от Slade » Пет Юли 13, 2012 8:13 am
@bikerider
Не се обиждай, но тук разсъждаваш повърхностно. Сега ще се аргументирам.
Подобна статистика не измерва пряко броя на предотвратените случаи, а обратно - отчита дали има намаление в броя на ПТП-тата, възникнали при разминаване / изпреварване на междуградските и градските пътища. Статистиката е подробна и разбита по вид ПТП, местоположение, участници (коли, мотори, велосипеди) и причини довели до ПТП. Аз бих следил ПТП-тата между автомобили, възникнали при неправилно изпреварване или разминаване, както и тези от несъобразена скорост. При въвеждане на изискването за целодневно каране на фарове, би трябвало да се отчете моментален и осезаем спад на същите ПТП-та, като тенденцията трябва да се запази в годините.
Аз очаквам, че подобно намаление няма да се отчете или най-малкото няма да е осезаемо.
Вторият ми аргумент е по повод на "разбягването" на фаровете през деня. Мисля да не го коментирам, защото ще излезна от добрия тон, но моля те обясни ми с какви методи и инструменти измери, че точно три пъти по-бързо преценяваш скоростта на идващия срещу теб? Този процес, който ако изобщо може да се случи в мозъка, обикновено става за части от секундата, тъй като скоростта, с която пътува нервния импулс и впоследствие обработката му в кората е чудовищна и трикратно намаление не съм сигурен как и с какво може да се измери.
Накрая един въпрос с повишена трудност: когато срещу теб са има 5-6 коли, в различни ленти и на различна дистанция, всичките с включени фарове, чиято светлина стига до очите ти с еднаква скорост, как преценяваш кой на каква дистанция е от теб и с каква скорост се движи? С какво помагат включените фарове (група от 10-12 светлини срещу теб), освен че дразнят очите?
За едно нещо не мога да си изкривя душата - ако едни са с включени фарове, а други не (както в момента), шансът да пропуснеш този без фарове е по-голям, защото свикваш да отчиташ тези, които карат на фарове.
Тук обаче идва проблемът с недобре "осветените" други ППС-та - велосипедите и каруците. Когато всички са на фарове ПРЕЗ ДЕНЯ, останалите, които не светят, просто могат да останат извън вниманието на привикналия да гледа светлини водач...
Предварително се извинявам ако съм прозвучал грубо - опитвам се да се разгранича от някои простеещи елементи наоколо.
Последна промяна
Slade на Пет Юли 13, 2012 8:20 am, променена общо 1 път