това твърдение, когато автомобила насреща е сив и приятно сливащ се с околния пейзаж.
Мога да се съглася, че в страшен пек включените фарове вероятно са малко излишни, макар че и тогава няма да навредят, но съм убеден, че сте забелязали онези интересни създания, които дори при здрач "пестят" от светлина. В облачно време пък няма случай светлината отсреща да не е добър приятел.
С огромно задоволство забелязвам, че има хора, които си карат на фарове през деня и без да им се налагат закони за целта. И техния брой сякаш расте, макар и плахо. Може би тези хора слагат по-висока цена на собствения си живот, както и на нашия, отколкото самите ние сме склонни да го правим?
Имам доста лошо мнение за законообразуването у нас по принцип, но за мен карането с включени светлини през целия ден, може да доведе със себе си само позитивни неща. Не, че идиотите по шосетата ще станат по-малко (макар, че не е изключено), но поне ще ги забелязваме по-отрано и по-отдалеч.
Последна промяна mentalhead на Чет Юли 12, 2012 12:40 pm, променена общо 1 път
Аватар
mentalhead

Мнениеот veskoz » Чет Юли 12, 2012 11:52 am

bikerider написа:Съвсем, съвсем скоро това задължение ще стане 24/7...

Нямам си и на идея що не е така от време оно. :dontknow:
Винаги карам на фарове. :agree:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Alpina » Чет Юли 12, 2012 12:00 pm

veskoz написа:
bikerider написа:Съвсем, съвсем скоро това задължение ще стане 24/7...

Нямам си и на идея що не е така от време оно. :dontknow:
Винаги карам на фарове. :agree:

:agree: :agree: :agree: :agree: :agree:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Slade » Чет Юли 12, 2012 12:11 pm

И това по какъв начин ще промени културата на пътя? Или ще направи идиота в насрещното по-видим и по-отдалеч? Глупости тотални..
Единствено ще напълни нечии джобове, но ние българите обичаме да спонсорираме, така че дерзайте, лятото е в разгара си и е много ценно да се кара на фарове по обяд.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Alpina » Чет Юли 12, 2012 12:24 pm

Пич, хайде спри с некадърните ти опити да мислиш, сериозно...
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Slade » Чет Юли 12, 2012 12:27 pm

А ти сериозно ходи се гръмни...
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Alpina » Чет Юли 12, 2012 12:28 pm

:stupid: Понеже си достатъчно глупав, ще ти го обясня като на дете.
Има неща, които не можеш да контролираш и дори не се замисляш за тях - потене, настръхване и всякакви такива автоматични реакции на тялото ти, които мозъка контролира спрямо определени дразнители.
Най-силните източници на светлина са също такъв дразнител, но при който няма видима физическа реакция, но мозъка ти винаги се съобразява с тях на подсъзнателно ниво. Това означава че когато срещу теб има кола с включени фарове - мозъка ти се съобразява с нея далеч преди да си осъзнал нейното съществуване. Освен това се придобива рефлекс за това че "щом фаровете светят - тя работи и или се движи или ще премине в такова състояние, с което мозъка ти отново се съобразява. Независимо дали си дебил по природа, тотален неграмотник и не зачитащ правила или точно обратното - съобразителен и и внимателен - защото просто нямат общо с това.

Това е основната причина тези, които мислят за собствената си сигурност да карат с фарове. В последствие се оказва че инцидентите са по-редки. Естествено - фаровете не създават невидимо поле, което те пази от инциденти, но вероятността някой да се излети срещу теб, защото не те е видял е много по-малка, защото той трябва да поеме целенасочено този риск, а не да го направи по невнимание, което не е рядък случай при инцидентите.

А лятно време фаровете често помагат за това да разбереш че срещу теб има една, две или повече коли, много преди да можеш да ги видиш. Хора, които ми спореха за подобни глупости се убедиха в това, като в лятно време по пътищата "виждаха изведнъж фаровете" и осъзнаваха че срещу нас всъщност има кола, изпреварваща друга такава, като до преди това да се случи изобщо нямаше начин да ги видят и разпознаят, защото докато фаровете са скрити - в далечината двете коли се сливаха с мараня, фон или каквото щеш го наречи...

