Ком - Емине

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Ком - Емине

Мнениеот codename47 » Пон Авг 03, 2009 10:12 am

ето откъде: прикачената снимка долу
след Руския паметник тръгнахме по широкия път и излязохме на разклона за Стъргел, маркировката минаваше някъде през гората но ми стори доста занемарено за минаване. От разклона пътя се качва постепенно със няколко серпентини и се съединява с маркировката К-Е 5км над х. Чавдар(хижаря се оказа много печен и нацелихме рождения му ден :) ). На другия ден опитах да мина директно Кашана-Свищиплаз но пътеката изчезна в гората при едни морени и се отказахме-спахме до едни скали под в. Свищиплаз. Можехме да продължиме към Планински Извори но водата ни беше малко и трябваше да слизаме долу.
Момчетата от първия пост които бяха минали К-Е и чиито разказ си бях разпечатал за да се ориентираме явно са били в по-добра форма-за 1 ден Чавдар-Паскал и на другия Вежен-respect...
ето малко снимки: http://dox.bg/files/dw?a=a9e7f9be5f :beer: :beer:
Прикачени файлове
Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (143.81 KiB) Прегледано 5993 пъти
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот boris_borisov » Чет Сеп 03, 2009 2:18 pm

Датата е 16.08, маршрутът - Враца-София-Карлово-Христо Даново (с влак) - по долината на р.Дамлъдере до хижа "Ехо"-хижа "Козя стена"-прохода Троян-Кърнаре. Ето и снимки:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот boris_borisov » Чет Сеп 03, 2009 2:45 pm

По-нататък:
Прикачени файлове
Picture 113.jpg
Ей през тая гора се минава на път към билото. Лелееее, тоя баир ми взе душата!
Picture 113.jpg (68.29 KiB) Прегледано 13673 пъти
Picture 119.jpg
Най-после гората е премината и следва тоя малинак. Горе се вижда връх Кавладан, в подножието на който е хижа "Ехо" - стартът ми по Ком-Емине за този ден
Picture 119.jpg (62.75 KiB) Прегледано 13637 пъти
Picture 129.jpg
Хижа "Ехо" на фона на обвития в облаци връх Вежен
Picture 129.jpg (37.81 KiB) Прегледано 13964 пъти
Picture 130.jpg
Връх Юмрука, погледнат от хижа "Ехо". Не знам как е по подсичащата го пътека, но да се мине отгоре по гребена му изглежда страховито!
Picture 130.jpg (35.68 KiB) Прегледано 13948 пъти
Picture 132.jpg
хижа "Ехо". Единственото място, където имаше кой да ме снима:)
Picture 132.jpg (67.47 KiB) Прегледано 13956 пъти
Picture 136.jpg
Под връх Кавладан има високи папрати на самата пътека. Тук все още километражът ми е на колелото. После, незнайно как и къде, съм го изгубил някъде...:(
Picture 136.jpg (66.87 KiB) Прегледано 13584 пъти
Picture 144.jpg
Билото, по което трябва да премина на път за хижа "Козя стена". Тя се вижда и не изглежда особено далеч, нооооо...
Picture 144.jpg (41.27 KiB) Прегледано 13931 пъти
Picture 185.jpg
Ето оттук започва ужасът и бутането се превръща в носене. А наклонът надолу е страховит!
Picture 185.jpg (61.57 KiB) Прегледано 13576 пъти
Picture 196.jpg
Поглед назад към адската пътека. Едни туристи ме следват, движейки се доста по-бързо от мен
Picture 196.jpg (64.23 KiB) Прегледано 13940 пъти
Picture 199.jpg
Туристите вече са ме изпреварили, ама те не носят колело...:(
Picture 199.jpg (48.74 KiB) Прегледано 13905 пъти
Аватар
boris_borisov

Мнениеот boris_borisov » Чет Сеп 03, 2009 3:08 pm

И още:
Прикачени файлове
Picture 208.jpg
Поглед отгоре към долината на река Дамлъдере, по която дойдох сутринта
Picture 208.jpg (41.83 KiB) Прегледано 13890 пъти
Picture 209.jpg
Поглед назад към това страховито било и тая ужасна пътека. Но е красиво!
Picture 209.jpg (50.37 KiB) Прегледано 13892 пъти
Picture 210.jpg
Малко преди хижата. Тук мъката понамалява малко и вече не е толкова опасно. На "Ехо" ми бяха обяснили, че тук някъде има еделвайси. Но нямах сили да ги търся...
Picture 210.jpg (49.11 KiB) Прегледано 13861 пъти
Picture 225.jpg
Хижа "Козя стена". Цветът й е в унисон с този на конете пред нея:)
Picture 225.jpg (50.56 KiB) Прегледано 13854 пъти
Picture 226.jpg
Малко след хижата - седловината Ветровити преслап и връх Кучето в далечината, по който минава зимната маркировка. Лятната го подсича отдясно, заобикаляйки едно странично било
Picture 226.jpg (49.8 KiB) Прегледано 13854 пъти
Picture 236.jpg
Поглед назад. На оня баир отсреща остана хижа "Козя стена"
Picture 236.jpg (29.22 KiB) Прегледано 13837 пъти
Picture 243.jpg
Тук някъде бях загубил маркировката и за малко да тръгна в погрешна посока, когато съзрях в далечината Троянската арка - крайната ми цел за деня. Това ми даде нови сили!
Picture 243.jpg (36.16 KiB) Прегледано 13847 пъти
Picture 244.jpg
Поглед към Бальова планина
Picture 244.jpg (42.84 KiB) Прегледано 13839 пъти
Picture 246.jpg
Поглед към Козята стена
Picture 246.jpg (40.49 KiB) Прегледано 13808 пъти
Picture 251.jpg
Червената локва. Намира се малко преди Козята стена
Picture 251.jpg (57.29 KiB) Прегледано 13837 пъти
Аватар
boris_borisov

