Лек за колената и ставите

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Лек за колената и ставите

Мнениеот codename47 » Пон Яну 10, 2011 2:44 pm

@azze, пих го само веднъж, със сигурност не съм усетил нищо за 1-2 седмици, също и след целия курс. Може би трябваше да го повторя(в магазина казаха че се пие 2 пъти в годината) но не го направих и не знам дали щеше да помогне :agree:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Рейтинг: 2000

Мнениеот emoonthemove » Пон Яну 10, 2011 3:12 pm

Толкова се радвам, че написаното в тази тема отговаря на моите наблюдения от последно време - аз усещах слаби наболявания по време на каране, но дискомфортът идваше в пълна сила след каране... някой тук написа, че походката му изглеждала "патешка". Мисля, че това е доста точно описание.

За да бъде конструктивен постът - от стягащи бандажни наколенки или много стегнати наколенки от този тип върху здрави колена няма полза, по мои наблюдения, напротив - ефектът е обратен, засилен дискомфорт в колената след дълго каране.

Инстинктивно търсих начин да облекча наболяванията и една сутрин разгрях тялото и ставите, включително колената, с няколко класически упражнения - ръцете сгънати в лактите, близо до тялото и торс, извърташ се вляво и вдясно; едната ръка на кръста, другата описва арка над главата - накланяния в посоката на сгънатата в кръста ръка, след което следва смяна на ръцете; напъни напред с изпънат кръст в опит да се докосне пространството между краката, опъване назад с ръце на кръста; краката разкрачени с дланите върху колената, следват завъртания около оста на бедрата навътре и навън; ръцете, сгънати в лактите, до тялото, застава се на един крак, докато другият, сгънат в коляното и бедро хоризонтирано на пода, прави кръгообразни движения навътре и навън, краката се сменят; тежест, изместена върху единия крак, а другият е застанал на пръсти, правят се кръгообразни движения с глезена навътре и навън.

За мен ефектът от загрявката е изключителен!
Аватар
emoonthemove

Рейтинг: 1911

Мнениеот skiman » Пон Яну 10, 2011 4:24 pm

От две седмици пробвам това:
http://vbox7.com/play:2705dbbf&start=430&r=emb
Абстрахирайте се от досадната водеща.
Още един линк.
Поръчах си такива лепенки, прегледах по интернет, почетох и си ги слагам сам на коляното. Има ефект. Може и да е чисто психологически, но когато карам ски не усещам никаква нестабилност в коляното. Ако имате някакъв по-специфичен проблем, предполагам, че поставянето от квалифициран кинезитерапевт, ще е с по-добър резултат.
За мъже-задължително обезкосмете мястото, където ще лепите. Лепи много здраво и после махането е :banghead:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот azze » Чет Яну 13, 2011 3:25 pm

Днес получих Animal Flex.Сигурно ще започна да го пия в понеделник,след месец ще си кажа тежката дума. :D Сега ще е моментът да го видя как работи,защото и без това имам възпаление на тазобедрената.
Май ще оставя колелото за пролетта или когато се стопли. :erm:
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот codename47 » Пон Яну 17, 2011 12:52 pm

някой пробвал ли е това: http://www.nutritect.de/shop/start.htm? ... lus256.htm ?
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47

Мнениеот Чоко и Боко » Съб Апр 16, 2011 12:00 pm

Даниел Петров от йога клуб скорпион има интересен лесен за изпълнение комплекс около 5 минути, за който твърди, че може трайно да реши проблема с колената.
За хранителни добавки може да опитате от http://www.iherb.com поради по дългия прием цената може да е от значение.
http://www.iherb.com/Doctor-s-Best-Gluc ... es/23?at=0
Аватар
Чоко и Боко

Рейтинг: 1405

Мнениеот energy52 » Съб Апр 16, 2011 11:54 pm

Здравейте, момчета!

По проблема със ставите категоричен отговор за работещо решение, според мен няма. Може с години наред да пиете добавки като глюкозамин, хондроитин, хрущял от акула и други, но подобрение да няма никакво. Тези добавки се пият профилактично, а не когато се появят симптоми. В основата на доброто състояние, не само на ставите, но и като цяло на тялото е винаги раздвижването и загряването, постоянно повишаване на натоварването (както и по-назад в темата е казано) и меню, включващо разнообразие от храни. За превенция ползвайте наколенки, ластичен бинт.
Установено е, че при намален прием на въглехидрати се наблюдават болки в ставите, защото нивото на глюкозамина е намалено. За него мненията са полярни - от това, че не помага до обратното - че помага. Аз лично съм скептичен и съм против този тип на мислене "имам болка - взимам хапче". За някои болежки според мен хапчета няма, а има грижа за себе си.
Помнете, че ставите не са кръвоснабдени и се възстановяват много бавно - според някои, са нужни 100-200 и дори повече години.

Поздрави и се пазете повече!
energy52

Рейтинг: 1180

Мнениеот zax983 » Чет Апр 21, 2011 7:23 pm

Не съм карал редовно 1-2 месеца и болки няма никакви... Което мисля че просто доказва че нямам проблем със ставите, все още, но остава въпроса дали карам чак толкова неправилно или колелото ми е прекалено скапано, аз мисля че отговора се крие някъде по средата...

На миналата страница забелязвам нещо ново, което мисля че до сега не е споменавано, а именно че анималфлекс се пие само 2 пъти в годината? Ако това е така и наистина няма смисъл от повече, мисля че мога да си позволя една опаковка в настоящия момент. Ако започна да го пия сега, кога трябва да е втория път?

Още ли се сочи за най-доброто?

Мисля че все още съм в графа "подлежащ на превенция", а не "след дъжд качулка"
Аватар
zax983

Рейтинг: 971

Мнениеот massada » Чет Апр 21, 2011 9:48 pm

слушайте сега пичове става дума за черния оман-най доброто в света за стави,травми и рани.специално за ставите: копувате си пакетче черен оман от аптеката смилате корените на кафемелацkа,сипвате една супена лъжица в 500мл ракия ,разбърквате добре и след 3 дена престой започвате с тази течност да растривате ставие. при травми така наречения гладиаторски компрес:B3има се черния оман (корените) с кафемелачка -2-3 кафени лъжиши от смляното се сипват в чашка ,заливат се с вряла вода и се капват 2-3 капки олио ,като през цялото време се бърка сместа,в резултат става мека и лепкава маса която се нанася на парцалче а то се слага върху травмирания уцастук ,след това се бинтова за да не пада и преспивате с компреса-за 2-3 процедури оправя и най тежката травма. при "износени" стави редовно пиене на чай от шипки смлени на кафе машина-шипково бръсно-единственното доказано че изгражда хрущяла наново .има и други техники за оправяне ама ще стане много дълго и широко,ако има интерес сте пиша допълнително
"терапията с дланите на ръката"-много е силна и ефикасна просто се искушавам да ви напиша за нея-накратко всеки човек има био поле-най силно е то на дланите-лечебни енергийни сфери.не случайно човек като се удари по инстинкт слага ръката си там където е ударен.когато заспивате слагайте ръка(длан) върху проблемната става,за около 30 мин.сте усетите ефекта на затоплянето все едно ток минава през ставата,докато усещате ефекта не махайте дланта-това е най добрата и ефиксана терапия
massada

Рейтинг: 995

Мнениеот zax983 » Пет Апр 22, 2011 1:10 am

трябва ли непременно да е с ракия, предполагам може и със спирт?

за разтриването с длани, не знам дали е биополе, но наистина има учудващо добър ефект

шипките непременно ли трябва да са на чай, може ли разни мармалади и т.н.?
Аватар
zax983

Мнениеот massada » Пет Апр 22, 2011 3:29 pm

това за дланите не си го разбрал-ръката (дланта) се слага на проблемното място но без да растриваш ,само я полагаш отгоре да го топли-ефекта е поразителен-лекуваш се сам,и е просто невероятно какво може да направи една положена длан ! колкотот до тинктурата с ракия аз лично сам я правил винаги с с ракия,мисля че и с спирт ще стане.шипките се сушат смилат се на кафемелачка и смляната субстанция се вари с вода и се пие -става страхотен чай на вкус и на ефект,като е добре да се изпива и червената утайка която е месцето на шипката.витамин С е много важен за комфорта на ставите,и най добре е да се приема с шипковото брашно,се пак като се прави мармалад плода минава термо процес и свойствата му се променят.докато си оправяте ставите никакви цигари ! никотина разгражда витамин С
massada