Така че може да си навреш спокойно смотаните теории там, дето слънце не изгрява и да се свреш в миша дупка, защото разходите по това да караш на фарове за 100км са не по-различни от това да настъпиш педала "на газта" повече от нужното 2 до 4 пъти при изпреварване за това време.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот krach » Чет Юли 12, 2012 12:51 pm

Включените фарове помагат да видиш колата идваща срещу теб много по - рано. Още повече когато слънце те заслепява. Кой и как ще се напълнят нечии джобове от това...идея си нямам как точно може да стане....производители и търговци на крушки...ГЛУПОСТИ....вече 5та година карам ден и нощ с включени фарове и не съм сменил една крушка...а не е като да не карам.

Просто в БГ трябва на всичко да се опонира. Ако бяха вкарали в закона ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да караш със загасени фарове през деня, щеше да се намери маса народ които да спорят защо аджеба да го правят.
Даже ако навремето бяха забранили със закон коланите, повече щяха да ги носят - само и само да е напук на системата.

Когато си се родил полу-идиот единствената перспектива в живота е да станеш кръгъл.. уви в БГ едно 110% от населението са такива (10те процента са понеже който дойде тук се видиотява).
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот hitar_potter » Чет Юли 12, 2012 1:00 pm

Абе то е ясно - veskoz и Alpina внасят крушки и проповядват, че да им пълнят джобовете :rofl: И хендсфрита внасят, както и светлоотразители за велосипеди.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Slade » Чет Юли 12, 2012 1:06 pm

krach написа:Включените фарове помагат да видиш колата идваща срещу теб много по - рано. Още повече когато слънце те заслепява....

:bigeyes: ...... :rofl:

Пооправи ми се настроението, включително след физиологичното обяснение по-горе. Радвам се, че еволюцията ни е дарила с фарове, сега вече можем да възприемем света около нас! :rofl:
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот hitar_potter » Чет Юли 12, 2012 1:10 pm

Чукча - писатель...

Превеждам от бъларски на български: Става дума за включените фарове на „спонсора“ срещу теб :rofl:
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Slade » Чет Юли 12, 2012 1:10 pm

именно

как бих могъл да видя движеща се кола през деня, ако не си е пуснала фаровете? Ами ако са 10?
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот krach » Чет Юли 12, 2012 1:14 pm

Slade написа:
krach написа:Включените фарове помагат да видиш колата идваща срещу теб много по - рано. Още повече когато слънце те заслепява....

:bigeyes: ...... :rofl:

Пооправи ми се настроението, включително след физиологичното обяснение по-горе. Радвам се, че еволюцията ни е дарила с фарове, сега вече можем да възприемем света около нас! :rofl:

Предвид неподготвеното изказване...да те питам дали шофираш. Аз да и то активно. Като понавъртиш малко повечко км с автомобил ще ти стане ясно за какво говоря. Предполагам, че тези които шофират ме разбират за какво става дума. Другите пълнят с :offtopic:

П.П. За да не спамя излишно ще ти разясня. Когато ти караш срещу залязващо/изгряващо слънце колите които идват ги виждаш доста слабо. Понеже както казах ти караш срещу слънцето а то те заслепява. Ако добавиш мокра настила (да мокра, може да те вали тебе и да виждаш слънцето в далечината) приказката става чудна. Варианта се обръща когато слънцето ти е в гърба и съответно тези срещу тебе не те виждат. Е ако го знаеше нямаше да пълниш темата с :offtopic:
Последна промяна krach на Чет Юли 12, 2012 1:19 pm, променена общо 3 пъти
krach

Мнениеот Alpina » Чет Юли 12, 2012 1:15 pm

Я кажи - караш ли кола и ако да - от колко време и километра си минал?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Antares » Чет Юли 12, 2012 1:22 pm

:offtopic:
Аз не мога да разбера защо спорите със Slade? След като всеки отчаян опит за употреба на здрав разум бива геройски посрещнат и отблъснат от непоклатим идиотизъм? Това е от хората, които са способни да победят стена в спор, понеже по-умният отстъпва.
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот Alpina » Чет Юли 12, 2012 1:25 pm

