Карайте с каска!!!

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Карайте с каска!!!

Мнениеот рс » Пон Юни 21, 2010 7:33 am

Главата е последното място, където човек получава наранявания при падане с колело. С уточнението, че трябва да може да кара и да мисли. Затова който не може да си прави преценката и да усеща какво прави да си слага каска.
За да има такава ярост за слагане на каски, има причина - някои се редовно пребиват по странен начин "по глава", надценяват си възможностите и нямат навици за каране и падане и се хвърлят в трудни ситуации, или не им пука ако си счупат ръка или крак или друго, или си направят разкъсвании други подобни.
Оставете нормалните спокойни хора да си карат както преценят. Когато е опасно, те сами си решават да си сложат каската.
Правилник:
И император на форум да си, все тая.
рс

Рейтинг: 1610

Мнениеот hrissim » Пон Юни 21, 2010 8:03 am

teodorchy_sofia написа:... тя толкова ми пречи и ми тежи, че има по-голяма вероятност да падна с нея, отколкото без нея.

Почвай да тренираш вратните мускули.
Започни с концертите утре и в други ден на стадион Васил Левски.
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Рейтинг: 2000

Re:

Мнениеот рс » Пон Юни 21, 2010 8:13 am

И аз искам да цитирам глупост на противниковия лагер, тези с каските - ето тази ми хареса
F1-MAN написа:... Най-прост пример, представи си следната, много често срещата ситуация(случвала се лично на мен), някой се набира изправен на педали, но случайно му прескача скорост(износене верига, лоша настройка...ала бала...), резултатът е прелитане през кормилото, примерно с "нищожната" скорост от 20-30км/ч...

Открийте грешката - скапано колело, ползвано за повече от препоръчитлното, лоша поддръжка и небрежност към верига и задна главина, недостатъчни умения за каране на колело, липса на умения и знания как се пада...
Не е ли добре да си купиш верига навреме и да си караш внимателно, вместо да ти прескача и т.н.?
Правилник:
рс

Re: Re:

Мнениеот hrissim » Пон Юни 21, 2010 8:38 am

рс написа:...

Колега, спри се - предизвикваш си късмета.
А той е неподвластен на умения и състояние на техниката.
Ако някой те нацели и те прати в някое дърво, какво правим? :dontknow:
Зехте ли си ДОЗАТА планина?
Статии за:
Палатки *** Туристически обувки***Дрехи за туризъм
Аватар
hrissim

Мнениеот bikerider » Пон Юни 21, 2010 8:52 am

рс написа:Главата е последното място, където човек получава наранявания при падане с колело.

В града може би. В планината не е толкова сигурно. И все пак не е така, вече ти го казаха - ако всичко зависеше само от каращия, нещата щяха да са доста по-други. Само дето в реалността не всичко зависи от каращия.
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот рс » Пон Юни 21, 2010 10:31 am

Тогава да взема да си нося и парашут в самолетите ли?
Най-точното е да се каже - носете си каската, когато има опасност. А на късмет като карам колело не разчитам. Съветвам и останалите да не разчитат.
И да сложиш каска, ако не държиш нещата здраво в ръцете си, въпросът е кога ще стане проблем, а не дали ще стане.
Правилник:
рс

Мнениеот HighFlyer331 » Пон Юни 21, 2010 11:07 am

В крайна сметка колкото и да си чешеме езиците или в случая да тракаме по клавишите,"карачите" и големите "прота" ще продължават да си карат с каска.Такива хора си мислят,че като направят някой трик с колеллото без каската мадамите ще ги харесат или пък така изглеждат кат големите смелчаги....Ама акъла им идва после,не след като някой във форума им каже да сожат каската а като си сцепат черепа в некой ръб... :smash: :smash: :smash:
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride....
Аватар
HighFlyer331

Рейтинг: 1109

Мнениеот HighFlyer331 » Пон Юни 21, 2010 11:07 am

да си карат без каска :Д съжалявам за грешката в горния пост :banghead: :banghead: :banghead:
Nothing compares to the simple pleasure of a bike ride....
Аватар
HighFlyer331

Рейтинг: 1109

Мнениеот bikerider » Пон Юни 21, 2010 11:11 am

рс написа:Най-точното е да се каже - носете си каската, когато има опасност. А на късмет като карам колело не разчитам.

Виж, това звучи 1:1 със "слагайте си колана, когато има опасност". Опасностите не са опасности, ако могат да се предвидят. Истинските опасности са непредвидимите. Ти явно можеш да прецениш дали има опасност, но един начинаещ - трудно. По-скоро би било обратното, което ни води до:

рс написа:И да сложиш каска, ако не държиш нещата здраво в ръцете си, въпросът е кога ще стане проблем, а не дали ще стане.

Точно затова си прав до болка. Това е обратната страна на медала - фалшивата сигурност, която вдъхват у някои хора. Но това е индивидуален феномен. Това не е повод да не ги носим и да ги отричаме. Съвършено прав си, че нещата трябва да тръгват от главата, не каската, но проблеми стават дори и при най-сигурните в себе си хора. А в самолетите, които са годни за сравнение с този казус наистина носят парашути. Или поне имат катапулт. Ние нямаме.

И не е като да теоретизираме от пусто в празно - имахме случай във форума, човека не е от безотговорните, просто извади лош късмет - на лошо място в лош момент беше без каска. Доколкото знам още страда от последствията. За това иде реч - става веднъж и за части от секундата. Никой не е застрахован срещу изцепките на Мърфи. На мен самия се се случвало да се изтърсвам зловещо по такива елементарни пътеки, че чак ме е срам да си призная. Ако не беше каската (тогава бях с челадинка), щях да остана без око. Такива неща просто не могат да се предвидят, особено в планината, където в по-екстремните дисциплини често се насилват нещата и се кара на ръба. А в града играят и доста други фактори освен собствените умения и терена.

@HighFlyer331: :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот k-3 » Пон Юни 21, 2010 11:36 am

Със тея 9 страници и много разказани случки + гадни снимки май ме накарахте и аз да си слагам каската нищо че не ми харесва да карам с нея.
По принцип уж внимавам като правя глупости или просто като си карам ама то опасността те дебне.
Имал съм и аз много предпоставки за падания и то със сериозни скорости от рода на 40-50 а паднеш ли със толкова става голямо мазало кървища кожа по земята и какви ли не други екстри.

И вече имам изградено мнение че и аз трябва да слагам каската за да ми е по мирна главата.

п.п. Колкото до fullface в градът мен лично ме кефи аз ако имах такава каска щях да си пердаша със нея градско без да ми пука какво викат другите. Мен ми допада че придава един по есктермен вид на колоездача и се знае че не го слуша главата щом носи шлем.
Тук в нашия град честно казано сигурно на пръсти се броят хората дето ползват каски. Ама след тея 9 страници май ще се добавя към тази група :eyebrow:

п.п. Имаме един дето кара в пълна бойна готовност от фарове до каска и жилетка като тея на КАТ малко ми е смешно и странно като го видя ама ако той падне ще е по добре от мен както карам по къси гащи и тениска без никви предпазни средства разчитам на инстинкти и на мен си.
Изображение
k-3

Рейтинг: 1240

Мнениеот pe60t0 » Пон Юни 21, 2010 11:48 am

k-3 написа:п.п. Колкото до fullface в градът мен лично ме кефи аз ако имах такава каска щях да си пердаша със нея градско без да ми пука какво викат другите. Мен ми допада че придава един по есктермен вид на колоездача...

Похвално е, че си решил да си носиш каската възможно най-дълго време. Обаче опитай се да си набиеш в главата, че целта на каската НЕ е да придава екстремен или какъвто и да било друг вид на колоездача. Целта и е да не му разваля сегашния вид :D . Точно заради това мислене : "изглеждам смешен"/"ти луд ли си да си сложа тая тенджера на главата"/т.н. някои карат без каски и си патят след това. Екстремния вид се придава като те гледат как летиш надолу с 40-50 :eyebrow:

ПП: същото важи и за всички други протектори
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот k-3 » Пон Юни 21, 2010 12:12 pm

Е да то е ясно споделях че на мен ще ми е хубаво да видя някой със FF каска :)

А колкото до моята ще я нося колкото и глупаво да изглеждам със нея като някой убитник ама тея снимки дето ги видях :bigeyes: не искам след време и аз да давам такава моя снимка и да наливам акъл на другите да носят каски :nono:

Дано всички осъзнаем че трябва максимално да се пазим независимо хорското мнение че сме смешни със каски и разни такива то е за нас не за хората.
Изображение
k-3

Рейтинг: 1240

Мнениеот mulltex » Пон Юни 21, 2010 6:37 pm

Знам, че следващия трагичен случай не е свързан с колоездене, но неизползването на каска е коствало животът на човечеца - "Мъжът е бил без предпазна каска и ударът е бил смъртоносен. "
http://mediapool.bg/show/?storyid=166802
Аватар
mulltex

Рейтинг: 1629

Мнениеот gofren » Вто Юни 22, 2010 8:54 pm

Аватар
gofren

Рейтинг: 1309

Мнениеот IVO Jordanov » Вто Юни 22, 2010 11:13 pm

Абе, вие луди ли сте, бе?!?!? Кой смята, че е смешно да носиш каска?!?! Ако има някой, според който съм смешен, карайки с каска да дойде и да ми го каже...и по-добре той да е с каска, докато ми го казва.
Не мога да разбера кои са тия дебили, според които е cool да не носиш каска?!?!
@ k - 3 Братле, ако някой ти се подиграва, че караш колелото си с каска, отиди и го наплюй ;)
Подкрепяйте и стимулирайте начинаещите в спорта!
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот otka4al4o » Вто Юни 22, 2010 11:18 pm

gofren написа:http://www.pinkbike.com/photo/5107482/ http://www.pinkbike.com/photo/5072313/

Та пича пада на главата си и решава, че спокойно може да си отиде вкъщи и да си легне да спи... Браво ...
maxvolume написа:Ей "did".. виж се къв си ЦЪРВУЛ бе.
Аватар
otka4al4o

Рейтинг: 1874

Мнениеот pe60t0 » Вто Юни 22, 2010 11:50 pm

IVO Jordanov написа:Кой смята, че е смешно да носиш каска?!?!

Много са.
Make the sport fun not the fun a sport...
Аватар
pe60t0

Рейтинг: 1390

Мнениеот gofren » Сря Юни 23, 2010 3:48 am

pe60t0 написа:
IVO Jordanov написа:Кой смята, че е смешно да носиш каска?!?!

Много са.

Мда мене веднъж едни тъпи 14-15 годишни путки ми се смяха. Не върви да ги набия. Не върви да ида да ги наплюя. Не върви и да ги наш*бам... Тъжна история...
Аватар
gofren

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Юни 23, 2010 8:59 am

gofren написа:Мда мене веднъж едни тъпи 14-15 годишни путки ми се смяха. Не върви да ги набия. Не върви да ида да ги наплюя. Не върви и да ги наш*бам... Тъжна история...

Що бе? Варианта с наплюването винаги върви ;)
Пък и ако ти дреме за мнението на 14 годишни момиченца...
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот bikerider » Сря Юни 23, 2010 9:31 am

Мисля, че смесваме две неща - нормално е човек да се стеснява, когато му се смеят, ако кара заради позата. Не виждам какъв е проблема за останалите и защо изобщо разисквате тая пуберска тъпотия... как ли пък ще ме е срам баш от някакви мифли или сульовци... няма начин просто. Виж някой да ме оплюе, че карам без каска бих приел... но такива още не съм виждал...
Аватар
bikerider

Мнениеот IVO Jordanov » Сря Юни 23, 2010 11:04 am

bikerider написа:Мисля, че смесваме две неща - нормално е човек да се стеснява, когато му се смеят, ако кара заради позата. Не виждам какъв е проблема за останалите и защо изобщо разисквате тая пуберска тъпотия... как ли пък ще ме е срам баш от някакви мифли или сульовци... няма начин просто. Виж някой да ме оплюе, че карам без каска бих приел... но такива още не съм виждал...

Съгласен :agree:

Във връзка с последното казано, адски често ми идва да казвам "карай с каска, бе човек", като видя някой в града да кара без каска, но винаги съм се въздържал, защото не движа в града с колело и предполагам реакцията на велосипедиста ще бъде нещо от сорта на "ти ли ще ми кажеш", ако съм пеша. Ако съм със скутера пък нещо от този сорт "аз да не карам мотор, бе", та така. А има и много възрастни хора на които им личи, че са прекарали на велосипед повече години, отколкото аз на белия свят и през цялото време са си карали без каска, та и на тях мисля, че е безмислено да им правя забележка. Най-малкото е неприлично, макар и правилно (според мен).

И в цялата тази картинка най-ироничното е, че съм имал акт за каране без каска със скутера :banghead:
Аватар
IVO Jordanov

Мнениеот bikerider » Сря Юни 23, 2010 12:45 pm

Онзи ден на Хладилника (Edit: @София :)) в голямото задръстване един велосипедист въртеше малко със зор и без каска между колите... не се сдържах и му подметнах, a за мое учудване човека реагира силно положително, поне с такова впечатление останах. Та... май не е ужасно безнадеждно положението, нещата ще си дойдат на мястото, но по български - с триста години закъснение.

Що се отнася до възрастните хора - да ти кажа, ако нещо някога стане (дано не) предпочитам да ме съдят и да ми вземат книжката за средна телесна повреда, отколкото да лежа в затвора. Затова, възпитано-невъзпитано, това че са възрастни не им дава някакви изключителни сили, напротив - точно те трябва най-много да носят каски, защото като цяло трудно пазят равновесие. Но си прав, че точно те най-трудно ще възприемат, макар че не е толкова сигурно , виждал съм много възрастни хора с каски и жилетки.
Аватар
bikerider

Мнениеот Vinbg » Сря Юни 23, 2010 6:08 pm

Чета, чета, и се чудя...защо по дяволите хората масово носят челадинки каски? Тая каска от нищо не предпазва освен ако си забода главата като пирон в земята! Ако те шибне нещо през челюста пак може да ти я откърти...да не говорим за по-сериозни последствия.
Аз преди години карах с челадинка в града и на един завой бяха мили улицата (да не повярваш..и то в квартала) и уж бавно карам като ми се хлъзна предната гума и се забих като талпа в асфалта. Понесох много кофти тъп удър в скулата, при което си загубих зрението за около 20 мин, след това ме цепеше главата 1 ден и си носех белега половин година. От тогава - само с фулфейс където и да е! ;)
Аватар
Vinbg

Рейтинг: 1221

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 23, 2010 7:02 pm

Vinbg написа:Чета, чета, и се чудя...защо по дяволите хората масово носят челадинки каски? Тая каска от нищо не предпазва освен ако си забода главата като пирон в земята! Ако те шибне нещо през челюста пак може да ти я откърти...да не говорим за по-сериозни последствия.
Аз преди години карах с челадинка в града и на един завой бяха мили улицата (да не повярваш..и то в квартала) и уж бавно карам като ми се хлъзна предната гума и се забих като талпа в асфалта. Понесох много кофти тъп удър в скулата, при което си загубих зрението за около 20 мин, след това ме цепеше главата 1 ден и си носех белега половин година. От тогава - само с фулфейс където и да е! ;)

Челадинката пази от смъртоносни удари. Фулфейса никак не е практичен в града, би причинил повече вреди, според мен
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот bikerider » Сря Юни 23, 2010 10:23 pm

Vinbg написа:От тогава - само с фулфейс където и да е! ;)

Техниката на каране и падане нищо не може да я замести.

@hitar_potter: :agree:
Аватар
bikerider

Мнениеот gofren » Сря Юни 23, 2010 10:31 pm

А да вярно. Освен, че намалява видимостта, тежи и запарява, какви са другите недостатъци на филфейса в града?
Аватар
gofren

Мнениеот bikerider » Сря Юни 23, 2010 10:45 pm

Заглушава шума.
Аватар
bikerider

Мнениеот Joker_Here » Сря Юни 23, 2010 11:03 pm

Е предпочитам главата да ми се запарва,да ми тежи, и да ми намалява малко видимостта отколкото да нося челадинка и като падна по лице да ми липсват няколко зъба и да си разбия носа ! :eyebrow:

П.П.Лично мнение! :deal:
I'm riding Specialized Big Hit FSR 2 2010.
Аватар
Joker_Here

Рейтинг: 1208

Мнениеот hitar_potter » Сря Юни 23, 2010 11:38 pm

Joker_Here написа:Е предпочитам главата да ми се запарва,да ми тежи, и да ми намалява малко видимостта отколкото да нося челадинка и като падна по лице да ми липсват няколко зъба и да си разбия носа ! :eyebrow:

А ако припаднеш заради това запарване в някой горещ ден?
Ако малкото намаление във видимостта се окаже фатално?

Доста трудно е да паднеш по лице в градски условия - инстинктивно ръцете отнасят най-сериозния удар. Все пак-твой избор, но се замисли дали наистина ти трябва fullface...
Изображение
Аватар
hitar_potter

Мнениеот kapitanblood » Чет Юни 24, 2010 6:31 am

Joker_Here написа:Е предпочитам главата да ми се запарва,да ми тежи, и да ми намалява малко видимостта отколкото да нося челадинка и като падна по лице да ми липсват няколко зъба и да си разбия носа ! :eyebrow:

:offtopic: @Joker_Here,може ли да те попитам,твойто лично мнение на каква база го казваш,на картинките от ЦРЦ-е ли?От няколко,твой поста разбрах,че нямаш колело за Dh както и нужната екипировка,не ме разбирай погрешно,не те упреквам,но май нямаш база за сравнение. ;)
Joker_Here написа:
Извинете,искам да попитам предлагат ли се колела с пълно окачване,под наем,както и екипировка(каски,наколенки?)?

Добра тема си направил.Намери си една каска,фулфейс и покарай 1 час в града с такава,и тогава опиши как се чувстваш.Видимостта в града е много важна,а с ФФ,тя е доста намалена,както и вентилацията на главата.
:offtopic: Извинявам се за :offtopic:
ИзображениеDЪrty Muddy
Аватар
kapitanblood

Рейтинг: 1998

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум