Карайте с каска!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Карайте с каска!!!

Мнениеот Prey » Чет Сеп 17, 2009 9:14 pm

Antares написа:
Prey написа:Извинявам се, че се бутам между шамарите...
Разбрах и за каската и за протекторите, ама това с акъла още не мога да го усмисля :dontknow: Сигурно грешката е в мен, но от цялата работа разбирам, че ако имаш много акъл няма да си извадиш рамото, когато паднеш така ли?
Можеш да експериментираш. Посъбираш малко инерция, излиташ и се опитваш при падането да паднеш странично с изтеглена напред ръка. Така ще си отговориш дали при липса на акъл можеш да си извадиш рамото.
Публикувай резултатите, благодаря предварително.

Правил съм какви ли не тъпотии, ама да повтарям чуждите...
Понеже въпросът който зададох по-рано и на който ти отчаяно се мъчиш да отговориш бе изцяло риторичен, ще ти кажа един от принципите на който се крепя.

"Не мисли и не мигай! Отнема твърде много време"
За жалост не съм сигурен чий е цитатът, но пък съм сигурен, че ако продължаваш да "мислиш" докъто караш, ще продължаваш да си вадиш раменете по пътечки в парка.

Едит:
И една народна поговорка ще ти кажа:
"Акъл море, глава шамандура."
:stupid:
Аватар
Prey

Рейтинг: 1812

Мнениеот contty » Чет Сеп 17, 2009 10:04 pm

F1-MAN написа:...защото надали много хора знаят какво да правят и как да спасят живот при такава ситуация...

ами, освен да споделиш, че и другите да знаят..
кратка схватка и наново ескадроните летят...
Аватар
contty

Рейтинг: 1545

Мнениеот Antares » Чет Сеп 17, 2009 10:36 pm

Добре тогава, изглежда ще трябва да ти го нарисувам. Под "акъл" нямам предвид да размишляваш, да 'мислиш', докато караш. Имам предвид, да ти стигне сивото, за да не се пуснеш с Leader Doberman под лифта на Драгалевци шус надолу. Да внимаваш какво правиш и да не се надценяваш. Да избираш трасета и скорост, съответстващи на уменията ти, на велосипеда, който караш и не на последно място екипировката. Неспазването на тези принципи доведе до ваденето на рамото, което толкова държиш да ми посочиш. Сега разбра ли, или пак ще има напън за нещо остроумно?
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Рейтинг: 2000

Мнениеот kikon » Чет Сеп 17, 2009 11:59 pm

Prey, nice one, mate.

Antares написа:Да внимаваш какво правиш и да не се надценяваш. Да избираш трасета и скорост, съответстващи на уменията ти, на велосипеда, който караш и не на последно място екипировката. Неспазването на тези принципи доведе до ваденето на рамото, което толкова държиш да ми посочиш.

Трасе: Западен парк
Велосипед: Рам HT?
Умения: Оцелял след Беглика, Драгалевци и др.
Екипировка: Няма пряко отношение към въпроса дали ще паднеш или не. Има единствено психическо въздействие, понеже често поражда страх=>мислене=>сковаване/забавени реакции=>падане.

Та кое точно доведе до падането ти?
Сори, не си прав тука :)
Просто... аз отдавна исках да ти го кажа, ама... просто си се надценил в главата!Поне мога да те успокоя, има и други като теб, не си единствен такъв...

:rofl: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:

No offence :beer:
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Мнениеот Alpina » Пет Сеп 18, 2009 8:17 am

kikon, в известна степен сте прави и вие с Prey и Antares, не знам защо се опитвате да изкарате твърденията на другия напълно грешни.

Прочетете си постовете - собствените и на останалите и ще видите, че казвате много близки истини и заради малката разлика почвате с рогата напред да правите тоталки :dontknow:

Впускате се в излишни спорове без напълно да осъзнавате какво се опитва да каже другия :dontknow:
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот veskoz » Пет Сеп 18, 2009 8:26 am

Извод:
Не става само падане, трябва и с акъл! :lol2:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Antares » Пет Сеп 18, 2009 9:43 am

Велосипед: Рам HT? ==> ht2 (неработеща xc вилка)
Умения: Оцелял след Беглика, Драгалевци и др. ==> и съответната доза надценяване, умишлено педалиране и скорост, надвишаваща уменията ми
Екипировка: Няма пряко отношение към въпроса дали ще паднеш или не. ==> Гуменки с тотално изтъркана подметка, педал с няколко липсващи пина
Има единствено психическо въздействие, понеже често поражда страх=>мислене=>сковаване/забавени реакции=>падане. /confirm
kikon написа:Сори, не си прав тука :)
Просто... аз отдавна исках да ти го кажа, ама... просто си се надценил в главата!Поне мога да те успокоя, има и други като теб, не си единствен такъв...
Тоест потвърждаваш, че казаното за акъла е вярно :)

@veskoz :agree:

@Prey, това, че говоря за акъла ни най-малко не означава, че моя е достатъчно. Щото да го кажеш е лесно. Ама за някои неща човек трябва да си счупи главата за да ги разбере, за това отворих темата за акъла...
Карикатурите ми
He who sacrifices freedom for security deserves neither!
Ben Franklin
Аватар
Antares

Мнениеот kikon » Пет Сеп 18, 2009 10:16 am

Antares написа:Тоест потвърждаваш, че казаното за акъла е вярно :)

Не, не казах в акъла, а в главата. Не си превключил на интинкт моуд, а именно - да не мислиш.

Абе... стана много локумено вече, на мене ми трябваше да прочета предишните няколко поста по 3 пъти, че да си припомня какво точно обсъждахме. Идеята е, че ако си занимаваш мозъка с разни неща докато караш, ти го забавяш, той не може да отреагира достатъчно бързо на ситуациата и в резултат падаш. При равни други условия, ако изключиш и просто правиш, инстинктивно, се елиминира факторът забавена реакция и шансът ти да паднеш поради тази причина намалява. Трябва да си имаш доверие като караш и да си убеден в това, което правиш. Тоест трябва да мислиш много, но само до момента на действието, качиш ли се на колелото, всичко става празно.

That's it. That's all.

Аватар
kikon

Мнениеот Holz » Пет Сеп 18, 2009 11:07 am

Antares написа:Добре тогава, изглежда ще трябва да ти го нарисувам. Под "акъл" нямам предвид да размишляваш, да 'мислиш', докато караш. Имам предвид, да ти стигне сивото, за да не се пуснеш с Leader Doberman под лифта на Драгалевци шус надолу. Да внимаваш какво правиш и да не се надценяваш. Да избираш трасета и скорост, съответстващи на уменията ти, на велосипеда, който караш и не на последно място екипировката. Неспазването на тези принципи доведе до ваденето на рамото, което толкова държиш да ми посочиш. Сега разбра ли, или пак ще има напън за нещо остроумно?

Абе момче,кви размисли и страсти те гонят бе :lol: Когато карам надолу никога не мисля(или просто немога да мисля докато карам),всичко е до инстинкт :peace:
не, а ти ?
Аватар
Holz

Рейтинг: 1864

Мнениеот hitar_potter » Пет Сеп 18, 2009 8:24 pm

Имаше някакъв тъп филм, в който обаче имаше интересна теза. Когато мислиш за нещо, ти се „обвързваш“ с него - без значение дали мислите са ти положителни или отрицателни. Случвало ми се е да карам и да има коловоз. Когато мисля за коловоза и си мисля, че не трябва да влизам в него, по-скоро влизам.. Както и да е, това беше малко офтопик, но идеята е, че трябва да мислим от къде да минем, а не от къде да НЕ минаваме ;)
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот Alpina » Пет Сеп 18, 2009 8:59 pm

kikon написа:При равни други условия, ако изключиш и просто правиш, инстинктивно, се елиминира факторът забавена реакция и шансът ти да паднеш поради тази причина намалява.

А ще кажеш ли за кой инстинкт говориш?
За вродения или за придобития?

Отговори ми с кой инстинкт караш колелото така, че хем да ти доставя удоволствие, хем да не падаш, хем да не мислиш много за самото каране!

Тогава най-вероятно ще получиш просветление защо ти трябва споменавания от някои хора акъл и ще направиш разликата от него и този за коготи ти си милиш че говорят.

Да уточня нещо важно за моя въпрос - за мен инстинкта се базира на рефлексите. За това си позволих да го нарека вроден и придобит.
В това се крие и отговора.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kikon » Пет Сеп 18, 2009 9:45 pm

Произходът на инстинкта няма отношение към употребата му.

Абе най-добре става с каране. Айде стига толкоз спам. Всеки да си кара както може, пък то ще си дойде :beer:

Аватар
kikon

Мнениеот Alpina » Пет Сеп 18, 2009 9:52 pm

kikon написа:Произходът на инстинкта няма отношение към употребата му.

Какво?!?!?!?
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот kikon » Пет Сеп 18, 2009 9:55 pm

Тебе боли ли те дали си се научил да завиваш или си се родил научен? При положение, че тялото използва умението по един и същи начин? Имаш инстинкт - изполваш го.

Аватар
kikon

Мнениеот Alpina » Пет Сеп 18, 2009 10:11 pm

:rofl: :rofl: :rofl: Умолявам те - опитай се да осмислиш това, което написа :D :agree:
Hint - бОли ме, за да не ме болИ
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот man4o_85 » Сря Сеп 23, 2009 2:49 pm

Та карайте с каска наистина е полезна.
Но и не забравяите преди да започнете да откачате по някоя пътека поне веднаж да я минете по-полека защото последствията са следните.......
Тая глупост вече няма да я направя ама.
Прикачени файлове
23092009(001).jpg
(178.36 KiB) 297 пъти
man4o_85

Рейтинг: 1200

Мнениеот Prey » Чет Сеп 24, 2009 11:22 pm

Alpina написа:kikon, в известна степен сте прави и вие с Prey и Antares, не знам защо се опитвате да изкарате твърденията на другия напълно грешни.

Прочетете си постовете - собствените и на останалите и ще видите, че казвате много близки истини и заради малката разлика почвате с рогата напред да правите тоталки :dontknow:

Впускате се в излишни спорове без напълно да осъзнавате какво се опитва да каже другия :dontknow:

Явно за всеки истината е различна :dontknow:
А може би, хората го правят по различен начин :dontknow:
То в крайна сметка се оказва, че тая работа е същата като оная работа... Някои мислят, други не. В крайна сметка всички искат хем да им е кеф, хем да са бързи, хем трасето да е по-дълго и игриво, а пък ако е валяло лекинко и почвата е влажна... :liplick:
Важното е да си правиш кефа... пък за травмите е ясно, че са с доживотна гаранция.

Едит: А това с рогата е, защото сме говеда най-вероятно :D
:stupid:
Аватар
Prey

Рейтинг: 1812

Мнениеот Анелия » Съб Окт 03, 2009 8:44 am

Карайте освен с каска, със СТЕГНАТА каска. Моята се изхлузи при падането и се получи кофти. Добре съм вече, но след като паднах и ми се виеше свят и ми причерняваше.
Аватар
Анелия

Мнениеот hitar_potter » Съб Окт 03, 2009 1:41 pm

Е, мисля, че на всички ни е ясно, че хлабава каска пази почти колкото шапка...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот jivkonik » Съб Окт 03, 2009 8:54 pm

Анелия написа:Карайте освен с каска, със СТЕГНАТА каска. Моята се изхлузи при падането и се получи кофти. Добре съм вече, но след като паднах и ми се виеше свят и ми причерняваше.

ЪЪъъъъ и коронката моля да не се носи под каската (визирам аватара...) :lol: :wavey:
Аватар
jivkonik

Мнениеот rarekin » Съб Окт 03, 2009 9:01 pm

Анелия написа:Карайте освен с каска, със СТЕГНАТА каска. Моята се изхлузи при падането и се получи кофти. Добре съм вече, но след като паднах и ми се виеше свят и ми причерняваше.

Какво си направила? :crap: Иначе, това е често срещано - доста хора си мислят, че е достатъчно да си закопчаят каската под брадата и ... дотам. Добър начин да се провери, дали каската (говоря за XC каски) е добре/стегнато закрепена, е, като след като бъде закопчана каишката, се опитате да бутнете каската назад към тила. Каската трябва да мърда МАКСИМУМ 2-3 см. назад
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Анелия » Нед Окт 04, 2009 6:19 pm

На главата нямам сериозно нараняване, паднах с неголяма скорост на черно, в един пепелак и борови иглички. Обаче жилите на врата от другата страна на падането ме болят, както и рамото на страната дето паднах, и палеца. Леко и там където свършват кокалите на таза, там имам и ожулено защото карам и с гол кръст :blush:
Аз съм сигурно човекът с най-много падания в XC-то :crap:
Каишката на каската ми беше доста хлабава, а регулирането отзад обикновено го затягам преди спускане, но този път явно съм пропуснала, защото ми пушеше главата от снощните бири. Ми тъй, който търгва неподготвен, ще си носи последствията.
Аватар
Анелия

Мнениеот Admin » Нед Окт 04, 2009 7:35 pm

Реглажът отзад по принцип е замислен да се пипа само веднъж, при първата настройка на каската, също и когато се промени размера на главата, обема на косата и т.н., но не и по време на карането.
А каишите трябва да са стегнати под брадичката така, че когато човек отваря широко уста, да усеща съпротивлението им.
Радвам се, че не е имало по-тежки последици. :beer:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот Frida » Вто Окт 06, 2009 1:28 am

Admin написа:...
А каишите трябва да са стегнати под брадичката така, че когато човек отваря широко уста, да усеща съпротивлението им.

Аз съм ги стегнала максимслно и въпреки това не постигам този ефект. :dontknow: освен това понякога се дразня, че с опашка не мога да я сложа, винаги трябва да съм със спусната коса, което не винаги е мн удобно!
Аватар
Frida

Рейтинг: 1323

Мнениеот rarekin » Вто Окт 06, 2009 10:36 am

Frida написа:
Admin написа:...

Аз съм ги стегнала максимслно и въпреки това не постигам този ефект. :dontknow: !

I know. Вика му се евтина каска.

Frida написа: ... освен това понякога се дразня, че с опашка не мога да я сложа, винаги трябва да съм със спусната коса, което не винаги е мн удобно!

:rofl:

Women's woes!
Планинското колоездене може да бъде опасен спорт! Винаги карайте с каска! Никоя екипировка не може да гарантира колоездача срещу падане и тежко нараняване!
rarekin

Мнениеот Frida » Пет Окт 09, 2009 12:38 am

rarekin написа:...

I know. Вика му се евтина каска...

:nono: Изображение не ми се струва много евтина!
Аватар
Frida

Рейтинг: 1323

Мнениеот matrixbglan » Нед Окт 11, 2009 12:39 pm

имам 1въпросче чух че се продават каски които хем са фулфейс хем се сваля тази част която пази брадата и може да се ползва като каска гъбка примерно за сноуборд... ако можете да микажете каде се продават и как се наричат този вид каски :dontknow:
respect the mountain
matrixbglan

Мнениеот did » Нед Окт 11, 2009 5:02 pm

matrixbglan написа:имам 1въпросче чух че се продават каски които хем са фулфейс хем се сваля тази част която пази брадата и може да се ползва като каска гъбка примерно за сноуборд... ако можете да микажете каде се продават и как се наричат този вид каски :dontknow:

http://www.chainreactioncycles.com/Mode ... elID=17687
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот matrixbglan » Нед Окт 11, 2009 5:33 pm

Мерси но имах в предвид нещо с по малко одушници и по затворено да знаеш ?
respect the mountain
matrixbglan

Мнениеот marsa » Нед Окт 11, 2009 10:17 pm

Admin написа:Реглажът отзад по принцип е замислен да се пипа само веднъж, при първата настройка на каската, също и когато се промени размера на главата, обема на косата и т.н., но не и по време на карането.
Радвам се, че не е имало по-тежки последици. :beer:
Аз за съжаление чат-пат виждам разни хора (няма да цитирам), които слагат каската, но не е притегната към брадата, а напротив - съвсем спокойно може да си пъхнеш ръката например... Вярно, че при точен размер и добър реглаж каската е добре прилепнала и няма да падне от само себе си, но усещането е измамно, аз винаги карам с добре стегната каска, независимо къде съм, дори и да има дискомфорт... каската при падане може и ще падне (се размести) много лесно още преди досега със земята, така че...

Колкото до опашката - може да си връзваш ластика малко по- ниско - пак няма да е свободна ;)

П-с: На моя Драг за 2-30лв му се поотпуска примката под брадата от време на време - неизбежно. Пък и за съжаление не е на размери явно, скоро ще търся каска. Направен е да пасва и на малка и голяма глава, но не е съвсем комфортно.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум