Промени в Закона за движение по пътищата

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Промени в Закона за движение по пътищата

Мнениеот mentalhead » Пет Юли 20, 2012 2:11 pm

Slade, дай тогава да отмахнем задължителното каране на светлини и нощем, щото то всичките тия неща и тогава могат да се случат. Нека не притесняваме мацките с маникюри с излишни работи като фарове, гуми и т.н.
Като ти чете човек мненията несъмнено би останал с впечатление, че вкъщи я караш само на свещи, за да не пълниш джобовете на капиталистите с крушките и по всяка вероятност не ползваш хладилник за да си по-еко.
На някои хора обаче живота им е по-ценен от цената на една, две, три... пет крушки. Странно, но факт!

След забраната за тютюнопушене на закрито, това е втората много хубава законова мярка, която се приема. Имало надежда значи. :praying:

Крайно време е всички да започнем да мислим по европейски, вместо да да продължаваме да разсъждаваме като прости балкански селяндури, които си хвърлят боклуците пред вратите и после цъкат с език пред телевизора колко било хубаво "на запад".
Аватар
mentalhead

Рейтинг: 2000

Мнениеот bikerider » Пет Юли 20, 2012 2:15 pm

mentalhead написа:Крайно време е всички да започнем да мислим по европейски, вместо да да продължаваме да разсъждаваме като прости балкански селяндури

Големият проблем с тези призиви е, че народеца просто не разбира какво е "по европейски" или го разбира като някакъв вид гъзария без отговорности и директно игнорира такива реплики, колкото и да са на място :agree:
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот Slade » Пет Юли 20, 2012 3:30 pm

mentalhead написа:Slade, дай тогава да отмахнем задължителното каране на светлини и нощем, щото то всичките тия неща и тогава могат да се случат. Нека не притесняваме мацките с маникюри с излишни работи като фарове, гуми и т.н.
Като ти чете човек мненията несъмнено би останал с впечатление, че вкъщи я караш само на свещи, за да не пълниш джобовете на капиталистите с крушките и по всяка вероятност не ползваш хладилник за да си по-еко.
На някои хора обаче живота им е по-ценен от цената на една, две, три... пет крушки. Странно, но факт!

След забраната за тютюнопушене на закрито, това е втората много хубава законова мярка, която се приема. Имало надежда значи. :praying:

Крайно време е всички да започнем да мислим по европейски, вместо да да продължаваме да разсъждаваме като прости балкански селяндури, които си хвърлят боклуците пред вратите и после цъкат с език пред телевизора колко било хубаво "на запад".

Ти нали не караше кола? Спомних си, защото почна да сравняваш карането без фарове при юлско обедно слънце с карането без фарове нощем. Колко човешки живота около теб отнеха, защото някой не си е пуснал фаровете на обяд и си пести крушките? Може би имаш по-различен поглед като не сядаш зад волана и си установил безпорните ползи от постоянното каране на фарове.

П.П. Да, пестя всячески тока вкъщи и не само заради крушките, които отиват в джоба на капиталиста, а и заради цената на тока, която изпразва моя джоб.

PtD написа:@Slade, рядко съм срещал такова мрънкало като теб :smokin:

Като не можеш да отговориш на изискванията на ЗДП, вози се с автобус, бе! В никой закон не пише, че си длъжен да караш кола.

Аааа автобусите отварят нова страница за мрънкане - палят се, горят, ГЪРМЯТ, чупят се и излитат от пътя в реки и т.н. Ще спра, преди да съм започнал. :D
Майтапа настрана, но когато ми налагат безумно за мен изискване, трябва ли винаги да се примирявам и да се съгласявам? Тук колко хора избучаха за жилетките и звънците, които трябва да слагат?

П.П.П. Европейците именно защото мислят по европейски слагат по изискване практични и дълготрайни led DLR на новите коли, които светят по-слабо, но достатъчно, не светят в очите и не дразнят като зле монтиран ксенон (90% от туниГ-а), което ми изглежда като много по-адекватно решение от карането на къси по обед. Не вярвам обаче да са задължили навсякъде старите кочини да си слагат DLR или да карат на къси.
Изображение
Аватар
Slade

Рейтинг: 1348

Мнениеот bikerider » Пет Юли 20, 2012 3:43 pm

Slade, можеш да въртиш и да сучеш колкото искаш, но с фактите не можеш да спориш. А фактите, са че българските шофьори като цяло са недисциплинирана пасмина и в тези условия (не може на всеки ъгъл ченге) мярката е строго положителна. Новите автомобили са съвсем друга бира. Загледай се какви трошки на по 20+ години се карат, загледай се колко са като процент и може да ти просветне защо сравненията с Европа са меко казано неадекватни. Съсредоточи се върху нашите си, балкански условия и тяхната специфика. Веднага ще се сетиш, защо късите светлини през деня са добра мярка. Te карат масово трошки с отвратителни евтини ксенони, ти ми говориш за нови автомобили с LED ...

Edit:
Мисля, че в случая смесваме няколко неща. Мярката доказано е добра и с положителен ефект върху сигурността на пътя, но понеже хората масово се съмняват, че това са истинските подбуди за въвеждането й, което е напълно обосновано, са склонни да отричат и нея самата.
Последна промяна bikerider на Пет Юли 20, 2012 3:52 pm, променена общо 1 път
Аватар
bikerider

Мнениеот Slade » Пет Юли 20, 2012 3:52 pm

Точно защото са такава пасмина трябват много по-сериозни мерки от фаровете! Ченге ли ще е, камера ли на всеки ъгъл, но трябва нещо много по-сериозно, за да спре избиването на хора по пешеходните пътеки, челните удари в насрещното от пияни и дрогирани (ала Максим Стависки) и за да можеш наистина да пътуваш безопасно. Фаровете са най-малката и за съжаление вероятно ще бъде най-неефективната мярка в борбата срещу това клане по пътищата. Много, много още трябва да се направи, а като гледам не се бърза за никъде.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот bikerider » Пет Юли 20, 2012 3:53 pm

Slade, съсредоточи се. Имаш проблем - жертвите са много. Кадрите ти са корумпирани, неадекватни или просто неефективни. Как ще НАМАЛИШ броя на жертвите ВЕДНАГА?

Съгласен съм с теб, но това, за което говориш иска много време, пари и работа. Дотогава какво да правим, защото е очевидно, че проблема не отшумява сам.

Камерите в България са въздух под налягане, защото зад екрана стои един черпаклия, който реално вкарва 100% човешки фактор в системата. Скоро няма да видим нито електронно правителство (ясно е защо), нито интегрирана електронна система за сигурност. Ще си останем така, защото сме мафиотска държава. Какво точно помагат камерите в такива условия, някакви обредни/религиозни символи ли се явяват в Светата Църква на Безопасното шофиране?

И да - никой не бърза за по-важните мерки, но това не значи, че няма да се случат. Ще се случат.

Edit: никога, никъде и по никакъв повод няма да можеш да пътуваш безопасно. Ако не си схванал това, схвани го първо него. След това осмисли пак карането на светлини през деня.
Последна промяна bikerider на Пет Юли 20, 2012 4:01 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
bikerider

Мнениеот Slade » Пет Юли 20, 2012 3:59 pm

Няма да е само с включени фарове, със сигурност.

По-скоро ще ги строявам на групички на плаца поетапно и ще им пожелавам успех на бъдещите работни места, почвайки от началниците.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот bikerider » Пет Юли 20, 2012 4:00 pm

Аааа, ма така кажи бе човек. Ти си просто поредния утопист с половинчати недомислени "мерки". Благодаря, че ми го показа навреме, нищо лично, приятен ден.
Аватар
bikerider

Мнениеот mentalhead » Пет Юли 20, 2012 4:36 pm

Slade написа:Ти нали не караше кола?

Трябва ли да карам кола за да имам отношение относно собствената си безопастност? Не карам, да. И това изобщо не ми пречи да мога да преценя разликата между това пред мен да се движи някаква мъглявина, застанала до друга мъглявина, която в първия момент не знаеш срещу теб ли идва или не, и автомобил с включени светлини, който ясно индикира това. Освен това включените фарове пазят и пешеходците в града. Някога на първи юни хората караха с включени светлини и то не за да създават празнично настроение у децата. Светлината изпраща сигнал на мозъка за повишено внимание. Това ти бе обяснено вече. И когато два мозъка изправени един срещу друг получат такъв сигнал за внимание, тогава те ще заработят, дори и нормално да им е неприсъщо и вероятността за инцидент помежду им става неимоверно по-малка.
Всъщност не виждам смисъл да дъвчем едно и също. Включените светлини през деня неизбежно ще се наложат, защото ползите от тях са много по-големи, отколкото вредите. Хората по света все пак правят проучвания по тези въпроси. Не случайно ЕС си има директива за тези светлини.
При цената и вредата на бензина, който двигателя ти консумира, пък да ми използваш икономически и екологични доводи срещу крушките ми се струва доста несериозно. Автомобилът не е екологичен транспорт и изгасените светлини няма да го направят такъв. Включените светлини могат да го направят поне малко по-безопасен. И след като автомобилът е опасен, то най-логичното нещо в случая е тази опасност да има със себе си и една по-ясна индикация. Просто е.
Аватар
mentalhead

Мнениеот Шлек_народен » Пет Юли 20, 2012 5:08 pm

mentalhead написа:И след като автомобилът е опасен, то най-логичното нещо в случая е тази опасност да има със себе си и една по-ясна индикация. Просто е.

Автомобилът не е опасен сам по себе си! Става опасен, когато зад волана е някое говедо, което смята, че е по-велик от другите и е въпрос на чест, за него, да не зачита правилата. Не виждам как точно ще промени съзнанието му от запалените фарове. Най-много, да му мине из главата нещо от сорта: " Бе, ти на кого светиш, бе келеш! Ей ся че те светнем! " :) И така....
Просто е!
Шлек_народен

Рейтинг: 1518

Мнениеот Slade » Пет Юли 20, 2012 5:35 pm

bikerider написа:Аааа, ма така кажи бе човек. Ти си просто поредния утопист с половинчати недомислени "мерки". Благодаря, че ми го показа навреме, нищо лично, приятен ден.

А ти не си ли поредният типичен българин, бълващ змии и гущери против всичко и всеки, без самия да имаш и най-малката идея как могат да се подобрят нещата?
Какво ми показваш ти? Покажи целовинчатите и осмислени мерки. Заповядай... Ти чувал ли си в европейските държави с европейско мислене да се дават пари на пътя на ченге, м? Дори в затъващата Гърция ако си позволиш подобно нещо ще гледаш света през решетки! У нас дотолкова са извратени нещата, че ченгетата сами си искат!!!!
Откъде трябва да се тръгне според теб? Да ги похвалим корумпираните кадри и да им вдигнем заплатите? Не знам кой е недомисленият утопист. Надявай се на включените фарове, друго нищо не остава. Камерите са въздух, ченгетата също, шофьорите - пасмина. Кой ще реши проблема с пари, време и работа? Корумпираните ти кадри? Случи ли се тва през последните 20 години или вчера оплакваха поредното дете на пешеходната пътека? Утопист...

bikerider написа:..Ще си останем така, защото сме мафиотска държава. Какво точно помагат камерите в такива условия, някакви обредни/религиозни символи ли се явяват в Светата Църква на Безопасното шофиране?

И да - никой не бърза за по-важните мерки, но това не значи, че няма да се случат. Ще се случат.

Edit: никога, никъде и по никакъв повод няма да можеш да пътуваш безопасно. Ако не си схванал това, схвани го първо него. След това осмисли пак карането на светлини през деня.

Тези три реда така лошо се бият един с друг, че направо имам чувството, че са писани от различни хора с различни виждания.
Ще си останем така щот сме мафиотска държава, но пък мерките щели задължително да се случат (сами?)

Спирам да пиша, щото наистина няма смисъл. Приятен ден.
Изображение
Аватар
Slade

Мнениеот vasilevl » Пет Юли 20, 2012 9:50 pm

:offtopic: Не че нещо, ама... тази тема мисля че е повече от изчерпана / поне докато не се предложи следваща промяна в закона за движения по пътищата :wavey: /.
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот Alpina » Пет Юли 20, 2012 9:51 pm

Slade написа:
halfdone написа:
Alpina написа:Ако те спрат и липсва такава - глоба. :D :agree:

Да, по принцип трябва да имаш резервни крушки в колата.
И за това всъщност е глобата, но често управляващите МПС-то не са на ясно с това и могат да я отнесат просто за изгоряла крушка - защото не се сещат че могат да сменят :lol:

Slade написа:...И пак, някои от тях ще трябва да влизат в сервиз за смяна на крушки...

Искам да видя как мацката с маникюра или пичът дето никога не е отварял предния капак, ще демонтира кутията с бушони, ще откачи и отмести елегантно резервоара на помпата на сервоусилвателя за волана или кутията на въздушния филтър, ще свали акумулатора и ще смени изгорялата крушка. Защото освен да носиш резервни крушки, за да спазиш закона, трябва и да ги смениш. На пътя има изискване да караш на фарове, а когато си технически неизправен и не можеш да отстраниш повредата на място, те спират от движение или ти дават протокол с маршрут до най-близкия автосервиз. Кеф, а?

Alpina написа: ако те спрат за изгоряла крушка - трябва да имаш резервна такава и да си я смениш - в случай че това не може да бъде извършено на място - на най-близкото удобно, но крушка трябва да имаш :deal:

Точно защото в някои случаи смяната може да бъде извършена само и единствено в сервиз :magnify: :magnify: :magnify: :magnify: :magnify:

••• Инак проблема тук е и че рядко се "споделя" или по-правилно сигнализира на отговорните за даден проблем институции и в повечето случаи всеки разчита на следващия да го направи. А пък ако случайно това се случи - "тоя какъв е измекяр", "тоя какъв е смотан така да порти останалите"...

Всъщност няма как регулаторните органи за бъдат навсякъде и по всяко време, за да следят за нередности. В други страни е нормално и всъщност май се разчита на гражданите да подават сигнали, а който трябва да си свърши работата и да санкционира нарушителя, ако вината се докаже.
Даже в една бленувана от мен България, би трябвало да има достатъчно сигнали, че да нямат време за "случайни проверки".
А в интерес на истината този метод действа и работа се върши така, защото са задължени да извършат дейност при такъв случай и той да бъде "closed".

За това - като мрънкате само - нищо няма да се получи.

Само ще споделя, че преди 4 години един идиот с W124-ка мина на червено и за малко да ме затрие, заради което щях пък да ударя друга кола... Настигнах го, поговорихме си през прозореца и видях че пиян - е не мога още да си простя че просто свих на светофара и се прибрах към нас, вместо да се обадя на КАТ и карайки пред него да ги насоча къде да го спрат... Това е един от малкото случаи в които при подобен проблем първата ми реакция не е била да се обадя на съответните органи.
Даже някои съфорумници са били свидетели на прибиране от Боровец, при което се обадих "само защото" един микробус пред нас имаше изгорял габарит отзад, а другия едва едва се виждаше - само че и с такъв случай съм си имал разминаване на косъм от сериозен проблем и от тогава като видя някой с изгорели светлини отзад си карам на дълги зад него и си се обаждам на КАТ - една е ОК, но 2 вече си е престъпление.
C'est la vie
Аватар
Alpina

Мнениеот PtD » Пет Юли 20, 2012 11:39 pm

Slade написа:П.П.П. Европейците именно защото мислят по европейски слагат по изискване практични и дълготрайни led DLR на новите коли, които светят по-слабо, но достатъчно, не светят в очите и не дразнят като зле монтиран ксенон (90% от туниГ-а)

Има ли за тебе пречка да постъпваш като мечка?

Сигурен съм, че в някой пернишки сервиз ще ти тунинговат возилото с няколко LED-a, та да пестиш 100-тината вата, които толкова ти бъркат в джоба. :wavey:

Или пак си го споменал само за да можеш да мрънкаш колко е несправедлив законът у нас? :smokin:
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD

Мнениеот bobivg » Нед Юли 22, 2012 7:49 am

Slade написа:
madsnake написа: Междувпрочем веднъж през деня видях да идва срещу мен велосипедист с включен фар. Доста отдалече го видях....

Ако е било едно много бързо червено Онтарио с Пернишка регистрация значи съм бил аз. :D Ползвам едно китайско акумулаторно фенерче и през деня го вдигам малко по-високо да свети. Забелязват ме и в огледалата за обрано виждане когато приближавам, това беше и причината да експериментирам през деня с включен фар. Оказа се, че и на слънчева светлина мигането е голям дразнител и привлича вниманието дори когато приближавам кола отзад.
Изображение
Аватар
bobivg

Рейтинг: 1710

Мнениеот bikerider » Пон Юли 23, 2012 11:24 am

@Slade: Явно си готов за министър-председател и имаш решение за всичко. Моля, вместо да ни губиш времето тук просто се кандидатирай на следващите избори и ако спечелиш срещу "Баце" си променяй закона колкото пожелаеш. Дотогава ще го спазваш и ще допринасяш за по-добра видимост. Казаха ти - като не ти харесва да караш на къси си купи LED-ове. Точка.
Аватар
bikerider

Мнениеот neilor » Пон Юли 23, 2012 4:49 pm

Аз предлагам да оставим дискусията за светлините на колите и да си погледнем в наща градина.
Доколкото знам, промяната за нас е задължителни жилетки извън населените места, в тъмната част от денонощието и при намалена видимост (мъгла).

Законът още не е публикуван за да сме сигурни дали това е точно така, но може да кажете мнението си дали и как ще прилагаме новите изисквания.
Аватар
neilor

Рейтинг: 1495

Мнениеот LyuboKolev » Сря Юли 25, 2012 8:35 pm

neilor написа:Аз предлагам да оставим дискусията за светлините на колите и да си погледнем в наща градина.
Доколкото знам, промяната за нас е задължителни жилетки извън населените места, в тъмната част от денонощието и при намалена видимост (мъгла).

Законът още не е публикуван за да сме сигурни дали това е точно така, но може да кажете мнението си дали и как ще прилагаме новите изисквания.

Щом така поставяш въпроса и той е много правилен ще отговоря: закона ще го спазвам винаги и който ме пита ще му казвам така. Иначе ще си карам както досега, с някаква ветровка, с челник ако се сетя да го взема, със скорост каквато си искам и по пътища които си искам. Велоалеите не ме интересуват. Велосипеда е свобода, а не простотия. Това е все едно да се въведе закон че ако тичаш трябва да си с куп глупости по теб. Иначе можеш само да ходиш. Тия закони не предпазват велосипедиста а го ограничават. Като карам кола се съобразявам, но с колело- е... извинявам се. Нека пишат нали тия 10 000 лв. месечно все пак трябва да се оправдаят след партийното гласуване. В чужбина велоалеите се правят не за да са защитени велосипедистите, а за да се стимулира велосипедизма. Т. е. маркетинг- да могат и най- страхливите да се впуснат в приключението и да се чувстват защитени. През далечната 1994г. бях в Швейцария- кеф. Там седнах на едни пейки на едно кръгово катп "Руски паметник", но с асфалт. Видях един с шосейка да навлиза в кръстовището с бясна скорост и си казах"сега ще стана свидетел на убийство",но уви. Всички го видяха и го пропуснаха.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот andycu » Сря Юли 25, 2012 8:43 pm

Въпрос на лична безопасност. Който е силно загрижен за здравето и живота си(били те в безопасност или не), ще оборудва колелото си с всичко необходимо и ще спазва всякакви наредби. Останалите ще преценяват кое им е нужно и коя част от закона ще спазват.
Целият ни криминален контингент е пример за това как никой закон не може да ограничи "свободата" на човека. Особено като става дума за нещо дребно като фарче и звънче. Въпрос на преценка.
Ambition is for people without a plan.
Продавам: Dartmoor Hornet Боен твърдак http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=16&t=166845
Аватар
andycu

Рейтинг: 1300

Мнениеот vasilevl » Сря Юли 25, 2012 8:59 pm

LyuboKolev написа:
neilor написа:Аз предлагам да оставим дискусията за светлините на колите и да си погледнем в наща градина.

Щом така поставяш въпроса и той е много правилен ще отговоря: закона ще го спазвам винаги и който ме пита ще му казвам така. Иначе ще си карам както досега, с някаква ветровка, с челник ако се сетя да го взема, със скорост каквато си искам и по пътища които си искам. Велоалеите не ме интересуват. Велосипеда е свобода, а не простотия. Това е все едно да се въведе закон че ако тичаш трябва да си с куп глупости по теб. Иначе можеш само да ходиш. Тия закони не предпазват велосипедиста а го ограничават. Като карам кола се съобразявам, но с колело- е... извинявам се. Нека пишат нали тия 10 000 лв. месечно все пак трябва да се оправдаят след партийното гласуване. В чужбина велоалеите се правят не за да са защитени велосипедистите, а за да се стимулира велосипедизма. Т. е. маркетинг- да могат и най- страхливите да се впуснат в приключението и да се чувстват защитени. През далечната 1994г. бях в Швейцария- кеф. Там седнах на едни пейки на едно кръгово катп "Руски паметник", но с асфалт. Видях един с шосейка да навлиза в кръстовището с бясна скорост и си казах"сега ще стана свидетел на убийство",но уви. Всички го видяха и го пропуснаха.

:agree: :agree: :agree:

Евала, най - сетне да прочета изчерпателно мнение по повод новите ОГРАНИЧИТЕЛНИ промени ! С две ръце подкрепям мнението ти, че велосипеда е свобода на действията, а примера с тичането и ходенето го смятам за удачен :clap:
Richard Virenque 5000/Peugeot
Cross Enduro
Аватар
vasilevl

Рейтинг: 1145

Мнениеот krach » Сря Авг 01, 2012 4:20 pm

Ако по - голямата част от велосипедистите имаха елементарна култура и уважение, както към себе си така и към останалите. Нямаше да има нужда недомислени (на моменти), не навременни промени в закона да се правят.
Няма как да очакваш автомобилите да те пазят като писано яйце, като караш пред тях на зиг заг, с 20 промила алкохол, без светлини, В НАСРЕЩНОТО, скачаш от едно платно в друго без особено умисъл, и слизаш и се качваш от тротоара, когато и както ти дойде пак без особено умисъл само защото ИМАШ СВОБОДА.... :crazy:
Активно карам, както колело така и кола. Съответно и в двата случая се държа спрямо околните, така както искам те да се държат към мен. Да поясня:
-Движа се предвидимо за шофьора, подавам си сигнали, съответно за светлините е повече от излишно да казвам че си нося светлини.
-Когато съм с кола и тъна в задръстване оставям достатъчно място да може да се мине от дясно. Когато задминавам велосипедист не минавам на боя разстояние от него, спазвам му предимството и тн.

Всеки дава пример в чужбина как никак не ги ограничавали. Ама никой не казва, че там велосипедиста там, няма да скочи на капака на автомобил, слизайки от тротоара, Няма да кара в насрещното - защото му е по удобно да вижда колите! Силно се съмнявам да карат и без светлини. Е разбира се винаги ще се намери и изключение но не за това говорим.
Тукашните мерки се налагат заради всеобщата простотия която витае, не по пътя, не по алеите а в самите участници
krach

Рейтинг: 1451

Мнениеот bikerider » Сря Авг 01, 2012 4:59 pm

krach написа:Ако по - голямата част от велосипедистите имаха елементарна култура и уважение, както към себе си така и към останалите.

Това "ако" е като онова легендарно "ако" с Васил Левски. Факт е, че нямат. Днес една девойка си караше най-невинно в средата на бус-лентата на Сливница (явно за нея е вид велоалея :rofl:), след което мина на оранжево при Лъвов мост, засече завиваща надясно кола, включи се в тръгващите пешеходци без да слиза и си мина като поп през кръстовището. Докато я настигна и беше почти на Раковска. Според теб дали е имало дори бледо подобие на мисловен процес, че да има заключения, респект към околните и прочее? Класически идиот на две колела - ей такива ги газят камионите, ма какво да се прави - естествен подбор.
Аватар
bikerider

Мнениеот THEZOGGO » Сря Авг 01, 2012 6:25 pm

Има шофьори които минават на червено. Преди седмица на кръстовището на семинарията http://www.bgmaps.com/link/C4C8712D2DFA ... 93F95FC7B8

минавах на зелено по пешеходния светофар посока бул. Джеймс Баучър и едно сребристо ауди, мисля, че беше А6 модел мина на червено от пл. Велчова завера по посока бул. Св. Наум. Бях почти посредата на пешодната пътека когато аудито ме настигна, тоест се движеше срещу мен, без изобщо да му пука. Спрях се на място, тъй като нямах идея на къде ще направи маневра, ако изобщо направи. Аудито наби спирачки и шофьора му ми извика:

"Кво гледаш бе?1 Аре махай се!"

След което отпраши с мръсна газ по бул. Св Наум в посока Сити Център София.

Стоях като гръмнат около 3 сек, след което си казах, че това е нормално да има такива шофьори, които да минават на червено със скорост и прочее. И други неща си помислих, но тях няма да ги излагам във форума, че се чете от всякакви хора. Търсих да видя, дали в района на кръстовището има камери, но не отрких, иначе, веднага щях да сигнализирам за това което се случи на органите на реда.

Просто винаги бъдете с повишено внимание, дори когато минавате на зелена светлина, където и да сте в България.
Canyon Ultimate AL SLX *Ultegra, Mavic / Grand Canyon AL SLX 9.0 * DEORE XT, Fox Performance, Mavic / SCRAPPER XC 3.7 LTD
Tief im Herz - Canyon Radfahrer
Аватар
THEZOGGO

Рейтинг: 1840

Мнениеот LyuboKolev » Сря Авг 08, 2012 7:36 am

Стоях като гръмнат около 3 сек, след което си казах, че това е нормално да има такива шофьори, които да минават на червено със скорост и прочее. И други неща си помислих, но тях няма да ги излагам във форума, че се чете от всякакви хора. Търсих да видя, дали в района на кръстовището има камери, но не отрких, иначе, веднага щях да сигнализирам за това което се случи на органите на реда.

Просто винаги бъдете с повишено внимание, дори когато минавате на зелена светлина, където и да сте в България.

За съжаление има и такива шофьори. Обаче го има и другия момент. Откакто КАТ вдигнаха шум за пешеходните пътеки съм забелязал че пешеходците въобще не гледат. Ходят със слушалки и си минават все едно че са безсмъртни. Никой не мисли че на колата могат и да и откажат спирачките или просто шофьора да не те види. Твоя случай в частност е много неприятен и опасен, но се случва всичко и се внимава, което в случая ти е помогнало. Аз в поледица с колата съм минавал на червено на пешеходен светофар като карах с 40км/час. Нито съм карал бързо нито нищо но ме изненада поледицата. Ако пешеходката (единствена на пътеката) не се беше огледала все пак преди да тръгне, сега нямаше да пиша, а да си почивам в затвора. В такъв случай ти лепват "несъобразена скорост" пък ти обяснявай че не си превишил скоростта, което си е истина.
Аватар
LyuboKolev

Рейтинг: 920

Мнениеот doodko » Сря Авг 08, 2012 10:26 am

От 07.08.2012г. влизат в сила промени в Закона за движение по пътищата, касаещи и велосипедистите...
Член 80 се изменя така:
„Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управлението му извън населените места, през тъмната част от денонощието и при намалена видимост;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.”

Санкциите за неспазване на задължението по т. 1 е глоба10 лева по чл. 183, ал. 1, т.5 от Закона; по т. 2 - глоба до 20 лв. по чл. 185 от Закона, а при създадена непосредствена опасност за движението - глоба от 20 до 150 лв. / по. Чл 1801 ал. 1, т. 1 от Закона.
Аватар
doodko

Рейтинг: 1355

Мнениеот bikerider » Чет Авг 09, 2012 9:35 am

Глобите за липса на къси светлини влизат в сила от събота, 09.08.... а ефекта от мярката вече се вижда.
Аватар
bikerider

Мнениеот sergeh » Чет Авг 09, 2012 4:49 pm

Уточнение: §30 Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "ДВ" ...

Следователно, е вече в сила, от вторник.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

Мнениеот KOBRETI » Пет Авг 10, 2012 12:14 am

bikerider написа:Как ще НАМАЛИШ броя на жертвите ВЕДНАГА?.

Елементарно - като се изсекат дърветата поркай пътищата... От това жертвите ще намалеят веднага и с много!

Относно фаровете при колите - винаги карам на фарове. Мен ме виждат по-добре, друго не ме интересува. Аз също виждам по-добре коли на фарове.

Относно жилетките - нося си такава с мен винаги, така че не ми е проблем.
Аватар
KOBRETI

Рейтинг: 1180

Мнениеот bikerider » Пет Авг 10, 2012 7:17 am

@KOBRETI: :agree: :agree: :agree:
Обаче е налице лекия проблем с риска ти самия да не видиш някой тъмен в сянка, който си пести крушките. За такива като него е тази промяна.

bikerider написа:събота, 09.08

Грешка, да се чете 11.08.

@sergeh: Чукча писател, чукча не читател!
http://www.focus-news.net/?id=f21955
Аватар
bikerider

Мнениеот sergeh » Пет Авг 10, 2012 9:52 am

Глобите за липса на къси светлини влизат в сила от ...

Дали ще глобяват катаджиите и от кога, не променя факта, че законът (глобите) е в сила.

Чукча разсъждател, не писател :agree:.
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум