Капла, шина и колело... С други думи, отново терминология.

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Капла, шина и колело... С други думи, отново терминология.

Мнениеот mover » Сря Фев 29, 2012 11:35 am

M1010X написа::agree:
За БАН - аз пробвах - от мобилен (Мтел) не става, а стационарен нямам... Иначе и преди съм опитвал по други причини - същият чук :bawling:

Заповядай: http://www.ibl.bas.bg/people_bg10.htm
Аватар
mover

Рейтинг: 1829

Мнениеот KiselotoMliako » Сря Фев 29, 2012 12:19 pm

hrissim написа:...С малки изключения /случая, за който Шлека народен спомена по-горе/ тя е достоверен източник на образователна информация. Аз поне в нея до сега не съм намирал грешна такава...

И целево променената от теб статия в уикипедия, и в последствие приведена като "доказателство" по настоящата тема, ли да я пишем като "малко изключение"? Уважавам, използвам и се радвам на труда ти по туристическото уики :bowdown: , ама грозничко се получи, някак, в този случай.

Дали колелото включва гума, шина ли е каплата - това народа ще си го реши с годините, а за учените ще остане да си го опишат в речниците. Езика е жив, и като цяло е тъпо разговорната реч да се слага в рамки. Вярвам, че Admin, did, hrissim и другите защитници са прави, че по смисъла на съвременните речници "капла" е това, което по-голямата част от нашето вело-общество нарича "шина", а "колело", съответно, е сглобената единица. Но нашият жаргон не е породен от неграмотност, простотия или профанизация, а от простата причина, че мнозинството го намира за по-удобен и недвусмислен. Рано или късно, историята ще покаже кое ще се утвърди и ще стане/остане официален термин.

За мен е по-удобно е да чета обяви "Продавам капла Mavic/Formula/DTSwiss от 'найсе стотинки", "Продавам шина Mavic", тъй като на "Продавам колело Mavic/Formula/DTSwiss от 'найсе стотинки" ще се замисля първо каква е тая рамка Mavic и от кога Formula правят вилки. Като гледам пазара - за повечето продаващи там важи същото, докато други да внесат яснота използват "уиилсет", което пък е 'ептен дразнещо.
Дали аз и продавачите сме прави от гледна точка на тълковните речници? -Едва ли.
Разбираме ли се еднозначно с каруцаркия си жаргон? -Ъхъ.

В крайна сметка спорите за две различни неща - жаргона и книжовния език обикновено си пътуват по съвсем различни коловози, а вие вече 6 страници се опитвате да натикате единия при другия, ама зима е - дерзайте...
:popcorn:
Аватар
KiselotoMliako

Рейтинг: 2000

Мнениеот hrissim » Сря Фев 29, 2012 1:01 pm

@KiselotoMliako
Въпрос на гледна точка. На взаимосвързана информация също. Който както иска да го тълкува.
Естеството на дискусията е не как да се разбираме най-добре според настоящия момент /той отминава и идва друг/, а каква е правилната терминология, абстрахирайки се от настоящия фолклор.
В този аспект - не виждам някой да е вписал съвременното значение според "каруцарския жаргон" на тази думичка
:beer:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот taurus13 » Сря Фев 29, 2012 1:18 pm

Хеви Метъл тази думичка :hbang2:
Мисля, че спора се поизчерпи. Ясно е, кое е правото значение. Ако някой иска да си го смени в обявите и магазините, ще го смени. Време е за друга зимна тема. :D
Изображение
Аватар
taurus13

Re: Капла, шина и колело... С други туми, отново терминология.

Мнениеот natalito » Сря Фев 29, 2012 1:47 pm

Yavkata написа: . . . Ако вървим по тази свиваща се спирала, накрая в езика ни ще останад две думи -Е.аси и Яко!

хахахахаха и тогава си мислех да добавя и
hrissim написа: тази думичка

KiselotoMliako написа:Дали колелото включва гума, шина ли е каплата - това народа ще си го реши с годините, а за учените ще остане да си го опишат в речниците. Езика е жив, и като цяло е тъпо разговорната реч да се слага в рамки. Вярвам, че Admin, did, hrissim и другите защитници са прави, че по смисъла на съвременните речници "капла" е това, което по-голямата част от нашето вело-общество нарича "шина", а "колело", съответно, е сглобената единица. Но нашият жаргон не е породен от неграмотност, простотия или профанизация, а от простата причина, че мнозинството го намира за по-удобен и недвусмислен.

Ами брат знаеш ли - така е, ама по-скоро не е така. До преди няколко години, преди да направя завой и да спра за известно време да се интересувам от колелото :lol:, "каплата" си беше капла, тук-таме някой използваше думата "шина", за "колелото" - в смисъл на капла + главина + спици - се използваше "наплетена капла"/евентуално с уточняване на главината/. В моето съзнание, когато някой ми каже капла, аз не си представям цялото търкало /ей това е жаргон, който ползваме между нас си и мноо ма кефи/. Тук не става въпрос само за смисъла на съвременните речници, а за логиката в тях. Може на мнозинството /от което аз явно не съм част/ да му е по-удобно и недвусмислено, но не е логично. Ако ще се налага термин, бил той и нов, трябва да е логичен. Пък после като свикнеш ще ти стане и удобен. А онлайн магазини и обяви не са разговорна реч.
KiselotoMliako написа:За мен е по-удобно е да чета обяви "Продавам капла Mavic/Formula/DTSwiss от 'найсе стотинки".

Така става. Даже още по-добре - Продавам капла Mavic/главина /предна или задна/Formula/спициDTSwiss - чиста работа. На теб може да ти е по-лесно, но пък аз се изненадвам като отворя обява "Продавам капла Mavic 521" - а се окаже цяло търкало. :dontknow:
KiselotoMliako написа: "Продавам колело Mavic/Formula/DTSwiss от 'найсе стотинки" ще се замисля първо каква е тая рамка Mavic и от кога Formula правят вилки.

Ами не, няма да си помисля подобно нещо. Най-малкото ще е в раздела за "Спирачки, главини и капли" :evil:
KiselotoMliako написа:Рано или късно, историята ще покаже кое ще се утвърди и ще стане/остане официален термин.

Е така е :peace:
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Шлек_народен » Сря Фев 29, 2012 6:37 pm

rarekin написа:
Шлек_народен написа:Ами да ...Преди година или две, по време на "Тур дьо Франс" , имаше игра на Евроспорт и Вивело. За награда - велосипед. Някой умник беше променил информацията във Уикипедия( предполагам след като е пратил верния отговор) с цел да елиминира конкуренцията.Дигна се една дандания..

Нормално е. При положение, че водещите на предаванията за колоездене по българския "Евроспорт"са абсолютно неграмотни и най-вероятно си получават информацията от магазините за велосипеди. :D

@rarekin, пиша ти бавно ,щото явно четеш трудно.
Дали водещите са компетентни или не, едва ли ти си човека, който да ги оценява.Още по-малко ме интересува твоето мнение за тях. Неграмотни и некомпетентни излязоха хората, които са намерили отговор на въпроса във Уикипедия. Питаха защо не им признават отговорите и цитираха източника, който са ползвали.Оказа се, че някой "предвидливо" е променил точно тази информация, точно в тоя момент, когато имаше въпрос за това- промененото! Както казах, вероятна цел е елиминиране на конкуренцията.Е, стана ! Успя юнакът!
В този случай, с каплата, също би успял, ако някой не се беше сетил да погледне. Та въпроса, кое е верно и кое не, въобще не е толкова еднозначно решен , щото предишната редакция беше на друго мнение.Ако толкова може да се вярва на Уикипедия, сколонен съм да се съмнявам и в достоверността на цитираните онлайн тълковни речници. Даже цитирах текст ,който доста точно показва нивото на компетентност там.
Но, не това ме притеснява- капла ли ще го наричате или колело -все ми е тая!По скоро ме притеснява безхаберието за подобен прецедент. Тихо и кротко го замазахте и толкоз!
Поне един да се беше извинил на читателите на тоя форум, за безпрецедентната манипулация!
Даже, почти го изкараха геройство...Целта оправдавала средствата! Ако с такива средства постигате целите си , то самите тия "цели" са доста съмнителни !
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Admin » Сря Фев 29, 2012 6:52 pm

Шлек_народен написа:Та въпроса, кое е верно и кое не, въобще не е толкова еднозначно решен...

Въпросът Е еднозначно решен, и то отдавна, и то от хората, които имат право да го решат. Това не съм аз, не си ти, не са и авторите в Уикипедия, а са хората, които отговорят за книжовния български език, съставят речници и т.н. Това, че ти или някой друг няма доверие в тези официални източници, е единствено твой/ваш проблем (но и наш, доколкото да говориш/пишеш с правилните термини започва да се възприема като ненормалност от същите тия, дето не знаят/не искат да научат правилните :crazy: ), но не добавя никаква многозначност, освен за любителите на жаргон и на неправилна употреба на думите. :banghead:
Аватар
Admin

Мнениеот Ozzie » Сря Фев 29, 2012 8:04 pm

Admin написа:Въпросът Е еднозначно решен, и то отдавна, и то от хората, които имат право да го решат. Това не съм аз, не си ти, не са и авторите в Уикипедия, а са хората, които отговорят за книжовния български език, съставят речници и т.н.

Във връзка с горното, предлагам темата да бъде заключена.
Не че и аз не мога да го направя, ама стига съм бил лош. :D
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот hrissim » Сря Фев 29, 2012 8:37 pm

Шлек_народен написа:....
По скоро ме притеснява безхаберието за подобен прецедент. Тихо и кротко го замазахте и толкоз!
Поне един да се беше извинил на читателите на тоя форум, за безпрецедентната манипулация!
Даже, почти го изкараха геройство...Целта оправдавала средствата! Ако с такива средства постигате целите си , то самите тия "цели" са доста съмнителни !

Ехееее - заговор срещу истината беше разконспириран.
Ти в речниците се съмняваш, в другата статия за велосипедите вече се съмняваш...
Човек - в Уикипедия можеш да променяш информацията по два начина:
1. Анонимен - записва ти се IP адреса от който пишеш и
2. Регистрационен - влизаш с потребителско име и парола - записва ти се потребителското име.
Както забелязваш промяната е направена от регистриран потребител /аз/. Вече ме сърби задника като четеш това.
Ако целта беше манипулативна, користна и т.н., кой глупак ще направи промяната с потребителското си име? И лесно да бъда проследен. Или викаш съм глупак, а?!?!
Пак казвам - в Уикипедия статиите ще се коригират с коректната терминология, каквато може да се докаже. И ще го направя - дадох вече дума.
Ай стига рева - потърси доказателства и ни обори. Ще бъде вписана коректната терминология.
:beer:

пп - вече ми преведоха наградата от 10000$ по сметка :crazy:
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот xcII » Сря Фев 29, 2012 11:10 pm

Още от времето, когато карах едно червено Балканче, знаех ква е разликата м/у "колело" и "капла". "Шина", като синоним на "капла", поне на времето не бе много фешън.. и в Сф и в Провинцията, и сред механици и сред каращите велосипеди/колела. Няма лошо, обаче, да има синоними за едно и също нещо, стига всички да ги приемат за взаимнозаменяеми синоними. В тая връзка, "дерейльор", "декланшор" и "обтегач", ако всички разбират едно и също, не виждам лингвистичен проблем.
Друг е въпроса, че поне на английски, за дерейльор има само една дума, но пък българският както знаем е по-богат от английския, еле пък в терминлогично отношение ... :8D: :D . Същото важи и за "капла" и "шина".
Но не трябва да се поощрява "колело" като синоним на капла/шина, просто защото е грешно, на всички езици... :)

P.S.
Речникът на сайта е много добър, според мен, както и полезен за утвърждаването на правилната терминология. Хубаво е да се чете, обаче.. :agree:
Това, което може да се мине с лека кола, не си струва да се мине с байк. Това, което може да се мине с байк, не си струва да се мине пеша. Това, което може да се мине само пеша, понякога може да се измисли как да се мине с байк.
http://www.youtube.com/watch?v=fi-S9lrn ... re=related
Аватар
xcII

Рейтинг: 1695

Мнениеот did » Сря Фев 29, 2012 11:18 pm

Защо не трябва да се чете wiki-то, а съвременни речници: http://news.ibox.bg/news/id_1651079475
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот hrissim » Сря Фев 29, 2012 11:31 pm

did написа:Защо не трябва да се чете wiki-то, а съвременни речници: http://news.ibox.bg/news/id_1651079475

В това отношение ментално сме светлинни години пред сърболята, не мислиш ли?
Той отбелязва, че въпреки, че Уикипедия е свободно място в глобалната мрежа, където всеки би могъл да публикува каквото си иска, фактът, че за източник на информацията се ползва стара югославска книга отпреди 30 години показва, че западните ни съседи не са се отърсили от комплексите си, от шовинизма си и за съжаление от огромната си омраза към нас - българите.
Статии за:
Аватар
hrissim

Мнениеот APD » Чет Мар 01, 2012 1:03 pm

Admin написа:Най-отвлечената част от офтопика беше премахната. Моля, нека се придържаме към темата, а тя е за терминологията.

APD, ако мноооого държиш на философстването, дето ни представи, мненията все още не са изтрити и мога да ги пусна в Бла-бла, то трябва да си избереш заглавие за евентуалната тема.

Пускай ги - ако искаш и където искаш. Мен ми е все тая. Просто ще направя малко забележка като потребител - не е редно да се трият постове с чисто практически доказателства къде е сбъркал този или онзи. Пиша конкретно за твърдението на господин "А какво направихте Вие?". Иначе на всеки потребител ще му мине мисълта дали си заслужава участието му при явната процедура "Провеждаме диалог, а те ме трият. Явно им преча ..." :eek3:
APD

Рейтинг: 977

Мнениеот PowerSlide » Пет Мар 02, 2012 8:35 pm

След като прочетох 1,2,3 и 7 страница от тази тема:
От 1988г. до 2008г. не се занимавах с велосипеди и след като започнах да чета тук намерих някои думички за части от велосипеда които ме смутиха доста. Най-очебийните измишльотини за мен са "шина" и "ротор". Е нема такова животно. Нормалните и истински думи за тези части са "капла" и "диск". Който ги е измислил тези глупости (шина и ротор) - :crazy: :crazy: :crazy: Мотористите, смея да твърдя че са технически по-напреднали от нас, им става весело като чуят тези простотии - шина и ротор.
Не съм някакъв майстор ама ми става смешно вече.
Аватар
PowerSlide

Рейтинг: 1995

Мнениеот did » Пет Мар 02, 2012 8:37 pm

И на мен ми е смешно вече, ама ми е толкова смешно, че ми се плаче.

След като има "ротор", най-вероятно наглите неграмотници ще заговорят не за "дискови спирачки", а за "роторни спирачки" :nuts:
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот joropc » Пет Мар 02, 2012 9:26 pm

did написа:И на мен ми е смешно вече, ама ми е толкова смешно, че ми се плаче.

След като има "ротор", най-вероятно наглите неграмотници ще заговорят не за "дискови спирачки", а за "роторни спирачки" :nuts:

Не, но явно бъдещите спирачки вече ще са и със "статор"....щом имат "ротор". :evil:
Изображение
-------------------------------------------------------------
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
joropc

Мнениеот taurus13 » Пет Мар 02, 2012 9:48 pm

АМи те са си роторни спирачки - не са линейни. :D Не са роторни спирачките на трамвая, дето са два магнита, които се лепят за релсите. Обаче те и барабанните са тип роторни спирачки, та затова хората се решили да ги определят не по ротациония принцип, а по конструктивен. И затова са си дискови спирачки. Щото ротор може да бъде наречено и цялото колело. Еврика - ето ви нова дума за наплетена капла с главина - Ротор. :lol:
А Статор е рамката. А колоездача ще бъде контролер.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот did » Пет Мар 02, 2012 9:50 pm

Аз вече в тая тема съм статор.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот Шлек_народен » Съб Мар 03, 2012 6:56 am

did написа:Аз вече в тая тема съм статор.

Скромен, както винаги...
Та, ти си Бащата на Колелото!
(Името на майката, засега не се съобщава, но според неофициални източници, става дума за Майката на Каплата.Пак според тия източници, името не се оповестява, за да се избегнат инсинуации относно морала ѝ, непорочното зачатие и други такива)

Поради системно генериране на оф-топик (след като веднъж беше предупреден), Шлек влиза в read-only режим за 7 дни. PtD.
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Dolph » Сря Мар 07, 2012 3:21 pm

Привет на всички,чудесен форум си имате.От скоро и аз съм отново на велосипед след дългогодишно прекъсване.Благодарение на много от вас(вашите мнение)се сдобих с Драг Онтарио за ежедневно градско каране и леки разходки по Витоша.На планина още не съм съм качвал, още ме боли задника от свикването със седалката :) .
Много се радвам,че има хора като did и Админ които наблягат на точната терминология.Аз като човек който не е сядал на колело 15г. се изумявам колко много думи не знам и колко е напреднала сферата на велосипедизма.Хубаво е, че има къде да прочета правилните имена на нещата.Само да не стане така, че като отида в магазина и назова дадена част с правилното и име, да ми донесът нещо съвсем различно :lol:
Гугълвах наскоро думата Курбел, защото не знаех какво значи,на вас ви е смешно,ама на мен никак :) ,просто края на 80-те и началото на 90-те такъв термин нямаше.Наричахме го или предно зъбно колело или венец,което ти дойде на езика първо.
Също съм изненадан от думата шина,въобще не знаех,че се използва за капла.По "мое време" така дума нямаше,думата си беше капла и нищо друго.Разбира се каплата се състоеше от главина(която наричахме разговорно ос,въпреки, че оста е част от главината ),спици и външен обръч.
Колело си се казваше на капла+гума и разговорно се наричаше целия велосипед.Много често използвахме като нарицателно за колело името на самата марка:ще покарам Балканчето,ще се повозя на Школника,ще ми купят Украйна,хайде да покараме Балканчетата и .тн. Сега нещата са съвсем различни.
Аз още не знам каква е разликата/приликата между дерейльор,деклашьор,обтегач и т.н., но ще се науча.
Спомням си днешните спирачки на велосипедите, тогава ги наричахме ръчни спирачки защото се задействат с ръце,но тогава всички бяхме с контри и най-много някое чисто ново Балканче(такова имах аз) да има предна спирачка.Аз си спомням, че я свалих,защото само момичетата караха с такава спирачка,ние пердашехме само с контра,даже и калниците махахме за да бъдем по-готини.
Съжелявам ако съм отекчил някого,просто темата ме върна едни 20г. назад :^:
Последна промяна Dolph на Сря Мар 07, 2012 3:24 pm, променена общо 1 път
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот PtD » Сря Мар 07, 2012 3:24 pm

Хайде да приключим; вадя тежката артилерия:
Изображение
IMG_20120307_151822-1.jpg
Дефиниция
IMG_20120307_151822-1.jpg (11.57 KiB) Прегледано 2762 пъти
Прикачени файлове
IMG_20120307_151833.jpg
Източник
IMG_20120307_151833.jpg (43.44 KiB) Прегледано 3528 пъти
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bikerider » Сря Мар 07, 2012 4:18 pm

Реалния проблем никога не е бил в "капла" или "шина". Появата на "шина" е породена от двойната употреба на думата "колело". Ако не велосипеда не се казваше "колело", то "колело" щеше да е точен аналог на "wheel" и нямаше да стане такава боза. Лично аз съм 100% за правилната употреба на "капла", но има и по-важни неща от това да говорим по книжовния речник. Например да се разбираме.

Затова като ми кажат "капла", аз културно питам за какво става дума. За сефте се сблъскваме с ограниченията на езика, та седем страници скандали... :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Dolph » Сря Мар 07, 2012 4:27 pm

мн. шини, ж.
1. Външен, обикн. метален обръч, пристягащ колело на каруца и др. превозни средства. Стягам
шина
та на колелото.
2. Лентовидно желязо.
3. Твърдо и плоско приспособление за прикрепяне и обездвижване на счупена кост. Поставям
шина
на крак.
4. Приспособление с метална скоба за изправяне на криво израснали зъби. Детето е с
шина
http://www.sanownik.com/talkoven-rechni ... 31552.html

мн. капли, ж. Метална част на колелото на велосипед или на автомобил, по която се поставя гумата.
http://www.sanownik.com/talkoven-rechni ... l9805.html

Невиждам как може шина да бъде синоним на капла.По тази логика всяко гръгло метално нещо може се използва за капла.
Щастието се състои в доброто здраве и в късата памет.
Човекът не е направен, за да разбира живота, а за да го живее.Само преживените неща са истински разбрани.
Мъдрост - това е способността да вършиш добре претеглени глупости.
Аватар
Dolph

Рейтинг: 1041

Мнениеот bikerider » Сря Мар 07, 2012 4:52 pm

Такаа, доказахме това, което беше ясно и на първолаците - каплата не е шина и обратно. Един процедурен въпрос: и сега какво следва? :popcorn:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Ozzie » Сря Мар 07, 2012 5:00 pm

ключ...
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Предишна

Назад към Общ форум