Тема за кратки въпроси

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Тема за кратки въпроси

Мнениеот Pr3d4t0R » Пет Окт 04, 2024 11:32 am

Ако тресе заради накладките, то това означава, че повърхността им е неравна. Аз лично винаги ги минавам няколко цикъла за "Улягане" - по равен баир надолу, като държа на около 50-60% спирачката и въртя. След няколко такива спускания се усеща, когато чифтът е готов.
Аватар
Pr3d4t0R

Рейтинг: 2000

Мнениеот Boyan1984 » Пет Окт 04, 2024 12:32 pm

Е да, ама задните дето са на 2 месеца и не са като хората...ще си взема други накладки и ще пробвам. Тука пък няма оригинални на Формула.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот evilzet » Пет Окт 04, 2024 2:42 pm

Pr3d4t0R написа:... равен баир надолу, ...

:lol: :lol: това тройно противоречие, ако го прочете някой бот, ще му изпушат процесорите, вместо да се обучи :lol:
evilzet

Мнениеот mentalhead » Вто Окт 08, 2024 9:20 am

Boyan1984 написа:Сложих си нови накладки Trickstuff на Формула Кюра 2, обаче има някакви страшни вибрации и тресене на предната. Задната не тресе, ама се чува звук все едно накладките са на края..С оригиналните това го нямаше. Мих дисковете - пак така. Решение? :beer:

От написаното не става много ясно задните сменяни ли са или не. Колкото до предните освен смяната на накладките, имало ли е интервенция по ротор, апарати? Проблемът може да се потърси и в евентуално разхлабен ротор. Може да е и крив. Бих калибрирал апарата повторно с новите накладки, може износването на старите да е било неравномерно и да си компенсирал някакво евентуално стържене с калибриране и сега апаратът да е накриво. Под калибриране имам предвид процедурата с разхлабване на апарата, стискане на спирачката и затягане.
Аватар
mentalhead

Мнениеот mentalhead » Вто Окт 08, 2024 9:42 am

Едно питане и от мен. Как почистване веригата от восъчна смазка, по-конкретно Squirt?
На шишенцето изрично пише да не се обезмаслява, освен преди първоначалното третиране, което съм направил.
Пише само периодично да се слага от смазката без да се чисти, като те явно са си убедени, че смазката им няма да събере никаква мърсотия през целия си живот.
Хубаво, ама веригата ми стана доволно мръсна след две карания и си иска чистене. Потопих я няколко пъти в гореща вода и се отделиха някакви пресечени фракции восък, но не на 100%. А бая баня и ударих. Четох за чистене с някакви минерални разредители (за бои ?!?), ама исках да се допитам до форума първо. Как аджеба чистите вериги със смазка на восъчна основа?
Аватар
mentalhead

Мнениеот Pr3d4t0R » Вто Окт 08, 2024 10:39 am

И аз ползвам вече доста години смазката на Squirt - просто забърсвам веригата веднага след всяко каране с парцал. Даже и след добро каляне се почиства добре от боклуците. В последствие евентуално добавям смазка преди следващото в зависимост колко много е трябвало да я чистя / колко дълго е било предното каране.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Alexi » Вто Окт 08, 2024 12:29 pm

Скуирта го ползвам от години ,не лепи почти никакви боклуци стига да не прекаляваш с количеството му .. само забърсвам ,веригите ми стоят сухи и чисти .. важно е да се отбележи ,че тази смазка се нанася след каране ,а не преди него .. за да има време да изсъхне инак ако я сложиш и тръгнеш лепенето на прахоляк е гарантирано
Аватар
Alexi

Мнениеот vencil » Вто Окт 08, 2024 2:53 pm

За шосейно каране по колко км. приблизително издържа тая смазка.
Аватар
vencil

Рейтинг: 1265

Мнениеот Boyan1984 » Сря Окт 09, 2024 6:06 pm

mentalhead написа:
Boyan1984 написа:Сложих си нови накладки Trickstuff на Формула Кюра 2, обаче има някакви страшни вибрации и тресене на предната. Задната не тресе, ама се чува звук все едно накладките са на края..С оригиналните това го нямаше. Мих дисковете - пак така. Решение? :beer:

От написаното не става много ясно задните сменяни ли са или не. Колкото до предните освен смяната на накладките, имало ли е интервенция по ротор, апарати? Проблемът може да се потърси и в евентуално разхлабен ротор. Може да е и крив. Бих калибрирал апарата повторно с новите накладки, може износването на старите да е било неравномерно и да си компенсирал някакво евентуално стържене с калибриране и сега апаратът да е накриво. Под калибриране имам предвид процедурата с разхлабване на апарата, стискане на спирачката и затягане.

От всичко, което предполагаш, нищо не е от това. Задните ги смених преди 3 месеца някъде. Накладките не опират в дисковете, нищо не е криво, няма разхлабени ротори. Естествено, че с новите накладки, се наложи ново калибриране, както вече казах - диска не опира в накладките...
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот the_rookie » Сря Окт 09, 2024 9:23 pm

Така описано ми прилича на лоша съвместимост между материала на диска и фрикционата смес на накладката, генерираща NVH (noise, vibration, and
harshness) в системата! Принципно, спирачките се проектират според взаимодействието между определена двойка ротор/статор и при замяна на единия от елементите с друг (от различен материал и технология на обработка) е възможно да се получат аномалии в работата. Какви са настоящите дискове?
Аватар
the_rookie

Мнениеот Boyan1984 » Чет Окт 10, 2024 8:08 am

the_rookie написа:

Така описано ми прилича на лоша съвместимост между материала на диска и фрикционата смес на накладката, генерираща NVH (noise, vibration, and
harshness) в системата! Принципно, спирачките се проектират според взаимодействието между определена двойка ротор/статор и при замяна на единия от елементите с друг (от различен материал и технология на обработка) е възможно да се получат аномалии в работата. Какви са настоящите дискове?

Благодаря за отговора! Дисковете са оригиналните на Formula. Колелото го купих чисто ново февруари месец и като си беше с оригиналните накладки нямаше такива проблеми. Нали все пак Trickstuff са "бутикова" марка и не би трябвало да има такива малоумни проблеми.
Ще поръчам оригинални накладки, че ми писна.
P.s. И тия са се забравили - 15 евро за чифт..Ебаси, 60 лева за накладки ли трябва да дам? Нещо обмислям да ги продам и да си мина на изпитаното Shimano XT.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Pr3d4t0R » Чет Окт 10, 2024 9:57 am

Ползвал съм накладки на Trickstuff точно с диск Формула - никакви проблеми. Може да са дефектни, не е изключено. Може и са малко шкурене да се оправят, знам ли.
Аватар
Pr3d4t0R

Мнениеот Bi11y » Чет Окт 10, 2024 1:27 pm

mentalhead написа:Едно питане и от мен. Как почистване веригата от восъчна смазка, по-конкретно Squirt?

Аз зачиствам веригата с влажни кърпички - въртя курбела назад , почисвам и смазвам след каране . Отделно почиствам и колелцата на дерейльора - там натрупва смазка също.
Bi11y

Мнениеот motomarzel » Чет Окт 10, 2024 1:35 pm

Bi11y написа:
mentalhead написа:Едно питане и от мен. Как почистване веригата от восъчна смазка, по-конкретно Squirt?

Аз зачиствам веригата с влажни кърпички - въртя курбела назад , почисвам и смазвам след каране . Отделно почиствам и колелцата на дерейльора - там натрупва смазка също.

Че какво им е на нормалните парцали от стари дрехи (тениски)?

Изображение
Аватар
motomarzel

Мнениеот Bi11y » Чет Окт 10, 2024 1:37 pm

motomarzel написа:Че какво им е на нормалните парцали от стари дрехи (тениски)?

Така ми е по-лесно .
Bi11y

Мнениеот motomarzel » Чет Окт 10, 2024 3:47 pm

Дори да пренебрегнем излишното замърсяване, това ми се вижда супер неудобно и неефективно, тези кърпички са доста тънки и неподходящи за такава груба работа, а и самите те пускат власинки, които ще останат по веригата.

Аз отдавна съм си разрешил този проблем - карам с парафин.
Аватар
motomarzel

Мнениеот mentalhead » Съб Окт 12, 2024 10:39 pm

Boyan1984 написа:
mentalhead написа:

От всичко, което предполагаш, нищо не е от това. Задните ги смених преди 3 месеца някъде. Накладките не опират в дисковете, нищо не е криво, няма разхлабени ротори. Естествено, че с новите накладки, се наложи ново калибриране, както вече казах - диска не опира в накладките...

Аз бих разменил предните и задните накладки за да видя ефекта. Или да разменя лявата и дясната накладки отпред. И със сигурност бих пробвал да ги позашкуря, както вече предложиха - възможно е някаква по-твърда частица в композита на накладката да я прави тази мизерия. Малко неочаквано би било това за Trickstuff, но пък не е невъзможно. Задните накладки впрочем какви са? От чисто любопитство.
Аватар
mentalhead

Мнениеот the_rookie » Нед Окт 13, 2024 9:50 am

mentalhead написа:.... Задните накладки впрочем какви са? От чисто любопитство.

Boyan1984 написа:Сложих си нови накладки Trickstuff на Формула Кюра 2, обаче има някакви страшни вибрации и тресене на предната. Задната не тресе, ама се чува звук все едно накладките са на края..С оригиналните това го нямаше...

Доколкото аз разбирам, сменени са и на двете спирачки с Trickstuff! Колегата не поясни точно какви са и дисковете на Формула (едно или двусъставни), както и размера им! На монолитните виждам, че дебелината е 1,8 на 160 и 180мм и 2,25 на 203 и 220мм, а при trickstuff са основно 2,05 и 1,85 при най-малките. Изключвам възможноста за два дефектни комплекта накладки, освен ако не са ментета (реплики по новому)! При всичко изправно и сработено("burnishing" и "bedding in"), обяснение за шума и вибрацията са трептенията на диска и апарата, резултат от "неправилно" триене диск/накладка. И понеже предния диск е по-голям, по-натоварен и вероятно по-дебел, а вилката допълнително усилва трептенията -отпред нещата си изглеждат като тресене. При задницата нещата са леко изразени заради по-малък и тънък диск, с малко натоварване и по-високата устойчивост в задния триъгълник. Това е моето обяснение на нещата от дистанция и по описание!
Аватар
the_rookie

Мнениеот Boyan1984 » Вто Окт 15, 2024 8:47 am

И на двете спирачки са сменени с Трикстаф накладки. Дисковете са 180 на Формула, ама май не са Монолитик, а обикновени. Вчера пак се спусках - като загреят спирачките започва същото - свирене няма,но си го има звука.
Всичко съм проверил - накладките си стоят както трябва да диска. Значи, с оригиналните накладки това го нямаше, не че е някакъв проблем, просто ми беше чудно защо го прави с тия :dontknow:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Alexi » Вто Окт 15, 2024 4:25 pm

лоша комбинация ротор - накладка .. особено ако накладките са по твърдички свирене си има ,каране с по меки накладки винаги е по добра идея едно че ротора изкарва повече ,а са и по безшумни
Аватар
Alexi

Мнениеот Bi11y » Вто Окт 15, 2024 6:12 pm

Boyan1984 написа:Всичко съм проверил - накладките си стоят както трябва да диска. Значи, с оригиналните накладки това го нямаше, не че е някакъв проблем, просто ми беше чудно защо го прави с тия :dontknow:

Имам следната питанка - когато натискаш плавно спирачката виж дали диска не се усуква ? Буталото/буталата от едната страна да се приближават по-бързо от тези от другата страна . Аз не прочетох горе кой модел са точно спирачките ,но ако са 4-бутални също може буталцата от едната страна да опират по различно време и да прави този проблем .
Bi11y

Мнениеот Sprinter » Вто Окт 15, 2024 8:00 pm

Boyan1984 написа:И на двете спирачки са сменени с Трикстаф накладки. Дисковете са 180 на Формула, ама май не са Монолитик, а обикновени. Вчера пак се спусках - като загреят спирачките започва същото - свирене няма,но си го има звука.
Всичко съм проверил - накладките си стоят както трябва да диска. Значи, с оригиналните накладки това го нямаше, не че е някакъв проблем, просто ми беше чудно защо го прави с тия :dontknow:

Това, че Трикстъф правят бутикови спирачки, по никакъв начин не ги прави предпочитан производител на масови накладки :)
Не разбрах, новите метални ли са или органични? Най-добре си вземи оригинални на Формула (хинт - в БГ имат официален представител ;) ) и няма да имаш проблеми. Цена от 30 лв. на комплект е напълно нормална.. и не забравяй, при всяка смяна - чистене на дискове със спирт и задължително улягане.
Sprinter

Рейтинг: 1782

Мнениеот Boyan1984 » Сря Окт 16, 2024 7:09 am

Bi11y написа:
Boyan1984 написа:Всичко съм проверил - накладките си стоят както трябва да диска. Значи, с оригиналните накладки това го нямаше, не че е някакъв проблем, просто ми беше чудно защо го прави с тия :dontknow:

Имам следната питанка - когато натискаш плавно спирачката виж дали диска не се усуква ? Буталото/буталата от едната страна да се приближават по-бързо от тези от другата страна . Аз не прочетох горе кой модел са точно спирачките ,но ако са 4-бутални също може буталцата от едната страна да опират по различно време и да прави този проблем .

Като натискам плавно няма никакви проблеми. ШУма и вибрациите се получават, когато са загряли вече. Предполагам, че е от накладките, щото дисковете ги мих с изпоропилов спирт, избърсани и т.н...Спирачките са двубутални Cura. Както казах вече - с ороигиналните накладки нямаше никакви шумове.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Boyan1984 » Сря Окт 16, 2024 7:11 am

Sprinter написа:
Boyan1984 написа:И на двете спирачки са сменени с Трикстаф накладки. Дисковете са 180 на Формула, ама май не са Монолитик, а обикновени. Вчера пак се спусках - като загреят спирачките започва същото - свирене няма,но си го има звука.

Това, че Трикстъф правят бутикови спирачки, по никакъв начин не ги прави предпочитан производител на масови накладки :)
Не разбрах, новите метални ли са или органични? Най-добре си вземи оригинални на Формула (хинт - в БГ имат официален представител ;) ) и няма да имаш проблеми. Цена от 30 лв. на комплект е напълно нормална.. и не забравяй, при всяка смяна - чистене на дискове със спирт и задължително улягане.

Абсолютно съм съгласен с теб. Органични са накладките. кой е вносител на Формула за БГ? В Паве продават нна VAR накладки, които са по 20 кинта, но предпочитам да взема оригинални.
P.S.НА сайта на Формула дават BAS Sporting като дистрибутор за БГ, ама като кликна на сайта и ме прехвърля на някакъв друг сайт...Пък за тези БАС няма никакво инфо. Е, има някакви телефони, ще ги пробвам след 10 часа...
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот Sprinter » Сря Окт 16, 2024 8:23 am

Boyan1984 написа:
Абсолютно съм съгласен с теб. Органични са накладките. кой е вносител на Формула за БГ? В Паве продават нна VAR накладки, които са по 20 кинта, но предпочитам да взема оригинални.
P.S.НА сайта на Формула дават BAS Sporting като дистрибутор за БГ, ама като кликна на сайта и ме прехвърля на някакъв друг сайт...Пък за тези БАС няма никакво инфо. Е, има някакви телефони, ще ги пробвам след 10 часа...

BAS = True Riders - https://trueriders.bg
Sprinter

Рейтинг: 1782

Мнениеот Boyan1984 » Сря Окт 16, 2024 8:55 am

:beer: :beer:
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот _SoRa_ » Сря Окт 16, 2024 9:01 am

На моите Cura и Cura 4 им сложих Galfer накладки. Нямам забележки.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Boyan1984 » Сря Окт 16, 2024 9:15 am

Откъде ги взе? Аз си поръчах оригинални от True Riders, имат в наличност всичко.
Let's fucking DIE!
Boyan1984

Мнениеот _SoRa_ » Сря Окт 16, 2024 9:45 am

От bike24, но сега не ги виждам налични.
В bikeinn мисля, че ги има също.
_SoRa_

Рейтинг: 1998

Мнениеот Boyan1984 » Сря Окт 16, 2024 2:41 pm

Сменявам спирачките - 80 лева за накладки :D :D Ебаси, за тия пари с шиманските две години щях да карам....Накой иска ли Formula Cura 2 :D
Let's fucking DIE!
Boyan1984

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум