Аз виждам един интерес - в здравеопазването.
Самия Министър Дянков разправяше как ще вдига цигари и т.н. за да живеят българите по-здравословно! За да не се харчели пари за здраве, а най-сигурния начин за по-здрава нация е не да има повече болници, а в превенцията на болестите. Може би единственото нещо, което ми хареса, като негово изказване. Да не забравяме, че самия той казваше, че щял да ходи на работа с колело
Та всеки знае, че движението е здраве, не случайно толкова много се инвестира в колоезденето на запад.
Когато обаче тук се ограничи по този начин, не става като на запад, защото там почти всяка пътчека си има и дубликат за колоездене, било то планинско или градско. Тук просто алтернатива няма. (Споменавам често запада, не защото съм запленен толкова от роботското им поведение и ограничения, а защото управляващите уж се стремят да им се вдигнем в очите)
Управляващите виждам не им се инвестира особено в скъпи спортни съоръжения, камо ли в пътеки и т.н, а и преимуществата в колоезденето не в мръсния град, а на чист въздух в планината са неоспорими. Още повече, че виждам, имат особени затруднения дори в изграждането на велоалеи.
При условие, че пътеките си ги има и по-голямата част от тях са удобни както за туристи, така и за колоездачи, а също така повечето не са толкова пренаселени като във Витоша и др. по-специални маршрути (някои еко пътеки към особено посещавани забележителности и т.н., където може да се регулира без проблем да не се влиза с ППС), не виждам проблем да бъдат убедени, че забраната за велосипеди извън тези по-специални места е излишна.
Отделно може да се наблегне и на тежеста на велосипеда и това, че е задвижван единствено от една човешка сила, което не го прави по-опасно средство от да кажем... майка с количка
Остава да решим как да разграничим DH от останалите дисциплини - първо защото това е най-екстремната и опасна дисциплина и второ, защото виждам че има една сериозна част от практикуващите именно тази дисциплина, които са с проблемно поведение, когато са по пътеките с туристите.
Тук в Габрово, например си направиха трасе, имат си специализирани трасета и на др. места - остава да си ги узаконят някак и както ми е ясно не им е проблем да си карат само там. При велотуризма е различно и няма какво пак да обяснявам и аз защо.
Та мисля, че по-този начин и самите даунхилъри ще са по-доволни, ако си имат трасета и те ще си карат както им харесва без да им се пречкат, а и като стана дума за Витоша, тя си е с друг статут - там всъщност не знам по закон какви са правилата и сега и преди.
Та малко тъпо звучи, ама защо да няма ограничение за хода на вилката - примерно над 150мм да се води ДХ и да не се допускат такива велосипеди по пътеките, а за останалите да може. Малко тъпо звучи знам, но май друго не може да се направи.
Предполагам ще бъда нападнат от фрирайдърите, ама те май не карат толкова по пътеки, колкото.. където и да е

Та .. нека се хванем за здравеопазването!
Отделен е въпроса с това, колко е конституционно да се забранява движението на хората (понеже ние ползваме инструмент - велосипед - това не е машина, т.е. пак си е човешка единица), но не съм с особено големи юридически познания за да коментирам, макар че си мисля, че точно там е разковничето.