Казват му обедна почивка, като в моя случай е комбинирано с липса на здрав разум и трезва преценка над ситуацията с добавено вродено желание за спор :D
Antares написа:хората, които са способни да победят стена в спор, понеже по-умният отстъпва

Тука също фейлвам :D
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот Slade » Чет Юли 12, 2012 1:30 pm

Карам от има-няма 13 години, имам близо 200 хил.км зад гърба, точно затова ми е толкова забавно. Уникалното е, че никога не съм имал ПТП или предпоставка за такова, защото НЕ СЪМ ЗАБЕЛЯЗАЛ някой без фарове през светлата част от деня (лятото) или той не ме е видял по същата причина (да, удряли са ме отзад, аз също съм удрял задни брони в града). Кажете ми как може да се обясни физиологично тази аномалия? Потресен съм.

П.С. Карал съм и в почти всичките ни съседни страни - там също не забелязах да карат на фарове през лятото, в Гърция даже ми примигваха веднага след един тунел да си изкл. фаровете - явно ги дразни :lol: . Там дори има знаци след тунела тип "изключи фаровете".

Всъщност нямам абсолютно нищо против да карам на фарове, щом "светлината ще спасява живот" (тепърва), а дано наистина да е така.. само, че вижте кой е сложил въпросните знаци - Osram.
No comment...

П.С. А какво ще стане като се привикне към постоянното движение на светлини и тези, които нямат по 2 ярки фара (каруци, ВЕЛОСИПЕДИ, пешеходци) просто ще станат невидими и през деня, защото привикналото човешкото око ще "отразява" само движещите се обекти с ФАРОВЕ, мм?

Много ми е интересно дали поддръжниците на целогодишните светлини ще намерят някаква положителна статистика от страни, в които вече са въведени такива мерки? Малко вероятно..
Последна промяна Slade на Чет Юли 12, 2012 1:51 pm, променена общо 2 пъти
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Slade » Чет Юли 12, 2012 1:33 pm

Antares написа::offtopic:
Аз не мога да разбера защо спорите със Slade? След като всеки отчаян опит за употреба на здрав разум бива геройски посрещнат и отблъснат от непоклатим идиотизъм? Това е от хората, които са способни да победят стена в спор, понеже по-умният отстъпва.

Би ли ги изброил всичките тия отчаяни опити, като бъди така добър да подчертаеш идиотизма в посрещането им?
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот krach » Чет Юли 12, 2012 1:56 pm

В Гръцко не съм забелязал някой да ми примигва (дразнещ се от моите фарове) както и да има табели да си изключваш фаровете.

За 13 години 200хил. км не са хич много. Но ако не си прочел пак да ти го напиша. Когато каращ СРЕЩУ слънцето ти виждаш предимно него (да не питаш защо да кажа - защото е най - яркото нещо срещу тебе). Съответно останалите участници на пътя които идват срещу тебе в далечината ти се сливат с околния по - тъмен пейзаж (по - тъмен в сравнение със слънцето). Ако водача срещу тебе кара на фарове, вероятността да го видиш по - рано нараства значително, през което време ти може да си направиш преценка как/какво да правиш.

Това, че си навъртял близо 200 хиляди за 13 години (което изобщо не е много) средно по ~15 300км годишно или към ~1200км на месец или по ~42 км на ден. Аз с колелото навъртам в града към ~30-40km.....
Не е критерии, че можеш да караш. Тираджиите навъртат стотици хиляди и въпреки това малка част могат да карат.

Хубаво е че нямаш ПТПта, но да упорстваш срещу нещо което дава няколко секунди повече време за размисъл с ТЪПИ доводи от сорта на: ДИГА МИ РАЗХОДА :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: или пък че ще ти се изхабят лампичките :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: ще прощаваш...ако ще ти да си измислил колата не може да не ти се посмеем
krach

Мнениеот Slade » Чет Юли 12, 2012 2:12 pm

krach написа:В Гръцко не съм забелязал някой да ми примигва (дразнещ се от моите фарове) както и да има табели да си изключваш фаровете.

За 13 години 200хил. км не са хич много. Но ако не си прочел пак да ти го напиша. Когато каращ СРЕЩУ слънцето ти виждаш предимно него (да не питаш защо да кажа - защото е най - яркото нещо срещу тебе). Съответно останалите участници на пътя които идват срещу тебе в далечината ти се сливат с околния по - тъмен пейзаж (по - тъмен в сравнение със слънцето). Ако водача срещу тебе кара на фарове, вероятността да го видиш по - рано нараства значително, през което време ти може да си направиш преценка как/какво да правиш.

Това, че си навъртял близо 200 хиляди за 13 години (което изобщо не е много) средно по ~15 300км годишно или към ~1200км на месец или по ~42 км на ден. Аз с колелото навъртам в града към ~30-40km.....
Не е критерии, че можеш да караш. Тираджиите навъртат стотици хиляди и въпреки това малка част могат да карат.

Хубаво е че нямаш ПТПта, но да упорстваш срещу нещо което дава няколко секунди повече време за размисъл с ТЪПИ доводи от сорта на: ДИГА МИ РАЗХОДА :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: или пък че ще ти се изхабят лампичките :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl: ще прощаваш...ако ще ти да си измислил колата не може да не ти се посмеем

Казваш, че километрите не са критерий и въпреки това два пъти подчертаваш, че не карам много? Аргумент и контрааргумент. Тръгвайки да спориш ти просто нямаш нужда от опонент!

Ето ти една картинка за размисъл, но ако последното не се получава - не се мъчи:

Изображение

П.С. крушките не увеличават само разхода, замърсяването увеличават, но това кой ли го грее...
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот Alpina » Чет Юли 12, 2012 2:22 pm

Интересно - от кога фаровете заслепяват през деня, че да ти пречат тези на движещите се отзад коли :D

Интересно и колко по-добре ще се вижда моториста на снимката, ако фаровете не са включени и колко често има тази ситуация - съществува за момент, а не за от началото до края, освен ако не карат по постановка - демек това не е 99,99% от случаите :)
Снимката с велосипедистите - не знаех че очите на шофьорите са разположени на сантиметри от асфалта - на където е насочен лъча от фаровете. :bowdown:
Благодаря че ме светна на това, че от частни ситуации и грешни постановки е хубаво да се вадят генерални изводи - сега разбирам защо се държиш толкова неадекватно :popcorn: :clap:
Естествено - какво по-добро доказателство за силата на светлината има от една снимка :D
Да го показваш на някое лапе, дето още не е видяло и фотоапарат - може и да ти мине номера, но повечето тук имаме малко или повече елементарни познания по фотография и ни е ясно че част от секундата може да промени много по снимката, а продължителността на времето за заснемане на кадъра е само един от факторите на влияние. Какво да говорим за рисунки :wavey:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот darki » Чет Юли 12, 2012 2:35 pm

@Slade понеже дълбаеш по темата с тези светлини редно е да знаеш. Вече има такава евродеректива и тя не е от вчера. Вярно за сега е пожелателна, но вече всички нови автомобили за EU се правят така, че като запалиш мотора автоматично да ти се пускат светлините. Щем не щем ще се кара с пуснати светлини. Преразхода на гориво ще е в рамките под 1 процент ;-) Дано с това да спре този спор най-накрая ;-)
darki

Рейтинг: 1555

Мнениеот Slade » Чет Юли 12, 2012 2:44 pm

Рисунката май акцентира на отклоняване на вниманието, не точно на заслепяване, но нищо, не е важно.
В крайна сметка никой ли не намери статистически значимо намаляване на броя на ПТП-тата, вследствие от употреба на фарове през деня на нашата географска ширина? Аз не успях.

@darki - прочетох за директивата, спорът всъщност е принципен и е тип чесане на езици, като се изключат личните нападки и обидите от някои хора.
В реалността ще си караме на фарове целогодишно, както го правим от ноември до март, а след 2-3 години можем да поразсъждаваме върху статистиката на ПТП в България и да видим как са се променили нещата. Достъпна е за всяка година и е разбита по видове ПТП, по причина и т.н. - в екселска таблица.
Изображение
Аватар
Slade

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум