Ще има ли скоро каталог на Ram Bikes за 2007?

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Мнениеот bikerider » Вто Фев 27, 2007 2:03 pm

bluskanie написа:Ами за производството са нужни няколко основни неща, за да се нарече собствено.

Значи, за да бъда производител, трябва да имам >>собствено<< производство, така ли? :emlaugh:

Горките Кенар, те милите си мислят че са производител и произвеждат български салати, да ама bluskanie казва не! :rofl:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Рейтинг: 2000

Мнениеот did » Вто Фев 27, 2007 2:15 pm

NovemberCharlie написа:Почти никой не ще да ми обърне внимание на дефиницията :D

Защото просто не е вярна.

Представи си следния сценарий:

Някъде в Южна Африка се добива алуминий и 2-3 вида редки метали. Пак там, използвайки енергия от АЕЦ с руски суровини, рудите се преработват и се произвежда някаква алуминиева сплав, която се предлага на борсите.

Китайците купуват този материал и от него правят тръби, използвайки енергия от АЕЦ, който работи с руски обогатен уран. Те продават тръбите на Тайвански завод, който ги заварява и прави велосипедни рамки, а енергията се добива от ТЕЦ, работещ с газ, идваща от север ;)

Междувременно в цената на продукта са намесени още газ (за заваряването), виетнамски ориз и разходи за проектиране или кражба на идеи, които не са малко, но в крайн сметка може да се окажат, че са отишли м индийски или американски фирми.

Тъй като основните производства са силно енергоемки, ако накрая теглиш чертата, ще установиш, че държавата, вложила най-много в тези рамки, е тази, която е осигурила енергоресирсите за това "производство", т.е. тези рамки са руски.

Ако ги смятаме като печалба, а не като разходи, те пак са руски, защото китайците и тайванците, за да държат ниски цените, работят при ниска норма на печалбата, а Газпром - почти на 100% печалба.

Ако накрая това парче обработени и заварени железа се купи и брандира от българска фирма, най-вероятно печалбата за българската фирма (която е извършила само довършителни обработки, комплектовка и т.н. и е продала рамката в Англия) ще е значително по-голяма от тази, която са си калкулирали разните предишни изпълнители по веригата. Така рамката от руска се превръща в българска даже и по твоята дефиниция.

... а китайска никога не е била, защото китайският завод, който я произвежда не е претендирал за собственост и права върху крайното изделие. Той няма и как да претендира за собственост, след като няма никакъв пазарен дял като краен производител в страните, в които реално се продават крайните продукти.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Фев 27, 2007 2:30 pm

@ did От примера не личи да не е вярна. Личи само, че е трудно да се изчислят разходите. А и не съм съвсем съгласен с всички изводи в примера. По тази причина предлагам следното допълнение:
За преки разходи да се считат само разходите за готовите компоненти, като се приеме, че те са произведени в страната, в която е осъществена последната операция, позволяваща им да изпълняват механичната функция, за която са предвидени.
Естествено това противоречи на основната идея за изчисляване на произхода в зависимост от мястото, на което са направени разходите, но до известна степен опростява нещата.
@did и bikeraider Знам, че дефиницията е чисто количествена, но в момента не ми идват идеи, как да се отрази качеството.
Конституция на Република България
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Вто Фев 27, 2007 3:27 pm

NovemberCharlie написа:в момента не ми идват идеи, как да се отрази качеството.

аз имам идея!

Да забраним на китайците да произвеждат нещо, различно от ориз! Останалото ще се оправи от самосебе си и данъчните ще си имат работеща дефиниция, а ние - скъпи продукти.
Аватар
did

ami

Мнениеот NikR » Вто Фев 27, 2007 3:35 pm

нов тълковен речник:
производство = сглобяване
интелектуален труд = business sence
Тайван = страна в която се правят БГ рамки
:rofl:
Аз лично (това е мое лично мнение)
бих признал РАМ(ка) за БГ колелета(рамки) ако ПОНЕ ги бяха кръстили с БГ име.