Мнениеот boris_borisov » Чет Сеп 03, 2009 3:27 pm

И финалът:
Прикачени файлове
Picture 255.jpg
Козята стена. Бяха ми казали на хижата, че оттам няма как да мина с колелото. В действителност е по-лесно в сравнение с това, което е преди хижа "Козя стена"!
Picture 255.jpg (40.62 KiB) Прегледано 13793 пъти
Picture 259.jpg
Поглед от Козята стена към Троянската арка
Picture 259.jpg (49.12 KiB) Прегледано 13806 пъти
Picture 266.jpg
След Козята стена пътеката навлиза в тези камънаци
Picture 266.jpg (54.09 KiB) Прегледано 13799 пъти
Picture 268.jpg
Началото на Бальова планина. Тоя черен път, който я пресича точно по билото (там върви и зимната маркировка), определено е за предпочитане. Ама не ми се катереше баира след всички мъки през тоя ден и тръгнах по лятната пътека... Не допускайте тази грешка - тук верния път е билния!
Picture 268.jpg (38.67 KiB) Прегледано 13811 пъти
Picture 271.jpg
Лятната пътека подсича Бальова планина от северната страна. Тук все още се ядва, ама после какви хвойни има!...:( Поне не е толкова опасно
Picture 271.jpg (52.15 KiB) Прегледано 13784 пъти
Picture 281.jpg
Слънчето залязва някъде далеч на запад, гадната пътечка вече е в историята и се кара по този перфектен черен път към прохода Троян-Кърнаре
Picture 281.jpg (28.16 KiB) Прегледано 13789 пъти
Picture 282.jpg
Троянската арка на върха на прохода. Мисията е успешна!
Picture 282.jpg (41.14 KiB) Прегледано 13800 пъти
Аватар
boris_borisov

Мнениеот boris_borisov » Чет Сеп 03, 2009 3:38 pm

Ако някой се интересува за времето, нужно за преминаване на тоя участък от Ком-Емине с колело, то е около 6 часа. Поне на мен ми отне толкова. Иначе на Христо Даново слязох от влака в 5.30 ч сутринта, а на хижа "Ехо" стигнах към 13.00 ч - доста по-късно от планираното, но си нямах идея колко много свлачища има в долината на Дамлъдере и колко е стръмен наклона през гората към билото. Доста сили хвърлих, за да изкача планината и може би затова после ми се видя толкова трудно и страшно по-нататък. Но си заслужава, гледките са страхотни, а да преодолееш този участък с колело, когато всеки срещнат смята това за невъзможно, е особено приятно :D
Аватар
boris_borisov

Мнениеот codename47 » Чет Сеп 03, 2009 9:15 pm

евала...и сам :agree: . Много готини снимки. Колко кила ти беше багажът?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот boris_borisov » Пет Сеп 04, 2009 10:14 am

Ами, codename47, сам съм, защото просто няма желаещи да споделим тая пътека :dontknow: Един си имал работа точно по това време, друг е навит, ама пеша, трети няма колело, 4-тия, 5-ия и т.н. го смятат за идиотско намерение, или нямат смелост, или се съмняват, че ще издържат... Така че накрая си поемам риска да тръгна сам, изпокарвам се с жената за което :crap: и отивам... Ако има достатъчно сериозни хора в тоя форум, с които можем да се насладим заедно на красотите по маршрута и да споделим трудностите по него, аз съм навит, въпреки че нееднократно по форуми (включително и тук) съм чел за такива призиви от страна на други хора и накрая нищо не се е получавало.
Колкото до багажа ми, напоследък взех да установявам, че независимо дали излетът ще е за един или за три дни например, теглото на багажа ми си е почти едно и също. Раницата ми е 35-литрова и заедно с водата не тежи повече от 8-9 кг. Отделно на колелото не слагам повече от 3 кг, така че когато съм най-тежък, не нося повече от 12 кг (от които 3-3,5 л вода) и в същото време имам всичко, което смятам за необходимо. В тази връзка, когато гледах снимките от твоето пътешествие до Сопот, направо ти се удивих на решението да караш с тая огромна туристическа раница :D , ама ти си знаеш най-добре... :beer:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот codename47 » Пет Сеп 04, 2009 10:44 am

е щото спътникът щеше да закъса като бута нагоре ако носеше и той 10 кила :D . Браво за минаването, ние се отказахме на раздела за х. Свищиплаз защото и прочетохме в постовете на Светлин че от там започвал "ада на бутането" :) . Но все пак до там беше едно супер каране, трява някой път да се пробваме пак да го минеме докрай :agree: :beer:
пп. И сам е яко но с добра компания е по-весело, също и после да си припомняш карането:beer:
ппп. земи си каска..
Аватар
codename47

Мнениеот boris_borisov » Пон Яну 04, 2010 12:15 pm

За много години на всички форумци и фенове на легендарния Ком-Емине! :beer: Годината е вече 2010-та и лично за себе си смятам това да е годината на моето преминаване с колело по маршрута :nuts: Някой може да каже, че е още твърде рано да се говори за мероприятие, което трябва да се осъществи чак след половин година. За мен не е така. Ком-Емине е нещо твърде сериозно и за успешното му и сравнително приятно преминаване се искат перфектна подготовка и солидна сума пари (освен ако нужната екипировка не е вече набавена по други причини). Колебая се дали да пусна тук списъка на нещата, които лично аз смятам да взема със себе си, тъй като тези неща вече са многократно обсъждани, а и различните хора се нуждаят от различни вещи за собствения си комфорт. Така че тази информация ще я споделя само ако някой прояви желание да я чуе и евентуално да я обсъдим.
Както вече неведнъж съм споделял тук, имам проблем с намирането на партньор за прехода. Не че аз лично имам нещо против да тръгна и сам, както съм го правил вече няколко пъти за отсечките в Западния Балкан и Централна Стара планина, и то много успешно и без инциденти :^: Но семейната ми половинка е категорична, че това повече няма да ми се случи, защото в противен случай последствията ще са страшни :nono: И аз, като един средностатистически мъж, който не желае семейни катаклизми, ща не ща, ще трябва да се съобразя с нейните страхове :V: Така че силно се надявам някой от четящите тук (а те са много, за разлика от пишещите :popcorn: ), който също има намерение да се разходи тая година по маршрута, да се свърже с мен да обсъдим мероприятието :agree: Пределно ясно ми е, че е трудно да се съчетае свободното време дори на двама души (да не говорим за повече), както и да се постигне пълно съгласие относно маршрут, време за преминаване, почивки, хранене, нощуване и т.н. Но именно поради тази причина пускам темата точно сега, далеч преди да е дошло времето за прехода, за да можем да се срещнем с евентуалните желаещи, да се запознаем, да преминем пробно някой участък, да видим в крайна сметка ще го бъде ли общото начинание или не. Искам да уточня, че не е задължително човека, който ще е с мен, да премине цялата пътека. Изискването на половинката ми е просто да не оставам сам, което значи, че в различните участъци може да съм с различни хора :deal: А това вече опростява нещата за тези, които не могат да си позволят по-дълга отпуска. Например, някой има желание да тръгне по маршрута, но няма повече от 3-4 свободни дни. Е, тръгваме тогава заедно от Ком и той си слиза на Арабаконак или Кашана например, откъдето продължавам с някой друг или други. Надявам се да се получи, защото желанието ми за тая именно година е толкова силно, че не знам как ще го преживея, ако по някаква причина не се случи!
Очаквам мнения и предложения! :beer:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот kibikoff » Сря Яну 06, 2010 10:13 pm

твърде е далече за дългсрочни планове, но може да разчиташ за подкрепа(евентуално и компания) в Централен Балкан
като дойде лятото ще го обсъдим :agree:
kibikoff

Мнениеот Runaway » Пет Яну 08, 2010 4:31 pm

Първо - поздравления за прехода, който си направил! Четох/гледах с голям интерес. наистина браво! :clap:
А за целия епичен маршрут, още повече в компания....
boris_borisov написа:Както вече неведнъж съм споделял тук, имам проблем с намирането на партньор за прехода.

... не случайно си имал проблем в намирането на партньор.

Ми то това си е най-трудното - някой да ти пасне - хем да не те бави, хем да не те дърпа, хем да не ти мрънка, хем човекът да е "симпатяга", че времето да минава бързо, или обратно - да кара и да мълчи - въпрос на предпочитение.. хем навиците му да са близки до твоите - багажът и екипировката също да са "синхронизирани", ... абе да продължавам ли ... разбираш ме.

Естествено, че опитите в издирването на най-подходящата компания трябва да продължат, ама този, с когото ще тръгнеш да "покоряваш" Ком-Емине, трябва да е добре проверен от времето и да сте правили поне няколко карания заедно, или най-малкото да имате ясна уговорка, ако не се "сработите" - какво правите - разделяте ли се, връщате ли се.... че да няма после драми - знаеш как става понякога. Щото в крайна сметка всеки си е отделил от личното време - кой от жената /дето, както казваш после му се сърди :smash: /, кой от работата, кой от нещо друго и на никой не му се ще това време да е било напразно... :peace:
Аватар
Runaway

Рейтинг: 1870

Мнениеот taurus13 » Съб Яну 09, 2010 1:01 am

Бих отделил 5-6-7 дена за да мина с теб някаква отсечка от билото на централен балкан, тъй като не съм минавал определени участъци. Е, стига да съм жив, здрав и времето да е хубаво...
Иначе за намирането на партньор за каране.....мнооого мъчна работа и е въпрос на късмет основно...понякога и много дребни подробности "обръщат каруцата". Опита е показал, че когато нямате избор може и да сте единни, но появи ли се избор, ще започнете да избирате различно. Затова е добре да знаеш какво избира човекът до теб в различни ситуации. Освен това някои хора не носят на стрес и след натрупването на определено количество неблагоприятни случки, стават непредсказуеми. (имах приятел, който може да е мокър от дъжд целия и да не му пука, обаче намокри ли си краката така се вкисва, че всичко може да провали) Хубаво е на такива дълги карания да се ходи с хора, които познаваш отдавна и си знаете и кътните зъби, та да не почнете да си лазите по нервите от един момент. Идеята обаче да се кара с разнообразна компания из отделните участъци е добра - хем няма да ти е скучно, хем не е обвързващо, пък и хората обикновено не си "показват рогата" за кратко време. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот boris_borisov » Пон Яну 11, 2010 2:26 pm

Няма как не се съглася, че и двамата сте абсолютно прави във всичко, което казвате по въпроса за компанията. Затова мисля, че въвеждането на определени правила и спазването им задължително от всички по време на прехода, ще внесе някаква дисциплина и ще елиминира някои възможности за възникване на спорове. Такива правила биха могли да бъдат например:
1. Преходът трябва да бъде изминат за максимално кратко време. Тук презумпцията е, че за 30 дни всеки може, ама са малко хората с толкова свободно време :crap: С оглед на това, че Светльо и Зарко са го минали за 12 дни в хубаво време, но са се губили на места, аз предлагам това време да бъде 11 дни пак при хубаво време. Очакването е, че ние няма да се губим толкова, тъй като се работи по въпроса за ориентиране с помощта на GPS с вкаран трак на маршрута. Естествено, при лошо време, дните ще бъдат повече.
2. Сутрин тръгването е в момента, в който пътя, препятствията по него и маркировката се виждат добре. Това като астрономически час отговаря горе-долу на 5-5.30 ч. и при хубаво време не подлежи на обсъждане. Изискването за ранно ставане и тръгване на преход е стандартно за туристите по Ком-Емине.
3. Всички трябва да са настроени и екипирани за спане на открито, така няма да сме зависими от хижите. В хижите можем да хапваме, да се къпем, да си изперем нещо по време на почивките, но ако има още време и сили за продължаване на прехода през съответния ден, желанието за спане под покрива на хижата не трябва да пречи и да се превръща в обект на спорове. Естествено, ако крайната цел за деня е съответната хижа, може да се спи в нея.
4. По време на нормален дъжд движението да се продължава с бутане и дъждобрани. По време на силен дъжд, буря или при наличието на светкавици и гръмотевици, движението по маршрута се спира и се слиза от билото. При такива условия безопасността е на първо място и „геройствата” са за собствена сметка.
5. Спазване на програмата минимум. Това означава да се изготви предварителен график за движение с обща продължителност 11 дни, който да се коригира само при лошо време или други извънредни обстоятелства. Този график е задължителен за всички, т.е. ако според него в деня Х трябва да се стигне до хижа Y или мястото Z, и времето е хубаво, то за съкращаване на маршрута без много основателна причина не може да се говори. Ако някой няма физическата възможност да издържи на темпото и неговите сили отговарят например на 15-дневно преминаване, да не се надява, че групата ще се влачи само заради него. Във връзка с това е необходима добра физическа подготовка, която е добре да се започне няколко месеца преди самия преход. Простата сметка показва, че ако маршрутът е 700 км, то средно на ден трябва да се изминават по около 64 км, от които около половината са бутане и тук-там носене. На практика някои дни може да се изминават и 30 км, а в други над 100 км, зависи от релефа и времето.
6. Движението да става само по маркировката. Това означава, че когато маркировката сече някои завои на пътя например, колелото се бута по храсталаците на маркираната пътека без мрънкане, а не се продължава по пътя, освен ако по пътя растоянието е горе-долу същото и отклонението от маркировката е съвсем минимално и за кратко време. Допустимо в такива случаи е разделяне на групата на две по желание, като едните минат по маркираната пътека, а другите по пътя. Времето за преминаването на групата по маркировката се приема за „правилно” и ако другите, които са по пътя, пристигнат по-рано, чакат, без да мрънкат. Ако те се забавят, нямат право да се сърдят и после трябва да наваксват. Тук презумпцията е, че Ком-Емине е точно определен маршрут, на който е нанесена маркировка и целта е да се мине по нея. В противен случай няма какво да се мъчим по чукарите, по-добре да си минем по шосето и така хем ще пристигнем много по-рано, хем ще е много по-приятно :dontknow: Единственото изключение от това правило според мен трябва да се направи за отсечката от х.Добрила до връх Ботев поради спецификата на терена и опасностите, свързани с преминаването й с натоварено колело (на гръб).
7. В случай на злополука преходът се спира. Продължава се, когато пострадалия е извън опасност, с или без него.
8. Ако групата се разделя, в отделните групички трябва да има поне по двама души. Ако някой иска да е сам по собствено желание, си поема изцяло отговорността за действията и оцеляването си и не може после да вини или упреква никого.
9. Всички правила могат да се променят при наличие на извънредни обстоятелства и постигнато съгласие от квалифицирано мнозинство от 2/3 от групата :peace:
Това ми хрумна като един „проекто-правилник” в момента :deal: Ще добавям и други правила, ако ми хрумнат и ще променям тези, ако се налага вследствие на дискусията, която очаквам да се развихри :nuts: Щото българина по принцип не обича правилата и то това май е основната причина да сме на тоя хал :banghead: Ако някой смята, че наличието на такива тежки правила и темпото, което те налагат, ще убият удоволствието от прехода, аз бих искал да отбележа, че според мен в самия преход всъщност няма много удоволствия :D Удоволствието е най-вече по време на подготовката и очакването за прехода, както и от момента на зърването на морето в далечината нататък :beer: През останалото време са кански мъки, пот и изтощение до припадък. Но пък на някои, като мен, и това им харесва :nuts:
Друго, което ми се ще да споделя и е важно в случая, е, че с оглед на по-бързото и по-леко преминаване на Средна Стара планина в участъка Кашана-Беклемето, там лично аз смятам да съм пешеходец. За това ще си подсигуря превоз на колелото с автомобил от едното място до другото. Мисля, че от разказа на Светльо е ясно защо, а и сам се убедих колко пречи велосипедът в този участък. Превозът може да извози и колелетата на другите участници при желание от тяхна страна.
Друго важно нещо е времето, по което ще се проведе мероприятието. Аз предлагам началната дата да е 15.07 с вариант за отлагане на старта с ден-два, ако е много лошо времето. Причината да предлагам точно тази дата е, че отдавна се е наложило в практиката този преход да се прави между 15.07 и 15.08 – тогава денят е най-дълъг и времето най-сухо. Е, с промяната на климата в последните години не са изключени и поройни дъждове точно в този период :dontknow: , но да се надяваме, че природата ще бъде милостива към клетите болни на тема „Ком-Емине” и ще се държи както подобава по това време :praying: Ако пък се случи аномалията и времето ни саботира тотално, то остава варианта мероприятието да стартира повторно през август. Другата причина за ранно обявяване на начална дата за тръгване е да могат работещите желаещи за прехода да си планират отрано отпуските.

Taurus13, много се радвам на желанието ти да ме придружиш за толкова много дни и дано да се получи :beer: С оглед все пак на това, че преходът е доста далеч във времето, ти предлагам (на теб и на всички, които одобряват идеята), през пролетта или когато успеем да се организираме и при добро време, да направим някои опознавателни еднодневни карания по места с трудно ориентиране по маршрута. Такива места в Западния Балкан за мен лично са участъка преди Мургаш и отсечката Арабаконак-Чавдар. За първия маршрутът би могъл да бъде: с.Врачеш (отправна точка) – пътя към Ябланица до билото и пресечната му точка с маркировката на КЕ, оттам по нея до Белия камък и оттам вариантите са два – а) наляво към Зла поляна и Витиня без качване на Мургаш или б) надясно към хижа Мургаш, оттам с варианти към върха, Зла поляна и Витиня или от хижата към София по не знам какъв маршрут :blush: Иска ми се да опозная по-добре тоя район преди да тръгна на прехода, за да не се бавя излишно на самия преход и да не ми се налага пак да слизам до оная река и после да бъхтя по газопровода, пък и маркировката така или иначе не минава оттам.
За Арабаконак-Чавдар за отправни точки могат да се ползват и Долно Камарци, и Буново, до които извозването може да стане с влак. Целта е да се намери маркировката в участъка между Стъргелската мандра и шосето от Етрополе до Бойковец. Тези еднодневни карания, освен за опознаване на маршрута, ще послужат и за опознаване на участниците и евентуално за елиминиране на част от проблемите, които могат да възникнат по-късно, по време на същинския преход. Ако някой изяви желание за участие в такива мероприятия, нека го сподели тук, пък като дойде време, ще се разбираме конкретно. После може да организираме пробни карания по проблемни участъци от Източна Стара планина, но те ще бъдат по-нататък и задължително без да се стига до морето :nono: :eyebrow:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот Svetlin » Сря Яну 13, 2010 3:04 pm

Здравейте на всички и честита и успешна нова 2010 година.
Доста време не съм влизъл в сайта и ето че се реших най накрая, за да отговоря на въпроса на Борис.
Борис, решил съм да повторя това лято похода и желанията ми съвпадат с твоите изисквания, само че за мен най вероятно удобното време ще е в края на юни, разбира се това е твърде далеч но ако желаеш може да обсъдим варианта някой ден. E-mail адреса ми е [email protected] и ако желаеш може да ми пратиш скайп или тел. номер.
Моите изисквания са само - никакво слизане от билото, включително и от Дерменка до Ботев.
Сега не искам да се впускам в анализи, но мога да предложа вариант за 10 дни, а ако наистина ти се става в 5.00 и се кара до тъмно, може да се смъкне и на 9 дни за хора, така средно подготвени. Радвам се че се включих, късмет на всички....
Svetlin

Рейтинг: 1220

Мнениеот redhool » Вто Фев 23, 2010 2:08 pm

Много хубав разказ.Впечатлен съм но остава да го прейивея това лято ако може разбира се. :roll2: :bowdown: Между другото вече се регистрирах тук.
redhool

Рейтинг: 1200

Мнениеот sve7os » Пет Мар 05, 2010 6:26 pm

Ако някой ще минава през Берковица /в. Ком/ може да се обади предварително да го упътя, тъй като живея в град Берковица.! :evil:
Аватар
sve7os

Рейтинг: 1200

Мнениеот boris_borisov » Пон Мар 15, 2010 3:27 pm

От известно време насам ми се върти една идея и не ми дава мира... Става дума за една тренировка с опознавателна цел в Източна Стара планина и по-точно отсечката гара Кръстец - село Дъскотна. И до двете споменати точки може да се стигне с влак. Значи, по-конкретно, идеята ми е някоя ранна петъчна сутрин да сляза от влака на гара Кръстец, да премина споменатия маршрут по червената маркировка за 3 дни и в неделя вечерта да си хвана влака за вкъщи от Дъскотна. Това трябва да стане тогава, когато времето е достатъчно топло, за да позволи безопасно спане на открито в гората (то там си е почти само гора). Може да се използват и празничните дни през май месец, каквито са тези около Гергьовден или 24-ти май, но зависи най-вече от времето, може и още през април, ако стане достатъчно топло.
Целта на мероприятието, както казах, е отчасти опознавателна (Източна Стара планина обикновено плаши с трудното ориентиране в нея), отчасти за тестване в бойни условия на екипировката и отчасти ще е тест и същевременно тренировка на физическата издръжливост (разстоянието е около 180-200 км, сметнато много грубо по мащаба на пътна карта на страната). Останалото е удоволствието от това да си на пътеката от Ком за Емине :eyebrow:
Маршрутът предлага разнообразие от варианти за аварийно слизане от планината (в случай на нужда) поради наличието на доста проходи.
Ориентирането ще става по маркировката, 7-те карти на Ком-Емине, руските топографски карти за района и по описания на маршрута, предоставени ми от добри хора, на които благодаря за услужливостта :beer: Разполагам и с трак за GPS за целия посочен маршрут, но за съжаление нямам такава джаджа и поне за момента тракът ми е напълно безполезен :bawling:
За това пътешествие имам разрешение от половинката ми да го направя и сам :smokin: Не бих отказал обаче и компания, особено ако компанията има GPS :eyebrow:
Пускам съобщението си за това мероприятие сега, т.е. достатъчно рано, за да имат време някои, които евентуално биха искали да се присъединят към мен, да се снабдят с всичко, което им е необходимо за подобно пътешествие и което нямат в момента (визирам добри дъждобрани, спални чували, някакъв подслон/палатка и т.н. Моето оборудване е налице, но е предвидено само за един човек, т.е. за мен :D ).
Приемам всякакви съвети, напътствия, предложения и описания на маршрута :agree:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот Rayko » Сря Мар 17, 2010 12:33 am

И аз от доста време обмислям подобен вариант.По две причини:защото пролетта ще дойде първо в источната част на стара планина,и защото очаквам точно тази част да е по-трудна за ориентиране.Мисля,че още през април ще имам възможност.Зависи и от времето.Свикнал съм да карам сам на подобни маршрути,но в случая ще ми бъде приатно ако имаш желание да го направим заедно.А целиа преход Ком-Емине съм го планувал за юли.Само че тогава ще бързам много и ще спя в хижите и най-вероятно ще съм сам.
о879 зз 4о з6
Аватар
Rayko

Мнениеот boris_borisov » Пон Мар 29, 2010 9:32 am

Поради някои ангажименти от служебен характер, които настъпиха след последния ми пост, евентуалното преминаване на отсечката Кръстец-Дъскотна придоби по-ясно времево очертание, а именно - почивните дни около Гергьовден, 6-9.05. Дано да не вали тогава, защото друга възможност няма да имам. Въпреки че вероятността за дъжд и кал по това време в планината не е никак малка... Но стига да не изникне нещо непредвидено, дъждът няма да ме спре. Все пак, какъв по-добър тест за оборудването за лошо време може да има от един хубав, продължителен и напоителен дъжд в гората? :D
Това е, ако някой иска да ме придружи, датите са уточнени :beer:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот nicky bike » Вто Мар 30, 2010 11:27 pm

boris_borisov написа:... почивните дни около Гергьовден, 6-9.05. Дано да не вали тогава...

Ако се освободя идвам. Имам телефони на хора които познават района. С Райко имам връзка и може да се разберем. :beer:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот Анелия » Сря Мар 31, 2010 5:29 am

Боби, а последно за истинското преминаване на маршрута, ще търсите ли рекордни постижения за време? :wavey:
Аватар
Анелия

Мнениеот boris_borisov » Сря Мар 31, 2010 1:05 pm

Малеее, като гледам какви титани (в добрия смисъл :agree: ) на планинското колоездене са мераклии на тая отсечка, ме хваща срам и страх дали няма да ми се налага постоянно да ги моля да ме изчакват, щото не мога да карам наравно с тях... :blush: Щото цяла зима не съм се качвал на колелото, а и тая моя чиновническа седяща работа с нищо не допринася за навлизането ми във форма... :bawling: Но знам, че това скоро ще се промени и съм сравнително спокоен за формата си през лятото :smokin:
Анелия, дали ще търсим "рекордни постижения за време" през лятото... Първо, множественото число по отношение на участниците е все още под въпрос, колкото и много "заявки за участие" да има до момента... :dontknow: И второ, аз лично не знам да има някакъв официален рекорд за минаване с колело, който да подобрявам. Пък и като се знам какъв съм карач, в никакъв случай не бих си и помислил да си поставям за цел някакви рекорди... Моята лична цел е, както споменах и в предишен пост, при хубаво време да успея за 11 дни - това е времето на Светлин и Зарко, но без загубванията. Вероятно ще е малко по-приятно, ако се мине например за 15 или повече дни, но аз си имам и семейство, и малко дете, и колкото и да ми е гот да съм с колелото в Балкана, не искам да не ги виждам повече от 2 седмици, когато причината за отсъствието ми е моя кеф... Така че, да, ще бързам, няма да се размотавам излишно, сутрин ще тръгвам преди изгрев и вечер ще спирам след залез, но за рекорди няма да мисля. Искам да го мина бързо, да се излекувам от тая "болест", наречена Ком-Емине и да си се прибера вкъщи при семейството :love:
Аватар
boris_borisov

Мнениеот cholla » Чет Апр 01, 2010 2:27 am

Борка виждам, че си успял да примамиш Nicky-Bike с постовете си. Ако ти се случи да покарате заедно му дай моите тракове ще Ви помогнат и внимавай - много пие нощно време и хърка ама яката тази гад :roll2: :rofl:
cholla

Мнениеот boris_borisov » Пет Апр 09, 2010 1:54 pm

В последния ден от великденските празници имах честта и удоволствието да се запозная лично и да премина една къса отсечка от легендарния Ком-Емине заедно с един истински планински карач и много готин тип - Райко :beer: Благодарен съм му за това, че прояви разбиране към слабата ми форма и търпеливо ме изчакваше всеки път, когато не ми достигаше пауър да карам, бутам и нося наравно с него :blush:
Целта на мероприятието беше да намерим маркираната пътека в участъка Арабаконак - хижа Чавдар. Който е чел предишните ми постове, вероятно е разбрал, че предния път, когато го минавах, изгубих маркировката, отклоних се от правилния път и преминах направо през връх Звездец, което ми струваше много сили и нерви. Е, този път, благодарение на доброто предварително разузнаване и добрата ориентация на Райко в планината, мисията ни се увенча с успех :agree:
И така, в понеделник сутринта, съпругата на Райко ни закара заедно с колелетата на бензиностанцията на Витиня, където бяхме решили да ни е изходната точка.
[attachment=4]003.JPG[/attachment]
Тръгнахме по маршрута точно в 9.09 ч. В един предишен пост бях написал, че от бензиностанцията на върха до отбивката вляво, на която трябва да се отклоним покрай оградата на ДДС"Витиня", разстоянието е около 5 км. Поправям се, тогава така ми се е сторило, защото бях под напрежение да не я изпусна, реалното разстояние е около километър и половина. Тръгнахме покрай оградата, като ми направи впечатление, че сега се движим доста по-бързо в сравнение с когато минах оттам миналото лято и доста дървета липсват. Явно брадвата е играла в тая гора. Недалеч преди Арабаконак минахме през онова сечище с изворче по средата.
[attachment=3]005.JPG[/attachment]
След това се излиза на портала от другата страна на стопанството,
[attachment=2]008.JPG[/attachment]
откъдето до паметника на Арабаконак се стига за няколко минути.
[attachment=1]011.JPG[/attachment]
Там стигнахме в 10.20 ч и си направихме една стабилна 35-минутна почивка, съчетана със солидна закуска. В 10.55 поехме по черния път към билото. Маркировката сече някои от завоите му и ние я следвахме, като на един-два пъти я губехме за по няколко минути, но бързо си я намирахме пак. И така до Стъргелската мандра.
[attachment=0]012.JPG[/attachment]
Прикачени файлове
012.JPG
Това сивото в средата над борчетата са развалините на Стъргелската мандра. Като пораснат още малко дръвчетата, сигурно вече няма да се вижда нищо
012.JPG (18.47 KiB) Прегледано 11587 пъти
011.JPG
011.JPG (29.46 KiB) Прегледано 11590 пъти
008.JPG
008.JPG (37.6 KiB) Прегледано 11592 пъти
005.JPG
Райко се е спуснал надолу и вероятно пие студена водица, а аз кретам подире му и снимам:)
005.JPG (33.91 KiB) Прегледано 11612 пъти
003.JPG
Моя милост:)
003.JPG (27.17 KiB) Прегледано 11582 пъти
Аватар
boris_borisov

Мнениеот boris_borisov » Пет Апр 09, 2010 2:13 pm

Съжалявам, че така излизат снимките и не могат да се вържат хубаво с текста, ама аз си мисля, че правя нещата както трябва, но нещо се прецаква и не излизат както искам... Ако някой може, да ги оправи или да ми каже как да ги слагам правилно :(!:

И така, продължихме все по пътя, като маркировката не е много начесто и в доста случаи е нанесена отстрани на пътя върху камъни, които трудно се виждат. После се показа и връх Баба на хоризонта, но до него не планирахме ходене през този ден.
[attachment=4]014.JPG[/attachment]
По-нататък вляво се показа една барака встрани от пътя. Явно там се отклоняваше маркировката.
[attachment=3]017.JPG[/attachment]
След бараката се влиза в гората през гъсти храсталаци и се попада на тоя заслон (или там каквото е):
[attachment=2]020.JPG[/attachment]
Следва преминаване на една рекичка:
[attachment=1]022.JPG[/attachment]
После навлязохме в борова горичка, очевидно садена от човешка ръка, защото борчетата бяха наредени в правилни редици, а пътеката минаваше между два реда дървета. Тук червена маркировка май няма, вместо нея кората на някои дръвчета е обелена и има 1-2 жълто-черни кола. Нелогично, според мен, но са там...
[attachment=0]024.JPG[/attachment]
Прикачени файлове
024.JPG
Поглед назад по пътеката между борчетата, по която току-що сме минали - Райко карайки, аз бутайки:)
024.JPG (36.54 KiB) Прегледано 11564 пъти
022.JPG
Оказва се, че по маркираната пътека има доста поточета и водата не е проблем, поне през пролетта
022.JPG (33.45 KiB) Прегледано 11571 пъти
020.JPG
В този участък трябва много внимателно да се следи маркировката
020.JPG (37.26 KiB) Прегледано 11584 пъти
017.JPG
Маркировка има на самата барака
017.JPG (28.76 KiB) Прегледано 11579 пъти
014.JPG
връх Баба
014.JPG (21.09 KiB) Прегледано 11575 пъти
Аватар
boris_borisov

