Карайте с каска!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Карайте с каска!!!

Мнениеот valsto » Чет Окт 15, 2009 9:20 pm

Анелия написа:Добре съм вече, но след като паднах и ми се виеше свят и ми причерняваше.

това е опасно- може да имаш сътресение на мозъка. ако ти се е и повръщало- сигурно е. трябва да отидеш на лекар. може да има кофти последици.
valsto

Рейтинг: 1385

Мнениеот Specialized _ DH » Пон Окт 26, 2009 3:19 pm

Когато се избира каска размера трябва да бъде точен в противен случай колкото и да стягаш каишите на каската :bigeyes: няма да се махне клатенето.Каската винаги се стяга хубаво преди каране иначе резултата е строшен врат и мн важно хубаво е като си купувате каска да я вземете нова защото подплънките заемат формата на главата на предишния собственик.И попринцип добре е да се сменя каската всеки сезон ако финансите ви го позволяват :D
Ти карането остави на нас...
Аватар
Specialized _ DH

Рейтинг: 1193

Мнениеот kkch » Вто Окт 27, 2009 6:49 pm

Каската е най-важната част от екипировката и затова небива да се пренебрегва.А виждам много хора когато си сложат каската (най-вече фулфейсовете) не си я закопчават.По техните думи "за кво да я закопчавам кат тя не пада?"
Значи преди време гледах един клип,в който едно момче падна със много голяма скорост във едно дере и на забавения кадър се вижда как каската му се удря в един клон в дърво докато пада и му пада от главата.Последствията от падането бяха само одрана брадичка и цицина на челото,но представете си ако не беше имал и този късмет да се размине с толкова малко...
boooom
Аватар
kkch

Рейтинг: 1180

Мнениеот Krismars » Сря Окт 28, 2009 6:13 pm

Абсолютно подкрепям последното мнение, каската трябва да е стегната и закопчана. Понеже мойта е с D-ring не я бях стегнал много и на състезанието в Слънчев бряг паднах с много висока скорост, и си забих главата в кормилото, понеже каската изхвърча още като тръгнах да падам. За щастие се разделих с малко кръв и се сдбобих с подуване над горната устна, ама ако се бях ударил малко по-надолу щях да остана без зъби, или пък щяха да ми събират носа на части.
Аватар
Krismars

Рейтинг: 2000

Мнениеот LyuboKolev » Съб Окт 31, 2009 7:40 pm

Krismars написа:Абсолютно подкрепям последното мнение, каската трябва да е стегната и закопчана. Понеже мойта е с D-ring не я бях стегнал много и на състезанието в Слънчев бряг паднах с много висока скорост, и си забих главата в кормилото, понеже каската изхвърча още като тръгнах да падам. За щастие се разделих с малко кръв и се сдбобих с подуване над горната устна, ама ако се бях ударил малко по-надолу щях да остана без зъби, или пък щяха да ми събират носа на части.

Колега, това на състезание да си с хлабава каска си е пълен смях. Но независимо от твойта грешка, ако не се стяга каската, няма смисъл да се слага. На някоя по голяма дупка или нещо такова тя само ще ти пречи мърдайки по главата. От друга страна не съм съгласен че трябва "винаги" да съм с каска. Има хора които карат в парка с 5 км/час, за какво им е каска. Или такива които карат по тротоара с 6 км/час. Въобще израза "винаги", както и "никога" не съществуват в цивилния живот. Пак подчертавам за състезанието на Сл. бряг- ако си бил с отвързана каска-ти и съдиите или тия на старта не ги знам какви са, сте безотговорни. А ако те са те накарали да я вържеш и ти после си я отвързал значи си загубил време.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот Krismars » Съб Окт 31, 2009 8:33 pm

Всъщност каската беше закопчана, просто не беше стегната достатъчно отдолу /Каската ми не се мърда попринцип, просто одолу беше хлабава и при спецификата на начина ми на падане, просто се изхлузи/. Втори съдиите бяха под всякаква критика, не желая да ги коментирам. Трето дори и с 5 км/ч ако паднеш може да умреш, достатъчно е да си шибнеш главата в бордюр примерно, а такива в парковете и по улицте има много. Така че, където и да караш поне една челадинка. :agree:
Аватар
Krismars

Мнениеот za6tovsenamen » Съб Окт 31, 2009 10:19 pm

Аватар
za6tovsenamen

Рейтинг: 1852

Мнениеот blizzard » Съб Окт 31, 2009 11:11 pm

Krismars написа:Трето дори и с 5 км/ч ако паднеш може да умреш, достатъчно е да си шибнеш главата в бордюр примерно, а такива в парковете и по улицте има много. Така че, където и да караш поне една челадинка. :agree:

Е ти можеш да умреш и ако ти се счупи стола както си седиш пред пц-то и се удариш в бюрото ако става дума.
Каската (както и всичко друго) трябва да се ползва с акъл, а не с генерални изявления с 'винаги', 'навсякъде', 'никога' и така нататък. Който няма толкова акъл че да действа по тоя начин, значи никаква каска, ако ще да го покрива от петите до ушите, няма да му помогне.
Аватар
blizzard

Рейтинг: 1835

Мнениеот LyuboKolev » Нед Ное 01, 2009 8:39 am

blizzard написа:
Krismars написа:Трето дори и с 5 км/ч ако паднеш може да умреш, достатъчно е да си шибнеш главата в бордюр примерно, а такива в парковете и по улицте има много. Така че, където и да караш поне една челадинка. :agree:

Е ти можеш да умреш и ако ти се счупи стола както си седиш пред пц-то и се удариш в бюрото ако става дума.
Каската (както и всичко друго) трябва да се ползва с акъл, а не с генерални изявления с 'винаги', 'навсякъде', 'никога' и така нататък. Който няма толкова акъл че да действа по тоя начин, значи никаква каска, ако ще да го покрива от петите до ушите, няма да му помогне.

Това с "от петите до ушите" е много яко! Но за стола си прав. Аз вече и на него "винаги" ще стоя с каска. Ако се бях сетил преди "никога" нямаше да стоя без каска. И един истински случай: Мой познат мангизлия си направи много як ремонт вкъщи. Обаче тоалетната чиния, няма да кажа на коя скъпа фирма е, се оказа дефектна. При петото сядане за ак..... се счупи зверски и му поряза много сериозно ахилесовото сухожилие. Така че и във WC с каска от петите до ушите!!! Винаги със и Никога без.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот marsa » Нед Ное 01, 2009 9:56 am

(Валентино) Роси е с прорезни рани и шевове на лявата ръка и крак, след като паднал върху стъклена маса в дома си. Пилотът искал да затвори прозорец, когато се подхлъзнал и паднал върху масата. Тя се счупила и наранила Роси.

Дни преди да замине за Мондиал 2002, Сантяго (Канисарес) счупи флакон одеколон върху крака си. Порезната рана не само го извади от състава, но вероятно завинаги го направи резерва на Икер Касияс в испанския национален тим.

Това се сещам на първо четене. Може да е от непредпазливост, може и да са случайности... случва се. Човек не може да ходи като пашкул постоянно, но има занятия, при които се ползва екипировка. Както някой каза - ако нямаш мозък да прецениш кога каква екипировка е удачно да се ползва, то по- добре изобщо да не се захващаш.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот v.zarev » Нед Ное 01, 2009 10:02 am

Трябва да се кара разумно винаги, но и с каска винаги, защото не знаеш кога в каква ситуация може да попаднеш :nono: нито кой идиот пешеходец или шофьор може да те постави в такава :xx(: Не всичко зависи само от теб велосипедиста - луди бол :crazy:
Изображение
Аватар
v.zarev

Рейтинг: 1378

Мнениеот LuSKa7a » Нед Ное 01, 2009 2:34 pm

za6tovsenamen написа:http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&VideoID=24697375
Тоя извади голям късмет....

Немога да ги разбера тия самоубийци :crazy: въпреки че немогат,те 'скачат' ... той не направи никакво усилие да дигне предната гума че да се приземи г/д както трябва :dontknow:
MouNTainBike - Не Става Само С Каране..Трябва И Да Си Без Акъл..: )
[Разменям диск 160мм + преходник -преден- на Avid , за диск 185мм + преходник за него]
LuSKa7a

Рейтинг: 1200

Мнениеот marsa » Нед Май 23, 2010 8:25 pm

Пичове, вчера разбрах колко здрава е моята каска! Карането ми е такова, че инциденти са рядкост, имам хиляди километри без драскотини дори, вчера си изкарах поредния бревет 200км, финала беше в центъра на София, чакайки последния светофар (на 20м) се подхлъзнах на мокри плочки и паднах почти от място, при което си треснах доста стабилно главата и рамото в земята. В мига, в който помирисах мокрите кални плочки и главата ми пружинира отново нагоре, разбрах какво значи каската да ти спаси живота. Знаете какво става после след силен удар - странен аромат на кръв без рани, световъртеж и т.н. Бях в шок, чак у дома усетих болката и в рамото, което съм чупил, но този път имам късмет - само ставата е натъртена.

Всичко се случва за миг и може да се случи във всеки миг! Не забравяйте, че... който сам не се пази и Господ не може да го опази.
Кучетата си Изображение, колелото си Изображение.
Аватар
marsa

Мнениеот Sartor » Нед Май 23, 2010 9:15 pm

За да ви окуража да карате с каска, ето това са моите резултати (при това БЯХ с каска!!!). Общи взето освен лепената главЪ в болницата (деа тая шопска дървена глава бре), пострадаха: каската (както виждате не прилича на нищо), прозрачните лещи на слънчевите очила (важното е, че не ми влезе нищо в очите), скъсани ръкавици (вече зашити и като нови), леко протъркани презрамки на раницата.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
Sartor

Рейтинг: 1995

Мнениеот veskoz » Пон Май 31, 2010 3:31 pm

Тази по-високичката рана на лявата ти страна ми звучи като недобре стегната каска, тъй като е височко. Прав ли съм? :magnify:
Успех! И без повече такива! :beer:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот uaz_95 » Пон Май 31, 2010 9:45 pm

Един ден през седмицата свършихме по рано училище с Kris4ooo и решихме да отидем да се пуснем по ДХ-то в Тетевен, нали всичко с каска с наколенки с ръкавици пускаме са, и едни ученици от друго училище се бяха събрали и ние минаваме покрай тях, и те ни са смеят, теглих им по две майни, по две майки и така нататъка. Бати смотаняците. Те за каска сигурно не са чували :rofl:
Град Тетевен за връзка с мен 0882626753 или скайп alfata_95. Може и ЛС
Еконта също може да помогне.
Ето ви и снимките : http://www.album.bg/chasti_ttv/
Аватар
uaz_95

Рейтинг: 1089

Мнениеот gofren » Вто Юни 01, 2010 12:31 am

споко и на мен ми се смеят за каската. познай колко shit давам за тяхното мнение (от израза who gives a shit)
Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот k0k0 » Вто Юни 01, 2010 7:35 am

gofren написа:споко и на мен ми се смеят за каската. познай колко shit давам за тяхното мнение (от израза who gives a shit)

Смеят се ама ако ги пуснете да се спускат по някоя пътека ще напълнят гащите :rofl:
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот kapitanblood » Вто Юни 01, 2010 10:06 am

Карам си с каска,и хич не ми дреме дали някой ми се смее или не.Протектори ползвам само в планината като се спускам.
Гледам собствената си безопастност,за хорското мнение не ме е грижа.....;)
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот zafirovp » Вто Юни 01, 2010 11:51 am

Ами естествено, че трябва да се кара с каска навсякъде. В града може да бъде по-опасно и от Сопот, но това е най-вече въпрос на късмет. Има хора където си взимат каски само за гъзария, а пък вие се притеснявате. :agree:
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот uaz_95 » Вто Юни 01, 2010 7:37 pm

Не мисля че може да се каже че се притесняваме. По скоро се присмиваме (да ние) на хората които се смеят на нас. Че ако им дадем да направат малко по хард спускане, долу ще слезат бутайки и ще кажат : Ти как мина тука ? :rofl: Та така че на мене ми е през х.я за тия дето ми се смеят. Аз само мога да съм доволен че съм по нагоре от тях :^:
Град Тетевен за връзка с мен 0882626753 или скайп alfata_95. Може и ЛС
Еконта също може да помогне.
Ето ви и снимките : http://www.album.bg/chasti_ttv/
Аватар
uaz_95

Рейтинг: 1089

Мнениеот zafirovp » Сря Юни 02, 2010 12:04 am

Сега ме подсети. Има моменти когато просто немога да сдържа смеха си. Едно момче на около 15 години с Gambler, броня, джърси, ръкавици от тези с карбон но без каска. Не че има нещо лошо но за какво ви е цялата тази протекция без да имате най-важната. Ако ще тир да ви мине през ръката няма да е по-зле от това някой да си разбие главата в някои камък, което не го пожелавам на никого. От кога броните са по-важни от каските. Ехх каква е тази мода, какво е това нещо... Нищо нали джърсито е същия цвят като рамката, за някой хора това е по-важно. Аз по скоро бих спестил някои компонент по байка от колкото пари за пратекция и най-вече каска.
Търся Marzocchi Roco на части.
Аватар
zafirovp

Рейтинг: 1297

Мнениеот veskoz » Сря Юни 02, 2010 7:38 am

Дори когато се шляйкам в квартала съм със каска (челадинка). :D В интерес на истината, целия квартал си ме знае от лапе, че съм на колело и дори вече виждам дечица, които карат с каски на улицата пред дома си. Не съм искал по един или друг начин да бъда кумир, но в този смисъл... се радвам.
Имитират ме, купуват си фарчета, стопчета, коментираме някои основни неща.
Историята познава много твърди глави от сорта "На мене това няма как да ми се случи...", но аз пък съм виждал много пъти как историята се променя.
Ако не за своя собствена безопасност, носете каски заради чуждата. Направете така, че когато след години детето ви види колоездач без каска да пита "...мамо, тате, абе тоя луд ли е да кара без каска...". :crazy:

:) :peace:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот HighFlyer331 » Съб Юни 19, 2010 2:52 pm

И аз си карам с каска независимо дали съм в града или карам в планината.Немога да разбера какво е толкова безопасното да кара6 в града без каска,се едно ги нчма острите ръбове,пияните шофиори и се едно неможеш да се пребиеш като куче като си отишъл на 200 метра от вас да платиш нета.Носете каска и да не ви пука като тъпите фешъни и гадните зализани п...расчета ви се подиграват,защото съм 100% сигурен,че ако ги качиме някъде където караме и ги пуснеме надоло незнам дали ще го слезнат на байка,а ако го направят доло гащите им ще са пълни с лайна.А "модерните" като си мислят,че сме тъпи тия дето караме с каски,после в болницата като свършат,ние ще си караме и ще си правим кефа.И аз така си мислих закво ми е каска и един път отивам да поскачам малко,и както взех единия скок паднах накриво и директно по глава.Добре че бях с каската,че иначе незнам какво щеше да се случи.
Това е моето мнение,Наздраве.
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride....
Аватар
HighFlyer331

Рейтинг: 1109

Мнениеот teodorchy_sofia » Съб Юни 19, 2010 3:36 pm

Аз пък карам без каска. Не желая да стимулирам никой да кара без каска, даже напротив. Много съм глупав - знам, но просто НЕ МОГА ДА КАРАМ С КАСКА. Не мога да свикна с още 1кило на главата си (full face), или пък да карам с челадинка, която не знам от какво точно ме предпазва?
Вярно, падал съм доста, и то по глава. Мое мнение е, че каска ТРЯБВА да се слага, но когато карам с каска, тя толкова ми пречи и ми тежи, че има по-голяма вероятност да падна с нея, отколкото без нея.
viewtopic.php?f=16&t=76145 DARTMOOR !!!
GSM: 0885 74 58 10 - Теодор.
Аватар
teodorchy_sofia

Рейтинг: 1145

Мнениеот kapitanblood » Съб Юни 19, 2010 10:55 pm

teodorchy_sofia написа:Аз пък карам без каска. Не желая да стимулирам никой да кара без каска, даже напротив. Много съм глупав - знам, но просто НЕ МОГА ДА КАРАМ С КАСКА. Не мога да свикна с още 1кило на главата си (full face), или пък да карам с челадинка, която не знам от какво точно ме предпазва?
Вярно, падал съм доста, и то по глава. Мое мнение е, че каска ТРЯБВА да се слага, но когато карам с каска, тя толкова ми пречи и ми тежи, че има по-голяма вероятност да падна с нея, отколкото без нея.

Виждаш ли като падаш без каска,какво се получава.... :rofl:
Може ли да пишеш такива глупости,тежала ти каската,пречела ти.... :crazy:
Като ти гледам колелото караш стриийт,колко според теб тежи,май е повече от мозъка ти.Давам ти пример със зимна каска.
Нали знаеш една поговорка:веднъж стомна,два пъти и третия път се счупила.... :nono:
Не си прави експерименти със здраето си!!!
Всяка каска си има предназначение,кой ти каза ,че трябва да караш с Fullface????
Всяка каска си има предназначение.. :eyebrow: :smash:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

Мнениеот m0nst3r » Нед Юни 20, 2010 11:25 am

Стила ми на каране е dh естествено винаги карам с fullface каска, преди около месец, станах свидетел на пребиване в града от точно 4-ри стълбички, просто момчето се опита да ги слезе и падна много лошо, от тогава ми дойде акъла в главата.Купих си една челадинка и винаги карам с нея в града, а то колкото в гората си карам fullface-а.
Поздрави и един съвет както и да карате,каквото и да правите карайте с каска :agree: :beer:
100 % crazY + full equipment = mega aggressive dh riding
Аватар
m0nst3r

Рейтинг: 1185

Мнениеот рс » Нед Юни 20, 2010 8:40 pm

Правете простотии с каска. Между другото, не помага като си премажете пръстите и се наложи да забравите колелото доживот :)
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот hitar_potter » Нед Юни 20, 2010 9:01 pm

рс написа:Правете простотии с каска.

Надявам се, това е ирония.
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот nike1111 » Нед Юни 20, 2010 9:10 pm

На мен ми се струва , че на някои хора просто пръстите са им по важни от главите.Ама като се замисля за какво ли са им глави като там няма нищо.
nike1111

Рейтинг: 1220

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум