bikerider написа:Глобите за липса на къси светлини влизат в сила от събота, 09.08.... а ефекта от мярката вече се вижда.
Виж сега, ако не можеш да четеш, това не е мой проблем нали. Дано вече караш с къси.
bikerider написа:Глобите за липса на къси светлини влизат в сила от събота, 09.08.... а ефекта от мярката вече се вижда.
autosvet написа:Странно, обикновено шофьор който не знае какво е "намалена видимост" трябва да му вземат книжката. Не карай на фарове за мъгла когато няма нужда от това защото пречиш на другите шофьори. Фаровете за мъгла са настроени да светят по-различно от късите и бъркат в очите на насрещните. Всъщност и самото им название подсказва, че са фарове за ползване при мъгла. Това уточнение е за да не си помислиш, че са фарове които правят мъгла!
LyuboKolev написа:Фаровете за мъгла не бъркат в очите на никой. Те са създадени за да осветяват двете бели ленти на пътя и светят ниско долу в ляво и дясно.
LyuboKolev написа:autosvet написа:Странно, обикновено шофьор който не знае какво е "намалена видимост" трябва да му вземат книжката. Не карай на фарове за мъгла когато няма нужда от това защото пречиш на другите шофьори. Фаровете за мъгла са настроени да светят по-различно от късите и бъркат в очите на насрещните. Всъщност и самото им название подсказва, че са фарове за ползване при мъгла. Това уточнение е за да не си помислиш, че са фарове които правят мъгла!
Фаровете за мъгла не бъркат в очите на никой. Те са създадени за да осветяват двете бели ленти на пътя и светят ниско долу в ляво и дясно. Това е и естествената причина да нямат реглаж, а да са статични и почти винаги са ниско долу. Те са и с по- слаби крушки от късите и дългите светлини на автомобила. Идеята им е да виждаш пътя по лентите и да не създават "бяла стена" пред теб. Често пъти са и жълти за да е по мека светлината, така че не ми обяснявай кой е бил заслепен. Това че са фарове за ползване при мъгла го разбирам, ама не знам какво пречат и в останалото време.
autosvet написа:Странно, обикновено шофьор който не знае какво е "намалена видимост" трябва да му вземат книжката. Не карай на фарове за мъгла когато няма нужда от това защото пречиш на другите шофьори. Фаровете за мъгла са настроени да светят по-различно от късите и бъркат в очите на насрещните. Всъщност и самото им название подсказва, че са фарове за ползване при мъгла. Това уточнение е за да не си помислиш, че са фарове които правят мъгла!
Чл. 74
(1) Допълнителни светлини за мъгла може да се използват само при значително намалена видимост поради мъгла, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Тези светлини не може да се използват самостоятелно.
Bikersteam написа:Друг е въпроса , че ако се кара с раница каква част от нея ще се вижда...
TsvetanVR написа:Глупости....всеки нов велосипед върви с комплект светлоотразители (педалите, отпред, отзад и евентуално за спиците), поне към Dartmoor-а имаше. Не знам к'во повече искат...жилетка ще си обличам...10лв ще ме глобяват....ако ме стигнат...Голям кеф....вече и с колелото ще бягам от тях...
autosvet написа:Именно - не всеки черен път е път отворен за обществено ползване. Планинското колоездене гледа да избягва обществените пътища доколкото може, пък и е някак странно да изскочи полицай да те глобява, че си се качил в чукара без жилетчица. Не виждам и как примерно ще карат хората каращи шосейки и трениращи за състезание да се правят на идиоти с тези жилетки при все, че имат пилотна/сервизна кола и разни подобни примери. За мен лично сегашните правила са си напълно достатъчни стига хората да ги спазват. Това за движението само в дясно пак е трудно да се прилага защото има прекалено много коли паркирали в дясната част на пътя и на булевард няма как да направиш ляв завой без да създадеш много по-опасна ситуация. Просто трябва велосипедистите да се научат да се движат сравнително адекватно, без резки маневри и излишно шарене, а също така и да подават съответни сигнал при необходимост. Тези неща няма как да се вменят на хората като ги карат да обличат смешни жилетки или да си висят до десния тротоар.
mentalhead написа:За каските между другото мога да кажа същото конкретно при температури като сегашните. Считам че при начина ми на каране, по-безопасно за здравето ми в момента би било да не нося каска. Не се подлагам на толкова рискове по време на своя маршрут за да поставям топлинен удар на другата страна на везната. При минусови температури по-безопасно за здравето ми е да нося шапка, отколкото каска. При нормални обстоятелства каската разбира се носи единствено ползи.
fiderota написа: Друго което съм забелязал, че шофьорите НЕ ВЯРВАТ на сигналите ни за ляво и дясно....
Slade написа:Например мен, но тъй като се опитвам да съм примерен гражданин, ще карам и аз на фарове. Интересно колко глобени ще има, че не са забелязали кога са им изгорели крушките в летния пек? Да се радват тия с бордови компютър, който им съобщава за такива събития.
Slade написа:И пак, някои от тях ще трябва да влизат в сервиз за смяна на крушки...
pdoynov написа:Ми Типото ми беше '92 и имаше борд компютърТи да не си с жигулка?
pdoynov написа:Значи някой е с ядрен реактор зад фаровете, да не може да бръкне без специализирано оборудване (визирам ръкавици с оловни плочки), че да си завърти старата крушка, да я дръпне, а след това да пъхне новата и да я завърти и нея, ама в обратна посока?
Най много да трябва някакъв пакап да свали... съмнява ме някой да е направил дизайн на фар, на който да трябва да свалиш стъклото, за да смениш крушката, а и така да е - става само с една отвертка и развиване на един болт.
LyuboKolev написа:Тъжното е че този закон го има в чужбина от около 40 години а наште олигофрени сега го осмислиха. ....
Slade написа:pdoynov написа:Ми Типото ми беше '92 и имаше борд компютърТи да не си с жигулка?
Точно така, как позна? Трябва да имаш шесто чувство като при жените!
Карам японска жигулка '99 и тя като такава си няма бордови компютър с дисплей, който да казва къде коя крушка е изгоряла. Явно японците са дишали прахта на инженерите-иноватори от Фиат още през далечната 92-ра.pdoynov написа:Значи някой е с ядрен реактор зад фаровете, да не може да бръкне без специализирано оборудване (визирам ръкавици с оловни плочки), че да си завърти старата крушка, да я дръпне, а след това да пъхне новата и да я завърти и нея, ама в обратна посока?
Най много да трябва някакъв пакап да свали... съмнява ме някой да е направил дизайн на фар, на който да трябва да свалиш стъклото, за да смениш крушката, а и така да е - става само с една отвертка и развиване на един болт.
Ето ти един средностатистически ядрен реактор, с който доста средностатистически карачи влизат в сервиз... за смяна на крушка...
Rix написа:Бай Ганьо трябва да спори, че не са му нужни дневни светлини. Да спестил .20 стотинки. В същото време климатика му харчи 5 пъти повече...
Аз от 5 години съм винаги на светлини, дори в най-слънчевия ден в града. Крушки се сменят супер лесно, предполагам 8 годишно дете ще се справи.
Отностно жилетка - почти винаги съм с раница и затова не карам с жилетка, но имам лента на крака и най-важното - адски силен заден фар (и два предни), което ми стига.
krach написа:В града колата няма работа...
APD написа:krach написа:В града колата няма работа...
Брато, вземи се събуди малкоХайде, като няма място, ни кажи най-малкото защо има светофари в града?
Другите неща просто нямам сили да ги коментирам. Примерно "За 4 години, ~70 000 км имам само две сменени крушки"*, после повтаряш "... но за 4 години и половина имам 1 изгоряла крушка". Последно колко си сменил? И защо става въпрос за мигачи, на които консумацията им е доста под очакваното ползване на фабричните, намиращи се по МПС-тата нямащи фабрични DRL шитс и намиращи се в област доста по на Юг от Швеция.
* - колко км си навъртял за последните години, та имаш база за сравнение?
Потребители, разглеждащи този форум: Google [Bot] и 362 госта