Мнениеот boris_borisov » Пет Апр 09, 2010 2:29 pm

Точно тук е и най-трудният за ориентиране участък - гъста растителност, много трънки и бодли, слаба видимост и недобра маркировка. Минава се и през това дере:
[attachment=4]026.JPG[/attachment]
После се забутахме в една гъста борова горичка, през която едва се провряхме, като в този момент бяхме изпуснали маркировката, но след преминаването й излязохме на широк римски път, добре маркиран.
[attachment=3]028.JPG[/attachment]
Нататък по тоя път на места имаше и сняг, който доста затрудняваше движението ми. А Райко си караше и през снега... :bowdown:
[attachment=2]031.JPG[/attachment]
Е, имаше и доста паднали дървета по тоя път, та не навсякъде можеше да се кара:
[attachment=1]032.JPG[/attachment]
[attachment=0]033.JPG[/attachment]
Прикачени файлове
033.JPG
Нашите "кончета":)
033.JPG (33.75 KiB) Прегледано 11589 пъти
032.JPG
Препятствията
032.JPG (30.41 KiB) Прегледано 11563 пъти
031.JPG
Тоя сняг беше толкова дълбок и с такава консистенция, че колелото ми стоеше изправено в него без нужда от стойка:)
031.JPG (22.76 KiB) Прегледано 11573 пъти
028.JPG
Излезе ли се на римския път, нататък проблем с ориентирането няма. Маркировка, колкото ти душа иска...
028.JPG (34.17 KiB) Прегледано 11570 пъти
026.JPG
Стените на дерето са си бая стръмнички...
026.JPG (34.49 KiB) Прегледано 11559 пъти
Аватар
boris_borisov

Мнениеот boris_borisov » Пет Апр 09, 2010 2:50 pm

Следвайки римския път, по който накрая и двамата спокойно си карахме с добра скорост, излязохме на Етрополския проход.
[attachment=5]034.JPG[/attachment]
От него тръгва черен път, по който за 15-ина минути с висока скорост се стига до хижа Чавдар.
[attachment=4]035.JPG[/attachment]
[attachment=3]038.JPG[/attachment]
Към 13.40 ч стигнахме до хижата.
[attachment=2]039.JPG[/attachment]
Там нямахме време дори за по бира, понеже бях решил да хвана влака от Буново в 14.50, а не знаех за колко време ще успеем да слезем от планината. Според хижаря - за 20-ина минути. Оказа се половин час.
[attachment=1]042.JPG[/attachment]
Пристигнахме на гарата в Буново съвсем навреме, защото точно тогава заваля дъжда. Райко беше решил да иде до София на ход, но дъжда го отказа от това му намерение и в крайна сметка си правихме компания във влака :beer:
[attachment=0]041.JPG[/attachment]
Прикачени файлове
041.JPG
Знам, че за някои хора това е ежедневие, но на моето колело за пръв път му се случва да е толкова кално:( При това гледах да избягвам локвите. А Райко си минаваше направо през средата им:) После се чудеше дали ще го пуснат във влака толкова мръсен:)))
041.JPG (30.87 KiB) Прегледано 11570 пъти
042.JPG
Райко беше впечатлен от височината на моста в Буново и пожела да го снимам на фона му:)
042.JPG (17.39 KiB) Прегледано 11560 пъти
039.JPG
хижа Чавдар. Хижарят е много приятен човек
039.JPG (31.77 KiB) Прегледано 11565 пъти
038.JPG
Тая снимка е по идея на Райко - да видели хората, че по тоя маршрут има и добри пътища за каране:)
038.JPG (32.17 KiB) Прегледано 11560 пъти
035.JPG
Пътят с локвите зад Райко води до хижата
035.JPG (27.07 KiB) Прегледано 11548 пъти
034.JPG
Етрополски проход. Шосето, тръгващо наляво, води до Бойковец
034.JPG (28.61 KiB) Прегледано 11546 пъти
Аватар
boris_borisov

Мнениеот Runaway » Пет Апр 09, 2010 5:20 pm

Супер сте! :beer:
Само ако има как да видим всички снимки.
Аватар
Runaway

Рейтинг: 1870

Мнениеот cholla » Пет Апр 09, 2010 10:39 pm

добре се е получило така като ви чета...
предполагам че при липса на сняг и повече каране, времето може да се свали около 3ч общо или съм в грешка.
Поставяте ли маркировки на местата без ? Да има за такива като мен после да не се лутаме напред-назад из шумите :praying:
cholla

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум