M1010X написа::agree:
За БАН - аз пробвах - от мобилен (Мтел) не става, а стационарен нямам... Иначе и преди съм опитвал по други причини - същият чук
Заповядай: http://www.ibl.bas.bg/people_bg10.htm
M1010X написа::agree:
За БАН - аз пробвах - от мобилен (Мтел) не става, а стационарен нямам... Иначе и преди съм опитвал по други причини - същият чук
hrissim написа:...С малки изключения /случая, за който Шлека народен спомена по-горе/ тя е достоверен източник на образователна информация. Аз поне в нея до сега не съм намирал грешна такава...
Yavkata написа: . . . Ако вървим по тази свиваща се спирала, накрая в езика ни ще останад две думи -Е.аси и Яко!
hrissim написа: тази думичка
KiselotoMliako написа:Дали колелото включва гума, шина ли е каплата - това народа ще си го реши с годините, а за учените ще остане да си го опишат в речниците. Езика е жив, и като цяло е тъпо разговорната реч да се слага в рамки. Вярвам, че Admin, did, hrissim и другите защитници са прави, че по смисъла на съвременните речници "капла" е това, което по-голямата част от нашето вело-общество нарича "шина", а "колело", съответно, е сглобената единица. Но нашият жаргон не е породен от неграмотност, простотия или профанизация, а от простата причина, че мнозинството го намира за по-удобен и недвусмислен.
KiselotoMliako написа:За мен е по-удобно е да чета обяви "Продавам капла Mavic/Formula/DTSwiss от 'найсе стотинки".
KiselotoMliako написа: "Продавам колело Mavic/Formula/DTSwiss от 'найсе стотинки" ще се замисля първо каква е тая рамка Mavic и от кога Formula правят вилки.
KiselotoMliako написа:Рано или късно, историята ще покаже кое ще се утвърди и ще стане/остане официален термин.
rarekin написа:Шлек_народен написа:Ами да ...Преди година или две, по време на "Тур дьо Франс" , имаше игра на Евроспорт и Вивело. За награда - велосипед. Някой умник беше променил информацията във Уикипедия( предполагам след като е пратил верния отговор) с цел да елиминира конкуренцията.Дигна се една дандания..
Нормално е. При положение, че водещите на предаванията за колоездене по българския "Евроспорт"са абсолютно неграмотни и най-вероятно си получават информацията от магазините за велосипеди.
Шлек_народен написа:Та въпроса, кое е верно и кое не, въобще не е толкова еднозначно решен...
Admin написа:Въпросът Е еднозначно решен, и то отдавна, и то от хората, които имат право да го решат. Това не съм аз, не си ти, не са и авторите в Уикипедия, а са хората, които отговорят за книжовния български език, съставят речници и т.н.
Шлек_народен написа:....
По скоро ме притеснява безхаберието за подобен прецедент. Тихо и кротко го замазахте и толкоз!
Поне един да се беше извинил на читателите на тоя форум, за безпрецедентната манипулация!
Даже, почти го изкараха геройство...Целта оправдавала средствата! Ако с такива средства постигате целите си , то самите тия "цели" са доста съмнителни !
did написа:Защо не трябва да се чете wiki-то, а съвременни речници: http://news.ibox.bg/news/id_1651079475
Той отбелязва, че въпреки, че Уикипедия е свободно място в глобалната мрежа, където всеки би могъл да публикува каквото си иска, фактът, че за източник на информацията се ползва стара югославска книга отпреди 30 години показва, че западните ни съседи не са се отърсили от комплексите си, от шовинизма си и за съжаление от огромната си омраза към нас - българите.
Admin написа:Най-отвлечената част от офтопика беше премахната. Моля, нека се придържаме към темата, а тя е за терминологията.
APD, ако мноооого държиш на философстването, дето ни представи, мненията все още не са изтрити и мога да ги пусна в Бла-бла, то трябва да си избереш заглавие за евентуалната тема.
did написа:И на мен ми е смешно вече, ама ми е толкова смешно, че ми се плаче.
След като има "ротор", най-вероятно наглите неграмотници ще заговорят не за "дискови спирачки", а за "роторни спирачки"
did написа:Аз вече в тая тема съм статор.
Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 343 госта