Това че РАМ ги били наградили/писали за тях в някакво списание... всички знаят как стават тия работи... РАМ са си платили за рекламата...
няма нищо лошо... всички фирми правят така... за това са списанията... за това има толкова много списания...

@bikerider съдейки по това как се втеляваш - май искаш и на теб да ти платят. (ако не са вече)
има си училище, университети, книги

ти какви от тия си завършил/прочел и как?
:idea:
Не мога да разбера как някои мъже се подмокрят, като видят парче тръба, заварено там където му е мястото.
Аватар
NikR

Рейтинг: 1220

Re: ami

Мнениеот bikerider » Вто Фев 27, 2007 3:42 pm

NikR написа:@bikerider съдейки по това как се втеляваш - май искаш и на теб да ти платят. (ако не са вече)

:rofl::rofl::rofl::rofl:
Явно искаш да затвърдиш мнението ми за дивната простотия, а? :)
Аватар
bikerider

Мнениеот NikR » Вто Фев 27, 2007 3:51 pm

ако бях толкова прост, нямаше да се сетя за подобна дивотия :D
Не мога да разбера как някои мъже се подмокрят, като видят парче тръба, заварено там където му е мястото.
Аватар
NikR

Мнениеот bikerider » Вто Фев 27, 2007 3:52 pm

:offtopic:
Че не си прост ти личи ;)
А дали е нужно някой да ми плаща, за да говоря истината ти оставям за домашно...
Последна промяна bikerider на Вто Фев 27, 2007 3:55 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот did » Вто Фев 27, 2007 3:55 pm

NikR написа:бих признал РАМ(ка) за БГ колелета(рамки) ако ПОНЕ ги бяха кръстили с БГ име.

Аз предлагам, за да се реши този проблем, от утре RAM да се прекръстят на OVEN, SPRINT да станат BQGANE, DRAG - VLACHENE, а CROSS да организират трети синод в БПЦ.
Аватар
did

Мнениеот NikR » Вто Фев 27, 2007 4:11 pm

:offtopic:

@bikerider само дискутираме тука, няма лоши чувства :agree:

@did OVEN може да се подразбира като фурна някъде,
аз предлагам РАМ да е КО4 ;)
Аватар
NikR

Мнениеот spirit » Вто Фев 27, 2007 4:12 pm

Само една нещо не можах да разбера за ,какво се изписаха тези 7 страници,като никой нищо не разбра по темата .А тя ако сте забравили беше "Каталог на Ram Bikes и One Distribution за 2007?".Какво от заглавието има общо с темата РАМ българаска рамка ли е или не ?

А по въпроса ,предполагам всички се съгласихте че разглеждаме нещата от страната на потребител ,тъй като 90% от хората които посещават форума са такива.Немога да разбера толкова ли е сложно да приемате нещата по най-рационалния начин.Например :
Отивам да си избирам колело ,разбирам за РАМ като фирма която произвежда достатъчно добри рамки от гледна точка цена-качество, взимам си такава рамка и съм доволен от избора си. А сега ми кажете кой го грее каква е по националност рамката.Отделен е въпросът ,че съм на 100% съгласен че не производителя ,дизайнера или който и да било друг е важен за определянето на националността, а МАРКАТА .
Както по-горе беше посочен примера с волксваген,еми да приемем че всички които работят във фирмата са китайци та дори и основателя, тя пак си остава немска марка поради простия факт ,че патента е немски.

Сега ако никои няма нищо против земете отворете нова тема (видя се че спора няма да спре) ,а в тази пишете само за новите продукти, без значение китайслки ,тайвански или кавито и да било са .
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Мнениеот did » Вто Фев 27, 2007 4:15 pm

spirit написа:...

А ти не разбра ли, че няма нови продукти, за които сега да може да се пише СЕГА и че когато има такива, те няма да бъдат представени в тази тема, а по начин, избран от хората от фирмата.
Аватар
did

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Фев 27, 2007 4:16 pm

did написа:
NovemberCharlie написа:в момента не ми идват идеи, как да се отрази качеството.

аз имам идея!

Да забраним на китайците да произвеждат нещо, различно от ориз! Останалото ще се оправи от самосебе си и данъчните ще си имат работеща дефиниция, а ние - скъпи продукти.

На данъчните не им трябва дефиниция, а митничарите си имат. А и честно казано, не виждам в България продуктите за велосипеди, идващи от Тайван да са без пари. Може би това е цената, която трябва да плащаме за "родно производство"?
Чл. 36. (1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот did » Вто Фев 27, 2007 4:20 pm

@NC: Разсъждаваш по икономически въпроси от административна гледна точка. Както е опасно да мислиш, без да знаеш, така е и опасно да мислиш, като си вярваш, че много знаеш, което е присъщо на администрацията. Историята обаче ясно е показала какво се случва с икономики, които се управляват административно...
Аватар
did

Мнениеот kibikoff » Вто Фев 27, 2007 4:31 pm

@did
отричаш Кейнс?
;) :beer:
kibikoff

Мнениеот Мъро » Вто Фев 27, 2007 4:34 pm

Буенос тачес :^:
Както по-горе беше посочен примера с волксваген,еми да приемем че всички които работят във фирмата са китайци та дори и основателя, тя пак си остава немска марка поради простия факт ,че патента е немски.

Аха, патента е немски! И никъде другаде по света не се произвеждат автомобили с други марки, които някак си странно напомнят 1:1 копие на VW, нали?

Не ми се оборват всичките условности които написахте @did и @bikerider, вдигнах ръце от този спор вече, както казах :)

Интересна хипотетична ситуация (без да намесваме споровете в стил София-Пловдив):
SPRINT харесват XC I. Сядат на масата за преговорите с RAM и решават да купят 1000 такива колела (готови комплектовки) на цена пр. 1000лв бройката (отстъпка поради големия брой) които да брандират и да пуснат на пазара.
Супер - получават велосипедите, боядисват ги в хубави металик цветове, слагат им готини лепенки и ги пласират на пазара за цена от 1100лв.
Аз си взимам един такъв и ви се плезя, че карам пловдивско колело. А?
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот spirit » Вто Фев 27, 2007 4:35 pm

@did
Еми дай по тая логика ,като в момента няма за какво да се пише по конкретно зададената тема да я пълним с коренно различни неща само и само да има за кво да си говорим.А когато се появи някой който се интересува от темата ,да трябва да утрепе цифрата време да изчете и 7-те(поне за сега за само толкова) страници с надеждата да намери това което му трябва.
Аватар
spirit

Рейтинг: 1701

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Фев 27, 2007 4:43 pm

did написа:@NC: Разсъждаваш по икономически въпроси от административна гледна точка.

Само така ти се струва :D. Просто или има ясна дефиниция за произход или приемаме, че всеки продукт е Made on Earth. Продължавам да твърдя, че RAM е българска марка, но продуктът "рамка" е тайвански. Освен това има голяма разлика, между управлявана по административен път икономика и пазарна икономика с дефинирани административни правила. Твърдението, че рамките са български, е САМО И ЕДИНСТВЕНО МАРКЕТИНГОВО ПОСЛАНИЕ, докато няма еднозначна, приета от всички дефиниция, базирана на реално съществуващи и измерими параметри. И пак ще се повторя - правилото, посочено в Протокол 4 има за цел именно да защити националното производство - което значи приходи за местните компании, работни места и т.н. Митническите правила не са измислени просто, за да има администрацията, с какво да се заяжда, а цели защита на местните икономически субекти и се базира основно на икономически фактори.
П.П. Между другото съм специализирал маркетинг и съм работил като специалист по маркетинг в частна компания.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Вто Фев 27, 2007 4:47 pm

bikerider смята всички за тъпи и ни обяснява какво е маркетинг и производство. Също така смята, че Тошо Тошев произвежда вестникарска хартия :popcorn:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Фев 27, 2007 4:51 pm

bluskanie написа:bikerider смята всички за тъпи и ни обяснява какво е маркетинг и производство. Също така смята, че Тошо Тошев произвежда вестникарска хартия :popcorn:
Не мисля така. Просто между вас двама някак си изчезна добрият тон.
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bluskanie » Вто Фев 27, 2007 4:53 pm

И понеже тургате добиването на материалите у големата игра... аз ше ви кажа: По вашата логика Рам е производите и на алуминий?

Според мен производителя на алуминий си е някой си там... после производител на тръби е пак някой си там. После производител на рамки е някой си там. После производител на ВЕЛОСИПЕДИ е някой си там. Всички тези фирми/лица са свързани помежду си изключително търговски. Те не проектират един за друг... поне в тази част на веригата, за която говорим. Пийз :beer:
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот Мъро » Вто Фев 27, 2007 5:01 pm

bluskanie написа:...смята, че Тошо Тошев произвежда вестникарска хартия :popcorn:

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
100km/h не е скорост, а време да превключиш на втора!
Аватар
Мъро

Рейтинг: 1635

Мнениеот bikerider » Вто Фев 27, 2007 5:01 pm

kibikoff написа:@did
отричаш Кейнс?
;) :beer:

Милтън Фридман!!! ;):beer:
Аватар
bikerider

Мнениеот bikerider » Вто Фев 27, 2007 5:06 pm

bluskanie написа:bikerider смята всички за тъпи и ни обяснява какво е маркетинг и производство.

Ай спести ми черния си PR, а? Не смятам никого за тъп повече отколкото показва (имам предвид най-вече теб). Ако нещо смятам за теб, то е че се правиш на дръж ми шапката и се криеш зад нечии интереси. На това отдавам и минаването ти към лични нападки и насмешки.
Смятам те за манипулативен, защото лансираш тезата, че изработването на изходните компоненти е производство, тоест лансираш тезата, че производството е по-важно от маркетинга, а всъщност е точно обратното.
Ма кой ли го грее наистина :)

bluskanie написа: Също така смята, че Тошо Тошев произвежда вестникарска хартия :popcorn:

Лъжи, глупости, полуистини, заплахи, "батенце само да не се разчува"...
kotka12 го каза в друга тема - Еклесиаст 1/9.
Аватар
bikerider

Мнениеот Admin » Вто Фев 27, 2007 5:18 pm

@spirit
Мога да те уверя, че когато информацията за новите модели на RAM е готова, ще има не само нова тема за тях, но и статия в сайта, а съм сигурен, че те усилено работят и по своя сайт/каталог ;) Така че никой няма да има чак такива проблеми да си намери информацията, а пък темата очевидно е поне малко интересна за пишещите в нея, щом продължаваме ;)

@NikR
@bikerider само дискутираме тука, няма лоши чувства

Обвинението ти към bikerider, че мнението му е продиктувано от финансов интерес, което пък няма никаква връзка със спора, който водим, не прозвуча като дискутиране в рамките на добрия тон. И говори само, че може би си изчерпал рационалните аргументи ;)

Това че РАМ ги били наградили/писали за тях в някакво списание... всички знаят как стават тия работи... РАМ са си платили за рекламата...
няма нищо лошо... всички фирми правят така... за това са списанията... за това има толкова много списания...

И още едно обвинение, от най-любимите ми ;) Че медиите се издържат от реклама е ясно на всеки. Но за тази реклама си има място. Никоя сериозна и уважаваща себе си и читателите си медия не работи по описания от теб начин. Разбира се, журналистите са хора и в този ред на мисли е нормално да имат свои лични предпочитания към дадени марки, продукти и т.н., НО при сериозните издания това е рядкост и се изразява единствено в някои нюанси и може би известен патос и стил на писане за нещата, които са присърце на автора. Става дума за неща, които се усещат едва-едва между редовете, а не за толкова директна, плоска и нагла далавера, за каквато ти говориш. Поне такива са моите наблюдения от четенето на различни списания. Не те знам ти каква периодика четеш, но ако там описаното от теб минава за нещо нормално, смени я! :D

@bluskanie
Според мен производителя на алуминий си е някой си там... после производител на тръби е пак някой си там. После производител на рамки е някой си там. После производител на ВЕЛОСИПЕДИ е някой си там.

Никой не твърди обратното! Затова се налага за пореден път да наблегна на потребителската гледна точка. Ние сме в края на веригата. Ние купуваме велосипеди. RAM, Drag и Sprint са производители на велосипеди. Технте велосипеди са българския, нали така? Но по цял свят, и у нас също, на пазара освен велосипеди като краен продукт се предлагат и рамки, т.нар. frameset на английски. Този продукт е различен от изходния продукт "рамка", произведен в далечния изток. За това става дума. Вече няколко пъти бе обяснено защо този продукт е различен. А, сетих се, спорът всъщност е за термина "произведен". Дума, която е доста разтеглива в една глобализирана икономика. Май в това е проблема на цялата тема :)

@Мъро
Супер - получават велосипедите, боядисват ги в хубави металик цветове, слагат им готини лепенки и ги пласират на пазара за цена от 1100лв.
Аз си взимам един такъв и ви се плезя, че карам пловдивско колело. А?

Точно така, ще имаш пълно основание ;) Само че Спринт хич няма да са на сметка, затова е по-изгодно те да си внесат рамки (като изходен продукт) от далечния изток и сами да извършат допълнителните операции по създаване на краен продукт.
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот bikerider » Вто Фев 27, 2007 5:34 pm

Admin написа:Дума, която е доста разтеглива в една глобализирана икономика. Май в това е проблема на цялата тема :)

:agree:

@NC: знаеш как е като свършат рационалните аргументи...
Аватар
bikerider

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Фев 27, 2007 5:38 pm

bikerider написа:
Admin написа:Дума, която е доста разтеглива в една глобализирана икономика. Май в това е проблема на цялата тема :)

:agree:
За това аз предлагам да се казава "продукти, пускани на пазара от българска фирма Х"
Аватар
NovemberCharlie

Мнениеот bikerider » Вто Фев 27, 2007 5:44 pm

NovemberCharlie написа:За това аз предлагам да се казава "продукти, пускани на пазара от българска фирма Х"

Мхм, това не е ли твърде обща дефиниция? Щото покрива производители, вносители и прочие.

Даже си мисля, че каквито и да е строги дефиниции да се опитваме да дадем просто не става, щото ни липсва основата - икономиката е глобализирана, а ние се опитваме да дефинираме произход с национални понятия.
Последна промяна bikerider на Вто Фев 27, 2007 5:51 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот bluskanie » Вто Фев 27, 2007 5:45 pm

bikerider написа:
bluskanie написа:bikerider смята всички за тъпи и ни обяснява какво е маркетинг и производство.

Ако нещо смятам за теб, то е че се правиш на дръж ми шапката и се криеш зад нечии интереси.

Да... таен агент съм. Нищо чудно утре да цъфна с новото си колело "мейд ин българия" на фирмата, която ми плаща да пиша в тази тема :rofl:

Лични наПАТКИ нема, поне от моя страна. Само не се кефим, кога некой така раздава ум, насам - натам. Отдавна ти казах, че си прав в това, което твърдиш, но то не се отнася до спора, който водим. По-назад (препоръчвам да си прегледаш записките) написа, че рамките на Рам се произвеждат в българия. Аз с това продължавам да не съм съгласен, а и всеки нормално мислещ тук би трябвало... иначе ПРОДУКТЪТ "рамка рам НТ1" можеш да си я купиш само от РАМ, което я прави българска. Но къде е произведена... айде да спрем с безумните въпросителни. В Тайван са произведени :)

Аз много добре разбирам ти какво казваш и съм убеден, че и ти разбираш аз какво казвам, ма пак ни съ получаъ номиръ... :)
Лау кучетия...
Аватар
bluskanie

Мнениеот NovemberCharlie » Вто Фев 27, 2007 5:46 pm

@bikerider Ми не точно. Има такъв термин в едни нареби, та ми хрумна, че може и да е подходящ. Но там се използва за съвсем други цели (става въпрос за безопастност).
Аватар
NovemberCharlie

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум