Здравейте,
не съм от най-активните във форума, но го следя с интерес и мисля да споделя моите борби с болките в колената.
Карам основно крос-кънтри, с напоследък по-силни забежки към олмаунтин. Преди около две години дойдоха болките в коленете. Започнах с хранителни добавки, магнезий(най-вече магнезий спрей и мазане). Магнезия като че ли беше най-ефективен. Болките нарастваха след всяко каране, спрях да карам през седмицата, за да имам сили за каране през уикенда. Последно като ходих на едно море колената толкова много ме боляха, че не можех да плувам.
В последствие прочетох книгата "Родени да тичат" на Кристофър Макдугъл и започнах да практикувам тичане на босо. Не съм селско чедо и никога не съм ходил бос през живота си(няма как да тичам бос), започнах първо да тичам с плажни обувки в последствие си взех Vibram Five Fingers. След около месец активно тичне, през ден, минимум 5 километра на ден, болките изчезнаха.
Тичането е според тази техника -
https://www.youtube.com/watch?v=XaYQwq6TnXY. Този начин на бягане няма абсолютно нищо общо с бягането с което сме свикнали. В началото е много болезнено и започват да болят мускулни групи за които не никой не е подозирал, че съществуват. Абе периода на адаптация си е тежък и болезнан, но в момента в който тялото ми свикна с този начин на бягане болките в коленете изчезнаха.
В момента гледам поне на две карания да правя еднотичане от 8 до 12 км.
Не налагам на никого това "лечение" на коленете, само споделям това което на мен ми помогна.