Мнениеот zax983 » Съб Апр 23, 2011 2:00 am

Никога не съм пушил и не мисля да го правя. Предполагам 2-3 джоинта, 1-2 пури и 1 цигара през целия ми живот не се броят за пушене ;') Но за съжаление винаги съм бил пасивен пушач и надали това скоро ще се промени. Разбира се в моята стая не се пуши, но в апартамента не един човек дими като комин, до каква степен това ми оказва влияние и колко витамин С всъщност е необходим. Знам че не може да се предозира, а аз плодове не помня от кога не съм ял, така че може да взимам по няколко хапченца на ден, съвсем спокойно?

Малко ще съм затруднен да намеря пресни шипки, че да ги суша, смилам и т.н. Проблем ли е да взимам готов шипков чай, липсва ли нещо там?

П.П. Може би са различни неща, но ако задържа длан ми минава по-бавно, отколкото ако го разтрия. Разбира се ако има повърхностна рана, няма защо въобще да го пипам, освен да го дезинфекцирам. За всичко друго - едно динамично, загряващо разтриване и минава мигновено ;) Колкото и силно да се ударя, ако не е счупено, разтривам веднага и забравям за случая... Всъщност не съм чупил никога нищо, а не е като да не съм се опитвал...

П.П.П. Днес карах повечко и пак се опитваха да ме наболват коленете, а дори и таза(това до сега не се беше случвало)... нещо не е наред със ставите ми... и с колелото... Ако не ги оправя, явно ще се наложи да спра да карам, за да не съжалявам после... Дори пробвах да послушам колегите и да карам на доста по-леки предавки, но ефекта беше точно никакъв... Нещо друго провокира проблема и вероятно това е неподходящата геометрия на рамката, просто не остана друг вариант... А сезонът започна - ИСКАМ ДА КАРАМ !!!
Аватар
zax983

Мнениеот massada » Съб Апр 23, 2011 2:13 pm

дневната доза витамин С може да си я набавиш с един лимон.за витамини на хапчета не ти препоръчвам от тях организма усвоява около 20% а от естествен продукт 100%.докато дойде сезона на шипките (есента) спокойно може да хапваш по лимон или портокал на ден.а това че не ядеш плодове и зеленчуци на мен ми звучи направо ужасяващво.аз в момента сам само на портокали и банани :) опитай се поне едно ядене на ден да ти е само от плодове и зеленчуци подкрепено с 3 филли маргарин .има едно много яко ядене за укрепване на ставите.иди където има мелница и искай трици да трици-у вас сте си ги изчистиш ако има клечици и люспи.слагаш мяко да речем 500мл да заври след това започваш да добавяш с една лъжица от триците докато се посгъсти,оставяш да поври 5 мин и го свалях.изчакваш го да позастине и му добавяш 2-3 лъжички мед.това е една чудестна закуска много е вкусна и много засища.нищо че запарени трици звучи малко прасешко :)аз си го наричах закуската на Nesstle :rofl: триците са най богатата на глюкозамин храна-много скъпи лекарста се опиитват да го синтезират но най успесно се усвоява от триците . тия компоненти които се съдържат в триците и витамин С е всичко от което се нуждае организма и ставите.от исключително важно значение е и психичската ти настройка,живей с мисълта че всичко ти е наред и нямаш проблеми не се ослушвай за всяко пукане по тялото си-само на умрелите не им пука нищо.между другото може да си дадеш и малко почивка карай по малко не се претоварвай.даже ако требва си дай пълен покой-да речем никакво колело 6 месеца поне ,ако не се усещаш готов за каране.
massada

Мнениеот massada » Съб Апр 23, 2011 3:30 pm

на energy52 искам да му отвърна с любимата си поговорка "само за отрязана глава няма лекарство"
massada

Мнениеот zax983 » Нед Апр 24, 2011 8:30 pm

Може да се уреди по 1 лимон/портокал на ден. Но в София сезони няма... Винаги има всичко, но отдавна е изкуствено и за сметка на това винаги е на неприемлива цена :)

Като основен проблем считам факта, че вода на практика не пия от 20 или повече години... Не харесвам чешмяната защото не става за пиене, не харесвам и бутилираната, защото е същата... Харесвам само водата в определени местности, до които рядко имам достъп, но за сметка на това и те намаляват... Резултата е че си набавям течности само с храната и разни безалкохолни боклуци, предимно газирани напитки...

Интуитивно, напоследък започнах да си овкусявам водата с лимон, но се разваля изключително бързо, т.е. ако не я изпия веднага, по-добре да я хвърля, но понеже нямам навика да пия вода, нещо задължителните минимални дози са ми много трудно постижими. Но все пак явно съм на верен път :agree:

Триците обаче мисля да ги пропусна, това определено не е моята храна! Въобще не смятам треволяците за храна, това и всичко което не е расло на кокал за мен е просто хранителна добавка. Въобще от зелените неща мисля че само спанака е способен да ме засити. А глад за плодове организма ми изпитва все повече, но просто няма. Примерно този месец, мисля че веднъж изядох един банан, ама дали беше този месец или миналия, не помня... и вчера изядох няколко домата(нали и те се водят плодове), а като гледам не се очертава друго, така че това са ми плодовете за този месец :)
Аватар
zax983

Мнениеот massada » Нед Апр 24, 2011 10:58 pm

е ти бавно и сигурно се самоубиваш по добре стани наркоман да се покефиш на живота :rofl: ти изпускаш най важното в случая триците са не само храна а и лекарство...какво да ти кажа за водата в софия-витошкия водопровод-една от най добрите води (в столица) в европа .ти трябва изцяло да си преосмислиш отношението към живота,като начало мога да ти препоръчам две книги: "звездните знаци" на линда голдман и след нея Библията
massada

Мнениеот zax983 » Нед Апр 24, 2011 11:25 pm

Ако беше сложил Библията в началото на поста, може би нямаше да го прочета :rofl:

Не знам на кой водопровод сме, но водата в Люлин 9 е отвратителна в момента...

Ако имах парите необходими за да съм наркоман, щях да имам и парите необходими за да живея пълноценно и да се храня здравословно. И със сигурност нямаше да избера първото, така че предложението ти отпада. Мога да се кефя на живота максимално и без наркотици. Все пак съм опитвал всички леки предполагам, с чисто изследователска цел, а половината и без да знам че са наркотици. От всякъде и все по-често ни пробутват всякакви лайна... Но не успях да разбера слабите хора, които опират до тях. Ако имам възможност, но не без медицински контрол, бих опитал и всички силни. Убеден съм че няма наркотик, към който да се пристрастя, но има някакъв минимален шанс наистина да се изкефя на някой от тях :) Ако ще хероин да е или каквото там още се пристрастяваш от първия път. Волята ми е по-силна отвсеки наркотик, дори от най-страшния, а именно религията, не поддавам, за добро или за лошо... То дори не е воля, на мен не ми се налага да се боря с нищо, че да е воля, просто не поддавам...
Аватар
zax983

Мнениеот Univer welo » Пон Апр 25, 2011 1:51 pm

madsnake написа:Скоро се сетих за тази малко позабравена от мен тема. В крайна сметка си направих резонанса миналата година. Оказа се, че имам разкъсване на медиален менискус. Първият лекар, с който се видях за да прегледа снимките (слава богу, че не го послушах) ми каза, че едва ли не трябва да стоя на легло месеци наред за да заздравее и много отривисто ми препоръча операция. Понеже аз ножове мразя, реших да потърся второ мнение, като бях решил, че ако е като първото, просто ще отида да ме оперират. Консултирах се със завеждащия травматологичното отделение (май така се водеше) в Пирогов. Човека каза в никакъв случай да не ходя да ме режат. Попитах дали е необходима почивка за въпросния менискус. Попита ме с какво се занимавам, казах му за колоезденето и той препоръча да продължавам да карам, но да избягвам претоварване. :bowdown: Жив и здрав да е този човек! След близо 2-3 месеца каране, без приемане на каквито и да е препарати коляното спря да ме боли. До ден днешен нямам никакви оплаквания. Дори при големи натоварвания няма грижи. Същият този доктор преди да си направя резонанса ми препоръча да не взимам никакви добавки, лекарства и тн. преди да се види какво точно ми е. Каза, че хрущяла ми според него няма проблем след като ме прегледа, но силно ме посъветва да си направя резонанс. Не дай си боже да стане пак нещо такова, просто вече знам къде да ходя. Дано съм бил полезен и хора... не давайте да ви режат току така! Поздрави.

Колега , хайде да продължим- имам същата диагноза и на 2 май трябва да ми правят артроскопия,но след като разговарях с 3-4 ма артроскопирани цялото ми желание от подобно лечение премина. Два месеца влачих крака си с жестоки болки , сега болката малко отмина / при покой/ , но установих, че болния крак е намалил обиколката на бедрото с 2,5 см. Разкажи по-подробно как се оправи- това с клипсите и ходенето на пети - не става,не мога да изпъна крака- остра режеща болка отзад в коляното . При мен номера стана със ски - но един месец след първото падане.Колелото го карам с единия крак. От всички по-горни писатели само теб избрах за консултант. Не ме разочаровай! Пия от един месец глюкозамин и правя комреси с лопуш. Към теб се обръщам верен на народната мъдрост-"Не питай старо , питай патило!". Очаквам съветите ти и благодаря предварително.:wavey:
Н Е В Е Ж Е С Т В О Т О Е С И Л А !

[color=#FF0000] !!! ВСЯКО ПЛЕМЕ Е ДОСТОЙНО ЗА ВОЖДА СИ !!!
или по -ясно казано ВСЕКИ НАРОД СИ ЗАСЛУЖАВА УПРАВНИЦИТЕ!
Аватар
Univer welo

Рейтинг: 1238

Мнениеот kagami » Сря Апр 27, 2011 12:33 am

Между другото, миналата година чух по радиото, че най-новите (тогава) изследвания не показват, че глюкозаминът помага срещу остеоартрит или ставни болки. Ето и една статия по темата:
http://www.quackwatch.org/01QuackeryRel ... amine.html
Важно е да вършиш това, което смяташ за правилно.
Аватар
kagami

Рейтинг: 1980

Мнениеот zax983 » Сря Апр 27, 2011 8:12 am

Друга народна мъдрост казва "който няма стави за ски, не ги кара така, че да пада"... Аз когато почувствам минимален дискомфорт, веднага преустановявам съответната дейност. Имал съм проблеми само и единствено когато не спазвам това правило. И в този ред на мисли, какво правиш с болния крак на колелото, че да го караш само с другия? Не мислиш ли че е по-добре първо да се опиташ да решиш проблема. Сега е малко като да ядеш само на едната страна, вместо да отидеш на зъболекар, за да не се окаже в един момент че вече няма здрава страна и ще се наложи да отидеш, но и да постиш...

Разбирам че сега е сезона, но предполагам не си професионален състезател и можеш да си позволиш да пропуснеш един сезон, за да можеш да караш после цял живот.
Аватар
zax983

Мнениеот zax983 » Сря Сеп 14, 2011 10:41 am

Налице са четири здрави и еластични връзки, които способстват за устойчивост и здравина на ставите, две групи мускули, които осъществяват движението и две основни групи сухожилия, които стабилизират колянната става от задната страна и частично отстрани. Всичко това показва колко сложно устроено е коляното и същевременно колко деликатна част от човешкия организъм е то. А незначителна промяна в климатичните условия, тежка умора или възпалителен процес могат да доведат до сериозни болки и отоци, свързани с ограничение на движението и общ дискомфорт.

Всички активно спортуващи с болки в коляното трябва да помнят:

Преди активна тренировка се прави качествена загрявка с разгъване на бедрената фасция.
Необходими са упражнения за заздравяване на мускулите около коляното, както и разнообразяване на обичайните упражнения - каране на велосипед, велоергометър, леки подскоци - упражнения, които ще развият и останалите мускули и ще осигурят по-надежна опора на коляното. А проучвания показват, че заякването на тези ключови за краката мускули спомага за съхраняването на хрущяла, който се "стопява" при появата на артрит. При направени изследвания на пациенти, страдащи от остеоартрит на коляното е установено, че силният четириглав мускул на бедрата ги е предпазил от разрушаване на хрущяла в областта на връзката между капачката на коляното и бедрената кост.
Полезно се оказва ходенето на колене, но задължително с меки подложки, а освен това носенето на наколенки и ластични бинтове е задължително по време на тренировка. Известно е, че поставянето на наколенки повишава устойчивостта на колянната става. Погрешно е мнението, че трябва да се носят само при наличие на болка. Те са по-ефективни като превантивна мярка срещу поява на болки. Но не е препоръчително да се спи с тях, защото определено затрудняват кръвообращението.
След по-тежко натоварване се правят някои по-леки упражнения за краката, полезен би бил и масаж, защото по този начин се намалява болката в мускулите, натоварването и болежките в ставите, като се подобрява значително кръвният ток. В случай, че не сте или нямате масажист, препоръчително е краката да се повдигнат нависоко за няколко минути - упражнение, което със сигурност няма да намали болката, но ще ви предпази от разширени вени.
Полезно би било винаги да имате обезболяващ гел, който бързо и ефективно да намали болката.

Някои превантивни мерки в борбата с болките в коляното

На първо място редуцирането на килограмите ще намали значително болките в коляното. Установено е, че излишните килограми повишават риска от остеоартрит на коленете.
Предпазване на коленете от травми, които утрояват риска от остеоартрит.
Специалисти препоръчват ходенето заднешком, като се слага единия крак зад другия. По този начин се натоварва по-малко важната връзка между коляното и бедрената кост, а освен това упражнението своевременно спомага четириглавият мускул да се свива и отпуска по различен начин от нормалното ходене.
Ефективни са следните две упражнения: легнете на лявата страна и повдигнете максимално десния крак. Коляното е насочено напред, повтаря се от 6 до 12 пъти на всяка страна. За второто упражнение е необходимо да се легне по корем, десният крак да се свие, така че петата да сочи към тавана. Бедрото леко се повдига от пода и кракът се изнася встрани, като движението идва от бедрото. Повтаря се по 10 пъти от всяка страна.

Състоянието на коленете и коленните връзки може да се подобри при приема на определени храни. Изследвания показват, че редовният прием на екстракт от джинджифил в продължение на шест седмици подобрява значително състоянието на пациенти, страдащи от болки в колянната област. Това е така, защото джинджифилът е с изразени противовъзпалителни свойства. Други, много полезни за коленните стави храни, са: зеле, авокадо, риба, горски плодове, ленено семе, зелен чай и соя.
Аватар
zax983

Мнениеот bozidar » Пет Сеп 16, 2011 11:02 pm

Univer welo написа:
madsnake написа:......

Колега, не искам да те плаша, но болката отзад в коляното, намаляването на обиколката и влаченето два месеца ..... Почти съм сигурен, че ако се загледаш внимателно, ще установиш, че имаш течност в коляното, заради която не можеш да го изпъваш. Течността е "предизвикана" от вътрешно разкъсване. Аз бях по същия начин- падане на ски- подуване на крака- болки- операции и тн... Можеш да си направиш един тест в домашни условия за проверка на състоянието/ стабилността. Сядаш и друг си слага твоя крак между неговите два, после натиска коляното навън/ навътре но много внимателно!!! Можеш да пробваш и метода "чекмедже" за констатация за скъсване на връзка, ако не е това не е страшно. Препоръчвам ти да си направиш ЯМР някъде ( излиза 200лв или с направление) и да отидеш с него да те види някой "спортен ортопед" не артроскопи, не доктори. Две от най- големите величия са Тони Георгиев и Хубенов. Няма да ти препоръчвам, макар че имам опит и с двамата.
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот bozidar » Пет Сеп 16, 2011 11:09 pm

bozidar написа:
Univer welo написа:
madsnake написа:......

Колега, не искам да те плаша, но болката отзад в коляното, намаляването на обиколката и влаченето два месеца ..... Почти съм сигурен, че ако се загледаш внимателно, ще установиш, че имаш течност в коляното, заради която не можеш да го изпъваш. Течността е "предизвикана" от вътрешно разкъсване. Аз бях по същия начин- падане на ски- подуване на крака- болки- операции и тн... Можеш да си направиш един тест в домашни условия за проверка на състоянието/ стабилността. Сядаш и друг си слага твоя крак между неговите два, после натиска коляното навън/ навътре но много внимателно!!! Можеш да пробваш и метода "чекмедже" за констатация за скъсване на връзка, ако не е това не е страшно. Препоръчвам ти да си направиш ЯМР някъде ( излиза 200лв или с направление) и да отидеш с него да те види някой "спортен ортопед" не артроскопи, не доктори. Две от най- големите величия са Тони Георгиев и Хубенов. Няма да ти препоръчвам, макар че имам опит и с двамата.

zax983 написа:...............

Моята логика по този въпрос е следната слаби мусколи- повече натоварване върху връзките и сухожилията при спорт- повече натоварване на ставите.
Другото, което ще кажа е, че има стотици книги с много видове упражнения, отнемащи много време. А е достатъчно една карта за фитнес за 30лв и 3x30 min на седмица, за да не ги мислите тези колена.( упражненията във фитнеса, за които говоря са бедрено вдигане, тласкане, лег преса и пътека)
Аватар
bozidar

Мнениеот skiman » Съб Сеп 17, 2011 9:42 am

bozidar написа:Моята логика по този въпрос е следната слаби мусколи- повече натоварване върху връзките и сухожилията при спорт- повече натоварване на ставите.
Другото, което ще кажа е, че има стотици книги с много видове упражнения, отнемащи много време. А е достатъчно една карта за фитнес за 30лв и 3x30 min на седмица, за да не ги мислите тези колена.( упражненията във фитнеса, за които говоря са бедрено вдигане, тласкане, лег преса и пътека)

Това е. Само добави и клек с щанга.
Ама и ти караш като гламав :D
Гледал съм как се мяташ по бабуните под лифта и съм се чудел на коленете ти. Ама явно и ти си страдаш.
Дано си се оправил и се засичаме пак горе. :beer:
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот bozidar » Съб Сеп 17, 2011 5:54 pm

Ооо, аз до преди година и половина бях на поговорката "Бог пази лудите", но после при напълно случайни обстоятелства се случи най- лошото.
Сега вече съм добре, но не искам да минавам пак по пътя на "6те месеца" и предпочитам да се пазя. Иначе никога не съм имал проблеми с колената, нито със ставите. А за бабуните е въпрос на мускули. Преди да ме оперират имах 60см бедрени мускули в най- тънкия пояс ( 11см от капачката) и нямах проблеми с хвърченето. Тази година съм online, въоръжен с Armada ARG и GoPro :D :D :D ще видим до какви поражения ще доведе.
Аватар
bozidar

Мнениеот zax983 » Нед Сеп 18, 2011 5:00 am

bozidar написа:... имах 60см бедрени мускули в най- тънкия пояс ( 11см от капачката) и нямах проблеми с хвърченето...
ХМ, точно толкова съм и аз там, но съм и 130кг и не точно че имам проблеми, а по-скоро притеснения за коленцата ми :] Някой друг съвет да имаш за моя случай, различен от отслабни?

Отделно че нямам никакъв опит със спускане по такъв терен, защо да създава по-голяма опасност за колената от каквото и да е друго колоездене?

Нямам никакъв опит и във фитнеса, т.е. в упражненията с тежести, различни от собственото ти тегло! Даже смятам това за крайно неестествено и опасно, но пък кой съм аз да противореча на модните тенденции... И все пак в никакъв случай не препоръчвам тежки тренировки на хора които вече имат проблеми!

От друга страна преди 2 седмици кляках с 100кг щанга и после 1 седмица сядах и ставах като 100 годишен старец... Но проблема не беше в колената, а просто мускулна треска... Все пак това ми е първата тренировка за крака в живота и то с тежести, ако не броим карането на колело и малобройните тренировки със собствено тегло :] Е все пак всяко придвижване си е тренировка за крака, а аз движа все по-големи килограми напоследък... Но и когато бях под 100кг, пак им ах такива крака, генче... И въпреки всичко, все още не съм съвсем сигурен, дали трябва да се притеснявам за колената си докато карам колело? Все пак при моите килограми би трябвало карането на колело да е по-безопасно от ходенето, а да не говорим за тичането, нали така?
Аватар
zax983

Мнениеот bozidar » Нед Сеп 18, 2011 9:05 am

В по- горните редове с колегата skiman говорехме за ски, при колелото далеч не мога да си позволя такива неща. А защо не искаш да свалиш някое кило? Баба ми е 80на кила и вече е с два скъсани минискуса, една връзка и почти няма стави. И това при положение, че е лекарка и не е имала спортна кариера :D Ако все пак си толкова против фитнеса мога да те посъветвам да си купиш едни тежести за глезен ( не съм сигурен за наименованието но представляват торби пълни с пясък, които си ги слагаш на глезена ) и са с различна тежест. За твоите физически възможности ще трябва да вземеш най- тежката. И после, когато се сетиш лягаш на пода по гръб и започваш да правиш серии с дигане на крака нагоре (някъде до 40см височина). Препоръчвам ти ако можеш да го правиш с ръце зад тила за да натоварваш и коремните мускули. Можеш да се обърнеш на една страна и по по същия начин с горния крак. Следващият път като ходя до Дианабат ще взема една програма със всякакви подобни упражнения за вкъщи и ще я кача тук. Можеш да пробваш с фитнес, ще си взимаш инструктор първите няколко пъти за да се ориентираш в уредите и техниките за изпълнение.
Аватар
bozidar

Мнениеот zax983 » Нед Сеп 18, 2011 1:02 pm

А ти всъщност прочете ли до края или поне края на поста ми преди да се развихрите със skiman, понеже гледам ми предлагаш някои от предложените от мен упражнения, но с тежести и с риск да се повторя: за какво са ми тези тежести, когато имам предостатъчно собствена маса :]

Не че не искам, а не мога да отслабна по финансови причини.

Не се хваля, но в кратката ми спортна кариера 13-18 нямам никакви контузии, а имам няколко златни медалчета. Говорим за бойни изкуства. Все още съм слабичък за сумо, но вече съм дебел за всичко останало, освен може би да се пробвам ММА, там определено ще си проличи 5-10 години застоял начин на живот къде са ми се отразили най-зле :] Надявам се не точно в краката, понеже колело почти не съм спирал да карам и все пак не искам един ден да го сменя с бастуна или инвалидната количка.

Всъщност тук се спомена че не само колената, а и таза може сериозно да пострада, но нямам спомен за това каква геометрия на рамката се препоръчва, каква стойка и въобще как да се избегне това...

П.П. Едва 1.80 съм, даже при тези килограми може и 1.79-8 да съм, че тя гравитацията не прощава... Гледам че двуметровите дори слаби имат сериозни проблеми със ставите. Обратно по-ниските не съм забелязал да имат подобни проблеми, а аз май съм целнал златната среда :]
Аватар
zax983

Мнениеот skiman » Пон Сеп 19, 2011 8:38 am

zax983 написа:Не че не искам, а не мога да отслабна по финансови причини.

И за това се тъпчеш като изгоглавен. Любимото ми извинение. Нямам пари за това не мога да отслабна. :rofl:
И как точно финансовите причини ти пречат да отслабнеш? :popcorn:
Аватар
skiman

Мнениеот zax983 » Сря Сеп 21, 2011 12:50 am

skiman написа:
zax983 написа:Не че не искам, а не мога да отслабна по финансови причини.

И за това се тъпчеш като изгоглавен. Любимото ми извинение. Нямам пари за това не мога да отслабна. :rofl:
И как точно финансовите причини ти пречат да отслабнеш? :popcorn:
Ако хванеш да се поинтересуваш поне малко, може би ще проумееш че по лесно се дебелее с гладуване отколкото с тъпчене. Аз поне когато се тъпча отслабвам, когато гладувам дебелея. С две думи глада стресира организма до такава степен, че той започва да трупа мазнини от нищо, ако не ми вярваш можеш да се консултираш със съответните специалисти и да споделиш с нас? Отделно всеки спорт и въобще физическа активност, обикновено е свърза също с разходи. Ей го сега колелото ми което съм купил за 80 лева, има нужда от поправки за 100+ лева, ми ест. че няма да го поправя и ще го карам докато мога. В момента например на 10 км веригата пада 20 пъти. После не се знае кога ще си купя ново, а това ми е основната физическа активност, ако не броим секса, но то напоследък спокойно може и да не го броим :] Ако хвана да тичам ще си прецакам коленцата 100%. Над 100кг ти трябват професионални уреди, защото вече дори да се набирам на лоста не мога, а евтините уреди са за хора до 100кг, аз съм 130, я пак ми кажи че мога да отслабна без пари?! Всъщност ти някога отслабвал ли си, ама не говорим от 67, на 66 да свалиш?

По темата, ТИЧАНЕТО НАД 100КГ Е ЗАБРАНЕНО!
Аватар
zax983

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум