Лек за колената и ставите

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Лек за колената и ставите

Мнениеот kikon » Сря Сеп 28, 2011 9:30 am

Вероятно имаш притиснат нерв и задължително трябва да идеш на лекар.
Flow like water down the hill.

http://keekie.me/
Аватар
kikon

Рейтинг: 2000

Мнениеот taurus13 » Сря Сеп 28, 2011 10:11 am

dob111 написа:A лек за прешлените на гръбнака? Много ме болят точно тези прешлени, които слизат към таза. Болката ирадира към тестисите и мехура и краката ми...

Може и да не е притиснат, а само леко възпален. И аз имам подобни оплаквания понякога - предимно от седене пред компютъра и шофиране. Помагат ми разни загряващи мазила и повечко ходене пеш. При всички случаи, най-добре може да каже лекар.
Изображение
Аватар
taurus13

Мнениеот dob111 » Сря Сеп 28, 2011 10:22 am

Този проблем с прешлените тлее в мен от доста време, но тези дни пренасях въглища и се обостри. За колелото - много е важна геометрията - и за ефективността при колоездене и за здравето на колоездача... За ходенето пеш - много е полезно, аз много обичам пусто колоездене, но понякога страдам и от носталгия по ходенето пеш(може би защото само карам напоследък) - дава много съзерцание и спокойствие...
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот Yavkata » Сря Сеп 28, 2011 7:48 pm

taurus13 написа:
dob111 написа:A лек за прешлените на гръбнака? Много ме болят точно тези прешлени, които слизат към таза. Болката ирадира към тестисите и мехура и краката ми...

Може и да не е притиснат, а само леко възпален. И аз имам подобни оплаквания понякога - предимно от седене пред компютъра и шофиране. Помагат ми разни загряващи мазила и повечко ходене пеш. При всички случаи, най-добре може да каже лекар.

Милко, при теб най -вероятно е просто напрежение в мускулите. При остро възпаление загряващите процедури са противопоказни. При притиснат нерв (дискови херниики и протрузии) ходенето пеш също.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот natalito » Пет Окт 14, 2011 2:12 pm

:offtopic:
bozidar написа: Също голяма съвременна лъжа е, че трябва да се яде често и по- малко, от това по- вредно няма!

Защо? Някакви пояснения? И какво се разбира под "често "- например 5 пъти често ли е, и под "малко" - горе-долу за какви количество говорим?
Виждам, че мнението е отпреди около месец, но чак сега стигнах да прочета темата. :agree:
"I say the sunshine will blow my mind and the wind blow my brain" - BA

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот bozidar » Пон Окт 17, 2011 9:40 am

natalito написа::offtopic:
bozidar написа: Също голяма съвременна лъжа е, че трябва да се яде често и по- малко, от това по- вредно няма!

Защо? Някакви пояснения? И какво се разбира под "често "- например 5 пъти често ли е, и под "малко" - горе-долу за какви количество говорим?
Виждам, че мнението е отпреди около месец, но чак сега стигнах да прочета темата. :agree:

Теорията е на Пол Брег ( умира на 97 години карайки сърф, като след аутопсията се оказва, че всички органи са му като на 20 годишен ) казва се "Чудото на гладуването" или "Лечебен глад". Не бъди преднамерен заради заглавието. Книгите му са уникални, но метода му е за хора с доста силна воля. Проста сметка показва, че той е ядял 80дни в годината. Системата му е била 1 ден храна, 1 ден глад, 1 ден храна, 2 дена глад (било е по скоро геометрична проогресия)
Но главната идея в книгата е за паузи между храненията. При поглъщане на 1 бонбон, се задейства целия организъм, а се извлича почти никаква енергия. И така като си хапваш разни работи или чоплиш семки, ти неимоверно изтощаваш тялото си. Ако обаче имаш 3 или 4 часа между храненията и не поглъщаш нищо(под нищо се има в предвид различно от вода, дори соковете са забранени), организма се съсредоточава в прочиствателни процеси ( което се стимулира с дестилирана вода, но не повече от 20/30 дена). Дядо ми практикува тази проста система от 7 години и няма проблеми нито с кръвното налягане, нито има лоши кръвни показатели.
Аз например, когато започнах да практикувам усилено (беше за около 2 години) първите 2 месеца свалих 17 килограма (комбинирах със спорт) и се чувствах на върха на силите си.
Често/малко: научно доказано е, че нормалния човек консумира 4x повече храна от необходимата му. От друга страна имаме биологичен часовник, който не трябва да се пренебрегва. По добре обърни внимание на нещата които поглъщаш, а количеството ще се редуцира от самосебе си. Също така организма свиква с начина на хранене, но трябва постоянство, воля и време.
Ако държиш да знаеш точно "кога, как и колко" прочети "Зоната". Книгата е феноменална и е модел за хранене на много спортисти.
Аватар
bozidar

Рейтинг: 1406

Мнениеот bozidar » Пон Окт 17, 2011 9:43 am

Yavkata написа:
taurus13 написа:

Милко, при теб най -вероятно е просто напрежение в мускулите. При остро възпаление загряващите процедури са противопоказни. При притиснат нерв (дискови херниики и протрузии) ходенето пеш също.

Лека за прешлените е здрави кръстни мускули и висене на лост :agree:
Аватар
bozidar

Мнениеот dob111 » Пон Окт 17, 2011 10:48 am

Ще пробвам, благодаря. Лостът като цяло добрe разтяга и кръвоснабдява разни зони. И нищо да не те боли, пак е хубаво малко лост за балансирано физическо развитие. П.С. преди време правех 100 набирания и 300лицеви опори като ги разделях на 10 серии.
Аватар
dob111

Рейтинг: 1900

Мнениеот natalito » Пон Окт 17, 2011 11:50 pm

bozidar написа:

Супер. Благодаря за отговора. :agree: Поредните парчета от пъзела. Пасват идеално.

Изображение
Аватар
natalito

Мнениеот Yavkata » Вто Окт 18, 2011 6:13 am

bozidar написа:Лека за прешлените е здрави кръстни мускули и висене на лост :agree:

Пак си има тънкости. Чистото висене на лост не помага, само по себе си ако имате проблем с прешлените, нито набиранията. И при двете има сериозно напрежение (контракция) на мускулите в областта на плешките и гръбнака. В горния пост има две отделни идеи.
Първата е "разпускане" на гръбнака, освобождаване на напрежението в междудисковите пространства. За тази цел може да помогне висене с главата надолу, но само ако има система за стабилно фиксиране на краката. Идеята е да са напълно отпуснати мускулите и да "работи" гравитацията. При "нормалното" висене , си има напрежение в областта на плешките и макар и да е напълно отпуснато от гръдния кош надолу тялото, няма достатъчно тежест, която да "опъне " гръбнака. Евентуално ако се ползват утежнения на глезените, може да има ефект, но пък това ще увеличи натоварването в горната част. За мен едно от най- добре действащите упражнения в тази насока е "висенето" на стръмна пързалка. Също и редица упражнения от йогата.
Втората идея е укрепване на гръбните и кръстни мускули. За там е ясно -набирания и гръбни преси.
ИзображениеИзображениеЖивотът не се измерва с броя на вдишванията, а с моментите в които ти спира дъха!
Аватар
Yavkata

Мнениеот emata » Вто Апр 10, 2012 4:06 pm

Да споделя, че се изтърсих с колелото преди седмица, и констатацията на травматолога е частично скъсан менискус, но въпреки това карам. Проблема е , че ме боли повече когато ходя, отколкото ако съм на колелото. Какво ще кажете, лошо е ли да се кара в такова състояние, въпреки, че аз не намирам проблема за много сериозен. :confused:
Аватар
emata

Рейтинг: 1386

Мнениеот dhman » Сря Апр 11, 2012 6:34 pm

Здравейте хора,

ето я и моята история с болните колена.

Преди 3 години имах частично скъсан менискус на дясното коляно, който влачих до преди 9месеца. През това време имах постоянен дискомфорт, най-вече седейки прав неподвижно. Все едно с клещи ме хващаха за коляното. Все пак можех да тичам, карам и всичко останало, но с постоянен дискомфорт. В крайна сметка реших да го оперирам, при което премахнаха скъсаното парче. Оттогава насам положението съвсем се скапа. Претоварих си и лявото коляно, на което се установи частично скъсана странична връзка.(Внимавайте много, защото, когато единия крак е слаб, другия поема тежест повече от необходимото и в крайна сметка се претоварва. Звучи логично, но никой лекар, никой, не ме предопреди, докато не ме заболя главата от опит.) Усещането за скованост и клещи се намести и в двата ми крака, което тотално ме срази. Нямаше колело, тичане за рейса, клякане, планина, нищо.

През всичкото това време обиколих доста лекари - хирурзи, кинезитерапевти, и т.н. Мойте уважения, но никой не можа да ми предложи каквото и да е било адекватно решение. Положението просто ставаша все по-зле и по-зле. Единствено чувах предложения за операции.

Един зимен, мъглив ден, обаче, един приятел ме посрещна държейки еи тази книжка. http://knigosviat.net/?bookstore=book&b ... 0%BA%D0%B0 Прочетох я на един дъх и лека полека започнах упражненията дадени в нея. Вече 1,5 месец. :))) Не можете да си представите усмивката, с която пиша в момента. Вече се затичвам се за рейса, без много много да му мисля. От една седмица насам карам колело. И най-вече усещането за клещите, почти го няма . Едва след месец и половина. Оперирания ми крак беше като дърво. По никакъв начин не можех да го свия така че петата ми да се докосне до задника. Спираше в едно положение и все едно натискам бетон в бетон. Е вече, не е така. Лека полека се отпуска и мога да усетя дясната си пета отзад. Мога да клекна додолу. Разбира се все още усещам дискомфорта, но бавно изчезва и най-важното е, че вече имам позитивно отношение и знам, че ще се върна към всичко, което обичам. От деня, в който ми се случи случката, до момента, в който започнах упражнения, нищо не ме е облекчавало както това.

Едно допълнение: Едно от основните упражнение се казва отпускане на слабините по гръб. Отнема от 45мин. до 1час на крак, което прави общо 2 часа и за двата крака. Трябва да се прави и за двете страни, независмо дали има проблем само с едната на тялото. В началото правех всичко друго освен това, понеже не ми се отделяше толкова време. След като за пръв път лежах 2 часа станах от земята и не можех да повярвам лекотата на краката си. Така че не го пропускайте. То е едно от най-важните в цялата програма.

Също така препоръчвам дълбок масаж при специалист. Лечение, което има реален резултат.

@emata Ако можеш да караш колело - карай, но без силни натоварвания като друсане, скачане и т.н. Добре е от гледна точка на запазване на движението на ставата. Но ако болката е там, трябва да се бориш за премахването й. Самото каране няма да я острани.
Ако решиш да го оперираш, тъси хирург, който да го зашие. Мен ме е яд, че се съгласих просто да махнат скъсаното парче, но аз така или иначе чаках много време, което прави завишането доста трудно.
Ако можеш да движиш крака, да тичаш, да клякаш почти до долу, моето предложение е да пробваш, чрез правилни упражнения да му позволиш да се възстанови. Аз бях така, което, не предполага операция. Все пак обаче търси мнението на специалсти. На повече от един.

Ето и един мехлем на Петър Димков, който днес забърках. http://www.lekar.bg/lek-117/info-213/%D ... %82%D0%B5/
Всеки, който е карал колело знае и ще ти каже, че колкото по-бързо се движиш, толкова е по-трудно да паднеш!
dhman

Рейтинг: 1275

Мнениеот K.Linch » Нед Апр 15, 2012 3:42 pm

Здравейте.

И моите колена започнаха да поддават, като взех да навъртам повечко километри. От няколко източника разбрах, че сусамовият тахан помага при такива проблеми. Та и аз започнах да го хапвам и от тогава да чукам на дърво проблемите отшумяха. Полезен е и за доста други неща, има го и в комбинация със смляно ленено семе. Един буркан струва горе-долу колкото и буркан мед. Мисля, че из интернет има доста изписано по въпроса. Специално за ставите помага с това, че е богат на калций и магнезий (магнезият е нужен за усвояването на калция от организма). Продава се на доста места, включително и на женския пазар.

Желая ви безаварийно каране, а на контузените - бързо оздравяване :)
A good rider has balance, judgment, endurance, and good timing. So does a good lover.
Аватар
K.Linch

Рейтинг: 1225

Мнениеот vafi » Нед Апр 15, 2012 8:03 pm

От 3-4 месеца ползвам Animal flex на Universal Nutrition и съм адски доволен - направо забравих че в тялото ми има стави, хрущяли и сухожилия :D
Amsterdam is like the Tour de France. Just a lot of people on drugs riding bikes!!!
Аватар
vafi

Рейтинг: 1412

Мнениеот Ozzie » Вто Сеп 25, 2012 7:01 pm

Хондромалация на пателата, синистра
:xx(:

Сега май трябва да наблягам на супичка от свински краченца и всякакви други желатинови продукти. :liplick:
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот mariya » Вто Сеп 25, 2012 11:56 pm

преди 18 години скъсах коленни връзки при каране на ски, от тогава карам с наколенка на единия крак, тази година май скъсах на един завой(на ските) и на другото коляно(не съм ходила на доктор), та си взех наколенка и за него. та към въпроса: наколенките ми за ски са доста големи и с метални стави, пробвах да карам колело с тях и не става, купих си по-леки наколенки, но те не поддържат колената ми достатъчно стабилни и боли. ако някой ползва наколенки и вършат работа кажете на коя фирма и кой модел
Аватар
mariya

Рейтинг: 1235

Мнениеот andycu » Сря Сеп 26, 2012 10:56 am

mariya, аз също съм с наколенка на единия крак(само като карам), много са удобни и почти не пречат(а си и карам по-агресивно с тях). С двуточкова става са(или нещо такова) и по-скоро забавят движението, отколкото да го ограничават.
Марката е Thuasne, модела Ligaflex, каталожният номер е 2370. Офисът на представителя за българия е на 2 преки от Пирогов.
Поздрави :beer:
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот mariya » Сря Сеп 26, 2012 8:05 pm

благодаря.
ще се разходя да ги вида
Аватар
mariya

Мнениеот skiman » Сря Сеп 26, 2012 9:48 pm

vafi написа:От 3-4 месеца ползвам Animal flex на Universal Nutrition и съм адски доволен - направо забравих че в тялото ми има стави, хрущяли и сухожилия :D

Това е истината и пътя и....няма друг такъв препарат. Винаги зимата преди ски правя цикъл с 2 кутии.
Човек не спира да си играе защото остарява, а остарява защото е спрял да си играе.
Аватар
skiman

Мнениеот bozidar » Чет Сеп 27, 2012 11:13 pm

mariya написа:благодаря.
ще се разходя да ги вида

Мисля, че тези са байк варианта за предпазване на коленета. Отиди на доктор.
http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=46258
Аватар
bozidar

Мнениеот Insight » Пет Сеп 28, 2012 8:47 am

Не си правете експерименти с колянни контузии. Доколкото знам, ако има дори частично разкъсано нещо, има риск влакънца да се "пъхнат" в ставата и да надерат хрущяла, което било голям проблем!

Преди време минах през една ски-"дисторзия" (мисля че беше) на колянна става. Минах само с пункция на коляното и месец ходене с бастун, но покрай тая история ми обясниха нещата, за които предупреждавам по-горе.
To call each thing
by its right name..
Аватар
Insight

Рейтинг: 1737

Мнениеот mariya » Пет Сеп 28, 2012 10:34 pm

От 2-3 години си мисля , че все пак трябва да отида на доктор, но вариантите са или да каже наколенки или операция. А второто просто не мога да си представя как ще организирам едномесечно лежане и след това единмесец лек режим. та затова още не съм стигнала до лекаря
Аватар
mariya

Мнениеот emo_gp » Съб Сеп 29, 2012 8:20 pm

Колеги какво ще ме посъветвате?Карам от скоро(3-4 месеца) по около 15-20 км. на каране.Преди 3 седмици направихме едно доста приятно каране и минахме около 80-90 км.От тогава имам болки в лявото коляно отстрани на сгъвката и те се появяват при каране над 10 км. разтояние.Ползвам Icy Hot,но не помага!Какъв съвет ще ми дадете?
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот Ozzie » Нед Сеп 30, 2012 12:42 pm

Да идеш на доктор. По- добър съвет от този няма.
По-добре с хубава жена на надуваем матрак, отколкото с надуваема жена на хубав матрак...
Аватар
Ozzie

Рейтинг: 1698

Мнениеот bozidar » Нед Сеп 30, 2012 4:21 pm

mariya написа:От 2-3 години си мисля , че все пак трябва да отида на доктор, но вариантите са или да каже наколенки или операция. А второто просто не мога да си представя как ще организирам едномесечно лежане и след това единмесец лек режим. та затова още не съм стигнала до лекаря

Ако си мислиш, че ще се разминеш с 2 месеца, си в дебела грешка. Вероятно на около 2,5 месеца ще ходиш нормално, около 7-8 месец ще си във спортна форма и това при много усилия. Това с наколенките е пълната простотия, според мен не могат да ти помогнат колкото очакваш, помисли и за бъдещето, след 10-15 години като нямаш става там може да съжаляваш.

emo_gp написа:Колеги какво ще ме посъветвате?Карам от скоро(3-4 месеца) по около 15-20 км. на каране.Преди 3 седмици направихме едно доста приятно каране и минахме около 80-90 км.От тогава имам болки в лявото коляно отстрани на сгъвката и те се появяват при каране над 10 км. разтояние.Ползвам Icy Hot,но не помага!Какъв съвет ще ми дадете?

