Забраняват карането в горите и планините !???

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Re: Забраняват карането в горите и планините !???

Мнениеот crib » Съб Фев 12, 2011 10:57 pm

did написа:
silvertm написа:
Grash написа:
silvertm написа:
Grash написа:Велополюция защо пак мълчи? Или те са насочени само към градската инфраструктура? :eek3:

- Велоеволюция не е клуб по планинско колоездене.

Оу, ма верно ли?! Не се ли водят неправителствена организация, защитаваща правата на велосипедистите(без значение какви точно) в България?

:roll2: с пънове не общувам, сори

Всъщност, "Велоовулация" са заети сега да правят правилата за усвояване на средствата за новите алеи в София. Дали да са павета, дали да е червен асфалт, кого точно да прецакат като "ЕКСПЕРТИ"... Те си имат по-добре платена работа от защитаването на интересите на колоездачите.

"Велоеволюция" не е пловдивски клуб.
crib

Рейтинг: 2000

Мнениеот deadahmed » Съб Фев 12, 2011 11:38 pm

bikerider написа:@deadahmed: нищо не си разбрал... има един куп мощни лобита, на които конюктурата в момента им изнася и закона в този си вид ги устройва идеално. На теб оставям за домашно да измислиш как и с чии ресурси ще бъдат преборени тези лобита.

Написах, че тези лобита не ме интересуват. Интересува ме по-скоро защо систематично се правят грешки, когато се търсят някакви си права на хартия, нарушени от химерни закони, гласувани и въведени от нашите народни представители ;) И съвсем лекичко ще те попитам дали някога си бил нападан физически от представители на тези лобита?
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот bikerider » Съб Фев 12, 2011 11:56 pm

:offtopic:
Отговарям само от възпитание - все още не ме е нападал лобист с брадва :)
Do or do not. There is no try...
Аватар
bikerider

Мнениеот sensation_blue » Нед Фев 13, 2011 12:06 am

Аз виждам един интерес - в здравеопазването. :agree:
Самия Министър Дянков разправяше как ще вдига цигари и т.н. за да живеят българите по-здравословно! За да не се харчели пари за здраве, а най-сигурния начин за по-здрава нация е не да има повече болници, а в превенцията на болестите. Може би единственото нещо, което ми хареса, като негово изказване. Да не забравяме, че самия той казваше, че щял да ходи на работа с колело ;)
Та всеки знае, че движението е здраве, не случайно толкова много се инвестира в колоезденето на запад.
Когато обаче тук се ограничи по този начин, не става като на запад, защото там почти всяка пътчека си има и дубликат за колоездене, било то планинско или градско. Тук просто алтернатива няма. (Споменавам често запада, не защото съм запленен толкова от роботското им поведение и ограничения, а защото управляващите уж се стремят да им се вдигнем в очите)
Управляващите виждам не им се инвестира особено в скъпи спортни съоръжения, камо ли в пътеки и т.н, а и преимуществата в колоезденето не в мръсния град, а на чист въздух в планината са неоспорими. Още повече, че виждам, имат особени затруднения дори в изграждането на велоалеи.
При условие, че пътеките си ги има и по-голямата част от тях са удобни както за туристи, така и за колоездачи, а също така повечето не са толкова пренаселени като във Витоша и др. по-специални маршрути (някои еко пътеки към особено посещавани забележителности и т.н., където може да се регулира без проблем да не се влиза с ППС), не виждам проблем да бъдат убедени, че забраната за велосипеди извън тези по-специални места е излишна.
Отделно може да се наблегне и на тежеста на велосипеда и това, че е задвижван единствено от една човешка сила, което не го прави по-опасно средство от да кажем... майка с количка ;)
Остава да решим как да разграничим DH от останалите дисциплини - първо защото това е най-екстремната и опасна дисциплина и второ, защото виждам че има една сериозна част от практикуващите именно тази дисциплина, които са с проблемно поведение, когато са по пътеките с туристите.
Тук в Габрово, например си направиха трасе, имат си специализирани трасета и на др. места - остава да си ги узаконят някак и както ми е ясно не им е проблем да си карат само там. При велотуризма е различно и няма какво пак да обяснявам и аз защо.
Та мисля, че по-този начин и самите даунхилъри ще са по-доволни, ако си имат трасета и те ще си карат както им харесва без да им се пречкат, а и като стана дума за Витоша, тя си е с друг статут - там всъщност не знам по закон какви са правилата и сега и преди.
Та малко тъпо звучи, ама защо да няма ограничение за хода на вилката - примерно над 150мм да се води ДХ и да не се допускат такива велосипеди по пътеките, а за останалите да може. Малко тъпо звучи знам, но май друго не може да се направи.
Предполагам ще бъда нападнат от фрирайдърите, ама те май не карат толкова по пътеки, колкото.. където и да е ;)
Та .. нека се хванем за здравеопазването!
Отделен е въпроса с това, колко е конституционно да се забранява движението на хората (понеже ние ползваме инструмент - велосипед - това не е машина, т.е. пак си е човешка единица), но не съм с особено големи юридически познания за да коментирам, макар че си мисля, че точно там е разковничето.
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот ko3er » Нед Фев 13, 2011 1:34 am

И аз не съм юрист и не познавам законите, но няма ли някой закон в конституцията, който да ни дава право свободно да се движим в страната си, върху който да можем да се позовем? Все пак ни забраняват да караме върху 37% от територията на страната..
Аватар
ko3er

Рейтинг: 1955

Мнениеот did » Нед Фев 13, 2011 1:36 am

ko3er написа:И аз не съм юрист и не познавам законите, но няма ли някой закон в конституцията, който да ни дава право свободно да се движим в страната си, върху който да можем да се позовем? Все пак ни забраняват да караме върху 37% от територията на страната..

Не. В новия закон карането по черни пътища не е забранено, само по пътеките.
Нека не се излагаме с такива недомислени изчепки.
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот fall_out » Нед Фев 13, 2011 1:45 am

Чл. 18. (1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост.
(6) Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот ko3er » Нед Фев 13, 2011 3:03 am

@Дид: прав си, наистина имаше недомислие от моя страна.. Но както показва fall_out, явно все пак има нещо такова.. :agree:
Аватар
ko3er

Рейтинг: 1955

Мнениеот veskoz » Нед Фев 13, 2011 10:05 am

bikerider написа:@deadahmed: нищо не си разбрал...

...и не само той. Констататор от типа "кой к'во не прави, вместо да прави еди к'во си" .
Аре пИши, аре действай... арбитър. :(!:
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот Admin » Нед Фев 13, 2011 10:49 am

@ko3er
По конституция имаш и право на свободно придвижване, но никой не е казал, че трябва да ти е гарантирано с велосипед. Освен това дори за най-важните права са предвидени механизми за ограничаване при нужда. Затова и идеята на deadahmed за съд според мен е неприложима - Конституционният съд е единственият орган в България, който може да отменя законови текстове, но е напълно нереално това да се случи точно с тези текстове. Да не говорим, че сезирането на КС не е толкова лесна работа - кръгът на субектите, които могат да правят това, е много тесен.

@all
Доколкото разбрах, довечера в "БТВ Репортерите" ще има материал, заснет в Стара Загора с Ники Костадинов и други колоездачи от града. Още в деня, когато изпратихме откритото писмо до медиите, от телевизията поискаха връзка с клуба в Стара Загора, тъй като там имали екип. Резултатът ще бъде излъчен довечера.

Като стана дума за медийни изяви, засега с няколко клуба сме се обединили около идеята в такива случаи да се опитваме да наблягаме на две неща:
1. Този закон не се прилага за националните паркове и резерватите. За природните паркове и другите защитени територии също действат специални правила. Поради това основният обхват на Закона за горите засяга дивите гори, които са слабо посещавани, където няма конфликти между различни ползватели и има нужда от свободен достъп.
2. В споменатите вече диви гори колоездачите са преди всичко туристи - на практика там не се кара екстремно, там велосипедът се използва най-вече за придвижване на дълги разстояния и трябва да е приравнен на пешеходния туризъм.
Пиша ги тези неща, за да може да се получи по-добра координация при евентуални медийни изяви, без да задължаваме никого, разбира се. Но наистина е важно да се наблегне на тези неща - това е една от основните разлики между България и много други европейски държави, където на практика диви територии не са останали.

Използвам повода да съобщя съвсем накратко към какъв план смятаме да се придържаме за момента - съвместно с няколко клуба подготвяме мотивирано предложение за промени в Закона за горите. Идеята е, с цел по-добра оперативност, негови вносители да бъдат само 5-6 юридически лица, но на практика подкрепата си за него са заявили почти всички клубове в България, които ще изпратят писма в подкрепа на предложението и те ще бъдат окомплектовани заедно с него при внасянето в парламента. Освен тях, ще потърсим подкрепа и сред други сродни субекти - както в сектора колоездене, така и извън него.
Ще се позовем и на групата във facebook, като трябва отсега да знаете, че вероятно в нея ще останат само мненията, съдържащи най-важната информация, защото в сегашния й вид намирането им е затруднено и се губи фокусът - не е ясно това говорилня ли е, или група в подкрепа на конкретно и ясно становище. Извиняваме се за това, трябваше да настроим групата по съответния начин от самото начало, но никой от нас не е достатъчно редовен FB потребител, за да знае тънкостите на тази платформа. Има идея и за организиране на електронна подписка (евентуално), но трябва да се намери кой да я реализира.
Междувременно се надяваме в най-скоро време да бъде организирана и среща с експерти от държавната администрация, на която да се обсъдят текстовете и възможностите за промени в тях.
Тепърва ще търсим и други възможности за запознаване на медиите и обществото с проблема.
Действаме от наше име, не изземваме ничие пълномощие, така че ще се радваме, ако има и други хора/организации, които имат идеи и предприемат реални действия за промяна на нормативната уредба. Готови сме да координираме действията си с тях, за да бъдем по-ефективни. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот zbb » Нед Фев 13, 2011 11:39 am

Admin написа: Има идея и за организиране на електронна подписка (евентуално), но трябва да се намери кой да я реализира.

Нека да припомня как "Шоуто на Слави" преди време събираше подписи за поредната си глупост - прави се формуляр, например в pdf формат, съдържащ следното: заглавие, кратко описание на подписката и таблица с графи: три имена, ЕГН, подпис. Всеки си го тегли от сайта (в нашия случай разбира се ще бъде нашия сайт :D ), разпечатва го, попълва собственоръчно и го сканира и връща обратно на посочен e-mail адрес. Оттам нататък се разпечатват всички получени такива и по съответна процедура се внасят в парламента и/или народното събрание.

Това, разбира се е само идея, ако сметнете, че така е по-лесно например. Аз съм готов да намеря необходимата хартия за финалното разпечатване. Трябва да се намерят още принтер и вероятно поне 1 допълнителен тонер.

И, разбира се, това не пречи да се направи И електронна подписка.
Ако ви притесняват ваксините - тук!
zbb

Рейтинг: 1280

Мнениеот silvertm » Нед Фев 13, 2011 1:10 pm

bikerider написа::offtopic:
Отговарям само от възпитание - все още не ме е нападал лобист с брадва :)

Имал си щур късмет!
Сега ще видиш коджа "лобисти" ще ти изскочат по пътеките де с каквото хванат. Само щото някъде, някога, някой велосипедист ги е издразнил, а пък сега още повече, щото вече ще си и "престъпник".

Admin написа:...да се опитваме да наблягаме на две неща...

Към това да добавя, че според мен е хубаво да се избягва отъждествяването на велотуризма в планината и гората с някакъв велосипеден спорт.
silvertm

Рейтинг: 1671

Мнениеот Admin » Нед Фев 13, 2011 1:32 pm

zbb написа:
Admin написа: прави се формуляр, например в pdf формат, съдържащ следното: заглавие, кратко описание на подписката и таблица с графи: три имена, ЕГН, подпис. Всеки си го тегли от сайта (в нашия случай разбира се ще бъде нашия сайт :D ), разпечатва го, попълва собственоръчно и го сканира и връща обратно на посочен e-mail адрес. Оттам нататък се разпечатват всички получени такива и по съответна процедура се внасят в парламента и/или народното събрание.

Големият въпрос е в личните данни, които се събират. Още не съм имал време да проуча това - ако някой знае или може да проучи как се процедира при подписки, т.е. трябва ли инициаторите да се регистрират като администратори на лични данни, какви задължения имат във връзка с личните данни и т.н., нека сподели. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот veskoz » Нед Фев 13, 2011 1:34 pm

silvertm написа:Сега ще видиш коджа "лобисти" ще ти изскочат по пътеките де с каквото хванат. Само щото някъде, някога, някой велосипедист ги е издразнил, а пък сега още повече, щото вече ще си и "престъпник".

Обобщаваш! Не забравяй, че доста голяма част от велотуристите карат ХС да не кажа всички (по мои критерии).
Няма как да пречиш, изнервяш и дразниш, примерно баба пешеходец, която се движи с 1km/h по-бавно от теб. Повечето, с които се срещам аз и групата с която карам са лъчезарни туристи, които изпитват удивление и уважение към делото ни, като последното е силно редуцирано в посока надолу. Пъти... вече не знам колко при разминаването си с туристите нагоре чувам "Браво момчета, само така!" и "Дай газ!" при бавно разминаване надолу на което отвръщам с разумното "Опасно е!". Да опасно е! Не толкова за мен, колкото за човека, който недай Боже, би поел 100kg с дори 20km/h! Сила която доста baiкар4еta дори не могат да си представят, на всичкото отгоре приложена срещу нищо неподозиращ обект тръгнал на разходка (и в повечето случаи на преклонна възраст).
В дисциплината която карам - нямам конфронтации с останалите обитатели на дадената пътека. Не казвам че не трябва да има DH примерно. Просто за да има търкания, явно не дисциплината, а мястото на упражнението има основен принос за конфликтите. И е нормално.
Сервизът за моя велосипед! http://www.velo09.com
Аватар
veskoz

Мнениеот zbb » Нед Фев 13, 2011 2:38 pm

Admin написа:Големият въпрос е в личните данни, които се събират. Още не съм имал време да проуча това - ако някой знае или може да проучи как се процедира при подписки, т.е. трябва ли инициаторите да се регистрират като администратори на лични данни, какви задължения имат във връзка с личните данни и т.н., нека сподели. :agree:

ЕГН е необходимо, за да се удостовери, че човекът от подписката е реален, а не фантом. Това знам със сигурност. Знам също, че хората, които събираха подписи за референдум дали Турция да влезе в ЕС, не бяха администратори на лични данни - според тях не трябвало, попитах ги лично, но тяхното мнение не е съвсем меродавно... Причината, според тях, е че се взима само ЕГН, а не и номер на лична карта - но отново това е само тяхно твърдение.

Важното в случая, че си абсолютно прав, че от наша страна трябва всичко да е напълно законно, така че надявам се някои запознат да каже какви изисквания има за подобна подписка.
Ако ви притесняват ваксините - тук!
zbb

Рейтинг: 1280

Мнениеот penzo » Нед Фев 13, 2011 3:23 pm

Admin написа: Големият въпрос е в личните данни, които се събират. Още не съм имал време да проуча това - ако някой знае или може да проучи как се процедира при подписки, т.е. трябва ли инициаторите да се регистрират като администратори на лични данни, какви задължения имат във връзка с личните данни и т.н., нека сподели. :agree:

Скромен опит в отговор на твоята молба:

Глава трета.
ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА АДМИНИСТРАТОРА НА ЛИЧНИ ДАННИ

Чл. 17. (Изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г., изм. - ДВ, бр. 91 от 2006 г.) (1) Администраторът на лични данни е длъжен да подаде заявление за регистрация преди започване обработването на лични данни.

http://www.cpdp.bg/?p=element&aid=128

и една статия по подтема от темата

http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... storystart

Успех!
Изображение
Аватар
penzo

Рейтинг: 1505

Мнениеот did » Нед Фев 13, 2011 5:35 pm

Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот k0k0 » Нед Фев 13, 2011 6:03 pm

Според мен did направи едно доста добро изказване, което аз лично подкрепям на 100%!
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот deadahmed » Нед Фев 13, 2011 6:09 pm

Аз пък нищо не чух, защото radioalisa не се отваря. Dig вади резултата за ~9ms, обаче в нито един браузър не иска да се отвори.
Аватар
deadahmed

Рейтинг: 963

Мнениеот sensation_blue » Нед Фев 13, 2011 6:21 pm

Admin написа:Големият въпрос е в личните данни, които се събират. Още не съм имал време да проуча това - ако някой знае или може да проучи как се процедира при подписки, т.е. трябва ли инициаторите да се регистрират като администратори на лични данни, какви задължения имат във връзка с личните данни и т.н., нека сподели. :agree:

единственото което намерих
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic ... msg9270897
по-рано имаше сайт bgpetition но нещо не бачка затова и не можах да намеря друго мъчих се с Causes на фейсбук, но като минах 1вата стъпка следваше да се избере оторизирана фондация за набиране на средства, което не ни трябва и така стигнах до задънена улица :(
Учудва ме че сайта не работи, някаква конспирация надушвам като че ли..
Аватар
sensation_blue

Рейтинг: 1794

Мнениеот hamak » Нед Фев 13, 2011 9:30 pm

Admin написа:...
@all
Доколкото разбрах, довечера в "БТВ Репортерите" ще има материал, заснет в Стара Загора с Ники Костадинов и други колоездачи от града. Още в деня, когато изпратихме откритото писмо до медиите, от телевизията поискаха връзка с клуба в Стара Загора, тъй като там имали екип. Резултатът ще бъде излъчен довечера...

Материалът ще бъде излъчен в късната емисия на bTV новините от 22:20ч.

Поздрави,
Иван :beer:
Ако не живееш на ръба , то заемаш твърде много място... !
Аватар
hamak

Рейтинг: 1323

Мнениеот EccentricMOTION » Нед Фев 13, 2011 10:37 pm

Браво на Старозагорци! Медийни звезди! Добре е да се виждат резултатите...
Аватар
EccentricMOTION

Рейтинг: 1220

Мнениеот subritual » Нед Фев 13, 2011 10:38 pm

hamak написа:Материалът ще бъде излъчен в късната емисия на bTV новините от 22:20ч.

Все същата песен. Подозирам, че е нарочно.
Как не се намери някой да каже това,което каза @did неколкократно.
EccentricMOTION написа:Браво на Старозагорци! Медийни звезди! Добре е да се виждат резултатите...

Умолявам следващите медийни звезди да се въздържат от пози и скокове по този казус,защото нещата отиват към специално маркирани трасета.
Последна промяна subritual на Нед Фев 13, 2011 10:43 pm, променена общо 1 път
Аватар
subritual

Мнениеот did » Нед Фев 13, 2011 10:41 pm

subritual написа:това,което каза @did неколкократно.

http://tranz.it/load.php?id=oUSkaqmEHnLou9wj753105
Q. b. f. f. f. s.
Аватар
did

Мнениеот k0k0 » Нед Фев 13, 2011 10:45 pm

Интересно ми е защо репортажът не беше показан в 19:30, а чак в късната емисия ? Това имам чувството, че е нарочно, защото новините от 10:30 са с пъти по-малка гледаемост! Отделно дето на моменти фонът пак не беше подходящ, няколко момчета се изказаха добре, ама това с колелото за спускане направо ..
Аватар
k0k0

Рейтинг: 1419

Мнениеот WestIce » Нед Фев 13, 2011 10:49 pm

Гледах репортажа и ми стана пределно ясно за какво става на въпрос. Не се впрягайте колеги. "Ние имаме право да караме по маркирани маршрути - ние си избираме кои да са те". И още нещо - не е обяснено по какъв начин да са маркирани маршрутите. Пък сега ако някой от нас ще го сбърка да сложи 2-3 табелки... даже ще е по-добре да сложим табелки по трасетата които караме, за да не се съобразяваме с пешаходци и т.н.
Аватар
WestIce

Рейтинг: 1248

Мнениеот fall_out » Нед Фев 13, 2011 10:53 pm

Първия предаване беше супер, това беше пълен провал. Абе Вие който се снимахте там как можахте да се съгласите точно това да снимат, от целия репортаж излезе, че само си мрънкаме неоснователно. И тия сравнения с гумата, ами че те и на мотор гумите едва ли са по-широки от моите обувки, беше доста недомислено изказване.
Аватар
fall_out

Рейтинг: 1685

Мнениеот outfaced » Нед Фев 13, 2011 10:54 pm

WestIce написа:Гледах репортажа и ми стана пределно ясно за какво става на въпрос. Не се впрягайте колеги. "Ние имаме право да караме по маркирани маршрути - ние си избираме кои да са те". И още нещо - не е обяснено по какъв начин да са маркирани маршрутите. Пък сега ако някой от нас ще го сбърка да сложи 2-3 табелки... даже ще е по-добре да сложим табелки по трасетата които караме, за да не се съобразяваме с пешаходци и т.н.

итч и идея си нямаш за какво говориш ...
ще замоля хора, които никога не са се опитвали да маркират ОФИЦИАЛНО нещо в планината да не се изказват неподготвени :crazy:

Ще те оставят да си избираш маршрута и ще ти разрешат да си слагаш табелки, ама знаеш ли как ... пука му дреме на някой къде искаш да караш. Знаеш ли въобще кой и как разрешава слагането на табели маркировки?
И още веднъж за кьоравите ... опитваме се да говорим за ВЛОТУРИЗЪМ в дивата планина, не за спускане по пътеки в покрайнините на градовете, където куцо и саката е тръгнало на разходка!
Искаме в петъка да решим къде да караме и събота да идем там. Не да се чудим къде е маркирано и да се занимаваме с тъпи бюрократи, молейки за разрешение да маркираме, а после ако все пак благоволят да ни го дадат, да си губим времето и с това ...
Последна промяна outfaced на Нед Фев 13, 2011 11:04 pm, променена общо 2 пъти
Аватар
outfaced

Мнениеот TeDo_BaPHa » Нед Фев 13, 2011 10:56 pm

WestIce написа: Пък сега ако някой от нас ще го сбърка да сложи 2-3 табелки... даже ще е по-добре да сложим табелки по трасетата които караме, за да не се съобразяваме с пешаходци и т.н.

По-глупаво имаше ли как да се изразиш :)?
ХОРА, ИЗПОЛЗВАЙТЕ ТЪРСАЧКАТА, ТЯ Е НАПРАВЕНА ЗА ДА ВИ УЛЕСНИ!!!
Cipokrila Zizibaga написа:p.s. Ако сте неосъзнат пубер на не повече от 14 и половина , или ми предлагате бартери за всякакъв вид бяла или черна техника, други предмети или човешки органи, моля не ме търсете.
Аватар
TeDo_BaPHa

Мнениеот sergeh » Нед Фев 13, 2011 10:59 pm

Общо взето репортажът не "наля вода в нашата воденица" - 50% от картината отново DH, скокове, скорост, виражи - как това да убеди някой, че велотуризмът не пречи на туристите и не вреди на почвата и пътеките?

И обобщението накрая - по наредбата няма да има проблем да си маркират трасета/пътеки и да си карат по тях, ни вкарва в бюрократичната джунгла на разрешенията и съгласуването.
Последна промяна sergeh на Нед Фев 13, 2011 11:02 pm, променена общо 1 път
Аватар
sergeh

Рейтинг: 1880

ПредишнаСледваща

Назад към Общ форум