Slade написа:halfdone написа:Alpina написа:Ако те спрат и липсва такава - глоба.

Да, по принцип трябва да имаш резервни крушки в колата.
И за това всъщност е глобата, но често управляващите МПС-то не са на ясно с това и могат да я отнесат просто за изгоряла крушка - защото не се сещат че могат да сменят

Slade написа:...И пак, някои от тях ще трябва да влизат в сервиз за смяна на крушки...
Искам да видя как мацката с маникюра или пичът дето никога не е отварял предния капак, ще демонтира кутията с бушони, ще откачи и отмести елегантно резервоара на помпата на сервоусилвателя за волана или кутията на въздушния филтър, ще свали акумулатора и ще смени изгорялата крушка. Защото освен да носиш резервни крушки, за да спазиш закона, трябва и да ги смениш. На пътя има изискване да караш на фарове, а когато си технически неизправен и не можеш да отстраниш повредата на място, те спират от движение или ти дават протокол с маршрут до най-близкия автосервиз. Кеф, а?
Alpina написа: ако те спрат за изгоряла крушка - трябва да имаш резервна такава и да си я смениш -
в случай че това не може да бъде извършено на място - на най-близкото удобно, но крушка трябва да имаш
Точно защото в някои случаи смяната може да бъде извършена само и единствено в сервиз

••• Инак проблема тук е и че рядко се "споделя" или по-правилно
сигнализира на отговорните за даден проблем институции и в повечето случаи всеки разчита на следващия да го направи. А пък ако случайно това се случи - "тоя какъв е измекяр", "тоя какъв е смотан така да порти останалите"...
Всъщност няма как регулаторните органи за бъдат навсякъде и по всяко време, за да следят за нередности. В други страни е нормално и всъщност май се разчита на гражданите да подават сигнали, а който трябва да си свърши работата и да санкционира нарушителя, ако вината се докаже.
Даже в една бленувана от мен България, би трябвало да има достатъчно сигнали, че да нямат време за "случайни проверки".
А в интерес на истината този метод действа и работа се върши така, защото са
задължени да извършат дейност при такъв случай и той да бъде "closed".
За това - като мрънкате само - нищо няма да се получи.
Само ще споделя, че преди 4 години един идиот с W124-ка мина на червено и за малко да ме затрие, заради което щях пък да ударя друга кола... Настигнах го, поговорихме си през прозореца и видях че пиян - е не мога още да си простя че просто свих на светофара и се прибрах към нас, вместо да се обадя на КАТ и карайки пред него да ги насоча къде да го спрат... Това е един от малкото случаи в които при подобен проблем първата ми реакция не е била да се обадя на съответните органи.
Даже някои съфорумници са били свидетели на прибиране от Боровец, при което се обадих "само защото" един микробус пред нас имаше изгорял габарит отзад, а другия едва едва се виждаше - само че и с такъв случай съм си имал разминаване на косъм от сериозен проблем и от тогава като видя някой с изгорели светлини отзад си карам на дълги зад него и си се обаждам на КАТ - една е ОК, но 2 вече си е престъпление.