Това ми звучи като разтегнато сухожилие, което е много относително и минава за дълъг период от време, при някои хора се обажда с години.
Това е само предположение, болката от вътрешността на коляното ли е или е по- скоро повърхностна?
Аватар
bozidar

Мнениеот azze » Нед Сеп 30, 2012 5:14 pm

Humira = течно здраве!
Не,че някой е питал,но видях темата и си казвам.Все пак някой може да се интересува. :D
"Най-голямото доказателство за съществуването на разумен живот във Вселената е,че досега никой не се е опитал да се свърже с нас."
Аватар
azze

Рейтинг: 1731

Мнениеот emo_gp » Нед Сеп 30, 2012 10:19 pm

emo_gp написа:Колеги какво ще ме посъветвате?Карам от скоро(3-4 месеца) по около 15-20 км. на каране.Преди 3 седмици направихме едно доста приятно каране и минахме около 80-90 км.От тогава имам болки в лявото коляно отстрани на сгъвката и те се появяват при каране над 10 км. разтояние.Ползвам Icy Hot,но не помага!Какъв съвет ще ми дадете?

Това ми звучи като разтегнато сухожилие, което е много относително и минава за дълъг период от време, при някои хора се обажда с години.
Това е само предположение, болката от вътрешността на коляното ли е или е по- скоро повърхностна?[/quote]
Ами по-скоро по повърхността,от външната част на коляното!Но мисля наистина да ходя на лекар понеже е доста неприятно да имаш желание а да нямаш възможност!
Boardman Fs Pro 27.5
Аватар
emo_gp

Рейтинг: 1450

Мнениеот Slade » Нед Сеп 30, 2012 10:43 pm

azze написа:Humira = течно здраве!
Не,че някой е питал,но видях темата и си казвам.Все пак някой може да се интересува. :D

Humira? Течно здраве? Абе ти луд ли си?
Ще лекуваш разтегнати връзки или увреден хрущял с анти TNF-α антитела?
Някой тук да е писал, че страда от автоимунни заболявания? Ревматоиден артрит, Болест на Крон?
Знаеш ли изобщо за какво се използват подобен тип лекарства, какви нежелани реакции дават и на последно място каква им е цената?
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот cholla » Пон Окт 01, 2012 6:00 am

@emo_gp,

С какви педали връткаш? Ако си с автомати смени ги с обикновенни(Flat)
cholla

Мнениеот natalito » Пон Окт 01, 2012 11:47 am

emo_gp написа:

То и на лекарите понякога им е необходимо време, за да поставят точната диагноза, какво остава за нас тук освен да гадаем :D . Ако обаче става въпрос за просто претоварване, вследствие на което връзките да са го отнесли, може да пробваш следното:
Пожелателно:
1. Започни да консумираш храни богати на магнезий.
2. Започни да се мажеш с . . . Репарил гел примерно.
3. Купи си кинезиологичен тейп http://www.bg.kinesiology-tape.biz/index.html и си го лепни или отиди някой грамотен да го направи - някой рехабилитатор.
4. Това Icy hot не го знам какво е, но и него го довърши.
Задължително:
1. Известно време, докато не отшуми болката, карай на по-леки предавки с по-голям каданс.
2. След всеки по-голям наклон, при който си усетил напрежение спирай и разтягай правия бедрен мускул - трета и пета картинка оттук http://lubomirivanov.com/wp-content/upl ... rcises.jpg, можеш да правиш и клекове много бявно клякане и много бавно изправяне 4-5 пъти.
3. Много яки наклони не ги атакувай, слизай от колелото и го избутвай.
4. След 20-ина километра, можеш и да натиснеш на педал да видиш какво се случва, появява ли се болката отново.
5. Не разчитай само на колелото, особено ако караш веднъж на седмица-две. Вкъщи прави 1 път в седмицата bg split sguats и напади, без тежест в началото, после ако нямаш некви гири, зимай там некви туби с вода и така.
За правене е дори по-досадно отколкото звучи, но щом имаш желание, а искаш и да имаш възможност. Не очаквай рязко подобрение. До 2 месеца трябва да отшуми, а до 4 да си забравил. :agree:

cholla написа:@emo_gp,

С какви педали връткаш? Ако си с автомати смени ги с обикновенни(Flat)

Карането с автомати само по себе си не е и не може да бъде причина за подобен проблем.

Изображение
Аватар
natalito

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум